Kupa domu s nelegalnou pristavbou

Dobry den,chystame sa na kupu starsieho domceku postaveneho pred rokom 1975,no pred par rokmi bol kompletne zrekonstruovany,dorobili sa aj pristavby..najprv jedna pripojena k zadnej casti domu..ta bola dodatoce aj dokreslena na katastralnej mape..no po nejakom case sa spravila aj pristavba k prednej casti domu (cca 18m2) a ta uz na katastralnej mapke dokreslena nie je..majitel ktory pred par rokmi vykonal rekonstrukciu,"musel" posunut dany dom inej osobe kvoli nevydarenemu biznisu..ta osoba to teraz chce po par mesiacoch predat a spenazit no samozrejme nema ziadne podklady a doklady o prebehnuti realizacii pristavby... Dom sme chceli kupit na hypoteku,no teraz nevieme ako dalej postupovat,vedel by niekto poradit ?
Odpovedať
Tie pristavby sa daju zlegalizovat,ale mal by to urobit byvaly majitel. Trva to nejaky cas,aj to dost stoji...polatky,kolky a pod. Vy pravdepodobne nedostanete hypoteku,ak nebude sediet LV so skutocnostou.
Odpovedať
Profilova fotka
@stromcek22 Pri takýchto nehnuteľnostiach banky požadujú zosúladiť aktuálny stav s údajmi na katrastri, teda zlegalizovať prístavby. Je potrebné urobiť nový geometrický plán. Dá sa dohodnúť kúpa tohto domu, je to však komplikovanejšie. Viem vám pomôcť pri vyjednávaní s predávajúcim a s komunikáciou s bankami pri vybavovaní hypotéky.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak nemal by v tom byť až taký veľký problém. Zlegalizovať stavby sa dajú, no mal by to spraviť aktuálny majiteľ a potom stavbu predávať tak povediac na poriadku. Aspoň ja by som to tak žiadal, predsa on chce dom predať, takže je to v záujem oboch strán si myslím.
Odpovedať
@stromcek22 Vlastník RD, ktorý ho chce predať, nech si dá vypracovať zjednodušenú PD RD, v ktorej bude riešená zmena stavby. Požiada prísl. stavebný úrad o dodatočné povolenie zmeny stavby s návrhom na vydanie kolaudačného rozhodnutia, ku ktorému doloží nový GP s novou zastavanou plochou. Následne s právoplatným KR dá veci okolo stavby RD do poriadku aj v KN. Súčasťou kupnopredajnej zmluvy by bol nový LV a kópia z KN. Toto by bola najčistejšia hra pri predaji a kúpe nehnuteľnosti.
Odpovedať
jj presne čo popísali vyššie bude treba urobiť... aj my sme boli v podobnej situácii ako predávajúci a keď toto po nás chceli kupujúci, tak sme si našli iných :-D všetko je to o dopyte. s hypotékou je to však iné. ak veľmi dom chcete, tak neváhajte (mám skúsenosť, že napríklad vo VUB prejdu iné haluze a nie že "iba" jedna prístavba). ak dom nie je na lukratívnom mieste tzn. nie sú iní kupujúci, tak tlačte na majiteľa (buď nech zníži cenu alebo to dá naporiadok)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?