Neustále odvolávanie sa suseda na rozhodnutia stavebného úradu

Dobrý večer, ma niekto skúsenosti s neustálym odvolávaním sa suseda na všetky rozhodnutia stavebného úradu? Už na územnom konaní podal na mieste námietku, na územné povolenie sa odvolal, to mu však krajský úrad zamietol. Teraz som dostal stavebné povolenie a samozrejme, posledný možný deň na odvolanie sa zase odvolal. Ešte neviem, aký dôvod uviedol, podstatné je, že to zase urobil. Dokedy sa môže takto odvolávať a teda zdržovať ma vo výstavbe? Ďakujem.
Odpovedať
1
2
@miso31 v podstate donekonečna, ale pri každom konaní po raz ak ho úrad vyhodnotí ako neopodstatnené (čiže ešte raz pri kolaudácii :-) ). Ale treba ho slušne upozorniť, že ak to robí len z roztopaše, tak si budeš vymáhať škodu, ktorá ti vznikla z týchto obštrukcií. Ale je príjemné mať takto starostlivého suseda, netreba zabudnúť v PD na vysoký plot :-)
Odpovedať
Profilova fotka
treba si ,,prenajat,,particku spoluobcanov,ostentativne sa s nimi producirovat po pozemku,rozpazovat,ukazovat,planovat odpadovu jamu,kut na spracovanie zeleza,kut na palenie kablov...susedia otocia o 540 stupnov
Odpovedať
Ja viem ze to ide aj inak po zlom,ale sme ludia tak chcem vediet do kedy je mozne sa odvolavat stale?uz som mal mat pravoplatnost stavebneho a zase ..Takze to asi zasa pojde na kraj a potom co zasa nastane zasa odvolanie alebo co mam cakat ? Poradi niekto? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@miso31 nemluvil jsi se sousedem, z jakého důvodu to dělá?
Odpovedať
Ak mu to krajsky zamietne, moze ist az a sud. Bububu s tym, ze mu das k preplateniu svoju dovolenku, cestovne naklady......spojene s konanim,koly jeho namietkam robia naozaj divy. Alebo zacnes stavat o par rokov. Sudy su na dlhe lakte.
Odpovedať
Nechapem preco to robi a ze to moze robit pokial mas vsetko dodrzane podla zakona
Odpovedať
Účastníkovi konania prináleží zo zákona aj právo sa odvolať voči rozhodnutiu. Územné konanie bolo zjavne vo Vašom prípade samostatným konaním a taktiež stavebné konanie samostatným konaním. Preto účastník konania mohol využiť svoje právo v každom z týchto konaní. @slavoslav Chcel by som vidieť Vami uvedené vymáhanie "škody" v praxi : "Ale treba ho slušne upozorniť, že ak to robí len z roztopaše, tak si budeš vymáhať škodu, ktorá ti vznikla z týchto obštrukcií." Ak je raz možnosť odvolania zákoným právom, tak je absolútne jedno, z akých pohnútok je odvolanie podané.
Odpovedať
@miso31 v podstate donekonečna, rodičia tak tiež chceli začať stavať dom a ťahalo sa to celé roky, kým im pani zo SÚ nepovedala, aby začali bez povolenia, lebo ani SÚ si nevedel s týmto človekom rady. Dodatočne poolenie dostali s pokutou vtedy tuším 300 SK. Teraz je to ale iné, pretože je veľký pohon na čierne stavby. Ale s hlupákom sa jednoducho niekedy nedá. :-(
Odpovedať
Tiež máme takúto susedu a nie je pravda že sa môže odvolávať donekonečna. Dostali sme stavebné povolenie, tiež sa odvolala, dala úplne nezmyselné námietky (ale OK, má na to právo, neberiem jej ho). Stavebnú úrad zamietol všetky jej námietky. Voči tomuto mala právo sa odvolať, čo samozrejme spravila. Automaticky bol spis postúpený na krajský stavebnú úrad, tam zase rozhodli o zamietnutí všetky jej námietok. Toto rozhodnutie je už nemenné a je okamžite právoplatné, tzn. po doručení sme mohli hneď začať stavať. Toto rozhodnutie je len preskúmateľné súdom, ale to nič nemení na tom že je právoplatné a môžeš začať stavať. Áno, môže to dať na súd a ten môže dať predbežné opatrenie, aby sa zastavila stavba, ale to nemôže spraviť len tak, pre nejaké malicherné námietky suseda...na to by museli byť závažné dôvody. Takže tak ako nám, môže sa ti to celé natiahnuť o pár týždňov....možno tak 2 mesiace. Lebo teraz si necháva stavebnú úrad čas na rozhodnutie o tom, že to posúva na krajský...a tam tiež o tom niekto musí rozhodnúť. V našom prípade krajský rozhodol dosť promptne...nenechával si max. lehotu na vyjadrenie, tak ako náš obvodnú stavebný...ktorý má na všetko čaaaaas :-(
Odpovedať
@draik tu ani nejde o samotné vymáhanie (samozrejme, že bez vlastného sudcu ísť do súdneho sporu je holý nezmysel a pre pár xextakov to žiaden riskovať nebude), ale ide skôr o akt "zastrašenia". Mnohokrát to pomôže. Lebo s kým to nejde po dobrom, možnostiam sa medze nekladu.
