Od čoho závisí počet ťárch na liste vlastníctva?

Od coho zavisi pocet tarch zapisanych na LV, pripadne akymi pravidlami sa to riadi? Nas pripad je taky, ze sme zobrali uver na stavbu rodinneho domu. Pozemok sa sklada z piatich parciel. Pri zalozeni pozemku sa objavilo v LV pat tarch. Nasledne sme museli zalozit aj rozostavanu stavbu a po tomto ukone sa tam objavilo dalsich 6 tarch. Predpokladam ze 5 za pozemok a jedna za rozostavanu stavbu. Znamena to to, ze mame zalozeny pozemok 2 krat alebo preco je tam tolko tarch?
Odpovedať
Profilova fotka
aké konkrétne ťarchy máte na LV? viete ich špecifikovať? Ťarchy majú charakter: zo zákona, bankové, vlastné. Len tak vám nik nemôže dať ťarchu na váš majetok. Bankové sú ok, ak ste zakladali pozemok ( RD) v prospech banky. tieto zabezpečujú úver. ale toto vám mali v banke vysvetliť...podpisovali ste záložné zmluvy.
Odpovedať
@chipmonka su to bankove. Ide mi o to ze ich je tam nejako moc.
Odpovedať
Záložné právo na každú parcelu + na rozostavanú stavbu. Čo by na tom malo byť neobvyklé?
Odpovedať
@draik ze na zaciatku cerpania uveru nam dali zalozne pravo na pozemok (na vsetky parcely) a neskor, ked bola rozostavana stavba tak nam dali zalozne pravo opat na pozemok a rozostavanu stavbu. Tzn., ze na pozemok mame dva krat zalozne prava. Je to normalne?
Odpovedať
Najlepsie by asi bolo ist sa na to informovat priamo do banky alebo na kataster aby ti vedeli presne vysvetlit ako postupovali.Nemyslim ze by tam bolo nieco divne ak to tak banka spravila ale kvoli tomu aby si mal vo veciach jasnoa a aby si vedel na 100% o co ide by som tam zasiel byt tebou. Pretoze banka ta na to mala upozornit ked si podpisal tie zalozky
Odpovedať
@mareqm A ako inak by sa to malo robiť ? Kataster nie je holubník, kde sa len tak editujú záznamy :) Pri každej bankovej ťarche máte napísané aj to, na základe akej zmluvy a z akého dátumu je to právoplatné. Ak ste teda brali na začiatok pôžičku len na pozemok (ktorý sa skladá z 5 parciel) tak na každú parcelu dali ťarchu s poznámkou daného úveru. Ak ste následne brali nový úver, ktorý je na stavbu domu a ručíte opäť pozemkom aj s domom, tak ste podpísali opäť novú zmluvu a vytvorila sa nová ťarcha, ktorá má iné číslo zmluvy a dátumu platnosti. Čisto hypoteticky. Ak by banka nedala na parceli ďalšiu ťarchu, tak by Vám v podstate stačilo vyplatiť prvú pôžičku a ak by ste druhú neplatili, na pozemky vy Vám siahnuť nemohli ... A to sa predsa vyplatí :)
Odpovedať
@macejmatus V banke su uplny motaci. Uz nam tolko starosti porobili, ze skoda reci. Na kataster som volal a pani mi potvrdila, ze na pozemok je zalozne pravo 2x :( pritom sme brali len jeden uver.
Odpovedať
@macejmatus Uplne zbytocne sa tam prevezie ... Je to normálna prax ... Banka mala upozorniť ale klient si už nemal čítať zmluvu ? Na to, aby tam tá ťarcha bola, musela byť podpísaná zmluva :) A tam je myslím všetko napísané ...
Odpovedať
@mareqm Ospravedlnujem sa ti ... Moja chyba, zle som precítal zadanie. Myslel som, že ste brali ďalší dodatočný úver ... V tomto prípade je to naozaj divné ... Ale je to v podstate úplne jedno ... Ak má ťarcha na katastri rovnaké číslo zmluvy (jedna aj druhá) tak je to safe :)
Odpovedať
@lubk0 V pohode, ja dakujem vobec za reakciu :) To ci ma rovnake cislo zmluvy mi teta na katastry nepovedala. Skoda. Tym by sa asi vsetko vyriesilo. Ja som chcel len vediet, ci niekto kto bral uver nema s tymto skusenosti ze mu to takto zapisali a ci je to teda normalne.
