Nečinnosť stavebného úradu

Profilova fotka
Pred vyše dvomi rokmi som podala na stavebný úrad obecného úradu podnet na absenciu odkvapových rúr u horného suseda, lebo všetka dažďová voda z jeho strechy mi steká pod základy novostavby bungalovu a garáže. Chybu mal odstrániť do konca marca 2013. Neodstránil. Podnet som zopakovala pred rokom s požiadavkou sanácie jeho domu, lebo v múroch má diery a murivo sa uvoľňuje (apropo zaplatili sme v lete 60 eur za vystriekanie hniezd sršňov v týchto dierach, lebo nám húfne lietali po dvore), tiež škridle sa držia na okraji a je otázkou času, kedy začnú padať aj na plynovodné potrubie. Chyby mal odstrániť podľa zápisu do konca mája 2014. Žiadna náprava ani odpoveď zo stavebného úradu či obecného alebo mestského. Obrátila som sa na SPP. Odpovedali mi, že susedovo odberné miesto neevidujú a nech sa obrátim na stavebný úrad alebo na políciu. Niekedy v októbri pri silnom vetre spadlo pár škrídel na môj dvor a hranou vyhĺbili asi trojcentimetrové hlboké ryhy do pôdy. Nechcem si predstaviť, žeby tie otlačky nechali v mojej hlave. Všetky tie skutočnosti som spísala a ešte v novembri mal moju sťažnosť starosta na stole. Nereaguje. Predvčerom som mailom urgovala konanie, lebo na obecnom úrade ho neviem zastihnúť. Opäť nič. Neviete mi poradiť, aké kroky mám podniknúť? Políciu by som nerada angažovala. V´daka.
Odpovedať
@riama276 navrhujem zistit si kedy zasada obecne zastupitelstvo - podat na obec pisomne ziadost o vystupenie v ramci zasadnutia obecneho zastupitelstva s uvedenym problemom s tym aby obec navrhla dalsie riesenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@ultra Obecné zastupiteľstvo zasadalo včera a hneď som sa na ňom zúčastnila a predostrela problém. Dúfam, že ľady sa pohnú. Ďakujem za radu. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
Nepohli. Vydali síce Uznesenie, že ak 31. marca 2015 nebude strecha zrekonštruovaná, že posunú riešenie exekútorovi. Napriek mojím sťažnostiam sa nič nedeje. Kam sa mám obrátiť so sťažnosťou na nečinnosť Obecného úradu, resp. k nemu patriacemu Stavebnému úradu?
Odpovedať
Dobrý večer, opäť pekne poporiadku. Inštitúty na nečinnosť úradu sú : 1. sťažnosť 2. podnet na prokuratúru 3. žaloba na súd 4. trestné oznámenie - krajný prostriedok obrany Napíšte sťažnosť na Okresný úrad, ktorý je nadriadený obecnému úradu vo veciach stavebnej správy. Obyčajne to zaberie. Nič Vám nebráni podať súčasne podnet na Okresnú prokuratúru. V sťažnosti aj v podnete stačí stručne opísať problém, zväčša najviac na 2 strany, lebo viac strán už je otravných. Do prílohy by som dal fotokópie listov, ktoré ste doposiaľ úradu zaslali. Oba tieto inštitúty sú bezplatné. Ak tieto nezaberú (za 5 rokov praxe v stavebnom práve som takú situáciu nezažil), obrátil by som sa na Vašom mieste na právnika, a dal žalobu na súd. Ale ako som písal, už sama sťažnosť na nadriadený orgán pomáha, pretože zákon o sťažnostiach tiež upravuje ukladanie pokút za nečinnosť. Určite zaberie, uvidíte. Držím palce. Tomáš
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@tomas8006 Ďakujem pekne za odpoveď. Poprosím o radu pri ďalšom postupe. V auguste 2015 sused zrekonštruoval strechu bez stavebného povolenia, obec mu udelila dodatočné stavebné povolenie, ktoré na moje odvolanie okresný úrad zrušil,lebo časť strechy je na mojom pozemku a porušili moje vlastnícke práva. 5 mesiacov nekonali a na Vašu radu som sa obrátila na okresnú prokuratúru, ktorá mu vytkla nečinnosť v niekoľkých paragrafoch. Na 3. 11. 2016 zvolali ďalšie konanie na nové DSP, ktoré opäť poruší moje práva a pokyn vyššieho orgánu, že má vydať nové rozhodnutie v súlade so zákonom. Môžem podať sťažnosť na starostu ako takého alebo len v časti výkonu stavebného úradu na okresný úrad, na ktoré oddelenie? Mojím zámerom je, aby bol starosta konečne sankcionovaný a nielen upozorňovaný. Vďaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 starosta je tam len na podpis, takže komunikujte so stavebnými úradmi, (mestský) spoločný, okresný, krajský.V našom právnom systéme takýto problém rieši najvyšší súd a trvá to niekoľko rokov (viac ako 10), bohužiaľ.
