Kolaudácia a prístupová cesta

Čaute , viete mi poradiť v akom stave musí byť CESTA k domu aby sa dalo skolaudovať??? dik
Odpovedať
Zalezi na stavebnom urade.Pre niektore SU staci ked podla katastra mas prisup k hlavnej komunikacii,niektore vyzaduju skolaudovanu prijazdovu cestu. Ja osobne som mal len strkom vysypanu cestu evidovanu ako ostatne plochy
Odpovedať
@slabak dik idem sa opýtať na SU.
Odpovedať
@deeper účelová komunikácia v dĺ. 20 m od napojenia na verejnú, napr. miestnu musí byť spevnená, t. j. kryt v bezprašnej úprave..zostávajúci úsek môže mať aj štrkovú vozovku..
Odpovedať
@deeper Spevnená cesta tj. strk nič iné netreba
Odpovedať
Vdaka .....
Odpovedať
Profilova fotka
@deeper U nás je to tak že kým nemáš skolaudovanú cestu, čiže nemáš prístup na pozemok, čiže pozemok nemôže byť stavebný nedostaneš ani stavebné povolenie.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Zdravím. Tiež riešime cestu k pozemku, aby sme neskôr nemali problém. K pozemku nám ide obecná parcela určená na cestu a vedľa nej je súkromná pre vlastníkov oproti stojacich domov. Potrebujem vedieť, či sa dá urobiť aj akési právo prejazdu krížom cez obecnú cestu a napojiť sa na tú súkromnú, aby sme mali prístup k domu. Pýtam sa preto, lebo nechcem a ani nemám na to investovať tisíce eur do cesty, len aby mi neskôr skolaudovali dom. Ten úsek, čo by križoval cestu by sme spevnili studeným asfaltom. Mohlo by niečo takéto vôbec prejsť?
Odpovedať
ked sme kolaudovali, tak v nasej stvrti bola len strkova cesta, potom sme sa museli poskladat a na svoje naklady sme si dali spravit normalne asfaltku a az potom si ju mesto vzalo pod svoju spravu
Odpovedať
@eliska8788 S najväčšou pravdepodobnosťou ti to dnes už neprejde. V minulosti to bolo benevolentnejšie a preto teraz sú ulice, kde nie je pevná vozovka, len blato a obyvatelia ulice sa potom len sťažujú. Dnes musí byť k pozemku prístup po spevnenej komunikácii - riadne skolaudovanej. Tvoj prípad je nezávideniahodný, lebo to, čo chceš spraviť ti obec určite nedovolí - že aby si si cez ich pozemok len spravila nejaký prechod. Musíte sa dohodnúť susedia na vašej strane ulice a poskladať sa na vybudovanie riadnej cesty - normálne projekt, stav. povolenie a potom skolaudovať. A vôbec, máš podiel na tej súkromnej ceste? Alebo máš právo prechodu a prejazdu po tej súkromnej ceste na druhej strane? Nerozumiem, prečo sa tí vlastníci, čo si postavili súkromnú cestu, nespojili s vami, vlastníkmi na druhej strane cesty a neurobili ste spolu cestu na obecnej parcele. Alebo sa možno aj spojili s vami, ale vtedy vám to nevyhovovalo, lebo ste nechceli (alebo ešte nemohli) stavať a preto ste spoluprácu odmietli. Teraz si v tej iste situácii, ako oproti susedia - ty už chceš stavať, ale susedia vedľa teba ešte asi nie. Na tvojom mieste by som, najprv išiel na stav. úrad a spýtal sa na podmienky. Možno motyka vystrelí a dovolia ti to. Ale tu ti to nikto záväzne nepovie. Ak ti to nedovolia, tak ti zostane len kontaktovať susedov a skúsiť ich presvedči, aby ste sa poskladali na cestu. Koľko parciel je medzi tvojou parcelou a začiatkom ulice? My sme napr. stavali komplet cestu aj s IS 11 vlastníkov pozemkov. Cesta má cca 140 m a stálo to pred 5 rokmi aj s rozvodmi vody, elektriny, plynu a kanalizácie takmer 180 tisíc € (skladali sme sa po 17 tisíc €).
Odpovedať
@chrobak7 Ďakujem za odpoveď. Parcely aj tá obecná na našej strane ulice sú novovytvorené ( robili sa pozemkové úpravy) takže vlastníci oproti nemali inú možnosť tvorby cesty. Spolu nás vlastníkov je cca 10. S jedným už som dohodnutá na súčinosti. Pani na stavebnom úrade vravela, že povolenie by sme asi dostali, ale pre kolaudáciu bude tá cesta potrebná. Stavať chceme cca o dva roky, tak dovtedy to skúsime riešiť s vlastníkmi alebo s obcou. Iná štvrť u nás má rovnaký problém a tam už obec rieši cestu. Tam ľudia bývajú v neskolaudovaných domoch, čomu by som sa chcela vyhnúť. Verím, že ak sa začne stavať na našej ceste, obec to tiež porieši. Len to potrvá aj niekoľko rokov. Tiež je asi problém s hypotékou, ak dá banka termín na kolaudáciu. Máte s týmto niekto skúsenosť?
Odpovedať
@eliska8788 Poznám jedných, ktorí mali úver a zatiaľ neskolaudovali. Banka dala pokutu za to, že dom nie je skolaudovaný. V krajnom prípade banka môže určiť celý úver splatným, lebo poberateľ úveru nesplnil podmienky úveru, takže neriskoval by som úver s tým, že vieš, že nemôžeš skolaudovať. A myslím, že ani stavať nezačnete, lebo pokiaľ nie je vydané stav. povolenie na cestu, tak ani vy na domy nedostanete stav. povolenie. Tak isto sme to mali už pred 7 rokmi - kým nebolo stavebné na cestu, nevydali stav. na domy. A potom kým nebola cesta skolaudovaná, nemohli sme kolaudovať domy. A ako máte poriešené inž. siete? Máte naťahané ku každej parcele? Alebo aj to si budete budovať sami?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 Aha, to mi pomohlo, táto informácia. Elektrinu teraz doťahujeme z poslednej voľnej prípojky. Pre ostatných obec začala riešiť novú trafostanicu. Vodu budeme musieť ťahať my vlastníci, hoci aj toto v tej druhej štvrti rieši teraz obec. Dovtedy uvažujeme nad studňou. Keďže cesta je obecná, projekt a stavebné povolenie musí zrejme riešiť obec.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?