Načierno alebo aspoň "akoze ohlasovaciu povinnost"

Dobrý deň, nájdu sa tu aj takí čo postavili načierno?? máme takýto problém, chceme pristavit k prednej časti domu muranú garaz na dve miesta, kde hore bude terasa ako altánok, prvý problém je, že potrebujeme SP nakolko by to bolo spojene z domom, kde uz mame predpripravene balkonove dvere, bude sa tam vchadzat z obyvacky a aj z garaza druhý problem je, ze polka pozemku pred domom, nie je nasa, su ta 15 vlastnici, z toho 13 mrtvy, ziva je suseda, ktora nema nic proti vystavbe, ona ma dom ulozeny tak ze nesusedi priamo s nami, ani nevidi na nas dom, my sme akokeby vzadu pri poli a ona skor v dedine...nemam chut vyvolavat dedicske konanie...platit trovy a hlavne nie CAKAŤ!!! 100 rokov sa o ten pozemok nikto nezaujimal, neni ani na LV, to mam len od znamej z katastra, cize je zrejme ze o nom jeho dedici ani nic nevedia, nie je to velky pozemok, nejakych 30-40m treti problem je...pre nas v podstate nie, ale papierovo by bol, popred dom na pozemku kde chceme stavat garaz vedie plynova rura k domu (pre nas vsak nie je problem presunut ju posvojom) čo podla vas mam robit? chcem to postavit do konca leta haha :-D :-D :-D len neviem čo robit...poradte niekto.. urobit aspon ohlasovaciu povinnost s tym zeby som urobila nakres len na mojom pozemku a mimo tej rury /resp.tu plyn ruru do planiku ani nezakreslit, resp.nespomenut, ale myslim ze tam musi byt aj rozhodnutie hasicou, nemam to presne nastudovane!/ mimo domu, len naoko ako sa povie...myslim ze to nepride nikto skontrolovat a kolaudovat alebo stavat nacierno, nakolko tie pozemky nebudem vedeit odkupit ani za par rokov... najde sa niekto kto mi poradi?? ďakujem za kazdu radu...
Odpovedať
Profilova fotka
@tlc mas moj obdiv ... :)
Odpovedať
@tlc Hlavný problém sú vlastnícke vzťahy, v inom problém nevidím. Prakticky bez vyriešenia vlastníctva to nepôjde oficiálne postaviť ani ako drobnú stavbu. O preložení plynovej prípojky nemusí nik vedieť (ak netreba preplombovať plynomer) , ono o tej prípojke nevie nikto nič ani teraz. Len mi je divné, že balkónové dvere vedú z obývačky do garáže.
Odpovedať
Ty chces postavit garaz na pozemku cudzich vlastnikov a posuvat plynove potrubie bez projektu a plynarov? Pocula si uz nieco o ochrannom pasme? Boze! Potom aj cele Slovensko takto vyzera,ked ludia chcu ukradnut cudzie pozemky,obchadzat zakony a robit si,co si zmyslia... :-(
Odpovedať
@majki555 Na Slovensku po slovensky!
Odpovedať
No pani s tym mozno teraz nema problem, ale bude ked postavite, a pani nema ziadnych dedicov? druha vec je s plynarmi by som sa nezahravala a po tretie, vzdy sa najde dobrak ktory vas moze nahlasit a tie pokuty potom su nehorazne. ohlasovaciu povinnost s vlastnym nakresom a dodatocne bez kolaudacie? aj to sa da?
