Platí sa daň obci za rozostavanú stavbu?

Ahojte, chcem sa spytat na jednu vec ohladom platenia dani obci. Urcite tu maju diskutujuci s tym skusenosti. Moze obec vyrubit dan za rozostavanu stavbu, ktora este nebola skolaudovana? Dakujem za fundovane odpovede.
Odpovedať
@amazon7 áno. Ú nás (neviem či všade) ja som platil celkom dosť lebo to berú tak, že celý pozemok je stavebný a tak som za 730m2 platil nejakých 120 eur... (teda nie len plocha pod stavbou)
Odpovedať
Jaaaj, sladka to naivita, za dom nie, ale za pozemok pod nim ano, presne ako Igor pise.. Je to hroza, no je to tak..
Odpovedať
@amazon7 Nie, za rozostavanú stavbu sa daň neplatí. Platíš daň za celý pozemok ako za stavebný.
Odpovedať
Este doplnam: obec nam za tu rozostavanu stavbu vyrubila taku vysoku dan, ako keby uz bola skolaudovana. Predpokladam, ze ked stavba nebola skolaudovana, ma sa platit len za stavebny pozemok.
Odpovedať
@amazon7 dan za rozostavanu stavbu je vacsia ako dan po skolaudovani. Jednoducho povedane pri rozostavanej platis za kazdy m2 pri skolaudovanej len za zastavanu cast.
Odpovedať
@amazon7 zrejme si to zle pochopil. To ti dali takú vysokú daň za pozemok a nie za stavbu. Celý pozemok sa berie ako stavebný kým neskolaudujes, to urobili preto aby neostávali nedokončené stavby
Odpovedať
@amazon7 @roberttom to zatiaľ napísal najpresnejšie. Vidím, že v tom máš riadny hokej, tak ti to vysvetlím. Zákon o miestnych daniach upravuje dane z nehnuteľností. Daň z nehnuteľností zahŕňa 1. daň z pozemkov, 2. daň zo stavieb a 3. daň z bytov Za rozostavanú stavbu sa daň zo stavieb neplatí. Daň zo stavieb sa platí len zo skolaudovaných stavieb. Ale v prípade, že bolo vystavené stavebné povolenie, tak pre účely dane sa všetky parcely uvedené v stavebnom povolení považujú za stavebné. A je jedno, aký druh pozemku je uvedený na katastrálnej mape alebo na LV (napr. orná pôda, záhrada, zastavaná plocha a pod.). Keď si pozrieš v danej obci VZN (Všeobecne záväzné nariadenie) o miestnych daniach alebo o dani z nehnuteľností, zistíš, že pre stavebné pozemky má daň z pozemku najvyššiu sadzbu. Ty teda platíš teraz za celú plochu pozemku, nielen kde staviaš, ale aj za okolitý, ktorý je uvedený v LV tú najvyššiu sadzbu dane. Po skolaudovaní nahlásiš správcovi dane zmenu a od nasledujúceho roku ti budú vyrubovať: 1. daň zo stavieb (podľa zastavanej plochy stavby a podľa podlažnosti) 2. daň z pozemku - podľa toho, aký to bude druh pozemku podľa katastra. Osobitná sadzba je za ornú pôdu, osobitná za spevnené plochy, záhrady atď. Je to preto tak, aby stavebníci boli donútení čo najskôr stavbu dokončiť a zlegalizovať. Aby neboli desiatky rokov rozostavané stavby, ako je to tuším v Chorvátsku, kde sa platí daň len za dokončenú stavbu, preto držia stavby v stave rozostavanosti dlhé roky a mnohé stavby tak aj vyzerajú - nedokončené, neomietnuté. Už je ti to jasnejšie?
Odpovedať
Ja som pod dom dal druhu parcelu a neplatil sa za celý pozemok to iba keď sa nahlási pôvodná celá parcela na stavbu.
Odpovedať
myslím že až po r.1992 sa platí daň za pozemok, dovtedy len daň za r. dom, to s tiež zmenilo za každé podlažie o rôznej ploche je iná daň, iná za rôznu stavbu ako garáž , hospodárska budova,,stačí ked som pozrel staré záznamy po rodičoch, zrazu sa ti objavili na LV pozemky a stavby o ktorých ani rodičia netušili, bol som na dovolenke v Čiernej Hore tam zas za neskolaudované domy neplatia vôbec ani za pozemky a radi sa tomu vyhýbajú aj ked už dom prenajímajú, tam sa zas každý vyhýba plateniu dane takmer nikde nedostaneš doklad a ak dostaneš u nás zľavu na dovolenku potrebuješ doklad no nik ti ho nedá, potom máš dilemu či zaplatiť za všetko u nás cestovke,alebo tam lacnejšie no bez dokladu
Odpovedať
@duzu jasné že lacnejšie bez dokladu aj tak ich všetky hádžem do koša :-D a keď ne zoberieš doklad ešte pomôžeš životnému prostrediu
Odpovedať
@jumt asi nedostávaš dovolenku ako odmenu, musíš mať doklad že si bol ozaj na dovolenke na meno, tú máš takmer zdarma na niektoré položky dáva to firma naviac, niečo ako Dankove dovolenky len na SK
Odpovedať
@chrobak7 Vdaka za fundovanu odpoved.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dusantt Mozes mi vysvetlit, co znamena ta "sladka naivita"? Ty si spadol z neba obdarovany vsetkou mudrostou ...? Asi sotva, ked citam tvoje detinske ulety.
Odpovedať
@amazon7 co sa jedujes? tak necitaj moje detinske ulety. "sladka naivita" = pytal si sa "Moze obec vyrubit dan za rozostavanu stavbu, ktora este nebola skolaudovana?" nie, nemoze. obisiel by si prilis dobre, kedze dan zo stavby je mensia,nez dan z pozemku STAVEBNEHO. co je na tom detinske? no smo z dediny, nehanbim sa za to.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 12 mesiacoch
Profilova fotka
Dobrý deň, ak sa môžem opýtať tu, dom máme skolaudovaný od 11/2021 ale k 1.1.2022 to nebolo zapísané na LV, vychádzam z listu vlastníctva a platíme teda ešte ako za stavebný pozemok? Ďakujem za Vaše skúsenosti.
Odpovedať
@barbora_brunovska Áno, pre účely dane sa berie stav zapísaný v katastri k 1.1. bežného roka.
Odpovedať
Profilova fotka
@barbora_brunovska hej hej ten tork zaplatite este ako keby len za pozemok
Odpovedať
Ak platíte veľa a budete stavať dlhšie, tak treba geometrický plán, kde bude samotná stavba + zmena stavby pred dokončení, potom budete ďalší rok platiť menej. Prípadne môžete skúsiť osobne zalobovať u primátora, tento rok budú voľby, on v tejto veci môže konať (pokiaľ už nebol zaslaný výpis, vtedy je už neskoro)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?