Platí sa u notára pri darovaní pozemku?

nema niekto skusenost ci sa nieco plati u notara ked mi mama chce darovat pozemok?
Odpovedať
ak ti môžem poradiť tak ten pozemok si radčej odkúp aj ked za symbolickú cenu 1Eur na kúpnopredajnú zmluvu, na nete nájdeš dosť predlôh ,čo má mať, darovanie sa dá hocikedy napadnúť, kúpnopredajná zmluva nie.
Odpovedať
Profilova fotka
pravda ako píše duzu,aj keď za 1e,zmluvu si spravíte aj sami a overenie podpisu stojí pár e,ale notár aj od 100e hore
Odpovedať
Profilova fotka
na napadnutie darovacej zmluvy je treba pádny dôvod, ak máte podľa čoho urobiť darovaciu zmluvu a návrh vkladu do katastra, tak notára nepotrebujete.
Odpovedať
u notara sa plati za overenie podpisu ktore je treba, stoji cca 10-20 eur, zmluvy robi predsa pravnik nie? My sme pred par tyzdnami robili dar.zmluvu na byt ale to by nemal byt velky rozdiel... A neni pravda ze dar.zmluva sa da lahko napadnut. Vacsi problem je pri kupnej zmluve ked je cena napr 1 euro lebo keby sa dany pozemok alebo byt neskor predaval platili by ste dan z rozdielu hodnot...
Odpovedať
u notara sa plati overenie podpisu- cca 2 eura za jeden, v pripade, ze mate svoju zmluvu. Lacnejsie to bolo na matrike, ale tam to teraz trocha zdvihli, tak asi to dorovnali. Ak vam bude robit zmluvu, je to podla jeho cennika.
Odpovedať
...u notara sa plati vzdy :-) aj ked tam omylom vlezies.! 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
ninka25 zabila tou cenou :-D Overenie podpisu stoji tak ako pise dandy05. Zmluvu si urobte - bud darovaciu - treba ale mat na pamati, ze sa trebe k mame po zvysok zivota chovat v sulade s dobrymi mravmi (ja viem, je to samozrejmoct voci mame, ale pisem pre istotu ;), lebo inak by mohla ziadat vratit dar. Mozete to dat aj na kupnu zmluvu za 1 EURO - ale ak planujete do buducna predat, museli by ste platit dan z rozdielu medzi kupnymi cenami, myslim keby ste to do 5 rokov (?) od nadobudbutia predali dalej. Tak pouvažujte, čo je pre vas lepšie.
Odpovedať
Za darovaciu zmluvu u notara (formou notarskej zapisnice) sa plati od 0,1 do 0,7 % zrejme z ceny predmetu darovania. Minimalne 16,60. K tomu si asi nator vypyta poplatok za overenie totoznosti = 1,33 za osobu. (napr.33000x0,5%=165)+(2x1,33=2,66) +zrejme bude treba znalecky posudok na cenu predmetu darovania (aby bolo z coho vyratat notarovu odmenu). +poplatky za vklad do katastra: Návrh na začatie konania o povolení vkladu práva k nehnuteľnosti do katastra nehnuteľnost=66 (pri elektronickom navrhu 33; urychlene konanie-265,5, elektronicky navrh-130) Suma sumarum sa asi nezmestite do 200 euro. http://portal.gov.sk/Portal/sk/Defaul... http://katasternehnutelnosti.sk/98-sp... Asi naozaj bude lepsie najst si nejaky vzor zmluvy na nete, dat overit podpisy na mestskom urade - matrika (niekolkonasobne lacnejsie nez u notara- cca 50 centov za podpis) + navrh na vklad sa da tiez stiahnut z netu. A nemal by byt problem sa zmestit do 60-100 euro max. Dajte prosim vediet ako ste nakoniec dopadli. Nejako uzavriet temu, praktickou skusenostou...:)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Ahojte, pred 10r. sme s byvalym priatelom kupili byt na uver (uver bol na nasich), po case sme sa rozisli, priatel ostal byvat v byte a platil uver dalej, teraz sa uver splatil a ide sa byt prepisat na neho. Akou formou to mame spravit, darovacou alebo kupno-predajnou? Dan by nasi nemali platit, nie? A ako je to so zdravotnou, tam by tiez nemali, ak nebudu platit dan. Nebude problem, ak by sa darovacou, popripade kupno-predajnou za euro, nebudu s tym mat problemy, ked to nieje rodina? Dakujem za odpovede
Odpovedať
Profilova fotka
@diorka dan ani zdravotne platit nebudete, lebo ste byt ( teda rodicia) kupili pred 1.1.2011 a vlastnili ho dlhsie ako 5r :) CO sa tyka darovania, myslim, ze by nemal byt problem...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?