Nedoručenými výmer z dane z nehnutelnosti

Ahojte. Do 31.1.2015 som podala daňové priznanie z dani z nehnuteľnosti obci z pozemku na ktorom staviame dom. Doteraz čakám na výmer na zaplatenie. Sused mi však povedal, že obec nezasiela výmery ale že si pri prípadnej návšteve obecného úradu mam výmer vyzdvihnúť. Avšak mi tam este nebývame a nemali sme dôvod OÚ navštíviť a teda sme o tom ani nevedeli pani na úrade povedala že nám zašle tak sme sa s tým viac nezapodievali. Je to v poriadku že obec pravdepodobne kvôli šetrenia nezasiela výmer??? Včera sme zistili že nám z úctu exekútor stiahol nejaké peniaze. Sme z toho hotový. Žiaden výmer, upozornenie, exekúcia? Zajtra zistím teda dúfam o co sa jedna ale nepáči sa mi jednanie obce :-(. Pani pri podaní som zadala a teda aj do daňového kontaktné údaje ale nás nikto nekontaktoval :-(.
Odpovedať
1
2
mame to podobne,akurat nestaviame,obec nam zasiela vymer sekom kazdy rok,mohli ste sa telef.informovat,to sa potom plati do urciteho terminu...jednoznacne komunkovat s OU aj ked tam este nebyvate
Odpovedať
@maria123 bývame v inom meste kde taktiež platím daň ale každý rok mi príde poštou platobný výmer a sek. Je možné aby nemuseli zasielať výmer alebo sek?
Odpovedať
@kvietok173 obec je ti povinna poslat sek, kolko mas platit, sama si to neives vycucat... dokonca neviem, c isa to nema posielat na dorucenku do vlastnych ruk.... aku si im uviedla adresu??? nakolko exekutor nekona len tak.... museli podat platobny rozkaz a ten sud musel schvalit.... len si neviem predstavit, aku sumu si mala platit, ze na teba dali exekutora - minimalne si zavolaj exekutorovi a ries to aj s nim, co to je. a samozrejme na obec.... a ak ta poskodila, treba konat cez pravnika a vymahat skodu!
Odpovedať
@lienka.7 tiež sa mi to nezdá v poriadku. Samozrejme kontaktné údaje minimálne adresa je v daňovom priznaní.
Odpovedať
@lienka.7 Platobný príkaz v tomto prípade vydáva priamo obec a nie súd.
Odpovedať
@kvietok173 obecny urad nam posiela vymer aj so sekom,tiez byvame uplne inde... na podpis cize doporucene,ale aj tak mala si predtym komunikovat s nimi,lebo to nie je ako v meste,na obecnom urade,v malej dedine... pokial ja viem,si fakt ludia chodia sami osobne platit,aspon co som pocula...,lebo tak platia aj za psa,ale presne tie zakonne povinnosti nepoznam
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 to sa mi nechce verit, ze obec to moze dat exekutorovi len tak. Pred tym jej museli pisat aspon vystrahu s nahradnym terminom spaltnosti alebo nieco. Ja byvam v BA a ked sme sa stahovali "nenasiel" ma sek a pani z danoveho mi zavolala, ze ci viem, ze som uz po splatnosti a do mailu mi poslala PDFko listu aj so sekom, ktory som mohol obratom uhradit. Ked sa v meste so mnou takto babrali neverim, ze v dedinke kde kazdy pozna kazdeho to rovno supne exekutorovi. A ak hej je to pekna spinavost... Hlavne pri tych malych sumach, ze odmena hnusnych darmozracov exekutorov + banky je vyssia ako samotna dan.
Odpovedať
Tak toto by celkom zaujímalo aj mňa. Nakoľko ešte asi v 2013 som nadobudol pozemok vo vzdialenej obci, kde nemám žiadne väzby, ani dôvod navštevovať OÚ. Podal som riadne daňové priznanie, v termíne a doporučene, od čoho mám aj doklad. Dodnes mi však nebol doručený výmer. To naozaj mám čakať exe?
Odpovedať
@vovo, @roadrunner , To aj ja pochybujem, že by to obec dala len tak, bez predchádzajúcej výzvy na zaplatenie. To by zrejme ani exekútor nezobral, a na prípadnom súde sa obec musí preukázať touto dokumentáciou.
Odpovedať
u nás v obci čakajú, že daň sa pôjde zaplatiť osobne, ale mi ich presviedčame, že isto cez účet, takže dodnes nie je žiadny papier na zaplatenie v schránke
Odpovedať
@vovo nie nedostala som vôbec nič .
