Môžu mi pri 1000€ exekúcii zobrať byt?

ahojte vsetci, prosim o vase rady a nazory. manzel dlzil zdravot. poistovni 1000 eur,nasa chyba priznavam! my sme dlh voci ZP uhradili 17.6. 2009.a povazovala som to za uzavretu vec. Vcera 21.8 nam prislo upovedomenie o zacati exekucie, ktora bola podana zo strany zdrav. poist.dna 26.5. 2009. automaticky som volala exekutorovi, ze pohladavku som uhradila ZP.V pondelok zaslem ex. doklad o zaplateni, tak sme sa dohodli. moje otazky je mozne za nesplatenu sumu 1000 eur aby nam ex. zobral dvoj izbovy byt? preco to neriesili zrazkami zo mzdy? je spravne ak vcera t.j. 21.8.nas exekutor zaslal upovedomenie o zacati exekucie a tymto nas upovedomuje , ze k 3.6.2009 zacalo ex. konanie? Nemal - mal ex. nas upovedomit uz toho 3.6.? Ked ZP dostala svoje peniaze mala to stopnut no nie? mam ist na ZP? alebo to mam vyriesit len s exekutorom? Kto vlastne pochybil ? Vopred Vam vsetkym dakujem za odpovede, nazory a rady.
Odpovedať
Do troch dní od obdržania exekúcie, treba podať písomné odvolanie voči odmene súdneho exekútora a taktiež k exekúovanej sume, odvolanie pošlite doporučeným listom exekútorovi 2x+ doklad o úhrade, ten je povinný odvolanie predložiť súdu. Tam je podmienka 3 dni.
Odpovedať
Ahoj ferka, staci ak napisem odvolanie, ze som dlznu sumu zaplatila veritelovi plus doklad o zapl.?Staci klasicke odvolanie? Mozem namietat aj na tu skutocnost, ze preco mi chcela exekuovat byt kôli 1000 euram? ved to je obrovsky nepomer, rozumies sa tomu?Manzel ma okrem nasho spolocneho bytu aj ine nehnutelnosti, pozemky... Preco mu nesiahli na plat? Ved to nie je taka strasna suma! Kde sa mam voci tomuto rozhodnutiu odvolat? Bola by som v prave?
Odpovedať
Obyčajné odvolanie, kde uvedieš, že nesúhlasíš s exekúciou, vzhľadom k tomu, že suma je uhradená, a taktiež nesúhlasíš z tohto dôvodu zo žiadnou odmenou exekútorovi, lebo nemá čo exekuovať. V závere požiadaj o zastavenie exekúcie z horeuvedených dôvodov. Prilož prílohu. A všetko dvojmo pošli exekútorovi doporučeným listom. To je teraz najnovšia móda zakladať nehnuteľnosti exekútormi, ale on Vašu nehnuteľnosť nemôže exekuovať - predať, to by musel mať rozhodnutie súdu, to je len bububu, môže ju len založiť. Adresu napíš exekútorovi, podľa zákona on Tvoje odvolanie musí predložiť na súd, preto mu to dávaš 2x. Keď s ním budeš v pondelok telefonovať, tak mu povedz, že sa voči tomu odvolávaš a posielaš mu to poštou aj s prílohou. Osobne mu to nedavaj!!!!!!!!!
Odpovedať
Exekútori sú potvory, aj keď suma je uhradená dávno predtým, tak odmenu chcú aj keď na ňu nemajú nárok. To sú špiny. Nech sudca rozhodne.
Odpovedať
Ďalší list napíš na zdravotnú poisčovňu, že ich žiadaš o stiahnutie exekúcie, lebo si im to uhradila. Prilož kópiu o úhrade.Nikde nedávaj svoje originály, len fotokópie.
Odpovedať
Dakujem ferka za radu. S pozdravom papa
Odpovedať
pappa pre takú sumu ti exekútor nebude predávať byt. on si dal len záložné právo ak by ste ho náhodou chceli predať vy. exekučné konanie začína dňom podania návrhu, čiže ked to doručila všzp a potom to ide na súd. exekútor musí mať poverenie bez toho nemôže nič robiť preto to vám to poslali až teraz. ak ste aj uhradili 17.6 mala by si mu predložiť doklad o zaplatení ale ajtak budeš platiť trovy exekúcie no skús možno budú polovičné to je 10% aj to iba vtedy ked ich zaplatíš do 14 dní od prevzatia upovedomenia. takže si to čo najskôr vybavte. a máš pravdu zp im to mala oznámiť.