Odpovedať
@luciana1977 Pokuty sú nehorázne ? :D Pokuty sú na smiech a práve pre to, že sú na smiech, si tu každý robí čo chce :)
Odpovedať
ako pise @lubk0cierna stavba je v tomto pripade to najmenej - momentalne, moze sa to zmenit. Ale ukradnut 40m2 pozemku? a presuvat plynovu pripojku - tomu vravim ODVAHA. Len dufam, ze nikoho cudzieho neohrozite na zdravi,nebodaj zivote. Dufam je ti jasne, ze z pripadnej poistky nedostanete ani cent.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 to sa ale velmi rychlo moze zmenit, ak sa sudruh premier konecne rozhybe a schvali novy stavebny zakon :) @tlc v dnesnej dobe by som sa do niecoho nelegalneho nepustal, pretoze sa to moze skoncit naozaj draho o par rokov. To ze na pozemku nie je LV vobec nic neznamena. Ja som tiez tak argumentoval a zrazu sa v Eckovom registri nasiel vlastnik :). Ale comu nerozumiem, pozemok nema LV ale vies, ze ma 15 vlastnikov, na zaklade coho ?
Odpovedať
@atlaska To nie je cudzí pozemok :) Len druhú polovicu vlastní 15 ľudí, z toho 13 ti sú mŕtvy (ak je pravda, čo sa píše v prvom príspevku) Ak je pravda ako to je napísené, tak z tých 30-40 metrov ona vlastní polovicu :) Pozemok by som hold neriesil, ak sa nájde vlastník, tak sa mu zaplatí za tých 20 metrov pozemku a hotovo :) Ja osobne vidím problém len v tej plynovej prípojke ... S tou by som sa nezahrával, tam môžu byť pokuty úplne iné, nedajbože ak by sa niečo stalo, prasklo potrubie atď = to už sme pri trestnom čine a veľmi mastnej pokute.
Odpovedať
@majkoj Ale ten nebude mať spätnú platnosť :) To znamená, že ak ho postaví v tomto roku a zákon bude platný až od budúceho, tak má klídeček :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 nie zeby som sa nejako zastaval @tlc ale ja som pochopil ze plynove potrubie je pripojka k domu... prelozit si ju moze, samozrejme so vsetkymi suvislostami... v ostatnom suhlasim ... ja som nebol schopny po precitani prispevku na to nic "vtipnejsie" napisat...
Odpovedať
@lubk0 Teda na ten "klidecek" by som sa nespoliehal. Neviem, ako si na to prisiel. Lebo z neprava nemoze vzniknut pravo (ved to sa tu omiela uz niekolko mesiacov). Nelegalna stavba bude nelegalna aj po prijati noveho zakona. Bude tam mozno prechodne obdobie na legalizaciu stavby, ale myslim, ze na cudzom pozemku zlegalizovat stavbu nebude tak jednoduche. Uplne ma vytaca, ze kazdy sa snazi obist zakony. Naco nam potom su? Alebo su si ludia rovni a rovnejsi?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lubk0 nie nema, cierna stavba to bude ked postavi a aj o par rokov. A ak ju nezlegalizuje bude ju musiet zburat.
Odpovedať
@lubk0 nepoznas slovakov? Ak sa jeden z tych XY dedicov zrazu rozhodne ze ten pozemok chce?
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Veľmi vecná pripomienka... u nás v Paneláku v Petržalke boli na prízemí roky nevyužité priestory, ktoré sa devastovali a schádzali sa tam drogovo závislí... Aby sa zabránilo ich ďalšiemu devastovaniu a zároveň, aby spoločenstvo malo namiesto straty z tých priestorov zisk, požiadal som o prenájom priestorov, aby som si tam zriadil predajňu výpočtovej techniky. K tomu bolo treba zvolať schôdzu majiteľov a dostať súhlas 2/3 vlastníkov bytov. Ako to dopadlo, to asi nemusím písať... Z 52 majiteľov boli takmer všetci proti. Argument - že prečo práve ja by som tie priestory mal dostať a okrem toho priamo na schôdzi sa ozvali piati ďalší, ktorí nesúhlasili len preto, lebo však aj oni by ich chceli na podnikanie. Do konania schôdze o tie priestory nikto ani len nezakopol. A ako to dopadlo? Priestory som nedostal, nikto druhý o ne po schôdzi už záujem neprejavil a priestory chátrajú ďalej rovnako ako predtým...- Typická slovenská nátura... Ak nemám ja - nebudeš mať ani Ty. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 smutne a zaroven take...... slovenske :(
Odpovedať
@lubk0 zrazu su pokuty pri plyne uplne ine? ja som hlavne myslela tie pokuty od plynarov a nie ciernu stavbu
Odpovedať
@lubk0 dalsia vec ak sa najde vlastnik a pani bude chciet pozemok kupit, pri slovaci je dost mozne za aj za tych 20 metrov bude chciet prehnanu cenu pretoze vie ze ten pozemok potrebuju
Odpovedať
@luciana1977 cena je vec dopytu a ponuky. Neexistuje prehnana cena. Hoci by pytala 1000 eur za m2. Prehnane a odporne je stavat na cudzom pozemku a nacierno.