Odpovedať
sice neviem poradit, lebo ja by som to riesil karbobruskou... ale co som chcel je, popriat pevne nervy, ludi (stazovatelov) ako je riama potrebujeme viac ako sol... a samozrejme aj drzim palce, nech vyhrate...
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Naozaj to vyrieši len najvyšší súd?
Odpovedať
Ak správne rozumiem, zatiaľ prebieha správne konanie - o dodatočnom povoľovaní stavby. Aj keď chápem Váš opodstatnený hnev, zatiaľ nemá byť čo terčom prostriedkov obrany. Kým stavebný úrad nevydá rozhodnutie vo veci (napríklad dodatočné povolenie), napádať môžete len prípadnú nečinnosť úradu. Tak, ako ste to už urobili (sťažnosť, podnet na prokuratúru). Ak ale úrad vo veci vydá rozhodnutie, a budete presvedčená, že porušil zákon, môžete sa odvolať. Odvolací orgán môže rozhodnutie stavebného úradu potvrdiť, zmeniť, alebo zrušiť a vrátiť na nové konanie. Kým ale stavebný úrad nerozhodne vo veci, musíte len čakať, prípadne napádať prieťahy. To Vám ale problém nevyrieši ... Existuje jeden judikát, kedy súd povedal, že aj časť stavby - dažďový žľab nesmie presahovať nad cudzí pozemok. A teda buď dôjde k dohode medzi účastníkmi, alebo budete musieť dať žalobu na súd, lebo vlastník stavby nepreukáže vlastnícke alebo iné právo k pozemku a súd rozhodne napríklad o vecnom bremene (napríklad že za náhradu budete musieť strpieť žľab nad pozemkom, čo som ale v praxi ešte nevidel), alebo súd rozhodne o odstránení stavby. Do skončenia súdu bude musieť stavebný úrad čakať - preruší konanie. Odporúčam prečítať § 88a stavebného zákona. Žiaľ, veľmi nešťastné ustanovenie. Vďaka nemu je Slovensko posypané čiernymi stavbami a len veľmi ťažko sa s nimi dá pohnúť. Držím palce !
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas8006 Srdečná vďaka, tortúru s udelením DSP som prešla, chcem podotknúť, že okresný úrad ho zrušil z dôvodov: Podľa § 58 ods. 2 stavebného zákona stavebník nepreukázal, že je vlastníkom pozemku, ani že má iné právo podľa § 139 ods. 1 tohto zákona, ktoré ho oprávňuje zriadiť na ňom požadovanú stavbu. Podľa § 139 ods. 2 písm. a) stavebného zákona sa aj časť stavby – v tomto prípade strecha – považuje za stavbu podľa stavebného zákona. Ustanovenie § 6 vyhlášky č. 532/2002 upravuje odstupy stavieb, ktoré musia byť pri ich umiestňovaní ako aj uskutočňovaní zachované. Právna úprava ustanovená v § 6 ods. 7 predmetnej vyhlášky upravuje spôsob merania vzájomných odstupov a vzdialeností stavieb s tým, že upravuje body, od ktorých sa nehnuteľnosti merajú, pričom taktiež rešpektuje hranice pozemkov. Vystupujúca časť stavby nesmie v žiadnom prípade zasahovať do vlastníckeho práva iného. Vlastnícke právo ako také je absolútne a má rovnaký zákonný obsah a ochranu. Funkcia práva vlastniť majetok spočíva v tom, aby sa vlastníkovi poskytla a súčasne garantovala právna istota, že vlastnícke právo, ktoré nadobudol v súlade s platnými zákonmi, sa nemôže obmedziť, alebo využiť bez právneho dôvodu. Článok 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd v znení dodatkového protokolu č. 1 poskytuje ochranu každej fyzickej a právnickej osobe. V danom prípade nie sú splnené podmienky na vyvlastnenie a ani na nútené obmedzenie môjho vlastníckeho práva. Zásah do mojich vlastníckych práv som počas konania namietala a deklarovala som nesúhlas s dodatočným povolením predmetnej stavby, teda akýkoľvek zásah do môjho vlastníckeho práva pokladám za nezákonný. Podľa výroku nadriadeného orgánu Stavebný úrad v Ruskej Novej Vsi nepostupoval správne, keď predmetnú stavbu povolil aj napriek tomu, že táto presahuje na môj pozemok, čím sa stavebný úrad nezaoberal a neuplatnil postup podľa ustanovenia § 88a ods. 3 stavebného zákona. Teraz iniciujú nové DSP za nezmenených podmienok. To sa mi nepozdáva.
