Ocenený výmer/výkaz

Čaute viete mi poradiť. Dávame si postaviť 90m2 bungalov na kľúč a potrebujeme ocenený výmer, aby náš konzultant vedel, do čoho ideme a či bude všetko postavené ako má byť. Je normálne, keď mi firma povie, že také nič nerobí a nemá?
Odpovedať
Profilova fotka
Výkaz výmer je základný podklad pre zmluvu, výkresy sú vodítko čo sa týka rozmerov, vo výkaze výmer sa doplnia práce, ktoré vyplývajú z týchto požiadaviek. Napr. objem výkopov sa vypočíta z výkresu, ale kam ho odvezú, či sa dovezie späť, koľko sa platí za skládku je uvedené vo výkaze výmer. Takže "firma", ktorá to neovláda, má možno manuálne zručných robotníkov, ale neseriózne alebo nekvalifikované vedenie.
Odpovedať
Profilova fotka
S firmou ktorá vám odmietne vyrátať cenu prác podľa výkazu výmeru by som sa ďalej nebavil.Oceňovanie stavebných prác sa zvykne spoplatňovať.Cena sa následne odráta od vykonaných prác pri výstavbe domu.
Odpovedať
No oni mi tvrdia, že cena domu na kľúč je fixná ako sme sa dohodli a oni ju rátajú na xyz€/m2 obytnej plochy... a preto výkaz výmer nerobia. Takže aj napriek tomu že cenia dom na ten m2, výkaz výmer mi musia na požiadanie dať, áno? Nehovorím o tom, že sa bavíme o financovaní cez hypotekárny úver, kde to určite bude banka odo mňa chcieť a toto im tiež problém nerobí.. A ďakujem!! :-)
Odpovedať
Pre banku to samozrejme potrebovať budete. Zároveň je potrebné pre Vás presne si určiť mantinely pre zmluvu v opačnom prípade môže dôjsť k problémom.
Odpovedať
Profilova fotka
@baxovci Su firmy, ktore rataju cenu podla m2. Ale treba si jedno uvedomit. Tu cenu nastavia tak, aby v ziadnom pripade neboli stratovi, takze je v podstate navysena a este s rezervou. V podstate nevies, co je v tej cene zahrnute, lebo poter moze byt cementovy, anhydritovy, omietky mozu byt sadrove, strojove, rucne, vapenno-cementove... A to nehovorim o zakladani, pretoze v zemi sa moze najst vselico. My staviame s partiou zivnostnikov a cena sa meni niekedy z tyzdna na tyzden, pretoze vela zavisi aj od toho, za aku cenu sa kupi material. Maju rozne zlavy, ktoru uplatnuju aj nam. Ked niekto nacenuje na m2, znamena to, ze ma marzu na material a zaraba nielen na praci ale aj na materiali. Nam taky orientacny vykaz-vymer vyhotovil architekt. Ten nam sluzi na porovnanie ceny prac na jednotlivych dielach stavby.
Odpovedať
@mom3 zdravím, ale keď si to vyžadujem od nich, aby mi to predložili, tak teraz mám s nimi ukončiť spoluprácu kvôli tomu, lebo mi to nechcú dať? lebo oni to ževraj nerobia? ako ja sa do toho nerozumiem, tak chápem že ma môžu týmto štýlom osierať.. ale vraj podľa stavebného zákonu sú povinný mi cenový výmer predložiť... v zmluve je tiež príloha: Podrobný cenový rozpočet, ale to oni majú taký farebný leták, že štandard a hotovo. fakt neviem čo teraz.. :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@baxovci My sme tiez mali stretnutia so stavebnikmi, ktori nam nacenovali podla m2. Boli aj taki, co nam dali aky-taky vykaz vymer, ale nebolo to uplne podrobne. Mozem povedat, ze stavba s tymi, ktorych teraz mame vychadza o 20-40 tisic eur lacnejsie (nas dom ma cez 160m2). Vzdy nam nacenia pracu (lebo to je polozka, pri ktorej sa da zjednavat a prist k dohode), a material je za cenu, za aku sa kupi. Daju mi blocky. Ako sa rozhodnete, je na vas.
Odpovedať
@baxovci Co sa tyka banky tak nemusite mat pri HU vykaz-vymer, ale je to dobre mat. Ide o to ze pocas vyplacani tranzi bude jednotlive tranze zhodnocovat interny znalec z banky. Ten urcite lepsie tranzu zhodnoti ak bol dopredu naceneny vykaz-vymer. Kazdemu radim aby nesli do stavby nacenej iba na zaklade m2. Je to blbost a ako sa tu uz pise uplne zavadzajuci udaj. V tej cene totiz neviete v akej kvalite dostanete dom. Nemate v rukach ziadny papier z ktorym mozete argumentovat. Ak si dodatocne zauctuju nejake polozky, ktore podla nich v povodnom naceneni nebolo budete to musiet zaplatit... Presiel som si celou vystavbou domu na kluc a pokial hned od zaciatku idete do rizika, tak na konci to vecsinou skonci hlavou smutku.
Odpovedať
Súhlasím s idom, stále však nerozumiem ako jedna firma nevypracuváva VaV a nenaceňuje podľa neho. My sme mali partiu živnostníkov a u nich to problém nebol. Veď v princípe sa jedná o to aby každá strana bola spokojná. Podľa VaV sme si pri fakturáciách odkontrolovali položky a bol pokoj. To čo VaV neobsahoval bolo samozrejme nad rámec ale ceny niektorých prác už boli vo VaV, čiže nebol problém aby sme sa handrkovali o cenách. Cenu za m2 pri stavbe môžu dať myslím si tak na položenie dlažby alebo kobercov a pod. Myslím.... x-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
tak už len zhrniem túto tému: stavať bez cenového výmeru bola blbosť, presne tak ako ste tu všetci písali. stavanie bolo viac ako zlé, nedostali sme sa po žiadne písomne stanovené závery týkajúce sa kvality, ceny, ničoho... všetko sa dalo len ústne, no a všetci vieme ako takéto dohody končia. stavať takouto formou fakt len cez dobrého známeho. neodporúčam nikomu.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@martinaba77 znalec je niečo ine
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kriloter zaspamovala všetky podobné témy. Divná referencia... :-D v deň registrácie.
Odpovedať
@jankazb hej už som si vsimol
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?