Môžem mať trvalý pobyt v neskolaudovanom dome?

ahojte chcem sa opýtať ak sme teraz dokončili domček a nechceme ho ešte kolaudovať môžme si tam prihlásiť trvalý pobyt popisné číslo nám už na úrade bolo pridelené tak neviem ak by mi niekto vedel poradiť tak budem veľmi vďačná. pekný deň
Odpovedať
1
2
@martinastaj - nie, neda sa to. Najskor kolaudacia, potom zapisanie domu do Katastra. Potom z listom vlastnictva z katastra na obecny urad prihlasit sa na trvaly pobyt. A potom vybavit Obciansky preukaz na policiu. Bez listu vlastnictva ta na trvaly pobyt neprihlasia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
chcem kupiť starý dom na dedine, realitka by mi vybavila všetko na katastri , čiže pri preberacom protokole by som mala aj list vlastníctva na mňa, môžem teda sa prihlásiť na starý domček (aj keď tam npr voda nie je) ako trvalý?
Odpovedať
Profilova fotka
Akonáhle budete mať list vlastníctva a prepis na na katastri ,tak si môžete prepísať trvalý pobyt. Na polícii pri vydávaní nového OP od vás budú pýtať potvrdenie z obecného úradu, obecný úrad list vlastníctva ,potvrdenie z katastra. Najlepšie si všetko zistíte na konkrétnom obecnom úrade. Úradníčky tam bývajú zhovorčivé a poradia aj po telefone. Pokiaľ viem tak prepis na katastri na nového vlastníka trvá od 6 týždňov .Pochybujem, že by vás zapísali hneď. Realitka vám vybaví len úradné výkony , vybaví prepis ,ale čakať budete.Lepšie si to overiť na katastri ,koľko sa momentálne čaká.
Odpovedať
Keď už maš pridelene popisne čislo a maš ho aj zapisane v katastry tak nevidim prečo by si nemohla. Pokial ešte nemaš rozhodnutie s katastra, tak asi nie.
Odpovedať
Ahoj podľa mňa nemôžeš mať trvalý pobyt v neskolaudovanom dome pretože obec by ti nemala prideliť súpisné číslo bez kolaudácie.... Po získaní kolaudačného rozhodnutia musí investor ešte objekt pred jeho užívaním zaevidovať na obecnom úrade, kde mu pridelia súpisné číslo. Na základe kolaudačného rozhodnutia, prideleného súpisného čísla a geometrického plánu novostavby s výkazom výmerom investor požiada príslušný katastrálny úrad o pripísanie novostavby na parcelu, na ktorej je stavba postavená. Reagoval som na martinstaj nevšimol som si dátum ;-) Základná právna úprava zaoberajúca sa problematikou kolaudačného rozhodnutia ako dokladu k majetku je obsiahnutá v zákone č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku a vo vyhláške 453/2000 Z. z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia stavebného zákona. Takže si myslím že v tvojom prípade pochybil pracovníci na obecnom úrade, pretože súpisné číslo bez kolaudácie by nemalo byť pridelené
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Možno je to "pridelené" tak ako na našej ulici. Na našej ulici je 18 pozemkov. Ku každému majú prichystané číslo pre dom. A tak postupne, ako sa kolaudovalo, tak dostávali tieto čísla. Takto má aspoň naša slepá ulica čísla za sebou a nie rozhádzané po celej dedine. Lebo niektorí kolaudovali pred 4 rokmi a postupne niektorí aj tento rok. A tri pozemky sú ešte prázdne. Ale raz dostanú číslo do poradia ulice.
Odpovedať
@lifelike Presne tak je to aj u nas. Vsetky este volne parcely uz maju "predvydane" cisla a postupne ako sa kolauduju nove domy tak dostavaju tieto cisla. @martinastaj Citujem z webu: Užívanie stavby bez právoplatného kolaudačného rozhodnutia sa podľa stavebného zákona považuje za priestupok proti stavebnému poriadku, pričom stavebný úrad je povinný uložiť tomu, kto užíva stavbu bez kolaudačného rozhodnutia za takýto priestupok pokutu až do výšky vyše tridsaťtritisíc eur.