Odpovedať
@mareqm Ahoj, sme na tom podobne. Mali sme uver na kupu pozemku. tarcha 1. A teraz na dokoncenie, tam uz bol znalecky na pozemok plus dom, takze tarcha 2. Cisto priklad: Pozemok stoji 100k, dali vam 30k=tarcha1 Dalsi uver, uz pozemok a dom, 200k, daju vam 50 k=tarcha2. v pripade ze by sa chcelo vyplacat, musis zaplatit spolu na tarchu 1 30 k a na tarchu 2 50 ( ine cisla uverov) a zmazu sa. Teda ja to tak chapem. Ak ma niekto opravi budem rada ;-)
Odpovedať
@november30 Takto som si to myslel aj ja :D Lenže tiež si chybne prečítala zadanie. Príklad, ako to majú oni : Pozemok stojí 100 k, dali im 50 k = tarcha 1. Postavili na nom dom, hodnota sa zvysila napr na 200 k lenze oni dalsí úver nebrali a napriek tomu im tam dali ťarchu 2 ... @mareqm Na to nepotrebuješ pani na katastri :) Otvor si kataster portal a pozri si svoje LV čko ... Dole v ťarchách je poznámka, voči komu je ťarcha vedená (napríklad Tatrabank) a na konci toho textu je niečo v zmysle "na základe zmluvy XYZ/2016 platne zo dňa XX.YY.2016 ... Ak je ten údaj na oboch ťarchách rovnaký, tak je to pohoda. Ak by tam bol rozdielny a vy naozaj máte len jednu zmluvu, tak by som to riešil ... :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lubk0 ...Aha...zaujimave.vdaka za upozornenie... Lebo prave podla zadania mi to prislo ze najprv sa bral uver na pozemok, potom mali vlastne a na dokoncenie brali druhy. Lebo tam je " Nasledne sme museli zalozit aj rozostavanu stavbu ..." No kazdopadne zaujimave ak znicoho nic tarcha vznikla... A nemoze to byt nejake "postupne financovanie" alebo daco take ? No popravde by som sa necudovala keby to bola nejaka uplna blbost ze omylom dvakrat zapisali... ]-( Kazdopadne drzim palce
Odpovedať
Profilova fotka
Vytiahnite si LV z katasterportalu a tam zistite v popise tarchy ci na oboch zapisanych zaloznych pravach mate c. uverovej zmluvy rovnake. Z praxe viem, ze napr VUB deli HU na dva uvery hoci podpisujete iba jednu zmluvu. Odporucam zajst do financujucej banky a vyriesit si to tam. Nie je hanba sa spytat na nieco, comu nerozumiete.
Odpovedať
@chipmonka @november30 @lubk0 Dakujem za reakcie. Na LV som to pozeral ako vravi Lubk0 a tam mam okrem toho, ze to je tarcha na slsp uz iba datum, ktore su pochopitelne rozdielne a cislo vkladu. Cisla zmluv tam nie su. Aby som to vysvetlil uplne. Uzavreli sme s bankou zmluvu o uvere, napr na 100 000 na vystavbu domu s tym, ze pozemok bol uz nas. Aby nam pustili prvu tranzu, napr 50 000, v ramci tej istej zmluvy nam zalozili pozemok. Ked sa cerpala dalsia tranza, napr dalsich 50 000, chceli uz zalozenu aj rozostavanu stavbu a tak sa dala zalozit. Myslel som, ze prvy krat nam zalozia pozemok a druhy krat uz iba rozostavanu stavbu. Spravili to tak, ze zalozili najprv pozemok a potom pozemok a stavbu, pritom je to ta ista zmluva.