Odpovedať
@roadrunner aj ja mam doklad že som posielala daňové a od vtedy ani zvuk ani obraz :-(. No nič zajtra budem volať na obec a exekútorovi.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vovo @roadrunner ak je to z obce tak je to pekná špinavosť :-( totiž kúpili sme viac pozemok pri sebe a každý sa čudoval co tam chceme robiť. A my chceme len obyčajnú záhradu s kopou stromov a vypestovať si svoju zeleninu co uz veľmi nie je v móde :-) . Tak mozno ľudská závisť? Mne však ide o to či je to legálne nedoručit výmer? Jedna vec su praktiky domácich a druha v prípade nových ľudí ktorý prídu do obce v novej štvrti ktorí netušia že zákony neplatia všade rovnako.
Odpovedať
@danielahamar a co by sa stalo keby občan nedošiel? Či oni počítajú s tým že všetci prídu?
Odpovedať
Teda skúsenejší viete na základe čoho koná exekútor? My sme doteraz nikdy s ničím nemali problém, žiadne upomienky, výstrahy. Ja tomu nerozumiem? Zrazu len nám z dvoch účtov po 100 EUR vzal exekútor. Či je to všetko? Vôbec netušíme o co ide, ale napadla nás jedine táto daň.
Odpovedať
@kvietok173 Exekútor mohol konať na základe platobného príkazu, ktorý môže vydať súd, alebo obec v prípade vymáhania nezaplatenej dane. Tento príkaz vám musel byť doručený a proti príkazu je možné odvolanie. V prípade platného odvolania sa vec môže riešiť len súdom.
Odpovedať
@viktor811 a ak mi nebolo nič doručené? Lebo nebolo. Mala som pred stiahnutím sumy od exekútora oboznámená že sa tak ide stať? My vôbec netušíme o co ide a prečo? Žiadne ale vôbec žiadne upozornenie, upomienka, no proste nič.
Odpovedať
@kvietok173 To bude zložitý problém, myslím si, že budete prekvapená.
Odpovedať
tu som cosi nasla,tak citaj Ako môže postupovať samospráva, ak daňovník nezaplatí daň vyrubenú výmerom? Prídu najprv upomienky, naskočia sankčné úroky, úrad vyzve na zaplatenie, alebo sa daňovník ani nenazdá a navštívi ho priamo exekútor? Daňovým dlžníkom je osoba, ktorá má daňový nedoplatok. Daňovým nedoplatkom je dlžná suma dane po lehote splatnosti. Ak daňovník nezaplatí daň do 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti platobného výmeru, je daňovým dlžníkom. Daňového dlžníka môže obec vyzvať, aby nedoplatok na dani odviedol alebo zaplatil v náhradnej lehote, ktorá nesmie byť kratšia ako 15 dní. Ak tak správca dane urobí, je povinný upovedomiť daňového dlžníka o následkoch nezaplatenia daňového nedoplatku. Daňové nedoplatky správca dane vymáha v rámci daňového exekučného konania. Koľko exekučných prípadov nastalo v rámci SR, o tom vie len každý správca dane a takéto údaje sa na výkaze o dani z nehnuteľností, ktorý obce každoročne predkladajú na celoštátne spracovanie, nenachádzajú. Termín doručenia Aká je zákonná lehota pre správcov dane na zaslanie platobných výmerov? Daň z nehnuteľností správca dane vyrubuje počas celého zdaňovacieho obdobia (rok 2011). Správca dane je povinný vyrubiť túto daň každý rok bez rozdielu, či ide o PO alebo o FO. Ak daňovník do 31. 12. 2011 nedostane platobný výmer na daň z nehnuteľností na rok 2011 do vlastných rúk, nie je povinný túto daň zaplatiť (napríklad len na základe doručenia zloženky od príslušného správcu dane.) Iba vyrubená daň je splatná a tá sa vyrubuje platobným výmerom. Platobný výmer sa doručuje spravidla poštou do vlastných rúk, ale môže byť doručený i zamestnancami správcu dane. Do vlastných rúk sa daňovníkovi doručujú písomnosti (aj platobný výmer) vtedy, ak je deň doručenia rozhodnutia alebo platobného výmeru rozhodujúci pre začiatok plynutia lehoty, ktorej nesplnenie by pre adresáta mohlo byť spojené s právnou ujmou
Odpovedať
@kvietok173 zaujímalo by ma vaše rozuzlenie. Daj vedieť, čo ste zistili a ako to teda je.
Odpovedať
ja som mala podobný problém so smeťami. Neprišiel mi žiaden výmer, až po 9 mesiacoch výzva na úhradu a aj tá bola doručená mojej svokre. Vo výzve hneď upozornenie, že ak nezaplatím, dajú to exekútorovi... Tak som nabehla na mestský úrad, že kam poslali výmer, že som nič nedostala a môj výmer ani neodoslali, roznášajú to osobne a kedže je tam stavba tak sa neunúvali dať to na poštu.... pritom tam mám TP, pošta mi bežne doručuje zásielky. Tak som ich dobre zvozila že čo to má znamenať. Ak si mysleli že tam nikto nebýva, tak to mali dať na poštu. A druhá vec, akým právom to odniesli svokre, však je to úradná zásielka, u nich asi neplatí doručenie do vlastných rúk... to rovno mohli dať hoc akému susedovi... takže jednoznačne treba komunikovať s úradom, lebo inak sa nedá...