Odpovedať
@lifelike Síce reaguješ na 8 rokov starý príspevok, ale ak už si teda obnovila tému, pridám aj ja. Po kolaudácii sa na miestnom úrade prideľujú 2 čísla - popisné a orientačné. Popisné - toto číslo dostáva každá budova, s týmto číslom bude evidovaná v katastrálnej mape. Toto číslo nemusí ísť v poradí ako idú domy, v rámci obce môže byť poradia akékoľvek. Orientačné - toto slúži na určenie adresy. V kombinácii s názvom ulice slúži ako adresa adresného bodu. Zvyčajne ide v poradí od začiatku ulice. Popisné číslo je čierne, orientačné červené. Kataster zapisuje do listu vlastníctva iba popisné číslo. Prílohou žiadosti o pridelenie popisného a orientačného čísla je aj zameranie adresného bodu a kolaudačné rozhodnutie.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja sa ospravedlňujem, že som reagovala na starú tému. Dajako som sa k nej dostala a neuvedomiac si dátum, som písala svoj postreh. :) Ale opakovanie je vraj matkou múdrosti ..... @chrobak7 ...... U nás sú len popisné čísla ...... a je dobre, že to takto urobili, lebo v našej obci inak lietajú čísla domov od buka do buka. A to keď sa niekto zastaví a hľadá konkrétne číslo domu, tak to sa mu fakt nedá pomôcť.
Odpovedať
@lifelike _U vás potom asi nemáte názvy ulíc. Bude to asi menšia obec. U babky na dedine to tiež tak bolo, mali len popisné čísla. Keď sa obec rozrástla, tak sa stanovili názvy ulíc a domom sa pridelili aj orientačné čísla. Možno aj u vás časom k tomu pristúpia. Poznám aj iné také obce - napr. Borinka pri Stupave má tiež len popisné čísla. Pridelenie alebo zmenu orientačného čísla nie je treba zapisovať do katastra. Len ako zmenu adresy vlastníka.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 ... dobrá informácia, lebo možno aj u nás k tomu pristúpia. Až taká malá obec nie sme (rok 2016 - 2072 obyvateľov a pribudli ďalšie a ďalšie domy) a názvy ulíc by sa veru zišli. Kandidujúca stará starostka to mala aj v programe, ale .... nezvolili sme si ju. Uvidíme, čo na to nový starosta.
Odpovedať
@lifelike Pridelenie názvu ulíc je podľa zákona o obecnom zriadení v kompetencii obecnej samosprávy, takže ak sa na neho správne zatlačí, tak by to mohol realizovať. Je to síce trochu nárazová robota a obec to stojí peniaze, ale nie je to nerealizovateľné behom jedného volebného obdobia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Meniť názvy ulíc a prečíslovať nie je len tak, treba meniť všetky doklady.
Odpovedať
@anabosi ak budete na LV staci poslat jeden e mail (ziadost + LV) na obecny urad o tom, ze sa chcete registrovat na trvaly pobyt.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
A ako je to s trvalým pobytom, pokiaľ je stavba skolaudovaná, má pridelené súpisné číslo, ale na katastri je v tejto chvíli evidovaná len ako rozostavaná stavba. Žiadosť o preklasifikovanie stavby (zmena na dom) bola podaná, ale skôr ako za mesiac/dva to neprebehne. Môžem ohlásiť trvalý pobyt v takomto prípade?
Odpovedať
Odo mna chceli aj LV so zapisanym domom. Rozostavana stavba je aj zakladova doska s 1m murom.
Odpovedať
@milanpl ahoj ja mam trvalý pobyt na rozostavanej stavbe ale riešila som ho ešte vtedy kým bol starý dom v pôvodnom stave. Tvoj prípad je asi trosku iný. Riešila som to s obcou, skús vybehnúť na obecný a s nimi sa dohodnúť
Odpovedať
@luckapav Pani na obci nevedela, ako sa v takomto pripade postupuje. @pier To ano, ale tu uz je pridelene supisne cislo a stavba je skolaudovana. Stavba bola do katastra zapisovana ako uzavreta a zateplena hruba stavba.
