Je povinné mať na rodinnom dome hromozvod?

Profilova fotka
pri stavbe mojho noveho rodinneho domu som si vsimla ,ze vela novych domov ma hromozvod.Chcela by som vediet ci je nevyhnutny pri kolaudacie domu. dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
ak ho mas v projekte, tak ano....ak nie, tak sa mi zda, ze nemusi byt....zaroven ak ho mas, musis mat k nemu reviznu spravu od elektrikara,,
Odpovedať
Profilova fotka
myslím, že musí byť, tiež sme ho v sobotu robili
Odpovedať
Neviete či revíznu správu si môžem spravit i sam - mam podstate na to školu aj certifikat na slaboprud už neviem podla akej vyhlašky no pracujem v niečom inom a nemam razítko na také veci...
Odpovedať
@jenkie to razítko je dosť podstatná vec :-D
Odpovedať
Hromozvod netreba, treba bleskozvod ;-) Napriek povinnosti zabezpečiť budovu bleskozvodom ho najmä staršie rodinné domy nemajú namontovaný. Aj stav bleskozvodov na rodinných i panelových domoch býva katastrofálny, pretože sa ich údržbe nevenuje dostatočná pozornosť. Našťastie, v súčasnosti okrem stavebných úradov vyžadujú bezchybný stav bleskozvodu aj poisťovne, takže mnoho vlastníkov pristupuje k ich oprave. Stavbu i údržbu bleskozvodu, ako aj overenie jeho funkčnosti môže vykonávať iba osoba s príslušnými odbornými skúškami.
Odpovedať
@danagat zdá sa mi že ten bleskozvod treba ako píše atlaska ale asi by bolo najlepšie zavolať si na obecný úrad, veď oni robia kolaudácie, takže oni by mali vedieť ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@andrejka89 dakujem
Odpovedať
@danagat teraz som sa pýtala kolegyni, jej dcéra kolaudovala pred dvoma rokmi, oni mali bleskozvod povinný
Odpovedať
Profilova fotka
@andrejka89 dakujem si velmi zlata
Odpovedať
Profilova fotka
@jenkie nemôzes...musi to spravit revizny technik co ma vyhlasku 508/2009 par.24
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
ahojte musím mať bleskozvod na dome, architekt mi povedal, že nie? tak ako to je????? :-|
Odpovedať
Profilova fotka
bleskozvod je povinny pokial chces skolaudovat Stavebný úradník by nemal skolaudovať budovu, ktorá nie je bleskozvodom vybavená (bleskozvod by mal byť preskúšaný revíznym technikom). predtym to riesila norma STN 34 1390 teraz sme uz prebrali aj z EU noriem ... ale tie kriteria su este narocnejsie co sa tyka bleskozvodu k bleskozvodu je potrebne mat reviziu a tu dolozit ku kolaudacii... najlepsie je da uz pri zakladovych pasoch zemnenie atd.. rovnako by bol problem pri poisteny ... nemuseli by vam uznat poistne plnenie ak by sa nieco stalo pri udere blesku napr. poziar alebo zlyhanie elektrospotrebicov... poistovne to maju v podmienkach lepsie ako architekt vas informuje pracovnik na stavebnom urade lebo bleskozvod ako podmienka je v stavebnom povoleni
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Slovensko je banánová republika,to znamena ze ti v obco XY skolauduju aj bez,a v obci XX ani za svet,vsade sa riadnia podla neviem coho,a to nie iba co sa bleskozvodu tyka,najlepsie si zajt na konkretny urad a tam sa spytat,ale pokial to aj projektova dokumentácia riesi,tak musi byt,ale na SK skolauduju ludia dom aj ked im ukazu iba vykopane základy,ludia na uradoch su tupi,pracu si nerobia poriadne,neznaju absolutne zákon,hlavne na obciach,potom to u nas tak super vyzera ze ostuda velka.
Odpovedať
Profilova fotka
@maznacik007 my sme bleskozvod v projekte nemali, povolenie sme dostali, skolaudovali sme. Neverím že je to povinné. Povinné je realizovať ho ak je v projekte a chceš skolaudovať.
Odpovedať
Kolega kolaudoval pred dvoma tyzdnami dom. Tiez pred mesiacom behal, zistoval ci mu bleskozvod treba, kedze ho nemal v projekte ani nerealizovali. Na urade to pre istotu radsej ani nezistoval ci je povinne. Dosla pani a skolaudovala mu bez zavad, o nic sa nezaujimala. Tak ako aj @smrlak napisal.
Odpovedať
Profilova fotka
ja suhlasim so smrlakom u nas ma neprekvapi nic ... ale v kazdom pripade si overte svoju poistku na dom ci tam nemate uvedene ako vyluku to ze dom nema bleskozvod pri nahrade skody pri zivelnej pohrome... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb pokiaľ je bleskozvod v projekte musí byť aj na budove , pokiaľ nie je v projekte tak nemusí byť ani na budove ja len toľko k tomu.
