Podielove spoluvlastnictvo a stavebny zakon

Máme spor ohľadne podielového spoluvlastníctva takého typu, že všetci spoluvlastníci vlastnia všetko, nemajú to katastrálne podelené, aj keď reálne každý užíva len ten svoj priestor, ale na LV nemajú určené, ktorý priestor je koho - či treba v stavebnom konaní súhlas všetkých podielových spoluvlastníkov alebo stačí v zmysle Občianskeho zákonníka nadpolovičná väčšina, podobne ako je to pri stavebnom konaní v bytovom dome, kde každý má na LV svoj byt a kde sa ide podľa zákona o bytoch a nebytových priestoroch. Lebo je názor, že stavebný zákon by nemal vôbec brať ohľad na zákon o bytoch ani na občiansky zákonník a mal by byť vždy preukázaný súhlas všetkých spoluvlastníkov. Stretli ste sa už s takýmto niečím?
Odpovedať
Spoluvlastníci spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, príslušenstva a pozemku sa nemôžu dožadovať zrušenia spoluvlastníctva podľa Občianskeho zákonníka. Ale bolo by dobré konkretizovať o čo presne ide.
Odpovedať
@kreola Ide o spoluvlastníctvo všetkých častí, čiže nie je určené na LV, že ktorý priestor je koho, ale každý má v celej budove svoj podiel. Tam sa to dá samozrejme súdom vysporiadať, ale to stavebný úrad v podstate nezaujíma, skôr to, že či je potrebný súhlas všetkých spoluvlastníkov, keď si napríklad jeden chce niečo urobiť v byte, priestore, ktorý on užíva alebo stačí nadpolovičná väčšina spoluvlastníkov. Lebo na LV má každý zo spoluvlastníkov podiel v každom centimetri celej bytovky. Nejde o spoluvlastníctvo v zmysle zákona o bytoch a nebytových priestoroch.
Odpovedať
Praveze stale ide o spoluvlastníctvo podla zakona o bytoch. Ja rozumiem, ze kazdy ma podiel na kazdom cm domu, preto sa tomu hovori spoluvlastnictvo. Neviem co by sa mohlo dat sudom vysporiadat, lebo aj chodby, schodistia a pod su stale spolocne. Ak sa nieco deje v spolocnej casti domu (niekto si chce zabrat napr. cast chodby, lebo si tak chce zvacsit svoj byt), tak sa to riesi zmluvou o vstavbe. A tam zakon hovori o tom, ze o tom rozhoduju 2/3 vlastnikov (§ 14b ods. 2 pism e). Netreba ale zabudnut, ze takymto krokom sa musia zmenit aj spoluvlasticke pomery vsetkych vlastnikov v dome.
Odpovedať
@kreola Určite viem, že nejdu podľa zákona o bytoch, lebo nikto nemá svoj byt, ktorý užíva na LV vymedzený. Užívateľ bytu A má taký istý podiel vo "svojom" byte A ako aj v byte B, byte C..., ktoré užívajú iní spoluvlastníci. Preto oni podľa právnika idú podľa občianskeho zákonníka nie podľa zákona o bytoch a nebytových priestoroch. Samozrejme, po vysporiadaní, by spoločné časti bytového domu ostali spoločnými a byty by boli podelené jednotlivým vlastníkom. Ale toto stavebný úrad v podstate nerieši, potrebuje vedieť, či stačí nejaká nadpolovičná, či 2/3nová väčšina alebo treba teda súhlas všetkých spoluvlastníkov napr. na zmenu v účele užívania nejakej časti bytového domu, ktorá je síce všetkých ale reálne ju užíva len jeden spoluvlastník.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?