Pozemok pod chalupou "zrazu" vlastni obec

Profilova fotka
Dobry den, mame 1/3 podiel na chalupe po starych rodicoch v malickej zapadnutej dedinke na severovychode Slovenska. Nedavno sme len tak zadali pozemok, na ktorom stoji na KaPor-e a vyhodilo nam, ze parcela v registri C nema LV a v registri E je z nej urobena ostatna plocha, ktora je "prilepena" k ceste, ktora ide popred dom az na koniec dediny. Tato parcela je s kopu dalsich na LV, kde je vlastnikom obec. Nadobudla ich na zaklade nejakeho "zakladneho zapisu" v roku 2002. Navyse na mapka.ugk dom vidno, ale ma odobrate supisne cislo. Pritom zan riadne platime uz dlhe roky domovu dan. Je to domcek z medzivojnoveho obdobia, v 70. rokoch prebehlo dedicske konanie, kde ho z mojho deda dostali po tretinach jeho traja synovia. O pozemku nie je v tom dedicskom konani ziadna zmienka, nemame ziadny papier, ze moji stari rodicia ho kupili. Takze pozemok asi nikdy nebol vysporiadany, az pred 14 rokmi si ho na seba dala obec a poprela, ze je na nom dom. Velmi pekne prosim, ak ste sa s tym niekto stretli, poradte, ako preukazat takto dozadu, ze vlastnime nielen dom v lufte, ale aj pozemok, na ktorom stoji. A ako je mozne, ze domu bolo odobrate supisne cislo, ked je riadne obyvatelny, chodime tam v lete, otca pozna cele okolie, vratane starostky. Nik nas nekontaktoval, ze sa to deje. Dalsou moznostou je este odkupit pozemok od obce, ale uz len z principu nesuhlasime s tym, ze by sme mali odkupovat nieco, co je nase vlastne. Zatial nemame informacie o cene, ktoru by si za to obec vypytala.
Odpovedať
Mozno by sa pozemok dal ziskat vydrazenim.
Odpovedať
Profilova fotka
@martinaplum v prvom rade si zisti cenu pozemku. Pokiaľ to je ,,v maličkej zapadnutej dedinke na východe" tak cena by nemala byť vysoká. A odkúp koľko potrebuješ a budeš mať pokoj na niekoľko pokolení.
Odpovedať
Neuviedli ste, kto v minulosti vlastnil pozemok a keďže nebol predmetom dedičského konania, tak ho starí rodičia zrejme nevlastnili. To by mohlo byť to najjednoduchšie vysvetlenie. Kontaktujte však právnika. Možno to bude aj vzhľadom k časovému priebehu zložitejší problém, ktorý nie je možné vyriešiť všeobecnými radami na nete. @majki555 Ani vydražením, ani vydržaním to zrejme nepôjde.
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem vam za odpovede @poliacik321 este sme o cene pozemku nejednali, pred 2 rokmi bol zvoleny iny starosta, ako ten, za koho ery sa to udialo. @draik otec si spomina, ze notar im v tom 70. roku poradil nejakym sposobom usetrit, aby sa neplatilo vela pri dedeni. mozno tym, ze nieco pri dedeni vynechal? inak stari rodicia si kupili ten pozemok z jedneho velkeho, ktori vlastnili miestni zidia. susedia odvedla rovnako, oni ale na rozdiel od nas svoje kupne zmluvy nasli. na katastri nie je tym padom ani nasa chalupa, kedze jej bolo odobrate supisne cislo. tam ale mame dokaz, ze je nasa (dedicske konanie). ako si moze niekto treti dovolit odobrat len tak supisne cislo domu, ktory riadne stoji bez toho, aby kontaktoval nas vlastnikov? suvisi to nejak s tym, ze pozemok pod nou nie je vysporiadany?
Odpovedať
@martinaplum historicke informacie su v starých pozemkovych knihach, len to chce najst niekoho kto sa vyzná, lebo neviem ci mladnaci na katastri budu vedieť poradiť. Zacal by som patranim na pozemkovom fonde, katastri, obecnom urade.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?