Odpovedať
Profilova fotka
@650716 no veď to som písala i ja. Bola som presvedčená že zrozumiteľne ;-)
Odpovedať
A z akeho dovodu nedat bleskozvod? O bleskozvodoch hovori norma STN EN 62305, z ktorej vyplyva, ze bleskozvod ma byt vlastne vsade. Pletu sa tu trosku hrusky s jablkami. Ku kolaudacii treba reviznu spravu, ktoru vydava revizak. Ked si zozeniem revizaka, ktory je ochotny zobrat si na triko pripadne skody nebodaj ujmu na zdravi, mozem mat reviziu aj bez toho aby tam vobec prisiel ... Su projekty, ktore boli naprojektovane pred tym, ako uvedena norma nadobudla platnost, to vsak neznamena, ze ked staviam v sucasnosti podla stareho projektu nemusim respektovat platne normy. Nie je mozne, aby bola revizia spravena podla neplatnych noriem.
Odpovedať
No a este maly doplnok ... Ak je budova vybavena bleskozvodom, je podla normy nutne instalovat aj zvodice bleskovych prudov a prepatove ochrany. Skutocnost je vsak samozrejme ina, co sa tyka bleskozvodov aj prepatovych ochran :-). Ruku na srdce, kolki mate v dome alebo byte instalovane prepatove ochrany? :-)
Odpovedať
@kriloter keby som vedela co je to prepatova ochrana :-|
Odpovedať
ingeborg78: no jo no :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter a z akého dôvodu všeobecne dávať bleskozvod všade? Náš projekt vznikol pred 3rokmi... a nemáme ho. Prepatovú ochranu ale inštalovanú áno.
Odpovedať
jankazb: to sa spytaj panka co tu normu napisal, nahodou ho poznam :-) Musel by som pozriet, od kedy je ta norma platna, tie 3 roky mozu byt, ze to bolo este podla starej, pripadne subeh starej a novej. Kazdopadne, preco si nedat bleskozvod na dom? Videl som par budov po udere blesku ... nezostali ani mury pouzitelne ... A este v tejto dobe, ked narasta burkova cinnost ... No ale odvaznym stastie praje :-) Prepatovky chvalim samozrejme, ale pri udere blesku zhoria spolu s domom :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter my mame prepatove ochrany v dome instalovane a viem co jeden prepatovy chranic stoji mi ich mame tri ... nepotrebujem menit spotrebice castejsie ako je nutne a taktiez mame doma kancelariu kde mame sakra drahe stroje a pristroje a tak... bleskozvod je samorejmost... podla mna v dnesnej dobe a pri tak castych burkach
Odpovedať
Vcera bolo o bleskozvodoch na Markize, ma zaujalo ze napr. na Bratislavsky hrad udrelo za tursim rok 5 bleskov, maju tam naistalovane pocitace bleskov . Spocitat kolko bleskov udrelo do bleskozuvodu sa da aj dodatocne, kazde 3 roky by sa mala robit revizia lebo udermi blesku sa ucinnost bleskozvodov zbizuje. Mame predpat.ochranu priamo n el.rozv.skrini, potom co susedom odisli TV aj PC som rada, ze sme to dali. Poistovna im nic nepreplatila. Inak bleskozvod na rod.domoch nieje povinny, mna zaraza ze su povinne blbe energeticke certifikaty.
Odpovedať
mam pocit ze to rozhoduje viacero veci ako len projekt. Tusim ze ked je 150m od teba vyssia budova ktora ma bleskozvod tak ty ho mat nemusis. Ja osobne by som si ho asi aj tak na dom dal ale to je vec projektu a moznych dalsich investicii.
Odpovedať
Tato problematika je velmi rozsiahla. Kazdopadne je na projektantovi spocitat rizika a urcit spravnu ochranu proti blesku a prepatiu. Co sa tyka vysokej budovy v blizkosti, ano, je to mozne, ale zas to musi projektant vypocitat a dolozit. A k tomu, ako to byt ma a ako sa to naozaj robi sa vyjadrovat nejdem :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
bleskozvody su povinne od roku 2004. co sa tyka pocitadla bleskov ako bolo na bratislavskom hrade. pocitadlo nieje povinny, cize ak vam bude niekto davat aktivny bleskozvod s pocitadlom, to tam byt nemusi, ziadna norma to nehovori. musi byt len tam, kde je vybusne prostredie. https://picasaweb.google.com/10206179... ak by sa niekto rozhodol pre aktivny bleskozvod, tu je fotogaleria
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?