Odpovedať
Podla mojho nazoru je toto uplne nezmyselny prispevok od zaciatku az po koniec, cierna stavba, cudzi pozemok, prekladanie plynu...cele zle
Odpovedať
@viktor811 ano to je najvacsi problem ti vlastnici, nie do garaze, ale je to vymerane na terasu, garaze budu dole :-)
Odpovedať
Tak poďme po porade :) @majkoj = nemáš pravdu. Ak budeš troška šikovnejší, tak verím, že si návrh aj odôvodnenia dokážeš na internete vygoogliť. Priamo z návrhu nového zákona a jeho odôvodnenia si dovolím zacitovať: "V odseku 1 sa definuje najvážnejšie porušenie stavebných predpisov, keď ide o stavbu uskutočňovanú alebo zhotovenú absolútne bez územného rozhodnutia a/alebo bez stavebného povolenia. Alebo ide o stavbu alebo zmenu stavby v takom príkrom rozpore s existujúcim povolením alebo iným rozhodnutím, že je mimo ich rámca, pričom obchádza územné rozhodnutie alebo stavebné povolenie z obsahového hľadiska. Takáto stavba je mimo stavebného práva a z hľadiska verejného práva nezasluhuje ochranu. Z hľadiska súkromného práva však ide o vec, ktorá má svojho vlastníka a jeho vlastníctvo k nej zasluhuje primeranú ochranu. Pre stavby spred účinnosti navrhovaného zákona budú postihované podľa teraz platného stavebného zákona v rozsahu uvedenom v prechodných ustanoveniach (§ 144)." a ešte jedna: "K bodu 12: Jednou z dôležitých úloh, ktoré má vyriešiť navrhovaný zákona, je riešenie nepovolených stavieb, populárne označovaných ako tzv. čierne stavby. Problematika sa stala v ostatných dvadsiatich rokoch celospoločensky zaťažujúcou. To, čo sa vo verejnosti označuje ako „čierna stavba“ však stavebnotechnicky a právne tvorí pestrú štruktúru a miera nesúladu s právom je rôzna. Preto návrh rozlišuje nepovolené stavby, neohlásené stavby a stavby v rozpore s rozhodnutím. Okrem toho právne odlišuje stavby spred účinnosti navrhovaného zákona a po účinnosti navrhovaného zákona." V oboch bodoch nájdeš jasne zapísané, že zákon bude rozlišovať stavby s pred účinnosti tohto zákona a tie budú riešené na základe aktuálneho stavebného zákona :) A ten ako vieš, je celkom na prd a k reálnemu nariadeniu "búrania" stavby nedochádza. @atlaska = aj tieto veci rieši zákon. Ak sa nájde 5 dedičov pozemku, stále budú vlastniť z celkovej výmeri pozemku (40m2) časť len z jej polovice = tj 5 / 15 tin z polovice :) Bohužiaľ, ich bude menšina. Vyššiu sumu si vypýtať môžu, ak je však neúmerne vysoká, m§že to riešiť súd ... Netreba nad tým moc polemizovať, žiaľ, ak bude niekto požadovať horibilne zaplatiť svoju JEDNU 15 stinu z 20 m2 = 1,33 m2 tak je to len obyčajný vychcanec a moc možností mať tak či tak nebude ... @joxe = toto nie je cudzí pozemok. Podla tazateľky je to pozemok o rozlohe 40 m2 pri ktorom 1/2 vlastní ONA (vlastní ju z každého metra na tom pozemku) = takže ťažko ho považovať za cudzí. Susedka, ktorá má z neho nejakú časť, sa vyjadrila kladne = preto by som rozlišoval "cudzí" a "cudzí" ... @luciana1977 = čo splietate ? Hovorili ste, že sa môže nájsť dobrák, ktorý ich nahlási. Nahlási ich max tak na stavebnom úrade, kde pokuty za plyn neriešia :) Plynárne dodatočnú pokutu udelovať nebudú = budú ju udelovať a riešiť ak príde k poškodeniu potrebia, prípojky, odstávky ďalších užívatelov a podobne ... Tu by som sa práve bál toho, čo sa môže stať pri samotnej prekládke ...
