Musí byť záchod oddelený od kúpeľne?

Dobrý deň Chceli by sme sa informovať. Dali sme si urobiť projekt ak chceme mať záchod spolu s kúpeľňou, ale projektantka Nám povedala že po novom musí byť záchod zvlášť od kúpeľne. Lebo nám neskolauduju dom. ako to prosím vás je Je to pravda? Musí byť záchod zvlášť? Ďakujem za každú odpoveď
Odpovedať
1
2
@stanuska0909 tak o tomto pocujem prvy krat. pokial viem, tak mozes mat zachod spojeny aj s kupelnou uplne v pohodicke.
Odpovedať

Odpovedať
Na projekte to máme takto ,Ale my sme chceli ten záchod zrušiť a buď búrať tú priečku a mať to spolu,alebo tam spraviť práčovňu.
Odpovedať
@stanuska0909 ...na tvoju otázku ti neodpoviem, ale dať WC na stenu obývačky je teda prinajmenšom čudné. Predstavujem si mať návštevu a ľudí, čo budú používať WC. Pri každom spláchnutí a neviem čo ešte, to bude počuť do obývačky. To máte nový navrhovaný dom, alebo rekonštrukciu?
Odpovedať
Profilova fotka
@stanuska0909 blbost
Odpovedať
@stanuska0909 ked sa ti paci, zachod mozes dat aj vedla gauca... Inak, ja tam vidim WC dvojo. Jedno samostatne, druhe je v kupelni, ci?
Odpovedať
No , my v dome a rovnako všetci okolo veľmi chválime dve wc v dome. Samostatne je výhodné napr blízko pri vchode, len dobehnúť z vonku, záhrady atď.. na prízemí... Tam kde vyšle človek aj návštevy. Vy máte v podstate dve wcka vedľa seba... Čiže ak nemavate poradovník na wc ( u nás keď príde návšteva aj dve sú málo 😂) , tak jedno zruste. O podmienke kvôli kolaudácii počujem prvý krát
Odpovedať
@stanuska0909 Pokiaľ viem, tak nič také nie je predpísané alebo dané. My máme WC tiež v kúpeľni a skolaudovali sme. Nech ti projektantka dá referenciu na príslušný predpis, podľa ktorého tak tvrdí. Neviem, či chceš aj nejaké komenty k projektu, ale nedá mi to: - nevidím zmysel mať 2 WC vedľa seba. Som na tvojej strane, že zrušiť to malé WC a miesto neho tú práčovňu. A WC misu daj na inú stenu, my máme na stene do spálne a počuť každé spláchnutie. Preto v noci chodím na hosťovské WC. - na druhej strane by som dal nejaké samostatné WC niekde bližšie k vstupným dverám, pre hostí. - vstupná chodba je príliš úzka - nemáš tam miesto na nejakú lavičku na sedenie a prezúvanie, ani na skrinku pre kabáty či topánky. Šírka 1,3 metra je dobrá pre prechodovú chodbu, ktorá je prázdna. Si predstav, ako bude odchádzať návšteva o počte 3-4 ľudia plus ty, tvoj manžel a deti. Budete sa tam tej úzkej chodbe tlačiť siedmi. - vstup do izby 1,06 je straaašne úzky. Predpokladám, že to asi bude spálňa. Bude problém tam dostať nejaký nábytok - ešte že tam máš tie dvere do exteriéru. Ale aj na prechádzanie to je málo. - kuchyňu a obývačku budete mať úplne oddelenú stenou? - hlavným nedostatkom, čo by sa mne zásadne nepáčilo je, že všetky izby majú dvere zo vstupnej chodby. Keď bude návšteva odchádzať, alebo keď budeš prichádzať či odchádzať, tak si človek urobí prehľad o všetkých izbách v dome - kto je doma a čo robí. Deti v puberte to určite "ocenia" s nevôľou, keď budú stále pod drobnohľadom. Ja by som s takou dispozíciou nebol spokojný. Ale ak to tebe vyhovuje... tak som nič nepovedal.
