Majitel domu nevie najst kolaudacne rozhodnutie

ahojte, chceme kupit stary RD na zburanie. Tento majitel ho dostal do daru a nevie najst kolaudacne rozhodnutie. To vsak maju ako povinnu prilohu na stavebnom urade pri podavani ziadosti o odstranenie stavby. Co teraz, vedia vystavit z nejakeho archivu kopiu?
Odpovedať
Profilova fotka
@shmoulinka1 to je čo? viete dátum (približne) kedy dom postavili? Kol. rozh. sa robili až po r. 1973,stačí, že má súpisné číslo a je zakreslený v katastri.Ak nie je, netreba ani búracie povolenie.
Odpovedať
@shmoulinka1 ked sa nad tym zamyslam - tak to kolaudacne rozhodnutie (ak existuje - ako pise @jan45 vyssie, nemusi) vydal asi ten isty stavebny urad resp. nejaky jeho predchodca. domy sa nezvyknu stahovat (aspon u nas). takze to je ta efektivna statna sprava, ze pytaju od obcana nieco co maju...
Odpovedať
Profilova fotka
@radog súhlasím s Vašim názorom, dokonca štátny úradník sa vyjadril, že vzhľadom na to, že majú prístup k informáciám, ktorí bežný smrteľnik musí zaplatiť, nemuseli by pýtať nič, ale funguje to ináč. Ja tomu hovorím, že najväčším nepriateľom Slováka je slovák
Odpovedať
co by robili tie desattisice statnych uradnikov keby sa odburala byrokracia a vsetko by fungovalo lepsie a rychlejsie? to nespravi ziadna vlada ... 😀
Odpovedať
@jan45 aha, dakujem za info, tak dom je povodna cast z r. 1928 a pristavba z r. 1963, takze potom nemal ziadne kolaudacne rozh. Supisne cislo to ma, takze musime to buranie ohlasovat.
Odpovedať
Tieto roky musíš nejako preukázať. Ak máš čím tak je to OK. Ak nie tak ...
Odpovedať
@repro1 hej, ma znalecky posudok z r. 2006
Odpovedať
@shmoulinka1 preco sa toto neopytas radsej na stavebnom urade?
Odpovedať
@jan45 Dobrý večer, napísali ste: "... a je zakreslený v katastri.Ak nie je, netreba ani búracie povolenie." Mohli by ste, prosím, dotyčnej dáme poradiť aj nejaké ustanovenie stavebného zákona, kde by sa mohla presvedčiť o správnosti Vašej rady? Osobne si myslím, že ide o veľmi nepresnú, až zavádzajúcu informáciu. Dávam do pozornosti § 88 stavebného zákona, tiež § 24 Vyhlášky č.453/2000 Z.z. § 24 Žiadosť o povolenie na odstránenie stavby (k § 88 zákona) (1) Žiadosť o povolenie na odstránenie stavby obsahuje a) meno, priezvisko (názov) a adresu (sídlo) vlastníka stavby, b) druh, účel, miesto a označenie stavby podľa katastra nehnuteľností,1) c) dôvody odstránenia stavby a predpokladaný termín začatia a skončenia prác, d) názov a sídlo odborne vybavenej právnickej osoby, ktorá odstránenie stavby vykoná; ak vlastník bude odstraňovať stavbu svojpomocou, uvedie meno a adresu oprávnenej osoby, ktorá bude vykonávať odborné vedenie prác spojených s odstraňovaním stavby, e) údaj, či sa stavba odstráni použitím trhavín, f) údaje o tom, ako sa naloží s vybúraným materiálom a kam sa prebytočný materiál uloží, g) zoznam účastníkov konania, ktorí sú žiadateľovi známi, h) informácia o tom, ako sú zabezpečené doterajším nájomcom bytov a nebytových priestorov náhradné byty, ubytovanie alebo priestory, i) ako bude využitý uvoľnený pozemok, j) návrh na opatrenia na susednom pozemku alebo na stavbe, ak sa majú z týchto nehnuteľností vykonávať búracie práce alebo ak sa majú tieto nehnuteľnosti inak použiť. (2) K žiadosti o povolenie na odstránenie stavby sa pripojí a) doklad, ktorým sa preukazuje vlastnícke alebo iné právo k stavbe alebo k pozemkom, b) technologický opis prác alebo aj nevyhnutné výkresy úprav pozemku, c) v prípade radovej zástavby statické posúdenie, ktorým sa preukazuje zabezpečenie mechanickej odolnosti a stability nosných konštrukcií susedných stavieb a ich bezpečného užívania, d) doklady o rokovaniach s dotknutými orgánmi štátnej správy, správcami sietí technického vybavenia a s účastníkmi konania, ak sa o odstránení stavby viedli vopred, e) pri stavbách, ktorých odstránenie nebude vykonávať odborne vybavená právnická osoba, vyhlásenie oprávnenej osoby, ktorá sa zaviazala vykonávať odborné vedenie prác spojených s odstránením stavby, f) rozhodnutia, stanoviská, vyjadrenia, súhlasy, posúdenia alebo iné opatrenia dotknutých orgánov štátnej správy, g) pri stavbe, v ktorej bolo zabudované jadrové zariadenie, povolenie úradu jadrového dozoru udelené na základe posúdenia dokumentácie o jadrovej bezpečnosti pri vyraďovaní podľa osobitného predpisu.16) (3) Ak ide o odstránenie nehnuteľnej kultúrnej pamiatky, žiadosť obsahuje aj fotodokumentáciu, dokumentačné výkresy alebo inú dokumentáciu (napríklad meračskú alebo modelovú). Zlá rada môže narobiť obrovské problémy. Každú radu si treba radšej overiť :)
Odpovedať
hej, dnes sme boli na stavebnom a ze im to kolaudacne nebude treba, kedze ziadne teda neexistuje
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas8006 súhlasím s Vaším prístupom, ale mne sa nechce tak obšírne písať, pretože mám znízenú pohyblivosť. Odpovedám stručne s použitím skúseností získaných za viac ako 50 rokov praxe. Poznám vyhlášky z roku 1951, ktoré platia, týkajú sa stavieb. No a odpoveď je v príspevku predomnou.
Odpovedať
Profilova fotka
@shmoulinka1 Ja som búrala pred 9 rokmi asi storočný dom a k povoleniu odo mňa nikto nechcel kolaudačné rozhodnutie, veď tie vtedy neboli.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?