Prosim o pomoc skusenych hypotekakarnych poradcov.

Chceme kupit byt... Podmienky na schvalenie hypoteky vo vyske akej potrebujeme splname, ale... na byte je zalozne pravo sukromnej osoby (sucasnemu majitelovi pozical na byt jeho sef ako fyzicka osoba). Banka, konkretne Slovenska sporitelna s tym ma problem napriek tomu, ze by to bolo zmluvne riadne osetrene a pravne je to presne to iste ako keby bolo na byte zalozne pravo inej banky s cim by problem nemala. Bolo nam povedane, ze na tento byt nam uver neschvali ziadna banka kym sa este predtym zalozko tejto fyzickej osoby nevymaze. Mozete mi to potvrdit alebo vyvratit? Dakujem velmi pekne.
Odpovedať
A ty by si komu verila. Banke, ktorá ti dá prísľub, že vyplatením úveru zruší záložné právo, alebo neznámemu človeku, ktorí ti povie: "daj mi peniaze, zruším záložné právo". Ty by si dala takému človeku peniaze? Ja sa banke nečudujem, že neverí slovu nejakej neznámej a nedôveryhodnej osobe. Predsa len, keby to záložné právo bolo v prospech banky, taj prísľub takej banky je záväzný. Nech si ten pôvodný majiteľ vybaví zrušenie záložného práva a potom odkúpte byt. Alebo založte najprv v prospech banky inú nehnuteľnosť (napr. rodičovský dom), zoberte si úver, peniaze dajte majiteľovi, alebo jeho veriteľovi a dúfajte, že to záložné právo bude vymazané. A potom môžete prehodiť zál. právo z tej inej nehnuteľnosti na vašu.
Odpovedať
@chrobak7 neviem o akom prislube hovoris! V zmluve o buducej kupnej zmluve je jasne formulovane, ze buduci predavajuci je povinny zabezpecit vymaz zalozneho prava najneskor do podpisu kupnej zmluvy a teda v case podpisu kupnej zmluvy uz zalozne pravo nebude existovat, na zaklade kupnej zmluvy sa poda nahvr na vklad vlastnickeho prava a zriadi sa zalozne pravo v prospech banky. Logicky, ale ziadame o schvalenie uveru pred podpisom kupnej zmluvy cize to zalozne pravo fo tam teraz je a to je banka prilis duta pochopit. Pre banku tam ziadny riziko nie je. Ako som uviedla pravne je to v poriadku. Ak sa to zalozne pravo fo nevymaze do dna podpisu kupnej zmluvy tak ziadna kupna zmluva sa nemoze podpisat, navrh do katastra sa nepoda a banka nic nikomu nemusi vyplatit.
Odpovedať
@crystalka Aha, som myslel, že najprv mala banka vyplatiť úver tomu, v prospech koho jeto záložné právo. Ak v čase podpisu zmluvy má byť nehnuteľnosť bez tiarch, tak nechápem tento postoj banky. Iné by to bolo, keby boli súčastne 2 ťarchy - tej FO a banky. Treba skúsiť inú banku. Aj v banke sú len ľudia a každý môže mať iný pohľad. V tejto banke je asi úverový špecialista príliš opatrný. A inú nehnuteľnosť nemáte, ktorú by ste mohli dočasne založiť za úver?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?