Skolaudujem po 1.1.2016?

Ahojte všetci, špeciálne @majkoj @matorado @blacksr @stastnyjim :-) Poraďte prosím, prejde teraz takýto projekt cez stavebko a kolaudačné konanie? Ďakujem. Bungalov jednoduchý obdĺžnik, jednoduchá strecha, 174 m2 zastavaná plocha, múr Termalika 300mm + EPS 200 sivý, strop drevo + 400mm vata+nobasil, podlaha 190mm EPS 100S. Úžitková plocha 132,42m2. Okná plast trojsklo Ug=0,6 pasiv HL. Pozícia domu – južný svah, izby na juh, tepelné čerpadlo +el. kotol ako záloha, bez rekuperačky. Mám v projekte aj komín pre krbové kachle 7kW. Údaje z projektu – tepelnotechnický posudok. Obostavaný objem 716 m3 Merná plocha 142m2 Priemerná konštrukčná výška vykurovaných podlaží 3,15m Merná tepelná strata prechodom tepla Hr (W/K) Vonkajšia stena 116m2 Ui=0,104 W/(m2K) Vonkajšie dvere 2,2m2 Ui=1,0 W/(m2K) Okná 23,59m2 Ui=0,6 W/(m2K) Podlaha na teréne 132,42m2 Ui=0,17 W/(m2K) Strop 132,42m2 Ui=0,088 W/(m2K) Merná tepelná strata prechodom tepla Hr (W/K)= 62,57 Tepelné mosty: 20,33 W/K Merná tepelná strata HT=82,9 W/K Merná tepelná strata vetraním HV=94,51(W/K) Merná tepelná strata H=177,41(W/K) Solárne zisky 2143,96kWh Vnútorné zisky 2840kWh Zisky sekundárne(tepelné čerpadlo vzduch/voda) 2442 kWh Potreba tepla na vykurovanie 7693,2 kWh/rok Merná potreba tepla na vykurovanie e2= 54,18 kWh/m2 Faktor tvaru budovy 0,568 Potreba tepla na prípravu teplej vody Qv=2091kWh/rok Tepelná strata z projektu kúrenia je 3,9kW podľa miestností, bez vetrania. Keď som nahodil údaje do PHVP, vyšla mi merná potreba tepla na vykurovanie QH len 2583 kWh/a a 18,2kWh/m2/a. Tak a teraz čo s tým? Nie je to v projekte voľajako veľa? Alebo v PHVP „zatracene nízko“? Prejdem cez stavebko a cez kolaudačné rozhodnutie, keď je to teraz prísnejšie? Mám dať upraviť projekt? Alebo pridať izolácie? Na stavebnom úrade mi v stredu povedali, že písmenko na certifikáte ich nebude zaujímať. Len čo bude o 2 roky keď dostaviam... Ďakujem.
Odpovedať
1
2
6
Profilova fotka
@vietordoplachiet sám vidíte ako sa dá s údajmi manipulovať ,kľudne stavajte.
Odpovedať
Profilova fotka
@vietordoplachiet no, ak sedi merna potreba 54kwh/m2/rok tak by si prejst nemal :). Neviem aky mas faktor tvaru, ale norma hovori o maxime 50 kWh/m2/rok. To je teoria, v realite si to na stavebnom urade nikto nevsimne :). PHVP sa trochu lisit bude, ale taky rozdiel ako je tu byt nemoze, niekde je chyba. Typujem, ze projektant nepocital s rekuperaciou, kdezto PHVP ma defaultne rekuperaciu vo vypocte.
Odpovedať
@majkoj ahoj majkoj no povedz sam - je toto normalne? ved je to cele chore ako cela tato krajina.
Odpovedať
@vietordoplachiet do EC ku kolaudácii treba MPT = E2 znížiť pod 50 - stačí dať menšiu prirážku na tep. mosty (iste dali 0,05, tak ak dajú 0,03, vyjde to) primárna en.- máte TČ, ktoré to celé "zachraňuje" takže skolaudujete otázkou je cena, dneska riešim x-tý dom, ktorý má super parametre, ale neskolauduje... ani my by sme neskolaudovali!!!! museli by sme dať TČ / solár / FTV / plyn - napriek tomu že sa nám vôbec neoplatia... len preto, aby sme naplnili diktát zhora, či zo Západu PHVP ráta s rekuperáciou, straty vetraním treba dopočítať ručne alebo napíšte, aký objem v v PHVP a akým objemom sa vetrá - dopočítam v PHPP alebo odblokovanom PHVP
Odpovedať
@majkoj V PHVP (rátal som sám) som dal účinnosť zemného výmenníka 0%, tepelné straty vetraním vyšli na 1339 kWh/a. V projekte sú straty vetraním 3119 kWh/a.
