Nepovolený plot - čo robiť so stanoviskom starostu?

Ahojte, kupili sme pozemok s pripojkami. Bol to dlhsi proces, ale uplne v uvode ked som nasiel inzerat, prve co bolo - cital som uzemny plan obce. Nepisalo sa v nom nic s cim by som sa nevedel stotoznit. Pisali sa v nom bezne regulacie vysky plotu 1.8m, tvar striech, podlazia, zastavanost. Cas plynul a pred pol rokom sme ziadali od obce uzemno planovaciu informaciu, kde bolo uvedene to co v uzemnom plane. Pred par tyzdnami sme sa stretli so susedom, ktory nas upozornil na to ze v uzemno planovacej informacii ma uvedene ze nie je povoleny plot od predu a ulicna ciara je 6 metrov. Kedze sme chceli postavit oplotenie pozemku tak sme sa informovali na stavebnom urade, kde povedali ze pozaduju ohlasenie drobnej stavby a zaroven nas upozornili na to ze starosta nepovoli stavbu predneho plotu, a dokonca ani mobilneho pocas stavby (pritom viem ze toto je podmienka na poistenie stavby, materialu, nastrojov proti kradezi). Vobec s tymto nesuhlasim, nepotrebujem si postavit vysoky betonovy nevzhladny plot, ale chcem mat ohraniceny svoj majetok, vysadenu zelen po ktorej mi nebude nikto slapat, nepotrebujem aby sa mi po mojom pozemku prechadzali cudzie osoby, psy atd.. Takze moje otazky, ako je mozne ze starosta si urcuje podmienky ktore nie su uvedene v uzemnom plane, ma na to pravo? Co vlastne mozem proti tomu robit? Vytocilo ma to, lebo tato informacia vyskocila ako blesk z jasneho neba a v ziadnom dokumente na obecnej stranke to nema oporu. Dakujem za kazdu radu a nasmerovanie.
Odpovedať
1
2
obec je zároveň stavebný úrad, takže za mňa takéto obmedzenie je v poriadku...u nás sú tiež, dokonca určujú aj farbu strechy
Odpovedať
@misco Nechápem, v akom presne ste stave ... Máte už postavený dom ? Lebo ak nie, tak k čomu chcete dávať ohlášku ? Drobná stavba (plot) tvorí len doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe (čo by bol vo Vašom prípade dom) ... Ak ho nemáte postavený, ohláška sa nepodáva ... Plot na "holom" pozemku môžete stavať len na klasické stavebné povolenie ... To by bol asi nezmysel, takže na Vašom mieste by som skúsil plot zahrnúť už do hlavné SP na dom ... A tam sa uvidí ... Starosta nie je sherif na divokom západe, pokiaľ sa "zákaz" takéhoto plotu neuvádza v žiadnom relevantnom dokumente, trval by som na svojom ... Mobilné oplotenie Vám nikto nepovoluje ... Proste si ho tam postavíte a hotovo ...
Odpovedať
Nie je to v súlade s ústavou. Ak sa chcete súdiť, vyhráte, a ešte pýtajte odškodné. Na druhej strane mať pred domom parkovisko bez brány je fajn. Dá sa to všelijak obísť. Napríklad navrhnite garáž do predu, ako súčasť domu. Alebo po skolaudovaní dajte pred dom betónové kvetináče s pletivom na rastliny.
Odpovedať
Profilova fotka
@misco a ako to má sused uvedené v tej územnoplánovacej informácii? Nejde mi do hlavy, že by to bol len starostov výmysel, ak to sused dostal čierne na bielom na papieri...My máme v meste okrem územného plánu mesta aj územný plán jednej zóny, kde sú špecifikované (a prísnejšie) regulatíva aj na veci ako sklon strechy, oplotenie, atď... a takisto je v tejto lokalite v jednej časti zakázané oplotenie od hranice pozemku, ale až od stavebnej čiary.
Odpovedať
@decembrovka77 nie je to v poriadku, ak táto regulácia nie je zapísaná v žiadnom relevantnom dokumente ...
