Štátny stavebný dohľad. Máte skúsenosti s kontrolami?

Chcela by som sa opytat, ci mi niekto neviete poradit. Zacala som rekonstruovat byt. Napriek tomu, že na stavebné úpravy v byte mám povolenie statika, SBD aj Mestského úradu - sused /dochodca/ na mna podal staznost aj na SBD aj na Mesto a musim pockat na vykonanie kontroly stavebného dohľadu. Moja schvalena stavebná úprava totiz spociva v presune kuchyne do povodnej komory, koli comu bolo potrebne vysekat drazku do podlahy. Napriek vyjadreniu statika, ze sa nenarusi statika, sused podal staznost, ze sme narusili stropny panel. Drazka je vysekana do hlbky cca 7 cm, je vysekana do horneho poteru a nie do betonu pod nim, aby bol zachovany dostatocny spad, cast podlahy bude zvysena. Po opakovanych staznostiach suseda bytove druzstvo pozastavilo rekonstrukcne prace. Kedze sa nevyznam v statike, chcela som sa opytat, ci sme zasekanim do podlahy naozaj mohli poskodit stropny panel, hoci majster aj statik tvrdia, ze statika nie je narusena a ze do stropneho panelu sme nezasiahli. Dodrzali sme stavebne upravy podla pokynov statika, SBD aj Mestskeho uradu. Ma niekto skusenosti s kontrolou stavebneho dohladu? Ako mame dalej postupovat? Potrebujeme este dokoncit obklady a dlazby. Kto bude znasat pripadne financne skody?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
pokiaľ ste neporušili panel ale len poter tak sa nemá čo stať. A po vykonaní dohľadu by som dôchodcu žaloval a vyžadoval finančné vyrovnanie
Odpovedať
Poliacik , dakujem za odpoved...Aspon zatial nejaka utecha...Aj ked...to nieje ktovie co- teraz cakat nejake 2 tyzdne ako sa to doriesi dalej...Majster chce pokracovat s rekonstrukciou dalej, ja zas mam obavu a radsej chcem pockat na tu kontrolu...Este sa predsa len spytam...co presne je stropny panel? je to betonovy panel pod polystyrenom, alebo aj cast nad polystyrenom?
Odpovedať
Stropny panel a vsetky nosne panely maju hrubku okolo 15 cm,panelove priecky,cize nenosne casti maju hrubku asi 8 cm ( to len pre orientaciu)Poter na podlahy sa daval okolo 10 cm.To ze ste urobili drazku v potere nema absolutne ziadny vplyv na statiku budovy.Je dost caste aj to,ze pri rekonstrukcii sa cela vrstva poteru odstrani a podlaha sa vyleje na novo.Sused vas zaluje absolutne neopravnene a mozte ratat s tym ze vam rekonstrukciu nakoniec opät povolia,nieje sa coho bat.Aj keby ste sekali drazku do toho panelu do dakych zhuba 4-5 cm tiez by to nemal byt ziadny problem,tam azlezi zase ci je to po dlzke panelu alebo na sirku.Netreba si z tooh robit tazku hlavu ej to len dochodca poznaceny komunistickym zmyslanim,ktory nema co robit,nudi sa a tak je rad ze sa moze do niekoho obut,to je u starych ludi bezne.Nic sa im nepaci,vsetko zakazuju a na vsetko co je nove nadavaju.A neviem ako sa ten sused dozvedel co vlastne robite,niekto z vas mu to musel povedat,take veci sa nehovoria ludom ktori s tym nemaju nic spolocne,jednoducho prebieha rekonstrukcia a hotovo.Jeho to nema co zaujimat.Aj ekby ste vyburali cely poter aj s tym polistyrenom a lepenkou tak to nieje absolutne ziadny problem!!!
Odpovedať
A platbu za vykonanie dohladu dajte samozrejme za nahradu tomu dochodcovi ak to bude vyssia suma,ak nie tak kasli na to,zaplat to a nezaoberaj sa dalej tym susedom.Kedze ste povolenia mali uz pred tym vybavene a dohlad musite volat kvoli nemu,zaplati si to on.Ak dohlad zisti ze je tam problem so statikou,bude to mat na triku ten kto vam vydal stavebne povolenie.V kazdom pripade ty z toho vydes bez akejkolvek ujmi :) A vzdy sa to da riesit pripadne ocelovymi vystuzami a podobne,ale v tvojom pripade to urcite nebude treba,takze tu kuchynu budes mat tam kde chces tak ci tak.Posluchni majstra a kludne pokracujte dalej v rekonstrukcii..