Odpovedať
@blacksr máte pravdu, koeficient je 0,05 pre zateplované konštrukcie. V PHVP mám objem 355m3 (142*2,5m). nL=0,5 1/h.
Odpovedať
@majkoj Faktor tvaru budovy 0,568
Odpovedať
@vietordoplachiet to je normová hodnota, ak sa nepočítajú tep. mosty pokiaľ však dávate izolácie hr. 20 cm a viac a predpokladá sa, že TM budú eliminované na minimum, je možné rátať s nižšími hodnotami ja do "mojich" domov dávam prirážku max. 0,02 - keďže TM exaktne nepočítam, proste neni čas serinkať sa s tým... a je to na strane bezpečnosti pokiaľ sú TM fakt dobre ošetrené, môže sa dať aj 0 ide o to, že ak sa dá 0,05 prirážka a hodnoty U konštrukcií sú 0,15 alebo 0,1 alebo 0,08... tak sa umelo a zbytočne tieto konštrukcie zhoršia o desiatky percent!!!... a vyzerá to, že sa neoplatí dať viac izolácie... mnohí projektanti takéto výpočty nevedomky prezentujú ako dôkazy, že na fasádu stačí 10-12 cm EPS, na strop 25, do podlahy 10 cm a podobne
Odpovedať
@blacksr Ďakujem za vysvetlenie, z tohto pohľadu som sa na to ani nedíval, ani mi to nenapadlo, že to má taký vplyv.
Odpovedať
@vietordoplachiet bez rekuperácie to vychádza s týmito hodnotami V a n až 5084 kWh. To je šialene veľa - vetrať takýmto objemom zodpovedá intenzite vetrania šport. haly. Stačí uvažovať 25-30 m3/hod pre 1 osobu. Čiže 5 členná rodina = 125 m3. Hodnotu n dať 0,35. Bez rekuperácie to potom bude 3700 kWh. Nevetráme však ani takýmto objemom, je dostatočne na strane bezpečnosti.
Odpovedať
@blacksr ďakujem, takúto hodnotu n=0,5 mám v projekte. A v projekte mám mernú tepelnú stratu vetraním HV= 0,264* 0,5(n)* Obostavaný objem 716m3 a výsledok je 94,51 W/K.
Odpovedať
Profilova fotka
OT: Tak sa mi zdá, že Markíza hromadne pobláznila celý národ... :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vapno92 áno, laici sú vystrašení, odborníci znechutení a všetci sme nahnevaní
Odpovedať
@vapno92 no jo, ale keď to budem 30 rokov splácať, tak sa snažím eleminovať všetky riziká. Lebo ďalší dom už nepostavím... ;-)
Odpovedať
Pocujte to si robite srandu ci to vazne pisete.ved ja ani netusim co znamenaju tie vsetky skratky.na stavebnom urade nikto nic ani len nenaznacil...
Odpovedať
V mojom okoli stavaju firmy domy na kluc s parametrami pre bungalov:steny 30 tehla alebo ytong+10eps,pod poter 5cm eps,zaklady bez zateplenia,v streche 20cm vlny,okna 2skla.Kurenie riesene formou el.konvektorov v kazdej izbe.Tvrdia ze naklady na prevadzku budu do 100 eur komplet.Uz to nesedi,ved spotreba eli bude vysoka.Druha vec,ako skolauduju take domy?
Odpovedať
Sa mipacia tie potebne objemy za hodinu na vetranie, ze som sa eset doma nezadusil sa cudujem
Odpovedať
Profilova fotka
@kuracinarez no, už sa tu spomínalo, že firmy, ktoré stavajú takéto lacno takéto domčeky, ktoré ledva spĺňajú en. triedu B, budú mať asi "menší" problém :-D @tremonti smrteľne vážne... ono by to ASI nebol taký problém, keby z toho TV Markíza nespravila totálny boom...