Odpovedať
Profilova fotka
Ohraničenie zpoemoku pri stavbe neohlasujte vobec a pokial nebudete zasahovat do zeme tak ohlaska sa nedava vobec .... Ked je zasah viac metrov do zeme tak vtedy je ohlaska nutna ja som to riesila nedavno 😉 ale asi kazdý urad inak ale pokial chcete ohranicenie pri vystavbe tak nepotrebujete nic 🙂
Odpovedať
Tak to je riadne na hlavu, ze niekto ti na vlastnom pozemku chce rozkazovat aky plot mozes mat a aku farbu strechy. Som rad, ze som s nicim takymto nestretol, lebo mna by asi porazilo. Som nevedel, ze niekde to fakt takto funguje!
Odpovedať
@lubk0 podľa mňa niekde to je, len vy ste to ešte nenašli...prečo nezavoláte na obec?
Odpovedať
Profilova fotka
@misco dalsi pan starosta s komplexom poloboha. Stavebny zakon vyzaduje zabezpecenie staveniska, cize zakazat plot pocas vystavby priamo odporuje zakonu. A osobne si myslim, ze nema pravo zakazat plot ani po tom. Moze prikazat , vysku, moze prikazat mat zivy atd. , ale pochybujem ze ho moze zakazat uplne, to je na ustavny sud.
Odpovedať
Profilova fotka
@dimin určite to má v istých veciach týkajúcich sa urbanizmu a územného plánovania opodstatnenie...
Odpovedať
Zaujímalo by ma na čo je farba strechy, ak ju z ulice nebude vidno. Napríklad pri plochej streche.
Odpovedať
@lubk0 nemame este nic, chcel som normalne oplotit pozemok po bokoch a zpredu dat docasne oplotenie. Stavebne budeme riesit buduci rok. @utorok2020 diki za info @baluinka mal tam to iste co my a plus dve vety navyse (ulicna ciara a oplotenie) presnu formulaciu si nepamatam uz. Ja by som s tym nemal ani tak zasadny problem, ak by to bolo uvedene od zaciatku. Lenze toto vyskocilo potom ako sme kupili pozemok. Ved to je to iste ako keby niekto chcel napriklad dvojposchodovy dom, obec povoli iba jednoposchodovy a clovek sa to dozvie az po kupe. @decembrovka77 obec ma na zaklade zakona o zverejnovani informacii povinnost zverejnovat vsetky prijate nariadenia, zapisnice z obecnych zastupitelstiev atd. na webovej stranke. Tak aj robia, nenasiel som tam jedinu zmienku o tejto regulacii. Dalej uzemny plan je biblia obce, zmenit sa moze ale iba formou dodatku ktory ma byt tiez zverejneny pri uzemnom plane. Vsetky obce to takto maju. Kde by to malo byt este? To ze si to oni uvedu do uzemno planovacej informacii podla mna nie je OK.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj dobra poznamka, v tomto si to takisto odporuje. Ja by som to najradsej vyriesil k svojej spokojnosti, mal to oplotene, ale kludne spravim kompromis nech to starostovi nebije do oci. Idealne by bolo keby som s nim nasiel spolocny pohlad na to a vyhol sa tak sudnym sporom. Ale je fajn pocut, ze nie som sam komu to pride ako totalny nezmysel.
Odpovedať
sudnemu sporu sa moze vyhnut tak max. on, za zneuzitie pravomoci verejneho cinitela. co ale je trosku blbe, ze ak tam nemas stavbu, musis na plot ziadat stavebne povolenie - nie len ohlasku (plot je doplnkova stavba k hlavnej stavbe). ale urcite si papiere spln, ak nebude mat nikto namietky tak stavaj. ak sa bude storcovat, podat podnet na prokuraturu.
Odpovedať
Pokiaľ to nemáš na papieri, že prečo ti to nedovolí, tak je škoda o tom polemizovať.
Odpovedať
Toľko múdrych pokope. Starosta ma pravdu. Ak sa Vám nepáči stávajte inde.2m plot, ústavný súd, sami múdri ľudia. Načo staviate dom, keď potom sa obzeniete múrom... A tak to potom vyzerá...len by ste sa súdili..
