Odpredaj súkromného pozemku obci za 1 euro

Obecný úrad dal urobiť pred niekoľkými rokmi projekt na rekonštrukciu slepej ulice.Neskôr sa zistilo,že projekt zasahuje do súkromných pozemkov pred rodinnými domami.Teraz vlastníkov nútia,aby im pozemky odpredali za 1 m.Musia vlastníci pozemky odpredať,nemyslím si,že sa jedná o nejaký verejný záujem,ale len o záujem niektorých členov obecného zastupiteľstva,ktorý si potrebujú splniť nejaký cieľ,ktorí si dali ešte v minulom volebnom období,a ten sa im nepodaril splniť.Z druhej strany cesty sa dávali stavebné povolenia na výstavbu rodinných domov,tak si myslím,že kvôli nim sa cesta má rozšíriť,tak aj ony mali odpredať časť zo svojich pozemkov,nie tým čo tam bývajú vyše 50 rokov dávajú teraz nôž pod krk,že musia odpredať.Budem povďačná za každý názor a radu.
Odpovedať
1
2
@jojka1963 Nie som expert na pravo, ale neslo by sa snimi dohodnut nie na odpredaji, ale na dhodobom prenaje za symb. euro?
Odpovedať
Neviem ake majú na vás páky, aby ste im to predali. A 1€? Aká je ich predajná cena za meter? Určite "nepredavajte" kým sa neporadite s Právnikom
Odpovedať
@tomass101 Sme lukratívna obec pri Trnave,a pozemky idú po 50 za meter a viac,paradoxom je,že obec odpredáva za 100 euro meter,občanovi,ktorý si nie vlastnou vinou posunul plot,pretože to kúpil na klúč.
Odpovedať
Nepredal by som. Ak mas niekoho známeho treba si overiť či to co hovoria je pravda. V dnesnej dobe vsetci odrb.... tak sa treba brániť.
Odpovedať
Tak potom máš odpoveď. U nás na "východe"meter do 70€, Ale keďže som rodina tak mám akciovú ponuku 50/m Ak prikupim 300m (to je podmienka predaja) 300*50=15000€ Z toho ja potrebujem zhruba 100m Zbytok mám možnosť predať mestu Za symbolické1€ Nie meter ale celých 200m za 1€ No nekup to! 200m chodníky a cesta tak by ma to stál 1meter využiteľného pozemku 150€/m (Mesto na Východe 15000 ob.)
Odpovedať
Ak pochybila obec, nech odkupuju sa cenu za aku predavaju ine obecne pozemky. @tomass101 ved nemusis obci odovzdavat cestu a chodniky, nechaj si ich. Potrebuje ich obec?
Odpovedať
@tomass101 Ani jedna slepá ulica v obci nemá chodníky,tak neviem prečo práve u nás by mali byť,problém je v tom,že auto s ktorým stojím pred svojím domom,by stálo na obecnom chodníku,čo je v rozpore so zákonom,všetko je to len o tom,asi kto z koho
Odpovedať
@atlaska nepredám im ani meter, pretože to nekupim. Ponúkol som 20 ale to je málo Nekupim 300 aby som užíval 100!!!
Odpovedať
@tomass101 Všetko je to v tomto štáte choré,vidím,že všade sa robia špinavosti,aby si človek takto ničil nervy
Odpovedať
@tomass101 ak mas inu cestu, tak nieje o com,ani neuvazuj kupovat a odpredavat.
