Od 1.1.16 vam neskolauduju dom, ak nesplna A1 certifikat

Rozhodujúcim pre výsledné hodnotenie budovy je globálny ukazovateľ- primárna energia. Nová budova musí spĺňať minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť nových budov podľa platných predpisov, t. j. musí byť od roku 2016 sa vyžaduje zatriedenie do energetickej triedy aspoň A1 a po roku 2020 do energetickej triedy A0. Takúto požiadavku musí spĺňať aj existujúca budova po uskutočnení jej významnej obnovy. Zas nasa uzasna vlada prijala idiotinu z BRUSELU!!!
Odpovedať
1
2
20
Profilova fotka
niekto pozeral spravy? vynimocne aj ja.. :-D ved o tomto sa hovori uz dlh, ze toto bude...... bohuzial. na druhej strane, v tomto state sa to uvita, ked budu raz ludia na dochodku, ze budu mat lacne energeticky nenarocne byvanie..ved co z tych nasich dochodkov.... ze ano.
Odpovedať
@katrin21 no ale ked títo mladí ľudia cca 30 roční ,ktorí teraz kolaudujú domy ,pôjdu na dôchodky cca o 35-40 rokov budú platiť iné normy. :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 to je jedno, ale domy uz budu stat a v nich budu predsa byvat a rozhodne budu mat nizsiu spotrebu, ako tieto nase... takze to som myslela...
Odpovedať
@modroockovci Ty si ako Columbus. Tie normy su tu uz 5 rokov, a ty si ich objavila az teraz... Aj Columbus si myslel ze je najprv v Indii ;). Ak je to podla Teba somarina... tak skus trochu postudovat...
Odpovedať
@modroockovci Mlho! https://www.youtube.com/watch?v=prEVz...
Odpovedať
@modroockovci dobre rano! ...ale neboj, na slovensku sa taketo zakony aj tak nedodrzuju.
Odpovedať
Aký je problém spraviť certifikát A1 alebo A0? Vieš ako sa robia certifikáty v praxi? Nerob paniku, priplatíš si a máš aký chceš, ver mi ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@danield taky, ze su vsetky centralne registrovane a kedykolvek ich moze kontrolovat energeticka inspekcia. Coskoro budu mat frajeri co to robia po telefone problem.
Odpovedať
@majkoj na Slovensku? nebud naivny, ci nevies v akom skorumpovanom bananistane zijes ?
Odpovedať
to bude zase stavba domu stat slovakov o par tisic eur naviac. zlodeji. som zvedavy na tie kriteria dosiahnutia tej triedy A1. ked teraz ti ju ani nevystavil ak si nemal tepelne cerpadlo. tie spravy som videl aj ja. ale na starosti to bude mat predpokladam uz v zarodku projektant co to projektuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@modroockovci mimochodom to nie je idiotina z bruselu, ale sposob ako plnit medzinarodne zavazky ohladom co2. Okrem toho splnit A1 nie je az taky problem ak nekuris cisto elektrinou.
Odpovedať
@nesske suhlasim ale majkoj ma pravdu v tom ze to mozno zacnu kontrolavat viac ako doteraz, pretoze tu sme boli vzdy svatejsi ako papez. a z coho sa tu dokazu formou sankcii vytlct od ludi dukaty do statu aby ich mohli nasledne ukradnut tam sa ide po tom ako po teplych rozkoch
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj ze medzinarodne CO2 zavazky ... minule sa ku mne dostala informacia, ze 15 najvacsich LODÍ na svete viac spalenin do ovzdusia rocne da ako VSETKY automobili na svete, sila ze ?
Odpovedať
@malyraj no yoo,potom kupia radary, kazdy jeden za 100 000 eur a mozno realna hodnota radara je 20 ci 30 000 eur MAX ... cisty debilistan je tento stat, ze automaticke vyberanie pokut, tak potom by mali automaticky ZNIZIT pocet policajtov a co? v nasom debilistane sa este pocet policajtov ide zvysit, sila. Na toto maju desiatky, stovky milionov EUR ale na zakladne veci ako zdravotnictvo a skolstvo ta banda zasrata peniaze nema.
