Prerobenie nebytového priestoru na bytovy

Ako je možné prerobiť časť spoločného priestoru v podkroví na byt, resp. súčasť bytu? Čo je k tomu potrebné a kde začat? Vďaka!
Odpovedať
Je to bytovka? Tak treba začať od spoluvlastníkov. Najprv im oznámiť zámer, ponúknuť podmienky odkúpenia podkrovia. Zistiť predbežný záujem o také niečo a predbežný súhlas vlastníkov. Potom pripraviť zmluvu o nadstavbe alebo vstavbe(alebo môžeš aj dopredu, ale ak ti to neschvália, tak to boli zbytočne vyhodené peniaze) a túto nechať odsúhlasiť na schôdzi vlastnikov 2/3 - novou väčšinouvšetkých vlastníkov bytov. Potom (alebo aj predtým) si nájdeš projektanta, ktorý ti urobí projekt a vybavíš si stavebné povolenie. Potom príde stavebná firma, ktorá to celé zrealizuje, následne sa to skolauduje, novovzniknutý priestor sa zapíše do katastra na LV a prepočítajú sa spoluvlastnícke podiely. A môžeš tam bývať. Jednoduché, nie?
Odpovedať
@thodosy jednoduche takto, len s tymi § a papierovackami to bude zlozitejsie. vdaka, je nutne odkupit podkrovie? Kazdy ma v zmluve urcitu cast spolocnych priestorov, ktoru vyuziva. My v sucasnosti vyuzivame ten priestor ako pivnicu, ratala som so súhlasom vlastnikov, preco je potrebne odkupit?
Odpovedať
@thodosy este jedna otazka strecha bude potom spolocna, alebo ju budeme musiet opravovat na vlastne naklady? dik
Odpovedať
Nepoznám konkrétnu situáciu vo vašom dome, preto vychádzam zo skúseností v iných bytových domoch, kde sa realizovala nadstavba na streche (pristavovali sa 2 poschodia). Pomohlo by, keby si mi poslala (či už sem na fórum alebo do súkromnej správy) číslo listu vlastníctva a obec, kde sa dom nachádza. Strecha a predpokladám, že aj podkrovie bude spoločný priestor. Akurát máte asi nejakým spôsobom dohodnuté, že môžete využívať každý nejakú časť. Ale podkrovie a strecha sú celok v spoluvlastníctve. Neverím, že priamo ty vlastníš presne určenú časť podkrovia. Keď je to spoluvlastníctvo, nemôžeš si ty privlastniť len tak mirnix-dirnix kus podkrovia a niečo tam vybudovať. Akákoľvek nadstavba či vstavba sa realizuje hore popísaným spôsobom. Ten odkup je v podstate formálny. Ty nekupuješ časť strechy, ale kupuješ si od ostatných vlastníkov možnosť niečo pod strechou vybudovať. Aby ti to dovolili, investor zvykne niečo bytovému domu ponúknuť, či už finančnú hotovosť do FO, alebo prisľúbi kompletnú rekonštrukciu výťahov (to bol prípad bytovky svokrovcov) alebo realizuje zateplenie bytového domu na vlastné náklady. Prípadne niekedy investor vybuduje zároveň novú strechu. Zober to tak, že ak chce niekto postaviť rodinný dom, musí si kúpiť pozemok. Ak si chce niekto vybudovať byt na streche iného domu alebo v podkroví tohto domu, musí si priestor na vybudovanie "kúpiť". Nie je vylúčené (ak ste malá bytovka), že ti ostatní spoluvlastníci umožnia vybudovať podkrovie aj bezodplatne. To odkúpenie nie je povinné zo zákona. Je to len pre teba potreba získať nejaký priestor na vybudovanie bytu. K tej streche: Ak toto všetko preskáčeš, tak strecha zostane stále spoločná. Len tebe pribudne pod strechou nový bytový priestor o rozlohe XXX m2, ktorý sa ti zapíše do LV, kde budeš jeho vlastníkom. Je to investičná činnosť. Sám by som sa do toho nepúšťal, bude to náročné na financie. Skús nájsť niekoho, kto by do toho s tebou išiel a tiež by si vybudoval v podkroví byt. Ak máte veľké podkrovie, môžete sa aj viacerí spojiť a pod celou strechou vybudovať napr. 4 byty (z toho jeden by bol tvoj). Ak s tým nemáš skúsenosti, budeš musieť sa spojiť s nejakou stavebnou firmou, ktorá také niečo už realizovala. Tie papierovačky pre teba ako laika budú sakra náročné. (mimochodom, ja by som to tiež nevedel urobiť, u svokrovcov to bol investor, ktorý to celé zrealizoval a vybodoval tam niekoľko nových bytov, ktoré potom predal - tým sa mu vložená investícia vrátila). Jednoduchšie je postaviť si vlastný rodinný dom na vlastnom pozemku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?