Odpovedať
Dakujem janka, zajtra to posielame. Zalozne pravo na moj byt ma banka, brali sme hypo v tomto mesiaci,zaujimave je na tom to ze sme hypo. dostali bez problemov.keby sme mali na krku exekuciu tak by sme ju s urcitostou nedostali. 3.6.zacalo ex. konanie,16.6.o tom rozhodol sud a my sme to dostali az v piatok 21.8. !!!!!!!!!!!!!! To len tak na okraj, stale mi to nesedí.
Odpovedať
Papa, o čom rozhodol súd? Myslím, že VšZP nemusí mať rozhodnutie súdu na podanie návrhu na začatie exekúcie, vychádza sa z toho, že si povinná zo zákona platiť odvody a neurobila si to. Na súd by to malo ísť len v prípade, že by si (alebo manžel) podala námietky proti exekúcii a o tých by musel súd rozhodnúť. Ak by si namietala, že dlžná suma bola zaplatená a doložila doklad, že to bolo ešte pred tým, ako Ti bolo doručené upovedomenie o začatí exekúcie, tak súd by takúto námietku pravdepodobne prijal a exekúcia by bola zastavená. V každom prípade odmenu exekútora by si zaplatiť musela, pravdepodobne aj nejaké úroky z omeškania, nakoľko suma bola uhradená až po jej splatnosti. Nie je to tak, ako píše Ferka, že exekútori sú špiny, nárok na odmenu majú zo zákona a tam je uvedené presné percento z vymáhanej sumy, ako aj najnižšia sadzba pre prípad, že vymáhajú nízku sumu. (Samozrejme, niektorí sa na tom nabalia, ale takí sa nájdu v každej profesii, no rozhodne nebohatnú z dlžníkov s takými nízkymi dlhmi, ako je ten Váš). A určite sa nemusíš báť o byt kvôli 1.000 €, ešte k tomu už zaplateným. Držím palce a nabudúce radšej pozor na termíny splátok ;-) .
Odpovedať
Ahoj kacenka, Poverenie vydane okresnym sudom o zacati ex. zo dna 16.6 Ja som to zaplatila 17.6 a to som ani netusil, ze sa okolo toho nieco deje. Vsetko zacalo platobnym vymerom ktory nam ZP poslala 10.2. od vtedy bolo ticho az 21.8. nam prislo upovedomenie a ex. sa vykona predajom bytu alebo zaloz.pravom! Ide mi len o princip preco nesiahli na plat, preco nas neinformovali skor preco to ex tak dlho drzal, ked mal od 16.6 poverenie?Tento postup sa mi nepaci! Ale v pohode dnes posielame namietku s dôkazom o zaplateni a manzel ex. bude bombardovat telefonicky.
Odpovedať
Ja si myslím, že najskôr treba slušne zavolať exekútorovi, povedať, že pohľadávka bola vyplatená pred doručením o začiatku exekúcie, potom stačí odfaxovať doklad o zaplatení a bude vybavené. Keď niekto nie je dlžný, nie je čo exekuovať. Netreba hneď myslieť na to najhoršie ako súdy a pod ;-)
Odpovedať
Jasne fefe ale nech ma ex. nestrasi, dufam,ze sa to vysvetli a pôjde to lahko ako si to povedal
Odpovedať
Článok sa načítava...
Exekútor nestraší, plní si povinnosť, aj keď troška pozde. Ale naozaj má smolu, že ťa nepristihol s neuhradenou pohľadávkou, tak že sa nemusíš obávať ;-)
Odpovedať
Exekútori su tak drzí, že aj keď to máš uhradené tak stále niečo vymáhajú.
Odpovedať
Exekucne konanie zacina dnom podania navrhu opravnenym subjektom, v tomto pripade ZP. Exekutor poda na sud ziadost o vydanie poverenia na vykonanie exekucie. Sud by mal vydat poverenie do 14 dni, bohuzial, ako to u nas funguje, absolutne sa lehoty nedodrziavaju. Preto ti prislo upovedomenie az 21.8. lebo az vtedy prislo exekutorovi poverenie a az vtedy on moze vydat upovedomenie o zacatai exekucie. To je prvy doklad od neho ktory sa ti posiela, resp. tvojmu manzelovi. Mozes podat namietky, ktore sud posudzuje. Ale! vzhladom na to, ze exekucne konanie sa zacalo skor, ako bola dlzna suma uhradena, je povinnost uhradzat trovy exekucie.
