Sprístupnenie podkladov

Profilova fotka
Pri nahliadnutí do podkladov o dodatočnom stavebnom povolení mi pracovník stavebného úradu odmietol vydať kópie projektovej dokumentácie, že je to duševným vlastníctvom autorov. Ak som účastníkom konania, týkajú sa aj mňa a pre pokračovanie v konaní by som ich mala mať k dispozícii, alebo nie?
Odpovedať
Profilova fotka
Xerokópiu rozhodnutia akéhokoľvek možno požadovať. Xerokópiu z projektu nie. PD je chránená autorským zákonom. Zákon 372/90 o priestupkoch - výňatok § 32 Priestupky na úseku kultúry (1) Priestupku sa dopustí ten, kto a) nedodrží podmienky určené pre usporiadanie divadelného, filmového predstavenia, hudobnej alebo inej verejnej produkcie, výstavy, prednášky alebo podniku ľudovej zábavy, b) neoprávnene použije dielo podľa autorského práva alebo umelecký výkon, c) poruší všeobecne záväzný právny predpis o ochrane predmetov alebo súborov predmetov múzejnej, kultovej alebo galerijnej hodnoty, d) poruší všeobecne záväzný právny predpis vo veciach cirkví a náboženských spoločností. (2) Za priestupok podľa odseku 1 písm. a) až d) možno uložiť pokutu do 3 000 Sk. Trestný zákon - 140/1961 - výňatok § 152 Porušovanie autorského práva (1) Kto s dielom, ktoré je predmetom ochrany podľa autorského práva, alebo s výkonom výkonného umelca, so zvukovým či s obrazovým záznamom alebo rozhlasovým či televíznym programom, ktoré sú predmetom práva príbuzného autorskému právu, neoprávnene nakladá spôsobom, ktorý patrí autorovi, výkonnému umelcovi, výrobcovi zvukového či obrazového záznamu, rozhlasovej či televíznej organizácii alebo inému nositeľovi týchto práv, alebo kto inak tieto práva porušuje, potresce sa odňatím slobody až na dva roky alebo peňažným trestom, alebo prepadnutím veci. (2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až päť rokov alebo peňažným trestom, alebo prepadnutím veci sa páchateľ potresce, a) ak získa činom uvedeným v odseku 1 značný prospech alebo b) ak sa dopustí takého činu v značnom rozsahu. ZÁKON č. 618/2003 Z.z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon) - výňatok napr. § 28 Použitie diela na vyučovacie účely (1) Súhlas autora sa nevyžaduje na vyhotovenie rozmnoženiny krátkej časti zverejneného diela, na jej verejné rozširovanie inou formou prevodu vlastníckeho práva ako predajom, alebo na verejný prenos krátkej časti zverejneného diela, ak takéto použitie nepresahuje rámec odôvodnený vyučovacími účelmi v škole a neuskutočňuje sa na získanie priameho alebo nepriameho majetkového prospechu. (2) Súhlas autora sa nevyžaduje na vyhotovenie rozmnoženiny krátkej časti zverejneného diela, zverejneného krátkeho diela alebo zverejneného diela výtvarného umenia jeho prenesením na papier alebo na podobný podklad prostredníctvom reprografického zariadenia, na jej verejné rozširovanie inou formou prevodu vlastníckeho práva ako predajom, ak takéto použitie nepresahuje rámec odôvodnený vyučovacími účelmi v škole a neuskutočňuje sa na získanie priameho alebo nepriameho majetkového prospechu. (3) Na použitie podľa odsekov 1 a 2 sa primerane vzťahuje ustanovenie § 25 tretia veta. (4) Za použitie podľa odsekov 1 a 2 nevzniká povinnosť uhradiť autorovi odmenu.
Odpovedať
To iste riesili rodicia pred 3 mesiacmi na stavebnom urade v Bratislave. Sused ide rekonstruovat/nadstavovat a rodicia su ucastnikmi konania. Pozadovali sme IBA VONKAJSIE pohlady, t.j. vykresy z ktorych je jasna buduca vyska objektu a okna, t.j. ich pocet, velkost, rozmery a umiestnenie, pre nasu kontrolu pocas vystavby. Uradnik pod zamienkou autorskeho zakona odmietol urobit XEROX kopie s vynimkou vykresu situacie (osadenie na pozemku). Na otazku, ci ked to bude postavene bude ktokolvek potrebovat suhlas od architekta aby neporusil jeho prava ked sa na dom bude pozerat ostalo samozrejme ticho. Dovolil nam ale COKOLVEK (vnutornu dispoziciu, elektriku, vodu, ...) z projektu odfotit mobilom, fotakom ... no proste kocurkovo ;-) Inak od miestneho developera sme nasledne zistili ze vraj existuje dake sudne rozhodnutie na zaklade ktoreho musia ucastnikom umoznit robit kopie, ale uz sme to neriesili, kedze nam stacilo to nafotene.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?