Odpovedať
Co znamena ze bytove druzstvo pozastavilo rekonstrukcne prace?
Odpovedať
Ak máš od statika papier z posudkom tak je za všetko zodpovedný on.No a silno pochybujem že ak by niečo nesedelo alebo teda mohla by sa narušiť statika že by si to vzal na seba.Takže ak máš od neho posudok a všetko robíte tak ako predpísal tak je to ok. A ja by som kľudne pokračoval v prerábke. :-)
Odpovedať
Tiez si myslim ze nieje ziadna zakonna ani ina prekazka preco by prace nemali pokracovat, akoze uz som sa so vselijakymi "kulehami" od susedov stretla, ale ak bola stavba povolena, resp. ohlasenie a SÚ nemal námietky, neposkodzovalo sa zivotne prostredie alebo majetok tak smola a to sa veselo buralo...a sa mi zda divne ze do toho ma co bytove druzstvo zasahovat....
Odpovedať
Dakujem, aspon trochu ste ma ukludnili...Dufam, ze naozaj bude vsetko v poriadku...Pisomné pozastavenie rekonstrukcie zatial nemam- iba vcera mi telefonovala pani zo Stavebného bytového druzstva, ze mi poslali papier, ze mam prace pozastavit, lebo ze zmenili svoje rozhodnutie a to, na co mi predtym dali povolenie teraz / po 2 tyzdnoch, ked uz je vacsina prac hotova/ rusia...List zatial neprisiel, takze ani neviem, na co presne sa odvolavaju, aky maju dovod zrusit povolenie... A ze stary pan sa stazoval aj na mestskom urade a povinnostou mesta je riesit staznost tym, ze poslu statny stavebny dohlad...takze verim, ze statny stavebny dohlad povie, ze sme nic nenarusili ani neohrozili a bude vsetko OK...
Odpovedať
No ináč akože by ma to nas...o ]-( ja byť na mieste statika tak im tam urobím poriadok. Však zavolaj statikovi a povedz mu že spochybnili jeho vyjadrenie. Málokto vie aká je to zodpovednosť ke´d Ti statik dá posudok podľa ktorého sa máš riadiť.Ak by sa povedzme niečo zrútilo alebo tak, tak ho hneď odsúdia .Tak neviem ako môže niekto toto spochybňovať...
Odpovedať
No, tak mi to vychadza z toho, ze organy statneho stavebneho dohladus u su vo Vasom pripade, kedy staci splnit ohlasovaciu povinnost (ak som spravne pochopila § 55 ods. 2 písm. c) SP, ak ste ziadali o stavebne povolenie opravte ma) opravnene zistovat, ci sa stavebne upravy vykonávaju na zaklade ohlasenia (to znamená overuju fakt, ci ste rekonstrukciu ohlasili- ano/nie ) a ci prace ktore vyzaduju odbornu sposobilost vykonavaju osoby na to opravnene, resp. sposobile (ak ma niekto opravi ak sa mylim, ale na vyrabanie "diery" v poteri na podlahe asikodborne sposobily byt nemusite)...a ked tak studujem ten zakon tak mi nieje celkom jasne co chce u Vas stavebny dohlad riesit........a k tomu stavebnemu bytovemu druzstvu, SBD nepovoluje, maximalne vyzaduju splnenie oznamovacej povinnosti, aj o tom by sa dalo diskutovat ...(ak ste vlastnikom nehnutelnosti, zo zakona mate povinnosti vo vzťahu k stavebnemu uradu, ak vynechame prava susedov, zivotne prostredie a pod., viem ze SÚ pri povoleni vyzaduju suhlas majitelov ostatnych bytov pripadne vyjadrenie SBD, ale ze by SBD malo pravomoc povolovat a zakazovat....)
Odpovedať
Státny dohľad je zo stavebného úradu mali by skontrolovať susedove stropy a Vaše zasekania do poteru, všetko si nafoť a popros ich, či by nemohli prisť čo najskôr aj z družstva technik, ukaž im na úrade fotky. Popros suseda, nech Ti ukáže Tie jeho škody v byte.