Odpovedať
@majki555 ja nechcem nic ukradnut, len bohuzial nase skurv....slovensko a jeho talapatije s papierovackami ta k nicomu inemu nevedia donutiti, ak by tam boi zivy a znami vlastinici ihned to odkupim bez akychkolkvek problemov, ale cakat par rokov sa mi neche o to ide...a hladat ich pozostalych platiti trovy a vyvolavat dedicske konanie pre 13 ludi, dakujem pekne...navyse volakedy tie pozemky neprepisovali jednoducho si povedali tamto bude tvoje to si kos a hento moje budem sa o to starat, preto to tak v katastri bohuzial vyzera, a ten "cudzi pozemok" kde by nikoho ani len nenapadlo ze nemoze byt moj ked je pred domom, na jej by bolo zastavane len 1x 3m, to neni az tak vela :-D :-D :-D
Odpovedať
@luciana1977 starostka mi povedala ze vraj to kontrolovat nechodia...tak neveim no...
Odpovedať
@atlaska "ukradnute" bude len 1x3m cca nie celych 40m,
Odpovedať
@majkoj uz som to pisala v prispevku, ze to viem od susedy co robi na katastri a ta mi povedala ze to bude na dlhe lakte s tym vyvolavanim dedicskeho konania...
Odpovedať
@jamk1 to je zavist, ze niekto bude mat z niecoho profit, ak ho nebude mat druhy, tak bohuzia ani vy :-| :-| chore :-S
Odpovedať
@tlc Ale kto komu čo ukradne. Predsa to zostane pôvodným majiteľom.
Odpovedať
@lubk0 toto sa pre mna citata najlepsie :-D :-D skusim sa spytat susedky co povolila ci nepozna pozostalych a kde ziju atd...mozno nakoniec to naozaj urobim legalne, lebo par ludi tu vie postrasit poriadne, ale mozno keby boli v mojej situacii tiez by inak nerozmyslali, je rodziel mat krasny pozemok "svoj" pred domom a rozdiela mat členeny a spolocny, ktory v podstate cele roky rokuce odkedy tu v dedine zijeme nikto neriesil, 20 rokov som zila v ich susedstve takze viem... ale jedina svata pravda je, ze clovek nikdy nevie co bude o par rokov...
Odpovedať
inak čo sa tyka plynu, toho by som sa bala najmenej, uz nam tak kurenar premiestnoval v dome asi 2 metre rury ...normalne by som zato zaplatila 800€ a viac ako kamoska ktora potrebovala premiestnit 1m v kuchyni, mysela ze odpadne, popripade by som ten plyn riesila riadne v plynarni, lenze bez povolenia k stavbe by mi to zrejme nepreslo, alebo ano? plyn je na mojom pozemku
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?