Odpovedať
Profilova fotka
@malyraj ano je, plati to v celej europe dlhe roky. @vietordoplachiet zemnym vymenikom nevypnes vypocet rekuperacie, len znizis ucinnost. Pri tom faktore tvaru norma vyzaduje potrebu tepla pod 35 kWh/m2/rok @blacksr
Odpovedať
@majkoj dnes nam dorazil ECB a rad by som si ujasnil jednu vec nie je mi jasne, preco sa v ramci ukazovatela Celkovej potreby energie na stitku nezapocitavaju obnovitelne zdroje (su zapocitane v Dodanej energii a po vynasobeni faktorom energie podla zdroja aj v Primarnej energii), no napriek tomu (aspon podla tvojho ECB) sa ti to, co ziskas TC do Celkovej potreby energie zapocitava tiez celkom funny info, co som netusil: podla platnej legislativy na vypocet hodnot pre ECB (na rozdiel od PHVP), sa uvadza ucinnost rekuperacie max 70% bez ohladu na realitu
Odpovedať
Profilova fotka
@horsey neviem presne co myslis, ale vo vyhlaske je to vysvetlene. Co sa tyka rekuperacie, realita je este horsia ako 70 :) . Mojemu TC tiez uznali len COP 2,7 a ma okolo 4 :)
Odpovedať
hm, toto je ina spanielska dedina, alebo inak, co komu do toho, kolko energii prekurim.. (ked kazdy bude brat po 2kW denne, neskor cenu zvysia, lebo nepokryjeme ich naklady na vyrobu energie a budeme vsetci v prdeliach)
Odpovedať
@majkoj viem, podla noriem je max ucinnost pouzitelna pre vypocty ECB 265%, cize COP 2,65 otazka skor bola preco v ukazovateli Celkova potreba energie v ECB nie je zahrnuty zisk z obnovitelnych zdrojov (usporu energie na ohrev TV toto cislo neozhladnuje) ale zisk tepla z tepelneho cerpadla tam zohladnuje (aspon podla tvojho ECB uz mas v celkovej potrebe tepla 18+11 za vykurovanie a TV co je sucet po "ziskoch" TC) pride mi nelogicke zohladnit v globalnom ukazovateli (Celkova potreba energie) zisk z jedneho zdroja (TC) ale nezohladnit zisk z alternativneho zdroja (Solar, atd.), v pripade solaru sa ten zisk zohladni len v Dodanej energii a Primarnej energii
Odpovedať
@blacksr po odomknutí phvp mi pre 3 osoby x 25m3=75m3 vychádzajú pri n=0,35 tepelné straty vetraním na 2246 kWh/a. tepelná strata prechodom Qt=4377kWh/a. Tepelné straty spolu Qv=6623 kWh/a. Solárne zisky Qs=1697kWh/a, interné zisky Qi=1517kWh. Merná potreba tepla na vykurovanie Qh=3454kWh/a, resp. 24,3kWh/m2/a. S týmto údajom sa zmestím s potrebou tepla pod 35 kWh/m2/rok. :-) To je na peniaze nejakých 380€, teda mesačne (1/12) 31,70€. Teraz mi napadla ešte 1 otázka. Na čo mi vlastne bude tepelné čerpadlo??? ;-) Ďakujem @blacksr a @majkoj, bez Vás by som to dokopy nedal. Hádam to pomôže aj ostatným.
Odpovedať
@vietordoplachiet Nie je mi možné z tejto pozície prikývnuť na správnosť výpočtu - ale môže byť. A práve o tomto tu píšeme - načo mi je TČ? Nastavenie nových pravidiel núti ľudí kupovať nerentabilné zdroje tepla - len aby sa splnili nejaké limity. Chýba v tom rozum a ohľad na mzdy väčšiny Slovákov.
Odpovedať
@vietordoplachiet podla mna nikomu nedaju bez tc alebo solaru Acko. Ja som kolaudoval tento rok spotreba realna po dvoch rokoch je 330€ rocne za plyn a este asi dojde ta vratka.. No ale keby si videl certifikat tak mi tam dala 134kwh to je B a pritom v phvp v pohode vyslo A okolo 40kwh.hadanie mi nepomohlo. Sama pani co robila certifikat povedala ze bez OZE neni sanca dostat A.
Odpovedať
@pomiuk hej, veľa záleží od toho, kto a ako robí EC ja som mala šťastie, že audítori si dali povedať ohľadom vstupov a vyšla im merná potreba tepla na vykur. 11 kWh/(m2a), čo zodpovedá aj realite
Odpovedať
@blacksr to si mala stastie lebo nesitnost niektorych ludi nepozna hranic. Mna by zaujimalo ci naozaj bude treba mat oze alebo sa to bude dat aj nejako vybavit... :-)
Odpovedať
@pomiuk Je to tak. Mozes mat vymakany pasiv, ale akonahle mas priamohrev elektricky (kurenie+TUV, lebo ako spravne vravi @blacksr - nema to zmysel), tak Acko nebude.. Nonsens ale je to prosto tak. Paradox c. 2 - drevo v tomto zmysle nie je OZE :-D Cele zle...
Odpovedať
@pomiuk nooo, nad vhodným "ohnutím" výpočtu ešte dumám... aby to nebol trestný čin :-) a aby sa dal dom lacno postaviť v leveli lepšieho NED / EPD
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?