Odpovedať
@yogi83 @slavoslav @atlaska @draik Ešte jedna otázka, ak mi krajský úrad potvrdí správnosť rozhodnutia stavebného úradu, teda moje stavebné povolenie nadobudne právoplatnosť, dokedy je možné toto napadnúť súdom? Musí tam byť predsa nejaká lehota, že toto rozhodnutie je súdne napadnuteľné len do nejakej doby, či nie? Ďakujem.
Odpovedať
@yogi83 @slavoslav @atlaska @draik Kedy sa dozviem, že bol podaný podnet na súd? Dozviem sa to nejak hneď čí to môže by až po niekoľkých mesiacoch, kedy sa s tým súd začne zaoberať?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tam sme sa nedostali, nastastie bubu na susedu zabralo. Pani na stavebnom urade mi to poradila, takze po stvrtej staznostinastal pokoj. Podla mna tam bude klasickych 15dni.
Odpovedať
@miso31 Správne žaloby nie sú jednoduché. Žalobca, ak nemá právnické vzdelanie, musí byť spravidla zastúpený advokátom. Lehota na podanie žaloby je dva mesiace od doručenia rozhodnutia odvolacieho správneho orgánu. O žalobe by Vás informoval súd.
Odpovedať
@draik Takze rozhodnutie krajskeho uradu je napadnutelne 2 mesiace od jeho vydania, ano? Prepacte tolko otazok, ale neviem, ako to chodi... Ked zalobca poda zalobu na sud ohladom toho rozhodnutia, sud ma musi v akej lehote o tom upovedomit? Moze mi sud pozastavit stavbu az kym nepadne rozhodnutie? Lebo vlatne "zalobca" napada rozhodnutie stavebnebo uradu, ja mam vsetky doklady v poriadku. Sused nema problem priamo s mojim domom, ale vystavbou v tej lokalite. Len ja som jediny, koho moze napadnut, ostatnym nie je priamy sused, teda nie je ucastnikom ich konania. Vopred dakujem.
Odpovedať
aj ke dnieje ucastnikom konania, moze podat namietky aj na tie domy. 2 mesiace je vela, to ma ako SU cakat 2 mesiace + posta aby sa mohli konecne vyjadrit?
Odpovedať
schvalne som mrkla nase "staznosti" nieje tam uvedene kolko dni ma dotycna na podanie odvolania na sud. akurat ked uz bolo vydane SP tam su uvedene tie namietky, odpoved SU a na zaver,ze proti tomuto rozhodnutiu uz nieje mozne sa sudne odvolat.
Odpovedať
@atlaska Akoze, ked krajsky urad potvrdi moje stavebne povolenie, tym padom sa stava pravoplatnym, toto sa akoze neda sudne napadnut? Ja som myslel, ze ano. Myslel som, ze to moze tahat este dalej na sud.
Odpovedať
krajsky urad, potvrdi-nepotvrdi namietku. My sme mali namietky este pred vydanim SP a kedze ta bola zamietnuta, na sud to neslo bolo vydane SP, v ktorom bolo uvedene ze proti nemu uz sa neda sudne odvolat.