Odpovedať
@nesske myslim ze aj ziva krava ma toho na svedomi viac ako auto. to sa tu len stale na nieco hrame. myslim ze poliaci a cesi sa tych kvot az tak nedrzia a vedia si vzdy povedat co chcu.
Odpovedať
@nesske presne tak-potom tu aj sifon ako ucebna pomocka doskol stoji 250 eur. a vsetko je v poriadku.
Odpovedať
@malyraj zijeme v chorom state, ale ani keby si prisiel a cely parlament a vladu vyhodil do vzduchu, nepomohlo by to, lebo uz deti tychto skorumpovanych svin to maju v sebe, to oyebavanie a kradnutie. Neviem kedy to skonci
Odpovedať
@nesske asi tak.
Odpovedať
Som zvedavá, čo by asi urobili so stavbou, ktorá síce nie je skolaudovaná, ale dostavaná a spĺňa všetko podľa schváleného stavebného povolenia. Hádam by mi len nedali zasahovať do novostavby.
Odpovedať
Profilova fotka
@nesske 42 percent co2 je vyroba elektriny a tepla .
Odpovedať
Mna by zaujimalo co s domom co idem stavat (povolenie vydane minuly rok), ktory nema rekuperaciu ani solarne panely ale iba podlahove kurenia a kondenzacny kotol (hrubka zateplenia este nie je definitivna)? To si teraz mam nechat doprojektovat rekuperaciu??? A co dom, ktory je uz hotovy a ostava iba skolaudovat a nesplna nove normy?
Odpovedať
Podla mna toto sa tyka len novych domov, nie tych, ktore stavebne povolenie uz maju vybavene. Predsa nemozu to ziadat dozadu. Ty mas projekt, ktory splna vsetko. Projekt Ti schvalia. Stavias. Potom zmenia normy. To by bola kokotina, keby sa tie nove normy tykali aj Teba, ked to mas schvalene.
Odpovedať
@majkoj Ale nerob paniku a nebuď naivný, ako ti kontrola skontroluje koľko máš CM v podlahe, v stene? Nepustím nikoho do domu! Čo je už raz skolaudované, tak je skolaudované... Žiješ v Slovakistane, tak sa nečuduj, take it easy ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@epto ak tvoj dom nesplna normu a ehb zakon , tak v prvom rade naklad projektantovi po paprciach. Pri troche snahy to totiz nie je problem. Poslednu otazku smeruj na ministerstvo, to je povinne ti dat zavaznu odpoved.
Odpovedať
Stále je milión spôsobov ako to celé obísť, stačí len porozmýšľať....
Odpovedať
Profilova fotka
Ako je vlastne možné dosiahnúť A1??? Chcem stavať Bungalow 122 Prodom, oni ponúkajú variantu projektu v ultranízkoenergetickej triede. Aké sú potrebné stavebné úpravy? Vykurovanie plánujem krb "vodník" + ohrev TUV, aspoň nejaký solár na ohrev TUV v lete a pre prípad núdze záloha elektrokotol. Zateplenie som už aj tak plánoval 16cm polystyrén.
Odpovedať
Profilova fotka
@danield kontrola ma podporu v zakone, samozrejme snaha v tomto smere nieco robit je otazna. Ale mozem napisat na ministerstvo ako to chcu riesit :-D
Odpovedať
@majkoj ty len nikde nepis, lebo odyebes par ludom zivot, ked ich nahodne pridu skontrolovat na tvoj podnet :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@vapno92 ako som spominal A1 nie je problem ak sa nekuris elektrinou. Viac by som sa zamyslal nad hranicou potreby tepla. @nesske preto som to zatial nerobil, ale je mozne, ze ma tu niekto vyprovokuje :-D
Odpovedať
@majkoj Skús sa ich na to opýtať, kým oni zareagujú, ďalších 100 vecí sa zmení :D :D :D
Odpovedať
1
2
20
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?