Odpovedať
@marekjahoda toto sa mi tiez nepozdava, lebo ked sme sa pytali na stavebnom urade tak nam povedali ze treba ohlasku drobnej stavby, poslali tlacivo kde treba dolozit suhlas susedov, protokol od geodeta atd. ale prezistim si to este pre istotu. @podko tak vychadzam z toho ze ked to sused dostal na papieri, tak je otazka casu kedy to dostanem ja. A radsej chcem byt podkuty faktami, nech viem ako reagovat a vobec aku mam sancu uspiet. @daralbajda mudrlant ste akurat vy. Po prve idem stavat PLOT a nie MUR. Uz v uvode prispevku pisem ze nechcem 2 m plot, regulacia je max. 1,8 metra v uzemnom plane s tym som OK, som o tom informovany od zaciatku a tento vymysel od predu vyskocil z nicoho nic. Po dalsie priehladny plot bude po stranach a odpredu chcem nizku vkusnu branku. Takze ak nemate ako prispiet do tejto diskusie svojimi skusenostami, zdrzte sa prosim komentarov.
Odpovedať
@misco tak treba poprosiť suseda a nazrieť do jeho papierov, tam musí byť napísané aj odôvodnenie, že prečo tam nie je možné postaviť plot.
Odpovedať
@misco moje skúsenosti sú, že ploty delia ľudí, starosta by mal byť človek ktorý na predstavu ako ma obec vyzerať, SÚ by mal dohliadať na to aby dediny nejako vyzerali. Mudrlant ste Vy pretože sa spravate ako keby ste boli sami na svete.....A tlačivo a papier, a súdy, a sťažnosti.... Chumaji ste..
Odpovedať
@daralbajda ja tiez nie som za mat betonovy plot 2 metre od domu. Ale oddelit svoj majetok od verejneho by malo byt zakazane? Preco? Nedavna kamaratova skusenost. Plot ma az od domu a pravidelne sa mu na pozemku otacaju auta. Naposledy sa mu tam otocil domiesavac a vysledkom bolo ze mu popukala podlaha.
Odpovedať
no a mame to tu zas. Najde sa jedna obec, ktora chce udrzat aspon aku taku urbanisticku uroven v novej vystavbe, urci pravidla, ktore nova vystavba ma splnat a uz je to zasahovanie do vlastnickych prav, obmedzovanie slobody, nedemokraticke... bla, bla, bla... Na druhej strane ti isti ludia sa idu pokakat ake su Rakuske, Nemecke, Francuzske.... dedinky, mestecka malebne. Pritom tam vsade platia presne definovane pravidla, kazdy sa im bez reptania prisposobi ci uz ide o vysku a material plota, ci uz ide o tvar strechy. Bo Francuzsku ti predpisu aj farbu a druh krytiny (presne viem, poznam takych co tam teraz stavali) a investor pripazi usi a postavi tak ako mu obecne nariadenie kaze. Nikomu by ani nenapadlo dovolavat sa na ustavnom sude svojich obcianskych prav...
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 ale predpisat formu plotu a zakazat plot, cim sa znacne ztazi ochrana majetku a poistenie, je trosku rozdiel. A uz toboz nie pocas stavby...
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda jj, ked je plot nemozes nahanat suseda, alebo jeho psa lopatou ...
Odpovedať
@majkoj :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj a este nieco k tej nemecke idilke npr. http://www.lexsoft.de/cgi-bin/lexsoft... . V skratke , ak sused vyzaduje plot, zo zakona sa musi postavit (po vzajomnej dohode). A to neplati len v NRW.
Odpovedať
@majkoj daj si prášok, potrebuješ to.. ze sa nehanbis za tie kecy... @zita19 absolútny súhlas..
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda tak neviem kto potrebuje prasky :)
Odpovedať
@majkoj však to isté budem robiť bez plota, ja doma plot nemám, sused ma, sused je dubak, ja nie.... A si ako stará zla žena, nezabúda..
Odpovedať
@majkoj tak stavebny plot ano, ale poznam aj v KE ulicu, kde predne ploty niesu, z ulice cez chodnik na parkovacie statie, za tym uz brana od garaze a vchodove dvere. Ploty maju len medzi zahradami (nie je to radovka)
Odpovedať
Profilova fotka
to je tak, my sme z nevoľníctva skočili do vyspelej Európy (možno nie vyspelej ale akotak usporiedanej) a teraz nevieme čo so sebou Ani starosta, ani ostatní. Videl som obce, kde všetci majú rovnaký plot, dosť náročný a rešpektujú to.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?