Odpovedať
Profilova fotka
@milanpl po vydani supisneho a orientacneho čísla sme to podali na kataster na zapis (trvalo to 60 dni). A az ked to bolo zapisane na LV az vtedy nás prihlásili na trvalý pobyt a mohli sme ísť si vymenit OP....cize treba to mat uz na LV
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Ahojte, Cital som si tu Vase komentare, no nenasiel som odpoved na moju situaciu.. skusim Vam ju popisat v odrazkach ako som postupoval... prosim viete mi poradit? - Kupil som dom neskolaudovany, neskolaudovany pretoze pristupova cesta k nemu nebola skolaudovana, no cesta ma obrubnuky, osvetlenie, ktore svieti, kanalizacne vpuste, dopravne znacenie, cesta ma kamenny podklad, je normalne zjazdna, chyba jej iba asfalt a chodnik. - Po kupe so dostal list vlastnictva, v katastri som vedeny ako vlastnik - Po liste vlastnictva som si dal ziadost o zameranie adresneho bodu, prisiel geodet, zmeral a adresny bod som dostal - S adresnym bodom som isiel na obecny urad a poziadal som o popisne a orientacne cislo. Aj jedno aj druhe som dostal som dostal. - Nasledne som podal ziadost o zapis supisneho cisla do katastra, bolo mi zapisane. - Nasledne som podal ziadost o kolaudaciu aj napriek tomu, ze cesta este nebola dokoncena, zo stavebneho uradu mi prislo vyrozumenie, ze kolaudacia sa pozastavuje koli ceste, ale dom je uzivania schopny. Teraz chcem poziadat o trvaly pobyt...Mozem poziadat o trvaly pobyt? Mate nejaku informaciu alebo viete o nejakom stavebnom zakone, ktory to povoluje resp nezakazuje? Dakujem Vam vopred
Odpovedať
Profilova fotka
@adouc pokial dom nieje skolaudovany tak v LV máte zapísané že sa jedna o rozostavanú stavbu nie ? Zvláštne je že Vám kolaudáciu odmietli ale dali Vám nejaké potvrdenie, že dom je užívania schopný ? Brat riešil presne to iste že prístupová cesta nebola skolaudovaná a ťahalo sa to 2 roky.
Odpovedať
@adouc ako ste mohli dostať súpisné číslo bez kolaudácie?
Odpovedať
@adouc Na neštandardný postup miestneho úradu, že vám vydali súpisné a orientačné číslo na neskolaudovanú stavbu, neexistuje štadardná rada. Štandardne by ti nemali zapísať trvalý pobyt na rozostavanú stavbu. Ale treba sa opýtať na miestnom úrade. Dnes sa dejú rôzne veci, možno ti dajú aj trvalý pobyt na neskolaudovanú stavbu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@anabosi Jasné, že hej...
Odpovedať
@adouc presne hladam na takuto istu otazku odpoved, prerusene stav konanie avsak je v nom ze dom je obyvania schopny , zial nemame cestu skolaudovanu... vie mi niekto prosim povedat ci mi ma dat obecny urad trvaly pobyt dakujem
Odpovedať
@mesarosanton prepis yo zakona ma trvat 30 dni. nie 6 tyzdnov.
Odpovedať
@marrad nemáš pravdu, ak je to pod označením "Z" tak to môže trvať 60dní, ak "V" tak 30 dní. príradenie súpisného čísla podlieha označeniu "Z" čiže majú nato 60 dní.
Odpovedať
no podla toho co si napisal, tazko povedat, ked sa k tomu stavaju hentak, ze v uvodzovkach len kvoli ceste ti neskolauduju dom. otazne je ale, ked si poziadas o trvaly pobyt ako za mna to skusit mozes.
Odpovedať
@csikike odpovedal som na moznost ked sa nehnutelnost kupuje, vtedy sa jedna o vklad (V) a tam je zakonna lehota 30 dni
Odpovedať
@marrad prepáč, máš pravdu, myslela som si, že sa jedná o zápis čísla.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?