Odpovedať
No veď to sme si aj my s muzom povedali ked uz bol plan hotovy že záchod vedľa obývačky nebude dobrý nápad.dal by sa na druhú stranu nám ide vlastne iba o to že či musí byť záchod zvlášť lebo keď budem musieť byť zvlášť tak nebude v kúpeľni.
Odpovedať
@stanuska0909 Dám ruku do ohňa za to, že nemusí byť samostatne. :-| 8-(
Odpovedať
Dobrý deň Zabudla som napísať že projekt bude dosť pozmenený. Dom bude mať miery 13 na 14 metrov plus dva a pol metra terasa cez celý dom tým pánom chceme rozšíriť chodbu lebo tam sme sa trošku sekli. Terajšom dome máme chodbu jeden a pol metra široký a nám to bohate stačí čo sa týka toho záchodu tak kúpeľňa bude zrkadlový obraz. a vstup do jednej izby nebude1.06m Nakoľko to nebude izba ale technická miestnosť s garážou len to sme sa rozhodli až neskôr Takže tieto veci sa ešte budú meniť. Ale aj tak ďakujem za váš názor. Veľa vecí bude inak ako je na projekte
Odpovedať
@megdesign Áno na projekte sú dva Ale my chceme iba jeden Takže keď bude malý záchod nebude v kúpeľni a keď bude v kúpeľni tak Miesto toho malého záchodu bude práčovňa
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stanuska0909 Ak jedno WC bude v kúpeľni, tak vrelo doporučujem zriadiť ešte jedno - samostatné hosťovské WC. Teraz ti to možno nepríde potrebné, ale budeš mať nečakanú návštevu a v kúpeľni budeš mať spodné prádlo vo vani, alebo nočnú košeľu na radiátore a pošleš ich tam na veľkú potrebu? Budú vidieť všetky tvoje kozmetické a intímne doplnky na umývadle, vlasy v sprche a pod.... :-S :-S Alebo sa ti pubertálna dcéra zavrie v kúpeľni a bude si robiť rannú alebo večernú hygienu, ktorá trvá aj pol hodiny až hodinu a na teba to práve príde... :-N :-N :-x Ak bude WC samostatné, tak možno stačí jedno. Ale nesmiete chytiť ako rodina hnačku v jeden deň.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanuska0909 V oboch kúpeľniach mám aj WC a som v pohode.
Odpovedať
@stanuska0909 jedno wc v dome je malo.
Odpovedať
to co je zase za vyplod, ze nemoze byt WC v kupelni.. sa nestiham cudovat.. Za mna ideal je, jedno v kupelni a jedno male osobitne.. co najblizsie k vonkajsim dveram, ked clovek z terasy a dvora odbehuje..
Odpovedať
WC v kúpeľni byť môže, ale žiadny komfort to nebude. radšej samostatne ak teda nie ste dvaja a pes :-)
Odpovedať
Profilova fotka
toto by uz bol aky nezmysel, ze nemoze byt wc v kupelni, to potom kolke domy by neboli skolaudovane, to by bolo na hlavu postavene. To je hlupost. Moze to byt, len si treba uvedomit, ci ti bude vyhovovat mat wc v kupelni, lebo coraz viac ludi si to dava oddelene skrz komfort ;-)
Odpovedať
no pre mna je komfort mat prave WC v kupelni.. mi nehovorte, ze sa vam nestalo nikdy, ze ste sa potrebovali po WC oplachnut. Riesenim je urcite bidetove WC, ale to my nemame, resp. vacsina ludi to nema (aj ked teda ja uz o tom vazne uvazujem :-D ) Obzvlast zeny asi vedia, o com hovorim.. A nechcem zachadzat do intomnosti, ale poznam niekolko ludi, co sa oplachuje po potrebe vzdy.. Takze WC v kupelni je nevyhnutne pre nich.. A samozrejme, druhe samostatne WC v dome je tiez velmi dobre mat..