Odpovedať
ziadne skody tam nema,maximalne ma prasklinky medzi spojmi v paneloch na stope,ale to je normalne lebo ta madzera sa zatierala cementovou kasou alebo dakou stierkou,ja ked som prerabal byt susedom sa to tiez objavilo na strope,som im vravel ze im to opravim a vraveli ze netreba teraz,ze na co,potom dakedy ze to spravime a tiez starsi dochodcovsky par a dokonca domovnik :) Staremu drblo v bedni,keby to mne spravil idem na neho totalne navrieskat ze ako si to predstavuje zasahovat mi do mojej rekonstrukcie,do mojho bytu,mojho majetku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ľudia sú zlý závidia aj výdaje za opravy.
Odpovedať
Takze uz mam aj termin toho statneho stav. dozoru- bude to 3.6. .Pozvani su zastupca za SBD, statik,ja a majster zodpovedajuci za rekonstrukciu u mna. Bola som sa opytat- povedali mi, ze v ich zaujme je stavbu nezastavit - kedze na nu mam schvalenie, ze s pracami mozem pokracovat dalej, akurat tu spornu drazku v podlahe treba nechat odokrytu, aby sa dala skontrolovat...Ze oni musia zo zakona tymto sposobom riesit staznost- aby bol aj stazovatel spokojny.... Mimochodom- po vyburani drazky v podlahe sme s majstrom zasli za susedom povedat mu, ze ten najvacsi buchot uz skoncil, ze uz budeme robit iba menej hlucne prace... On nevedel, ze sme robili drazku v podlahe, ale isli sme tam najma preto, aby sme zistili, ci nahodou nema na strope nijake poskodenie... vsetko bolo v poriadku. Takze poskodenia nema ziadne, jemu iba vadi, ze menim dispoziciu bytu, a ako to nazval, ze mu pojdu "splasky nad hlavou ".../ mal na mysli kuch. odpad/ A uz mi prisiel aj list z SBD- ze mi rusia povolenie na stavebnu upravu, ktoru mi 11.5.dali z dovodu, ze menim dispozicne riesenie bytu a planujem dat kuchynu do komory . / to ale bolo v tom nakrese od statika jasne uz vtedy , ked mi to povolenie davali/. Tak neviem, pretoze teraz ked to zamietli - uz je to hotove a urobene / sice este nedokoncene- ale uz staci iba zaliat drazku a obmurovat privod a odpad v buducej kuchyni / aby boli trubky schovane za murikom/.
Odpovedať
ach jo... pifko, držím palce so susedom, asi ani v iných ohladoch to nie je lahke spolužitie ... a hlavne, že ked si poniektorí dávajú do domu bazen a zburaju pri tom renesančne klenby, alebo rovno zburaju ten renesančny dom a postavia tam nejaku hovadinu, pripadne postavia čiernu stavbu uprostred Ba či prírodnej rezervácie, to žiadnemu štatnemu stavbnemu dohľadu vobec nevadí...
Odpovedať
pokial ti projekt schvali statik,byt je v tvojom vlastnictve,tak by absolutne nemalo vadit ze menis dispoziciu bytu,to je maximalna hovadina.Byt si mozes prerobit ako chces pokial tym neohrozujes ostatnych obyvatelov domu narusenim statiky a podobne.To s tebou teda riadne vydrbali,musis si vybojovat to povolenie spät.Stala sa chyba druzstva,mozes to dat kludne aj na sud,v pripade ze ti povolenie opätovne neschvalia na projekt ktory si im predlozila a oni ho odsuhlasili,budu ti musiet preplatit skody ktore ti vznikly (uz vykonane prace a prace na vratenie do povodneho stavu) Co myslis radsej ti to znova povolia alebo budu nieco platit? heh.Staci pohrozit sudom.Tu zlyhali urady a nie ty,takze pravo je na tvojej strane.
Odpovedať
Mohol by mi niekto vysvetlit (uplne seriozne, toto nieje rypanie) na zaklade coho podliehaju upravy v byte SCHVALOVACIEMU procesu SBD?