Odpovedať
@riama276 nie, sud to rieši len vtedy ked sused nerešpektuje nariadenia pokial boli nejake vydane, dnes som akurat tu písal postup, ty sa musíš sťažovať na postup stavebného dodelenia, resp na obecný úrad. svoju stažnosť musíš poslať na okresný urád odbor stavebný, alebo na kraj, najlepšie urobíš ak sa pojdeš najskor informovať priamo tam, obec má nad sebou kontrólny orgán, a naten sa ty musíš orátiť, inak je to paragraf 127 občianskeho zákonníka, je to o právach a povinnosťach majitela nehnutelností všeobecne, a problem ktorý popisuješ tam patrí, no píšem ti popredu, pokiaľ sused nemá dažďove zvody a tebe to poškodzuje majetok, tak urad s tým neurobí níč, lebo ty by si musela mať najskor vypracovaný znalecký posudok o poškodení tvojich zakladov vodou od suseda, , obec ako úrad by riešila suseda že nemá zvody iba ak by poškodzoval obecný alebo štátny majetok. V prípade ak poškodzuje súkromný majetok tak nie je to v kompetencii príslušného stavebného úradu, ale súdu a to iba ak tebe vznikne konaním suseda (paragraf 127) škoda, no ty to musíš preukázať, tak že nepochodíš, bo máme geniálne zákony, alebo skor ludí ktorí rozhoduju. skú sa orátiť na životné prostredie že kam dáva sused vodu zo strechy, inak aj toto je spoplatnené ak máte v obci kanalizáciu,
Odpovedať
@riama276 sorry som si nevšimol toto na konci, pozeral som to na začiatku, a ako to vlastne dopadlo?? ten sused ako ? Ja mam ten istý problem, no sused nemal novostavbu ale rekonstrukciu, a presne na tom som narasil co som opisoval, tecie na nas pozemok. Možno mu to daju skrátiť, ten isty paragraf 88 pouzili pri mne, no je to prd platne. idem to dať na súd, no je to na dlho,
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ignacza Takmer po 10 rokoch už má sused odkvapové rúry asi týždeň. Pomohla sťažnosť a žiadosť o prešetrenie postupu SÚ na okresnej prokuratúre a to, že znovu zažiadali o dodatočné stavebné povolenie. Bola som rozhodnutá to dať celé na súd, vrátane časti stavby na mojom pozemku bez stavebného povolenia a môjho súhlasu. Pokiaľ dajú susedia pokoj, počkám, na súd o odstránenie stavby na mojom pozemku môžem podať hocikedy. Teraz sa zameriam na starostu a stavebný úrad po včerajšom obecnom zastupiteľstve. Reakcia na ich arogantné správanie bude zverejnenie v médiách, sťažnosť u ombudsmana a sťažnosť na starostu, lebo to zaváňa diskrimináciou a zneužívaním právomoci verejného činiteľa. Urobili si z porušovania zákonov bežnú prax - ale ryba smrdí od hlavy.
