Nenahlásená rekonštrukcia

Zdravím vás, už dlhšie riešim jeden problém...kúpili sme starší domček, ktorý rekonštruujeme...predošlá majiteľka pristavala terasu a zrekonštruovala strechu..(terasa je postavená tak, že tvorí súvislú plochu s rd, tým pádom rieši vstup do domu a strecha je pretiahnutá od domu až na terasu, kde ju držia akési drevené stĺpy)..problém je, že majiteľka stavala, resp. pristavovala bez akéhokoľvek povolenia, kolaudačného rozhodnutia, či projektu...my chceme prefinancovať úver ( z úveru na bývanie+spotrebák na hypotekárny, ktorý berieme na domček)..ako isto viete, banky pozerajú na každý detail, takže máme problém: chceme dať terasu zakresliť do katastrálnej mapy - potrebujeme geometrický plán + !!! na stavebnom úrade mi povedali, že ak mi dá obec prehlásenie, že terasa bola postavená pred rokom 1976, nebudem potrebovať žiadne dodatočné stavebné povolenie ani projekt ani nič - to je na terasu, ale čo zo strechou???? tá strecha je evidentne nová, to by mi asi neprešlo v banke, že bola postavená pred 1976, alebo??? môžem podľa vás urobiť to, že budem mať takéto prehlásenie a poviem, že sme ju len zrekonštruovali??? ale zase nemám žiadne povolenie ani nič...už som zúfalá z tejto situácie, neviem ako to mám vyriešiť...PROSÍM PORAĎTE MI!!! vďakaaa :)
Odpovedať
@zuzanka2411 tazko sa tu radi, ked vsetko zalezi od konkretneho uradu. Takze najrozumnejsie bude ist na obecny urad a opytat sa ich, aky papier su ochotni vydat. Podla toho urob dalsie kroky. To iste kataster - treba sa ist opytat, na zaklade coho mozu zakreslit novy stav do mapy. Ci staci geometrak, alebo pozaduju aj nejake povolenie a pod.. - a zase, co plati na katastri v meste A, neplati v meste B, takze budes musiet ist na ten vas kataster a opytat sa.. A posledna vec, skusit inu banku. Nam sa tiez stalo, ze koli jednej veci nam jedna banka nechcela dat uver, v druhej to vobec neriesili.. Btw. - to, ze vy prehlasite, ze strecha bola postavena pred r. 1976 aj ked vyzera ako nova, to nikoho nebude zaujimat.. Proste sa zrekonstruovala - na to nepotrebujes povolenie.. A nikto to skumat nebude.. Banke v podstate ide len o jedno - aby mapa a pravny stav zodpovedal skutocnosti..
Odpovedať
@akvi super dakujem, tiez som si to takto myslela :) ze to asi nikto skumat nebude :) velka vdaka za odpoved :)
Odpovedať
budeš asi musieť riešiť ohlásenie (výmena krytiny a strechy bez zmeny tvaru strechy a prístavba terasy) alebo v horšom prípade stavebné povolenie, potom geometrák a zápis v katastri. Ale treba skúšať banky možno sa tomu vyhneš.
Odpovedať
My mame tiez tento problem ak je nesulad skutocnost a katastralna mapa banka to nezoberie pokial to neni vysporiadane na uradoch.
Odpovedať
My sme takéto niečo riešili, ale bolo to už pred 7 rokmi. Nepamätám si už presne, ale doriešili sme to tak, že to zakreslili a neboli okolo toho nejaké komplikácie. Jednalo sa o prístavbu s terasou a garáž.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?