Odpovedať
zmente pani projektantku, lebo tolko bludov, co dokazala vytvorit je viac nez divne. wc moze byt v kupelni, bez akychkolvek problemov a je to aj velmi prakticke. a dokonca samostatna wc miestnost nemusi mat ani okno, aj ked si to viaceri nemusia vediet predstavit. je to ale o vybaveni a zvyku. my mame obe wc v kupelniach a okna neotvarame vobec. dokonca v jednej kupelni ani okno nemame (podkrovie, su tam dva svetlovody, plus velky svetlik nad vanou a dverami). a nesmrdi nam nic. mame rekuperaciu, a ak aj nahodou smrdi, zapneme nudzovy odtah a do 2-3 minut je po smrade. lepsie nez zabudat na otvorene okno niekolko hodin... co vsak musim podotknut je, ze vo vasom pripade, by sa jedno wc este urcite zislo. mate tam dost izieb, takze predpokladam, ze nejake deti su ci planujete. rozhodne este jedno samostatne wc ci celu mini kupelnu by ste v dome isto uzivili... ale spat k vasej pani projektantke. fakt si dala zalezat, ked vam navrhla wc tak, ze na druhej strane steny je obyvacka a gauc. detto ten uzasne nevyuzitelny priestor v kuchyni, v ktorej sa da tancovat, no velky stol do nej nezmestite, ak ju budete chciet mat takto oddelenu (co chapem, kazdy ma ine preferencie). okno nad hlavou v posteli, tiez "super" napad (aj keby bolo hocijako vysoko pri strope). a o predsieni sa ani neviem ako vyjadrit. otvorim dvere do domu a mam pred sebou dlhu chodbu, kde sa nemozem ani vyzut ani si nic zavesit. tu je menej miesta, nez v panelakovych predsienach. s tym treba nieco robit. chapem, ze ste pravdepodobne obmedzeny velkostou domu, ale prave preto treba robit prakticke riesenia a nie zmensovat komfort. jednotlive miestnosti (ci cely dom) nie je su o velkosti, ale o praktickosti a moznostiach ich plnohodnotneho vyuzitia. tu nevidim dobre vyuzity potencial ani v predsieni/chodbe, ani v kuchyni a ani v kupelni.
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi najidealnejsie je mat oboje. Obe varianty. Len to zase je vec, ktoru si nie kazdy moze dovolit, ale je to super, mat aj aj. Co sa tyka bidetoveho wc, tak to uz su ine peniaze, co som pozeral, ale aj dost chvaly som na to pocul :-)
Odpovedať
Nedávno sme dostavali dom, máme záchod v kúpeľni a pri kolaudácii nebol žiadny problém.
Odpovedať
je to max. blbosť : netuším odkiaľ čerpá info vaša projektantka. My stavebné povolenie 2017, skolaudované 2018 : WC v kúpelni - all OK
Odpovedať
Profilova fotka
Ved je to normalne @betka8880, je nezmysel aby niekto riesil kde je wc, ci zvlast alebo v kupelni, ved to zalezi na cloveku ako mu to lepsie vyhovuje, ci mat spolu nechapem ako by to mohlo mat suvis s kolaudaciou, nezmysel uplny!
Odpovedať
Dobrý deň mi sme akurad dostavali dom a záchod máme v kúpeľne a nebude problém s kolaudáciou, ak vám stále trvá na tým tá pani treba ísť na stavebný úrad a tam vám upresnia čo všetko vám treba ku kolaudácii.