Odpovedať
Profilova fotka
@miso31 samozrejme, ze sa da napadnut, ale pokial sude nevyda predbezne opatrenie, mozes stavat. Ale suseda sa moze odbavovat az na najvyssi, pripadne ustavny sud, ked ma dost penazi :).
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska si ista ? Neda sa proti nemu odvolat to ano, ale na nejakom stavebnom urade, podla mna na sud sa da stale, alebo ?
Odpovedať
Profilova fotka
prinajhorsom, predaj 1m pas pozemku co mas spolocny so susedom napr. bratovi, a potom ucastnikom v niektorym konaniach nebude sused, ale brat...
Odpovedať
@majkoj mam tam napisane,ze na miestny SU sa da odvolat proti SP do 15 dni, ale zaroven jeho rozhodnutie nieje mozne preskumat sudom.
Odpovedať
@dannyelle sused sa odvolava na celu zastavbu, aj na domy,ktore s nim nesusedia. A ma na to pravo :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@dannyelle to nemusi pomoct, ucastnikom, je aj majitel najblizsej stavby. @atlaska zaujimave, som myslel, ze to bude naopak.
Odpovedať
@majkoj Ziadna stavba tam este nie je. Ako som pisal, tam je problem u vlastnika susedneho pozemku v celej vystavbe v tej lokalite, nie konkretne s mojim domom. Len mne jedinemu moze napadat rozhodnutia, tak to aj robi. Proste on nesuhlasi s rozhodnutim SU, ze tam vystavbu povolilo, tak sa odvolava.
Odpovedať
Profilova fotka
@miso31 ahaaa, takze ani on tam nema dom ?
Odpovedať
@miso31 Tak ako som napísal, ak sa ti krajský stavebný úrad vyjadrí, že zamieta jeho námietky a teda stavebné povolenie je právoplatné, už ti nič nebráni v stavaní. Ja som dostal vyjadrenie z krajského, počkal som pre istotu týždeň (aby si to stihli prečítať aj na obvodnom stavebnom) a išiel som so stavebným povolením na obvodný stavebný, nech mi ho opečiatkujú že stavebné povolenie je právoplatné. A mohol som začať stavať. Vo vyjadrení krajského stavebného bolo na konci len info, že voči rozhodnutiu sa nie je možné odvolať. Rozhodnutie je preskúmateľné len súdom. Ale toto platí pre všetky rozhodnutia všetkých štátnych inštitúcií voči ktorým sa nie je možné odvolať. Toto by som už neriešil, len súdny spor je velmi náročná vec a ten sused by to určite riešil najprv s právnikom, ktorý by mu určite vysvetlil že s takouto žalobou (jeho nezmyselnú námietku zamietol obvodný aj krajský stavebný úrad) by nemal šancu uspieť. A rovnako by nehrozilo ani žiadne predbežné opatrenie súdom na pozastavenie stavby. Nepredpokladám, že idete stavať v záhradkarskej oblasti 10 podlažný panelák a stavebné úrady ste podplatili.....v tomto prípade by som sa predbežného opatrenia súdom obával :) :) inak určite nie. Vôbec nemaj strach....na suseda sa vykašli, nech sa vybúri....a ty pekne o rozhodnutí krajského začni stavať.
Odpovedať
@majkoj Nie, su to zatial prazdne pozemky @yogi83 Odvolava sa stale na to iste, tak dufam, ze to zamietnutie kraj zase len potvrdi. Mesto suhlasi s vystavbou, nevidi tam problem, my sme dodrzali predpisany typ domu, hranice a pod. tak snad by tam nemal byt dovod na nejake pozastavenie vystavby. Len tu nikto nemoze dopredu nic tvrdit, len dufat. A sudy su ake su...
Odpovedať
@miso31 Aj nasa suseda sa odvolavala na to iste. Na krajskom majú dosť skúseností s takýmito odvolaniami, osobne mám skúsenosť že mi nerobili problém a chápali že námietky sú nezmyselné. Posudzujú to dosť vecne a nezaujate....takže si nemyslím, že budeš mať problém.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?