Odpovedať
Zo zakona ste povinny tu dan zaplatit. Ak vam nedosiel sek,vo vasom zaujme ste sa mali na obecnom urade informovat a ziadat sek na uhradenie. Zial,to ze nebyvate v obci vas neospravedlnuje. Vo vela obciach to funguje tak,ze iba davaju obalku so sekom do schranok. Ta sa moze nedopatrenim stratit. Ak tam nebyvate,ziadajte obec,aby vam sek posielala aj do buducna postou na adresu TP. Ale podla toho,co pises,ze vam exe zablokoval a stiahol z dvoch uctov,to sa mi nezda. Predpokladam,ze chyba sa stala niekde inde. Mozno ste prehliadli splatku hypoteky,kde figurujete s manzelom obaja...preco inak by exe blokoval oba se ucty? Kazdopadne,inak sa to nedozvies,jedine,ak sa spytas priamo exekutora,co je vo veci.
Odpovedať
Profilova fotka
Ani nam z obce nic nedoslo... tak som tam hned po precitani tohto prispevku pisala mail... tvrdia ze poslali... hm.. no neviem, kedze nic nemame...
Odpovedať
@kvietok173 Na začiatok by bolo potrebné zistiť, na základe akého podkladu je vedená exekúcia, teda, či skutočne na základe výmeru od obce. Na to, aby bol výmer k dani z nehnuteľností právoplatný, musí byť daňovníkovi doručený. Správca dane, v tomto prípade obec, je teda povinná preukázať doručenie výmeru. Ak nebol výmer doručený (nemusí byť fyzicky prevzatý, postačuje tzv. fikcia doručenia, teda neprevzatie v lehote). Problém však býva so žltými lístkami od pošty, ktoré sa občas stratia. Právoplatný daňový výmer je exekučným titulom, na jeho podklade je teda možné viesť exekúciu. Exekútor zatiaľ zrejme nechal len zablokovať čiastku na účte. Na to, aby čiastka bola strhnutá z účtu, by ste museli prevziať upovedomenie o začatí exekúcie a nepodať námietky voči exekúcii. Exekútor najskôr blokuje majetok, až následne posiela upovedomenie o začatí exekúcie. Môžte nahliadnuť do spisu exekútora, kde sú všetky listiny a podrobnosti. Niektoré obce síce výmery na poplatky za odpad resp. aj k dani z nehnuteľností z dôvodu šetrenia na poštovnom odovzdávajú osobne, keď si občania prídu napríklad zakúpiť nálepku na smetnú nádobu, ale nikto Vás nemôže nútiť osobne si výmery prevziať na úrade. @majki555 Celý Váš prvý odstavec príspevku z 8:42, okrem prvej vety, je chybný.
Odpovedať
@kvietok173 to, že by to mali poslať poštou potom, do určitého obdobia, ale vidím, že im je to jedno a nám dve
Odpovedať
@viktor811 Obec ako taká nemôže viesť exekúciu, jedine exekútor!!!! a ten opäť koná na základe poverenia súdu. Čiže nie že starosta obce zájde za kamošom Ďurom štýlom, počuj Ďuro, mám tu jeden PL, zablokuj účet.... Čiže ak by aj obec vydala PL, oslovuje exekútora, ktorému dáva poverenie zase iba súd... a PL rozkaz súd zasiela na doručenku do vlastných rúk - nie obec!!! a ešte aj tu sa dá odvolať - t.j podať odpor.... jedine, že by ani jedna zásielka nebola @kvietok173 doručená a nastala by fikcia doručenia. ako si vlastne dopadla???? @kvietok173
Odpovedať
@lienka.7 Prečítaj si upresnenie v príspevku @draik
Odpovedať
@viktor811 Nemusím si čítať žiadny príspevok, nakoľko mám s týmto osobnú skúsenosť.... A čuduj sa svete, aj mne došla až zásielka zo súdu (nič z obce, ani blokácia účtu), podala som odpor proti PL, tým pádom bolo nariadené pojdednávanie a súd nakoniec aj vyhrala, keďže obec nevedela preukázať práve doručenie výmeru :-D :-D :-D
Odpovedať
@lienka.7 Asi vaši úradníci nevedia z čoho žijú, tak sa tomu nečudujem, že to prehrali.
Odpovedať
@kvietok173 Ako vám to nakoniec dopadlo?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?