Odpovedať
Dobrý deň, pekne po poriadku. Podľa Ústavy vyvlastniť majetok možno len podľa zákona, v nevyhnutnej miere a za primeranú náhradu. Čiže - najprv bude musieť byť niekde definované, že ide o verejný záujem. Podľa toho, čo píšete, ide o miestnu komunikáciu. Ak je táto komunikácia definovaná ako miestna komunikácia aj v územnoplánovacích podkladoch, napríklad v územnom pláne mesta, alebo územnom pláne zóny, ide o stavbu (alebo zámer) vo verejnom záujme. Jednoducho preto, lebo to niekedy raz schválili miestni poslanci, je to ich kompetencia. Vtedy môže obec (mesto) pristúpiť k vyvlastneniu pozemkov, podľa stavebného zákona, § 108 a nasl. . No a samozrejme, že vyvlastniť je možné v nevyhnutnej miere a za primeranú odmenu. Znalecký posudok určí cenu. Ďalšia otázka ? :o)
Odpovedať
@tomas8006 Veľmi pekne ďakujem, v stredu máme ďalšie stretnutie,v prípade potreby budem povďačná za každú radu.Prajem pekný víkend.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tomas8006 Dobrý deň, ďakujem za predošlú odpoveď. Nakoľko sa veci pohli, chcela by som sa Vás spýtať, či by sa nedalo nejakým spôsobom vlastne zabrániť tomuto vyvlastneniu, prípadne sa odvolať, pretože projekt vyhotovili na našich súkromných pozemkoch bez nášho vedomia, nikto sa nás na nič nepýtal. To isté ohľadom aj územného plánu, naplánovali, poschvaľovali, ale majiteľov pozemkov sa nikto nikdy nič nepýtal. Ohradzujú sa s tým, že proste vo verejnom záujme sa má ulica ťahať ďalej, nakoľko sme aktuálne slepá ulica, no v intraviláne zatiaľ okrem našich pozemkov zaznačené nič nie je. Ďalej, z našej strany sú postavené domy a na druhej strane cesty boli vždy záhrady. Na týchto záhradách si za posledné 2-3 roky popostavovali nové domy a plot si postavili úplne pri ceste. Pri vydávaní stavebných povolení si OcÚ bol vedomý, že sa bude rozširovať cesta, no napriek tomu od nich ani 1 m nežiadali a stavebné povolenia im bez problému vydali. A teraz od nás žiadajú takmer 4 m od cesty z nášho stavebného pozemku. Nedá sa napadnúť fakt, že pri vydávaní týchto povolení mali žiadať zároveň aj od nich istú časť pozemku, nakoľko už projekt bol vypracovaný a o rozširovaní cesty sa vedelo? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď, prajem príjemný víkend :)
Odpovedať
@jojka1963 napis ziadost na obec s dotazom, preco vy mate davat 4m a pozemky oproti 0m.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme kupovali od obce nejaké m2 a museli sme si dať vypracovať posudok od znalca a aj ten obec navýšila. Dajte si vypracovať tiež posudok, ak je vás viac, rozdeľte si náklady, určite neprerobíte, lebo žiaden znalec nevydá posudok za 1 euro za m2- My sme platili 15 eur a bola to dosť nízka cena. Nedajte sa.
Odpovedať
@riama276 ale vy ste kupovali. obce kupuju od sukromnikov cesty za euro-symbolicke,lebo ich beru pod spravu-teda platia v buducnosti svietenie, opravy povrchu, odhrnanie snehu...... Ja by som ozelela tych par eur za udrzbu ako v buducnosti mat pred domom hustu premavku a parkoviskko.
Odpovedať
Profilova fotka
@jojka1963 nemyslim, ze ta niekto moze vyvlastnit a za 1E uz vobec. Toto nie je nejaka dialnica. Osobne by som sa poeozpraval s pravnikom.
Odpovedať
@jojka1963 Ahoj. V Česku máme Zákon o vyvlastnění. Není tak jednoduché vyvlastnit pozemek, nebo jeho část. Už jenom dokázat, že něco je veřejný zájem, je celkem problematické. Navíc, institut vyvlastnění je až ta poslední zákonná možnost státu, jak legálně získat pozemek. Já bych byl skoro klidný a počkal, až se o tom prodeji bude jednat písemně. Pak bych se zcela jistě obrátil na nějakého právníka ( nejlépe na doporučení nějaké realitky ). Většina komerčních právníků o takových případech nebudou mít ani páru. Chce to nějakého, který se v tom pohybuje. ;-)
Odpovedať
@praoteccech Ahoj,veľmi pekne ďakujem,pre mňa je každá rada nad zlato
Odpovedať
@riama276 Ďakujem pekne,vieš žijem pomaly zo životného minima ,takže ťažko by som zaplatila právnika,ale poprosím o pomoc suseda,toho sa to tiež týka,je mi z toho nanič,ako si obyčajný človek nemôže pomôcť,chudáka okradnú,aby sa ony nabalili