Odpovedať
@riama276 gratulujem ), vidis ani pravnika netreba, ale na ten sud to daj co najskor, boh vie co príde do buducna, ved na papieri to mozes mat a je na tebe ako sa rozhodnes, fandim ludom ako ty, a hlavne ak sa nedaju odbit a idu si za svojim, na uradoch je plno ludi co nemá potrebne vzdelanie v oboroch na ktorých sú, a na kazdom obecnom úrade by mal byt jeden clovek čo ovláda základne právne úkony a dohliadal by na vydane rozhodnutia, bola by to prevencia pre statny system. ))
Odpovedať
Profilova fotka
@ignacza Vďaka, takže odporúčaš dať to na súd - azda by mohla uplynúť dáka lehota, alebo prečo?
Odpovedať
@riama276 Ahoj vies povedat nieco viac o diani na zastupitelstve? Ake bolo arogantne spravanie starostu a poslancov? Som z rovnakej obce ako ty, tak ma to zaujima, rovnako ako pozorne sledujem cely tvoj pripad.
Odpovedať
@riama276 Ríne už maš vyriešene, no to odstranenie stavby by som riešil hneď, dali ti za pravdu a zároveň potvrdili že vydaním rozhodnutia pre suseda porušil starosta zákon, nedodržal čo mal. Oprav ma ak to chapem nejako inak ako to je. ja by som to hneď podal na súd, iste ho vyhráš, konaj hneď za čerstva, nespoliehaj sa na to že sused bude mať rozum, aj keby ho mal aký by to malo význam že nepodáš? myslím že žiadny, ak to vyhráš, tak ich budeš mať v hrsti po zbytok života, ty si ukážkový prípad na slovensku, jeden z mála čo sa dočkal, mala by si sa na to dať. a zároveň by som podal na starostu trestné stíhanie za zneužitie právomoci verejneho činiteĺa, ty ho možeš vyzuť zo stoličky vieš o tom ?? ja by som to urobil, ak sa ludia začnú brániť tak ako ty, časom bude toho menej a menej, ozaj ti fandím a klobuk dole )))), Ty sa nepozeraj na lehoty, v tomto prípade sa jedná o tri rôzne veci, musíš konať v každej samostatne, žiaden sôd ti nevydá rozsudok kde nariadí zburanie stavby a zároven potresta starostu. Je to tak že zbúranie je obcianskoprávny spor, a starosta je trestný čin, ak ty na neho nedáš trestné oznámenie, tak sa mu nič nestane, pochybujem že ho niekto zdrbe, bude tam sedieť nadalej, on sankciu od štátu nedostane, ale ak to bude riešiť polícia a zároveň požiadaš o dozorovanie celej veci prokuratorom tak bude aj starosta znášať zodpovednosť.
Odpovedať
@riama276 Ešte ti napíšem myšlienku ktorá ma žerie už 20 rokov, tento akože skvely právny system a naši poslanci zabudli na pár vecí týkajúcich sa vydania rozhodnutí, rozsudkov a iných štátno systemových chujovín, prepač za výraz, a to v tom že v prípade ak urobia niekde chybne rozhodnutie alebo skomolia niekde niečo v úradnej listine tak zabudli zakotviť v zákone zrýchlenu opravu alebo okamžite zrušenie rozhodnutia, dočasne stopnutie celej vecia a ihned zacat konant na novo, toto mi nemáme a ešte zosobnenie zodpovednosti toho kto nejako zle alebo chybne rozhodol, toto tu je na nič. ak by niečo podobne fungovalo tak cela štatna správa by fungovala lepšie a obyčajný ludia by nemuseli platiť za pravnikov a súdne poplatky pri domáhaní sa svojho práva. Preto som ti napísal že daj to hneď na súd a starostu daj polišom.