Odpovedať
Na zaklade ich internych predpisov.Kazde druzstvo ma vlastne interne smernice ktorymi sa riadi.Upravy v bytoch maju definovane odlisne kazde jedno druzstvo(vacsinou) Bytove druzstvo spravuje cely objekt,panelak aj tvoj byt stale.panelak ako cely maju an starosti oni.Preto musia aj schvalit upravy v byte.Pokial viem tak tam nieje ani ziadny rozdiel ci je byt v tvojom vlastnictve,alebo je stale druzstevny.SBD sa stale stara do uprav. Bytove druzstvo kde mam ja byt mi dalo podmienky na zaklade ktorych mozem rekonstruovat jadro,napr-zachovanie svetlych rozmerov stupackovej sachty,predlozenie reviznej spravy elektroinstalacie v novom jadre,nezasahovat do rozvodov plynu(resp opravnena firma) a podobne,ked ich splnim suhlasia s mojou rekonstrukciou.Oni ti daju podmienky,ktore ked splnis nemas problem.Vacsinou je rekonstrukcia vzdy schvalena,iba ak mas v plane demolacie nosnych panelov a podobne to ti neprejde tak lahko.
Odpovedať
Dakujem za vnesenie svetla do problematiky :) Ja som to vzdy chapala tak, ze ked niekomu platite za sluzbu (spravovanie domu je sluzba ktora sa poskytuje majitelom bytoveho domu na zaklade zmluvy) ani omylom Vam nema pravo "kecat" do toho, co si robite s Vasim vlastnictvom, pokial sa chystate rekonstruovat byt, jedine co ich moze zaujimat su spolocne casti a zariadenia, ktorych spravu maju na starosti v zmysle zmluvy, cize ak vobec im nieco oznamovat tak to, ze sa bude/nebude zasahovat do stupacich vedeni (to este chapem, nakolko v pripade planovania vymeny stupaciek by sa im mohlo stat ze nejaky expert stupacku "zmensi" aby si zvacsil kupelnu a problem je na svete). Naopak mi pride absolutne neprijatelne aby nieco schvalovali, pokial by sa aj zasahovalo so nosnych konstrukcii na taketo schvalovacky su predsa stavebne urady a ziadne SBD (sukromna osoba) ktoremu platite za spravu nema na take nieco pravo......pride mi to ako totalna absurdnost co tu pisala pifko ze im bytove druzstvo pozastavilo prace...to ako keby vam v servise nariadili ze si nesmiete dat na auto 18 palcove disky.....to uz co je :) Kazdopadne dakujem za odpoved lebo som si vsimla ze kopec ludi tu ma z SBD kadejake skusenosti, ale to uz by bolo na inu temu
Odpovedať
v normalnom servise by ti tie 18 palcove disky nenamontovali pokial niesu zapisane v technickom a normalne SBD nechvali rekonstrukciu pri ktorej mozes ohrozit susedov,alebo cely objekt.Preto kazda jedna rekonstrukcia musi prejst aj cez SBD.Oni v podstate nevydavaju ten definitivny suhlas,ze ano mozes zacat prerabat.Oni len napisu ze suhlasia za tych a tych podmienok,ktore su vacsinou vzdy jednoduche.Definitivne slovo ma mestsky urad/obecny urad.
Odpovedať
Pifko a z ktorej lokality si?
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna sa odvolajte chcu vas oklamat lebo sa nejaky dedo stayoval vy mate vsetky povolenia a podla zakona vam nic nemozu a dedo vam nemal ani co chodit do bytu ste ho nemali pustat radsej by som isla za pravnikom sa poradit a urcite dat odvolanie ak bolo schvalene nemozu zrusit to vas zastrasuju
Odpovedať
Dik za povzbudenia od vsetkych, dufam, ze zajtra- po kontrole Statneho stav. dohladu sa to nejak rozluskne a budem moct pokracovat dalej. Presne- aj mne je maximalne podivne, ako sa niekto moze postavit do pozicie blbca a zrusit to co raz uz povolil, ked sa medzitym nic nezmenilo.Je sice pravda, ze sa niekto prisiel stazova, ale podla mna si na SBD mali stat za slovom a povedat, ze to preveria ale nie hned rusit, co raz dovolili.A zvlast ked uz je to hotove... Inak som zo Zvolena.
Odpovedať
No pan sused ma asi tlacenku na SBD, inak si myslim ze by ho poslali kadelahsie, lebo aj bez neho maju kopec prace a niecim takym ako je podnet tohoto typu by ho odkazali na stavebny urad maximalne....tieto konexie to je hruuuza
Odpovedať
pifko, držíme palce... tak potom napíš, ako to celé dopadlo...
Odpovedať
@ @jana243 na zaklade staevbého zakona
Odpovedať
nevies mi § napisat pls?
