Lehota na podanie návrhu na vklad na kataster

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať či je určená nejaká maximálna lehota na podanie návrhu na vklad na kataster nehnuteľností odo dňa podpisu zmluvy. Ide o to, že kupujem pozemok v podielovom vlastníctve a niektorí spoluvlastníci nebývajú na Slovensku. Predpokladám, že podpis kúpnej zmluvy neprebehne v jeden deň, ale natiahne sa možno aj na viac ako jeden mesiac kým sa podpíšu všetci spoluvlastníci. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
@karol223 Nie, nie je tam lehota. Kľudne to môžeš zavkladovať aj pol roka od podpisu prvého účastníka zmluvy. Ani zmluvu nemusia podpísať všetci naraz, môže tam byť časový posun.
Odpovedať
Profilova fotka
@karol223 tak ako pise chrobak, na to nie je ziadna lehota, ty to mozes aj neskor zavkladovat.
Odpovedať
Mal som za to, že je na to 30 dní od podpisu zmluvy, Ďakujem za vysvetlenie
Odpovedať
Profilova fotka
@karol223 lehota nie je žiadna, môžete dať kataster zmluvu kľudne aj po roku, to je jedno. Len vlastníctvo sa bude počítať až od zápisu na katastri, nie od dátumu podpisu zmluvy.
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 Dobry den, dnes som podpisovala kupnu zmluvu pri kupe bytu. Developer ma vybavit podanie návrhu na vklad vlastníckeho práva v prospech kupujúceho. Ake kroky nasleduju pre mna v suvislosti s vybavovanim listu vlastnictva a katastra? dakujem
Odpovedať
@claudia_taenzer ak to oni za vás podajú, tak Vám potom príde len oznámenie o vklade a už cez internet si viete pozrieť, či byt bol prepísaný na Vás.
Odpovedať
Profilova fotka
@brubos ok dakujem za info. Lehota na podanie z ich strany nie je, vsak? Cize to moze byt kedykolvek. Kazdopadne nas budu informovat teda mailom alebo postou, kedy bol vkald zrealizovany?
Odpovedať
@claudia_taenzer nie, lehota nie je, môžu to podať aj o rok. Mali by alebo si to budeš na portáli pozerať, či to už je prepísané alebo nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@brubos kde presne sa to da pozriet ci to bolo prepisane prosim?🙂 vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@claudia_taenzer katasterportal.sk, tam sa takéto veci ohľadom prepísania a rôznych úkonov pozerajú.
Odpovedať
@claudia_taenzer Je to na stránke katasterportal vľavo prijaté návrhy. Musíte však poznať deň kedy developer návrh podal a aj cislo, ktoré podaniu pridelila podateľňa. Síce to ide aj bez toho čísla ale museli by ste každý jeden návrh rozkliknut a pozrieť v prospech koho je navrhovaný vklad.
Odpovedať
@claudia_taenzer "Lehota na podanie z ich strany nie je, vsak?" No idealne aby ste toto mali poriesene v KZ, nech ma predavajuci urcenu pevnu lehotu na podanie vkladu (napr. do 7 pracovnych dni od zaplatenia kupnej ceny) a bol teda niecim viazany ho aj realne zrealizovat. Ako dovot moze byt, ze napr CSOB ma/mala v uverovej zmluve podmienku, ze cerpatel uveru musi byt do troch mesiacov od datumu cerpania uvedeny ako vlastnik na LV, inak su tam teoreticky mozne urcite sankcie
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@claudia_taenzer lehotu, na podanie zmluv deceloperom by ste mali mat dohodnutu v kupnej zmluve. Standardne sa v zmluvach uvadza, ze po podpise zmluvy budu do xy dni uhradene prostriedky kupnej ceny a do xy dni od uhrady prostriedkov poda jedna zo zmluvnych stran zmluvy na kataster. Cize riadit sa zmluvou, ak je to v nej uvedene, co pri developeroch zvycajne uvedene je.
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 dakujem Vam za info. V zmluve stoji: Zmluvné strany sa dohodli, že Predávajúci podá na OÚ-KO návrh na vklad vlastníckeho práva k Predmetu kúpy v prospech Kupujúceho do desiatich (10) pracovných dní odo dňa kumulatívneho splnenia nasledovných podmienok: a) táto zmluva bude podpísaná Zmluvnými stranami; b) Kupujúci uhradil Kúpnu cenu v celom rozsahu; c) Kupujúci uhradil poplatky a/alebo platby vyplývajúce z tejto zmluvy; Takze uz by to malo byt podane. Aky je prosim dalsi postup ohladne listu vlastnictva? ako sa k nemu dopracujem? Akonahel ho budem mat, viem si dat prepisat na zaklade neho novu adresu?
Odpovedať
@claudia_taenzer To ci je to uz realne podane si viete jednoducho overit, bud (ako tu uz bolo pisane) cez kataster portal alebo aj cez zbgis mapu (napr pre mna jednoduchsie ako cez kp). Kazdopadne, pisali ste sem 26.10. ze ste len podpisovali KZ, to este nie je 10 pracovnych dni, navyse podmienky b) a c) ste tipujem splnili az nasledne a lehota sa rata az od splnenia vsetkych... plus neviem ako teraz funguju katastralne urady, ale napr minuly tyzden boli pre verejnost zavrete a vklady sa dali robit myslim len postou, takze to tiez predlzuje jednotlive ukony Co sa tyka LV, dopracujete sa k nemu opat cez kat. portal alebo cez zbgis mapu alebo rovno cez katastralny urad. Treba vsak ratat s tym, ze od dna podania navrhu na vklad ma urad lehotu na zapis 30, resp. 60 dni a v niektorych okresoch to presne tolko aj trva (samozrejme ak nenastanu komplikacie). Ked uz budete na LV uvedena ako vlastnicka, date si ziadost u Vas na OU na zmenu trvaleho pobytu (adresy)
Odpovedať
Profilova fotka
@hockto dakujem za info🙂. Kde presne sa to da overit na zbgis mape?
Odpovedať
zapnete si tam layout "kataster nehnutelnosti", najdete si na mape parcelu co Vas zaujima, oznacite ju a nasledne vlavo v menu vidite zakladne info + je tam moznost otvorit priamo LVcko, kde bude uvedena plomba, ak je to uz podane
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravim, pred nedavnom som kupil novy byt, dostal som postou informaciu ,ze vklad na katastri uspesne prebehol na mna. Aky je prosim nasledovne postup? Stiahol som si z internetu ciastkovy LV. Potrebujem ist na postu a zaziadat o klasicky LV za poplatok 8 eur? Ten klasicky bduem ptorebovat na prihlasenie novej adresy na mestskom urade? Na policii ho taktiez bduem poterbovat na vybavenie noveho OP? Treba podat aj ziadost o vyznacenie zmeny trvaleho pobytu na katastri? dakujem
Odpovedať
@karol223 zmluva nadobúda platnosť posledným podpisom a je platná 2 roky. Treba však dávať pozor aby sa medzičasom niečo nezmenilo, smrť vlastníka, ťarcha, exekúcia. Ak máte viac vlastníkov, ozelte peniaze a urobte novú zmluvu. My sme dávali veľa ľudí na jednu a na konci nám posledný majiteľ narobil problémy, lebo nechcel podpísať, chcel viac peňazí, zrazu...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?