Odpovedať
@tomass101 @praoteccech ahoj Ale to čo vy v Česku nemáte tak to sú zákonodarcovia(Fico & co) ktorí dovolia vyvlastňovať a kradnúť Tak ako za komunizmu!!! Na večne casy
Odpovedať
@tomass101 To máš pravdu,a ešte sa Ti smejú do tváre,od piatku som na práškoch,kde zoberiem na to,aby som si dala vypracovať znalecký posudok,aby mi to nevyvlastnili za euro,pointa je v tom ,že mne to zoberú a ja nebudem mat kde stát s autom,dvor nemám,stávam na mostíku pred domom,teraz mi z neho polovicu zoberú,spravia tam chodník a vraj mám stáť na obecnej ceste,časom tam môžu dať zákaz státia a som vieš kde,nie je to tu ako za komunizmu,ale ešte sto krát horšie
Odpovedať
@praoteccech U nás nie je nič ľahšie,dajú si vypracovať projekt aký im vyhovuje,nabalia sa aj s investorom,a teba chudáka môže šlak trafiť
Odpovedať
Profilova fotka
@jojka1963 ani sa stým nezaoberajte, ako píšu hore, len na papieri, verejný záujem je od slepej ulice veľmi ďaleko, územný plán nie je dôvod na vyvlastnenie, len určuje spôsob zástavby, nerieši ekonomickú stránku, ani spôsob nadobudnutia. Je to len bububu obmedzených ľudí, na súkromný majetok nemajú žiadny nárok. Možno ste v televízii nevideli, ale niekde na východe sa prihlásil majiteľ k pozemku na ktorom bola jestvujúca cesta na cintorín a žiadal jeho vyplatenie, keď mesto nesúhlasilo, položil na cestu panely a nikto s ním nepohol. Je to jeho. Ani si ich nevšímajte, kým neprídu s ponukou, ktorá Vás zaujme. Je bežné, že pri vykupovaní pozemkov tí čo vydržia, dostanú najviac. Iná cesta nie je.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ten pan na vychode je asi ten debilek z PO, ktoreho tam maju asi vsetci ludia radi. Myslim, ze aj dialnicny privadzac presne pre toho isteho cloveka je tak stupidne vyrieseny, lebo garantujem, ze nikde na svete nie je taka stupidita ako na vypadovke z PO na dialnicu (smer Levoca), kde ked ides na dialnicu, musis dat na semafore prednost autam, co idu po vedlajsej ceste :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@dulius súhlasím, ale stupidita je u úradníkov, ktorí majú hájiť záujmy občanov. Na diaľnicu sa vzťahujú iné predpisy, ale v USA keď chcú zabrať súkromný pozemok, zaplatia tronásobnú cenu a každý bežný človek to rád predá.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 aj u nas ludia by v pohode predali, normalni ludia, za normalnu cenu, ale ten spekulant v PO normalnu cenu nechcel ... narocky myslim si kupil nejake pozemky, lebo vedel, ze tam pojde dialnica, nic nechcel stavat, len oyebat stat ... a pre neho to tam vyzera pri PO ako vyzera ... ale mam pocit, ze sa to tam uz vybavilo, ze tie pozemky uz nie su jeho, ale trvalo to par rokov
Odpovedať
@jan45 Veľmi pekne Vám ďakujem pán Ján,dúfam,že budem mať dosť síl všetko to prekonať
Odpovedať
@jan45 Pán Ján prepáčte,ešte raz by som Vás chcela poprosiť,ony v tej projektovej dokumentácii zmenili miestnu komunikáciu,na cestu pre motorové vozidlá,a na tú sa už vzťahuje ten nový zákon o vyvlastnení,ktorý nadobudol platnosť od 1.6.2015,na miestne komunikácie sa nevzťahuje.Nedá sa nejakým spôsobom napadnúť,alebo žiadať o vyhotovenie novej projektovej dokumentácie,ved je to smiešne,aby sme v malej slepej uličke mali širšiu cestu aj s chodníkom,ako je na hlavnej ceste,ďakujem Vám
Odpovedať
@jojka1963 v prvom rade sa ukľudnite, lebo Vás trafí šľak. Treba sa zaujímať o svoje okolie, obec a čo sa v nej deje. Však poslanci a starosta sú Vaši susedia, každý deň ich môžte vidieť, rokovanie obecného zastupiteľstva je verejné, môžte sa ho zúčastňovať, taktiež zápisnice nájdete na stránke Vašej obce. Svoje argumenty, nesúhlas môžte vyjadrovať práve im. Dajte sa dokopy všetci tí, ktorých sa to týka, že to nechcete a obec môže ušetriť peniaze. Aký zákon o vyvlastnení? Žiadny nie je. Bude možno až od 1.7.2016.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?