Pozemok s garážou - nezapísanou na LV

Ahojte, možno niekto riešil už takú situáciu. Budem rád za každú radu. Plánujem kúpiť malý pozemok v intraviláne (cez 200m2) na ktorom je postavená murovaná dvojgaráž, ako sa stavali v 70-80tych rokoch. Táto stavba však nie je viditeľná na katastrálnej mape, ani na LV. Majitel tvrdí, že za ňu platí mestu dane a na garáži je aj nejaké súpisné číslo (ktoré som na GKU mapách ani katasterportali nenašiel) Nechcem kúpiť mačku vo vreci a tak sa chcem spýtať na najlepší postup aby som v budúcnosti dvojgaráž dostal na LV aj do mapy katastra. Vyžiadam si od majiteľa podklady, aké ku garáži má, nateraz sme sa bavili iba ústne pri obhliadke. Stavbu môžem dať zapísať aj po kúpe, no potrebujem vedieť, čo všetko mi bude treba a aký postup bude najjednodušší. ďakujem za každú radu
Odpovedať
@jusi1 postup záleží od veku stavby, ak bola postavená pred rokom 1976, postup je jednoduchší. Ak je stavba mladšia, postup je iný. Záleží tiež na tom, či bola oficiálne povolená alebo nie. Treba pozrieť aké papiere k stavbe sú a podľa toho sa rozhodnúť. Súpisné číslo bolo pridelené kedy, na základe čoho?
Odpovedať
@jusi1 odpichol by som sa od supisneho cisla. ak nieje falosne, tak niekde by mala byt stavba zaznamenana. Kamarat prerabal rodicovsky dom. Ked isiel ziadat o povolenie, tak sa na urade dozvedel, ze tam stoji 10ky rokov stara hospodarska budova :)
Odpovedať
Tak pre zaujimavost moje zistenia. Garaz ma kolaudacne rozhodnutie a bola postavena pred 1976, co znamena, ze ju nie je problem zapisat na kataster. Ale... Treba to spravit pred kupou, pretoze keby teraz kupim uvedeny pozemok, zapisany bude bez stavby a nasledne stavbu na katastri zapisu podla povodnych listin, cize na stavebnika. Predavajuci si teda musi najskor dat realny stav na katastri doporiadku a potom sa mozeme bavit o kupe. Este som zvedavy, ako to jemu spravia, ked stavebnik bol asi jeho otec. Ci to cele nepojde este do nejakeho dedicskeho konania.
Odpovedať
@jusi1 my ked sme kupovali dom banka ziadala dat veci do poriadku resp.co sa nachadza a nenachadza na pozemku.Takze na lv boli 2 rodinne domy nas a este jeden co prvy majitelia zburali,druhy majitelia postavili sopu.A teraz ked sme to kupili geoded zakreslil sopu ako stala,do poznamky dal ze dom uz neexistuje ale kataster ten neexistujuci dom resp.uz len supisne cislo prehodil na tu sopu.A kedze sa to vsetko riesilo spolu aj s kupou tak na lv to supisne cislo vlastnila realitka od nej sme kupovali nas dom.Az teraz po 7 rokov som to zacala riesit a realitka nam to sup.cislo darovala kedze chceme tu sopu zrekonstruovat.Co tiez bude zaujimave kedze uz bude ako rodinny dom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?