Odpovedať
Zdravím, nechci se do toho moc plést ať nepopletu hlavy, ale v Čr j to tak, že exekuce začíná dnem vydání usnesení o nařízení exekuce soudem. Toto usnesení je pak doručeno exekutorovi, ten jej odešle oprávněnému (tedy ve Vašem případě ZP) a hned začne pátrat po majetku dlužníka, tj. zaměstnání, bankovní účty, stavební spoření, auto, cenné papíry, nemovitost.....a až dostane odpovědi na své žádosti teprve pak odešle usnesení o nařízení exekuce i dlužníkovi(je nelogické aby mu jej posílal hned jak je exekuce nařízena-nekterí by se mohli pokusit "ulej" majetek)
Odpovedať
Jestliže je dlužná částka uhrazena po vydání usnesení o nařízení exekuce je dlužník povinnen zaplatit náklady exekuce+ náklady předcházejícího řízení+náklady oprávněného (v případě že byl resp.je zastupován advokátem)+úroky (pokud nějaké máte vyměřeny)
Odpovedať
Co se týče těch 14 dnů, tak to je zákonem stanovena lhůta do kdy je soud povinnen vydat usnesení o nařízení exekuce od doby co obdržel návrh na nařízení exekuce od oprávněného....
Odpovedať
No, v týchto právnických veciach by sme sa radšej mali držať nášho práva, lebo za tie roky sa predsa niečo pomenilo a niektoré právne úpravy v ČR sa od tých našich líšia. U nás podáva NÁVRH NA ZAČATIE EXEKÚCIE oprávnený priamo exekútorovi, ten do 15 dní po odstránení vád podania (alebo ak je bez vád, tak 15 dní od doručenia) doručí návrh na vykonanie exekúcie aj s ex. titulom súdu, ktorý vydá POVERENIE NA VYKONANIE EXEKÚCIE, tiež do 15 dní od doručenia. Potom exekútor pošle oprávnenému aj povinnému UPOVEDOMENIE O ZAČATÍ EXEKÚCIE, od doručenia ktorého plynie lehota na podanie námietok. Ak v tejto lehote povinný splní to, čo má plniť podľa exekučného titulu, exekútor má nárok na odmenu (50% z odmeny, ktorá by mu prináležala, ak by sa v exekúcii pokračovalo). Až po tom, ako uplynie lehota na podanie námietok alebo ak boli podané, po nadobudnutí právoplatnosti uznesenia súdu o tom, že námietky zamieta, exekútor vydá EXEKUČNÝ PRÍKAZ. Takže ak je to v ČR tak, ako píše duppe, tak u nás je to trochu v opačnom (ale podľa mňa logickom) poradí, lebo nie súdu, ale oprávnenému ide o to, aby získal od povinného, čo mu patrí a teda je na ňom, aby podal návrh na začatie exekúcie.
Odpovedať
napsala jsem to asi trochu cik-cak (pátrat po majetku povinného začne exekutor a to hned jak obdrží od soudu usnesení, soud toto usnesení vydá do 14 dní na základě návrhu od oprávněného -ten tento návrh zasílá přímo soudu už s určením který exekutor má být exekucí pověřen)...ale na SR je lepší systém jak tak čtu a hlavně je mírnější k dlužníkům... :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
dobrý deň...potrebovala by som vedieť ako postupovať v zalatení exekúcie..čítam tu na nete,že odmeny exe.sa počítaju 20 percent z pohľadávky.Naša pohľadávka je 81,23+príslušenstvo.Nevie mi niekto poradiť ako si exe.vypočítal trovy exekúcie na sumu 153,48???Mám voči tomu namietať??
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den, chcel by som sa opytat ci moze exekutor ponukat v drazbe r.dom ktory som odkupil : cca pred dvoma r som kupil mimo Bratislavy. Dohodnuta cena bola 30 t € . Predajcovia trvali na tom aby dohodnuta suma bola vyplatena na dva krat a to po 15 t €. Prva splatka mala byt pri podpise zmluvy a druha po styroh mes. V tej dobe na kat urade nebolo ziadne zalozne pravo. Pri zaplateny druhej polovici t j 15 t € . Sa objavil exekucny prikaz. Pri podpise zmluv notar nedal na kat ur ad zalozne prava v moj prospech,. Niekdo mi radil respektivne informoval, ze exekutorsky urad uz nema pravo mi predavat r.d ? predavajuci pravdepodobne vedeli, ze budu mat exekuciu ( no to uz je na dalsie ) teraz mam na polovicu r.d, takze ho mam aj nemam. Za odpoved vopred dakujem. Jaroslav
Odpovedať
Napísali ste málo informácií a dosť chaosne. Predpokladám, že ste najskôr odkúpili podiel v 1/2 a zvyšný podiel zostal predávajúcim. V tom prípade exekútor mohol na podiel druhého spolumajiteľa zriadiť exekútorské záložné právo na uspokojenie pohľadávky. Predaj nehnuteľnosti je jedným zo spôsobov vykonania exekúcie. @jaroslav2015
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?