Odpovedať
kopni "pani" projektantku do prdele ... nech bludy hovori inym ludom
Odpovedať
@stanuska0909 @micjak @megdesign @robbs @minky_zbinky @atak77 každý mate nejaké skúsenosti s tým čo vám vaši architekti / projektanti predniesli ako ich tvorbu a stavebné úrady vydali na tie ich tvorby povolenia a následne to aj skolaudovali a povedzme si úprimne mnohokrát aj s blbosťami ktoré sa v projektoch nachádzajú, resp. ktoré nespĺňajú normy a pod. Nemyslím tým len vás označených v tomto mojom príspevku, skôr to myslím všeobecne. Česť tomu, kto z vás mal alebo má kvalitného človeka, ktorý sa podieľal na návrhu vášho domu. Teraz ide o to či môže alebo nemôže byť záchodová misa v kúpeľni. Aj toto rieši norma k bývaniu a v jej časti Priestory na osobnú hygienu. V prvom rade je potrebné definovať základnú veľkostnú skupinu bytu. Tie sú 3 a to malé (1-2 osoby), stredné (3-4 osoby) a veľké (5-8 a viac - individuálne). Od toho sa odvíja riešenie bytu (rodinného domu), teda minimálny počet obytných miestnosti a minimálne plochy bytov a pod. Okrem iného. Priestor na umiestnenie záchodovej misy nesmie byť priamo prístupný z obytných miestností ani z priestoru na varenie a stolovanie, na uskladnenie potravín alebo z priestoru, ktorý plní niektoré funkcie obytných miestností. V bytoch malej veľkostnej skupiny (opakujem 1-2 osoby) môže byť JEDINÁ záchodová misa umiestnená v priestore na osobnú hygienu (teda v kúpeľni). Ak je len JEDNA záchodová misa v byte strednej veľkostnej skupiny (3-4 osoby), MUSÍ byť v samostatnej miestnosti (v záchode). Ak je ďalšia záchodov misa tá môže byť umiestnená aj v kúpeľni. A nech to máme kompletné, tak v bytoch najväčšej veľkostnej skupiny majú byť inštalované dve záchodové misy. Teda pani projektantka asi niečo k tejto téme tuší, ale je na nej aby si obhájila svoje riešenie. Bez ohľadu na to čo rieši norma, odporúčam do rodinného domu pre bežnú rodinu (rodičia a 1-3 deti) inštalovať v byte min. záchodové misy. Pri takých investičných nákladoch ako je stavba domu, by nemal byť problém nájsť 1m2 na samostatný záchod. PS: @stanuska0909 odporúčam, zamyslieť sa nad zmenou projektanta/tky. Možno technickým veciam rozumie ale návrhy ešte musí vylepšiť. Ak vám bol odovzdaný taký návrh ako si sem uverejnila (aj keď len pracovný), tak niekde je chyba. Možno nie na strane projektantky, možno sú nesprávne vaše požiadavky, alebo niekde nastala chyba v komunikácii. Neviem. Nesúdim, odporúčam.
Odpovedať
a az teraz som si vsimla tie rozmery interierovych dveri... to fakt? @stanuska0909 dajte si spravit novy projekt a skusit ho nahodit do fora sem na modrej streche. lebo tento je cely zle. takyto dom asi naozaj stavat nechcete...
Odpovedať
Profilova fotka
Z vlastnej skúsenosti odporúčam mať radšej samostatné wc, keď má byť len jedno. My sme mali v jednoizbovom byte wc v kúpeľni, keď sme rekonštruovali trojizbový byt, tiež sme dali do kúpeľne, lebo sme si tak zvykli a neprekážalo nám. Až... keď manžel ochorel (ulcerózna kolitída - neustále hnačky...) a deti rastú... pochopili sme zmysel samostatného wc... to nie je len o tom, že mi neprekáža mať ho v kúpeľni... môžu prísť aj iné situácie... Napríklad aj taká triviálna ako je sprchovanie... keď Vám deti budú rásť, dospievať, už nebude taká samozrejmá nahota... už bude problém ísť na wc, keď bude v sprche 13-14 ročná dcéra... ;-)
Odpovedať
@spiderhst ale ved ok. My mame WC dve. Jedno samostatne, jedno v kupelni. Ved pisem, ze jedno WC je podla mna v dome malo. Tu nejde o to, kolko ludi v dome zije nonstop, ale aj ked pride navsteva. Inak, mozes dat nejaky link, dokument, kde sa pise, kolko WC na kolko osob je potrebnych mat instalovanych?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?