Odpovedať
Profilova fotka
@ignacza No veď, pokiaľ by som dala na súd starostu, zaplatí finančnú ujmu štát a tedy my všetci. Ďakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@rillwen Zatiaľ som sa veľmi o dianie nezaujímala, ale po piatkovom zasadaní, keď jeden z poslancov - kandidoval tiež na starostu - na moje argumenty, že nie som ochotná povoliť časť stavby na mojom pozemku susedom, ktorí šikanovali nás a pracovníkov na dome a pozemku, vulgárne nám nadávali, urážali, chceli nás biť a nebezpečne sa vyhrážali, odpovedal, že každý máme svojské prejavy. Samozrejme, že sa nedodržiavajú zákony, keď starosta ich vôbec nesankcionuje a drží stranu porušovateľom zákona. Vládne tu tendencia nerovnakého prístupu k občanom, na čo som už starostu mailom upozornila a mám aj rukolapné písomné dôkazy o diskriminácii. Starosta zaútočil na mňa, že aký úžitok má zo mňa obec. Uviedla som nedávne moje vystúpenie v TV, kde som v rámci predstavovania veľmi pozitívne prezentovala RNV najmä z hľadiska prírodných daností a turistického potenciálu. Túto otázku by si mal položiť on, je starostom druhé volebné obdobie, ja tu bývam len dva roky a nebadám žiaden rozvoj. V dedine je veľa nespokojných občanov s jeho starostovaním - aj na zastupiteľstve na požiadavky odpovedal, že sa to nedá. Pred cca 4 rokmi - ešte som len stavala dom - som mu ponúkla, že vrámci vypisovania tém diplomových prác by som mohla zadať niečo na riešenie pre obec. Nemal záujem. Podobne som pred 2 rokmi na zastupiteľstve ponúkla svoju odbornú pomoc pri pomenovaní ulíc. Opäť nezáujem. Takže jeho predstava prínosu má inú podobu. Už som si vytlačila záverečný účet za r. 20015.
Odpovedať
@riama276 Ahoj, záleží v čom ho zažaluješ, ak mu dokážeš že úmyselne tak rozhodol nie je to omyl ale úmysel, to znamena zneužitie právomoci a to by sa zosobnilo, no ak len urobil omyl tak nieč ja by som skusil )
Odpovedať
Profilova fotka
@ignacza išlo jednoznačne o úmysel, lebo v najbližší pracovný deň mal na stole moje upozornenie, že sused stavia na mojom pozemku bez môjho súhlasu, ešte s poznámkou, že chcem , aby sa predišlo ďalším výdavkom. Aj tak vydali dodatočné stavebné povolenie, ktoré vyšší orgán zrušil a 3. 11. 2016 zvolali ďalšie stretnutie o DSP, kde som opäť deklarovala nesúhlas. Dokonca som podľa zákona chránenou osobou.
Odpovedať
@riama276 Ak šlo o úmysle tak choď na políciu a podaj trestné oznámenie, alebo rovno na prokuratúru, a ako so povedal, zneužitie právomoci verejneho činiteľa. Ěšte ma napadlo, má to ten sused zkolaudované?
Odpovedať
Profilova fotka
@ignacza Ako môže mať skolaudované, keď nemá stavebné povolenie? Prokuratúra mu už dvakrát poslala upozornenie, že nekoná.
Odpovedať
Profilova fotka
@ignacza Nie je to jednoznačne len vina starostu, dodatočné stavebné povolenie vydáva Stavebný úrad pri MsÚ v Prešove. Alebo sa mýlim?
Odpovedať
@riama276 ale to nie je zneužitie právomoci verejného činiteľa starostom. Mohol ti na to odpovedať ale nemohol konať, to si mala smerovať na obecný úrad - odbor stavebný. A keby dotyčná osoba nekonala, tak by si potom od obecného úradu mohla požadovať náhradu škody spôsobenú pri výkone verejnej moci.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim .a veď starosta je zároveň predstaviteľom obecného úradu - odbor stavebný - a presne tam som smerovala.
Odpovedať
@riama276 aha no a ako je mozne ze obec nekonala, ved to iste maju pod nosom,
Odpovedať
@stastnyjim starosta je zodpovedny aj za rozhodnutia vydane stavebným oddelením, preto že oddelenie sa nachadza priamo v obci a je pod starostom,
Odpovedať
@riama276 tak ak to bolo na smerované na obecný úrad, tak trestné oznámenie môže smerovať na pracovníka stavebného úradu. Taktiež náhradu škody spôsobenú pri výkone verejnej moci sa smeruje na obecný úrad, a ak nebude obecný úrad konať, tak potom sa to dáva na súd. @ignacza starosta síce podpisuje rozhodnutia ohľadom stavebných vecí, ale nie je za to zodpovedný, on nemusí mať príslušnú odbornosť a preto ani nemôže byť za toto trestne zodpovedný. Musí obsahovať „prvok moci a prvok rozhodovania“. Preto si myslím že nejde pri tomto prípade o zneužitie právomoci verejného činiteľa.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?