Odpovedať
@mareqm Tak to si mal takto napísať hneď :D Potom je to podľa mňa OK :)
Odpovedať
@lubk0 Nooo, ospravedlnujem sa :) a vies mi to prosim ta vysvetlit preco je to OK ako si mi to vysvetloval pri dvoch uveroch?
Odpovedať
@mareqm Pretože tvoja úverová zmluva je rozdelená ... Ak zoberiem tvoj modelový príklad, tak si žiadal o úver na 100 tis. EUR ktorý sa vyplácal po 2 "tranžiach" po 50 tis. Eur .. Avšak to sú dve odlišné záložné práva. Prvé bolo na prvých 50 tis. Eur ... Ak by si nesplnil podmienky dostania druhej tranže, tak by to ostalo založené len na 50 tis. Eur a hotovo ... Akonáhle uvolnili ďalších 50 tis. Eur, tak si založili znova všetko, čo mohli, na tých ďalších 50 tis. Eur ... Bolo by pre nich nelogické, to dať len na dom :)
Odpovedať
@lubk0 jaaaj, dakujem. Mne to stale moc zmysel nedava, teda jedine ak by som pouzil tvoje vysvetlenie vyssie, ze ak by to bolo tak ako som si myslel ja, ze najprv zalozia pozemok a potom uz len stavbu, tak by sa s tym dalo vybabrat, ze splatim prvych 50 000 a budem ziadat kvitanciu na pozemok a tym padom by mali zalozeny iba dom a bol by im na dve veci ak by som neplatil uver, pretoze by ho nikto nekupil :) ale aj tak nerozumiem ako by som ziadal tu kvitanciu na zmluvu, ktora by stale bezala a uver by nebol splateny. Uvidime co povie banka, poslal som im tam oficialnu otazku :)
Odpovedať
@mareqm Skús sa vcítiť do role banky :) Podpísal si im, že si môžu založiť aj dom (rozostavný) aj pozemok ... Pri prvých 50 litroch dom nestál, tak založili všetko čo mohli (5 parciel pozemku) ... Pri druhých 50 litroch už stála rozostavaná stavba ... Mohli si tých 50 litrov založiť len na tej stavbe, ale prečo by to preboha robili, keď si im dovolil si tam založiť aj jednotlivé parcely ? Ne mieste banky by si to inak nespravil :) A v zmluve si im to na sto percent umožnil ...
Odpovedať
Profilova fotka
otázka cez formulár na internetovej adrese trvá aj 30 dní, kým dostanete vyjadrenie. Navštívila by som pobočku, kde ste si úver vybavovali. nik iný vám nebude vedieť lepšie odpovedať na otázku ako poradca banky s ktorým ste si riešil HU. ( nemyslím tým externého finančného agenta ) Reklamačné odd. bude musieť zistiť, preveriť, vypátrať cez rôzne útvary banky ako aj pobočku ako je vlastne úver nastavený, poradca by to mal hneď vedieť. Podľa môjho názoru si to týmto komplikujete.
Odpovedať
@lubk0 @chipmonka uvidime co na to banka. Spravil som to presne tak ako chipmonka odporucala, cize uvidime co na to povedia na reklamacnom. Ale dakujeeeeem za reakcie :)
Odpovedať
@mareqm to vazne? Ach tie banky niekedy narobia viacej skody ako dobra. A to o ktoru banku ide?
Odpovedať
@macejmatus slovenska sporitelna. prave mi pani co z banky co zabezpecuje komunikaciu ohladom uveru povedala, ze nie je to normalne aby to bolo dva krat zalozene, takze cakame co povedia oficialne.
Odpovedať
@mareqm vsak to veru nie je normalne, tak som fakt zvedavy co vam povedia, daj potom vediet
Odpovedať
@macejmatus Takze prve bremena, ktore vznikli zalozenim pozemku na zaciatku zmluvy, zrusia kvitanciou a ostanu len druhe bremena, kde je zalozeny aj cely pozemok aj rozostavana stavba, takze predsa to spravili zle a malo to byt zalozene iba raz :)
Odpovedať
@mareqm este ze to ale napravili a dali to na poriadok :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?