Odpovedať
Jani, mne na SBD povedali, ze vlastne ulahcuju robotu mne, ked daju odsuhlasenie. Ze oni maju s jednotlivymi vlastnikmi podpisanu zmluvu o vykone spravy a mozu vlastnikov zastupovat v rozhodovani za vsetky veci suvisiace s bytom. Cize ja, ked chcem rekonstruovat by som potrebovala suhlas nadpolovicnej vacsiny vlastnikov, a aby som ich nemusela obchadzat- SBD da suhlas v ich mene. / preto je teda vraj potrebny ich suhlas/ V niektorych mestach to vraj funguje tak, ze sa na Stavebny urad nedava suhlas SBD ale podpisy susedov. No- vcera na statnom stav. dohlade sa zdalo, ze je vsetko v poriadku, vsetci videli, ze stropny panel, ani ziadna nosna priecka nie su dotknute, len zial sa to susedovi nedalo nijakovsky vysvetlit...naznacil, ze sme vsetci jedna mafia a ja mam vsetkych kupenych a ze si ziada dalsi staticky posudok.../od niekoho nezavisleho/. Zo stav.dohladu sa ma opytali , ci mam nieco proti a ci mozem s rekonstrukciou pockat , kym sa k tomu vyjadri dalsi statik, nech ma sused srdce na mieste.Povedala som, ze v poriadku / nech sa sused konecne ukludni/- ale ze to nemienim platit / lebo ja uz som jeden stat. posudok platila/ a nech je to co najrychlejsie / .SBD sa podujalo, ze zozenu nejakeho statika a tentokrat ich musim pochvalit za bleskove vybavenie- dnes uz u mna bol aj novy statik a potvrdil to co hovorili aj vsetci ostatni...Snazil sa to vysvetlit aj susedovi / ja ale mam pocit, ze zbytocne/ Z SBD este vysvetlili susedovi, ze teraz, ked mi uz raz stavebny urad dal suhlas- stanovisko SBD, ze mi rusia suhlas, ktory mi dali, je uz len ciste formalny, lebo teraz uz o pokracovani rekonstrukcie rozhoduje len a len stavebny urad / list mi asi museli napisat, aby susedovi ukazali, ze nieco robia/ ale vcera mu povedali, ze to je len papier ... Kedze sused vidi, ze je vsetko v poriadku a ze mi ten suhlas zas opatovne daju- uz sa stazoval aj na Krajsky stavebny urad :-( Ten ale vraj uz nebude kontrolovat mna a moju rekonstrukciu, ale postup Stavebneho uradu, ktory mi suhlas dal. Takze koli mojej rekonstrukcii, a podivinstvu suseda sme vsetci v pozore... Takze ja staaale cakam...kym to 2. statik da na papier a posle na SBD a stavebny urad...A potom verim, ze dostanem povolenie -pokracovat dalej...
Odpovedať
Pifko, presne.... viem ze v pripade cinziakov z XZ bytmi je k stavebnemu povoleniu urcite jednoduchsie dolozit vyjadrenie SBD, ako zbierat podpisy od susedov, z ktorych clovek niektorych ani nikdy nevidel....len to povazujem skor za formalitu, cize nieco ako odvolat suhlas.....no to su mi veci....... A k tomu susedovi, toto je tzv sused "terorista" evidentne, raz podate malicek a on stiahne celu ruku..... Velmi Vam fandim aby uz vsetko islo ako ma a nevidim dovod preco by ste nemohli pokracovat, to sa mi zda naozaj padnute na hlavu, pokial ani SSD nezistil nedostatky....dajte si bacha na suseda, to vazne, aby sa nestalo ze bude vypisovat kdekam a ked neuspeje zacne Vam pred dvere vysypat odpadky, obtiahne klucom auto, vyleje olej pred dvere a pod. A sused ten posudok zafinancoval?
Odpovedať
No, dufam, ze sa sused ukludni a prestane vypisovat.../ aj ked som si tym nie celkom ista/ .Zda sa mi, ze nie je typ na to aby mi fyzicky skodil- s tymi odpadkami a podobne...on sa asi bude len stazovat kde sa da, a dufam, ze ho to casom prejde... Posudok zafinancovalo SBD- aj ked povedali, ze to musia nejak "schovat", lebo ze sa im nahrnie kopec podobnych ziadosti o vykonanie statickeho posudku...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?