Je mozne mat studnu na cudzom pozemku?

Zvazujeme vyvrtanie vlastnej studne, nakolko studna, na ktoru sme napojeni nema dostatok vody. Jedna sa o chatovu oblast a momentálne na jednu studnu sme napojene 3 chaty. Problem ale nastava v tom, ze pozemok v okoli chaty nie je nas, iba pod chatou. Da sa vrtat studna aj na cudzom pozemku ak nam majitel da suhlas? Povodna studna je stara a vtedy sa vlastnictvo pozemku neriesilo.Ďakujem
Odpovedať
@mims Dá. Len studňa podlieha stavebnému povoleniu.
Odpovedať
@chrobak7 to stavebko na studňu sa vydáva ako? studňa 1ks - páči sa - 100€, alebo 10m za 50€? keď metre neminiem môžem ich predať? v nose sa môžem špárať bez papiera? =-)
Odpovedať
Profilova fotka
@foox nerešpektovanie predpisov ak sa už nechcem vyjadriť zákonov vedie k situácii, že život na Slovensku je menej komfortný ako v iných krajinách. Moja sloboda končí tam, kde začína sloboda iného, ak ten iný si myslí, že všetko je jeho prestávam sa cítiť dobre. Sú to prežitky socializmu, všetko patrilo všetkým a nič nebolo moje. Studňa je vodná stavba a treba ju urobiť podľa nejakých pravidiel , pretože ak laik len preto, že má peniaze dá urobiť 300m studňu pre tepelné čerpadlo za 50 tis.€ len aby ušetril na kúrení 1000 € r. a znehodnotí studne v celej obci, nie je to ani slušné, ani rozumné, len sebecké. A spoločnosť má mať prostriedky ako vyvažovať takýchto sebestredných ľudí. Žiaľ, k tomu sa ešte musíme dopracovať. Špáraním v nose bez papiera asi nie. mims ako píše chrobak7 zmluva na pozemok, vecné bremeno, projekt, stavebné povolenie.
Odpovedať
Profilova fotka
Odpoved na otazku je: da sa. Treba pisomny suhlas a vsetky obstrukcie okolo toho a ide sa na vec problem nevidim. Napriklad monu stavebnu nevedomost poriesil moj udavacsky sused a teraz som v tom ako doma a na oplatku som ho zaskolil v zdravotnictve takze si pomahame navzajom ;).
Odpovedať
@wolodymyr a ako si ho zaškolil? :)
Odpovedať
@foox Pravdou je, že väčšina studní sa urobí bez stav. povolenia, hoci je to vodná stavba, na ktorú treba stav. povolenie. A vydáva sa rovnako, ako ostatné stav. povolenia, dokonca mu predchádza územné konanie. Ja som si to celé absolvoval, lebo som chcel mať studňu legálne urobenú. Takže ak máš záujem, môžem ti prefotiť vydané stav. povolenie. Poplatok je v zmysle sadzobníka poplatkov obce. A na špáranie v nose povolenie nepotrebuješ. ;-) :-D
Odpovedať
@jan45 viem si tu zmluvu zostavit aj sama alebo treba aj pravnika? Asi to nebude lacny spaz dat vsetko dokopy...
Odpovedať
Este ma napadlo...ak by sme chceli prekopat existujucu studnu hlbsie, tiez treba povolenia?
Odpovedať
@mims AK je tá studňa na cudzom pozemku, tak potrebuješ povolenie majiteľa. A aká je tá studňa? Kopaná? Lebo vŕtaná neviem, či sa dá prehĺbiť. Alebo si myslela niečo iné? Treba presnejšie formulovať otázku.
Odpovedať
@chrobak7 ano terajšia studna je kopana, tiez je na cudzom pozemku. Ma vyse 10 rokov, vtedy sa povolenia neriesili, bolo to len o ustnej dohode s majiteľom pozemku. Aspon tak nam povedal predosly majitel, od ktorého sme chatu kupili.
Odpovedať
@mims Tak sa vytenti na stav. úrad a zožeň si kopáčov, nech ti tú studňu prehĺbia. Len aby o tom vedel majiteľ pozemku, nie že zavolá na robotníkov policajtov, že mu bez povolenia kopú na pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@mims na novú studňu je potrebné stavebné povolenie. Ak by mala byť na cudzom pozemku, potrebujete zmluvu o dlhodobom nájme od majiteľa pozemku - táto sa prikladá k žiadosti o stavebné povolenie, ale podá žiadosť o povolenie priamo majiteľ pozemku a po vybudovaní studne si dáte zriadiť po dohode s majiteľom pozemku vecné bremeno na užívanie danej studne. K žiadosti o stavebné povolenie však treba doložiť všetky požadované doklady, ktoré uvádza stavebný zákon - stavebný úrad Vás bude isto informovať čo a ako, najdôležitejšou časťou žiadosti však je predloženie geologického prieskumu - tento je pri stavbe studne potrebný, bez posudku geológa povolenie na studňu nedostanete. Mám s tým osobnú skúsenosť - som jediná v celej našej obci, kto má studňu oficiálne s ,,rodným listom", Samozrejme, za všetko sa platí, aj geológ.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@andreah25 Keďže vidím, že v danej problematike ste celkom doma, mal by som zo zvedavosti jednu nesmelú otázku. Keď mám na svojom pozemku studňu, na ktorú nie je povolenie ale kúpila sa spolu s pozemkom a stavbou, je treba dodatočne na ňu požiadať o povolenie? V tých časoch sa zrejme takéto veci neriešili.
Odpovedať
Profilova fotka
https://www.stavebnik.sk/clanky/povol...
Odpovedať
Profilova fotka
@sissik nemôžem povedať, že sa v tejto problematike vyznám. Uviedla som len svoju skúsenosť, ako som to musela riešiť ja so svojou studňou. Ak by som kúpila pozemok so studňou, čo sa väčšine ľudí tak aj podarí, tak nie je potrebné k tomu nič vybavovať, skrátka tam tá studňa je a kedysi sa to neriešilo. Možno príde doba, kedy bude povinné dať povolenia dorobiť, ale zatiaľ neviem o tom, že by to bolo treba. Poviem to aj takto podľa seba, keď som pozemok kupovala - projektant mi povedal, že strčíme do zeme trubku a uvedieme, že tam studňa bola. Keď si ju ja potom dorobím, nikto to nebude riešiť, lebo tam skrátka bola, nebola nikdy nikde evidovaná ako nie je evidovaná žiadna iná studňa v obci.... to by bolo super riešenie, ale keďže ja som kupovala pozemok od starostu obce, toto by mi nikto nikdy nezožral :-D a musela som to riešiť všetko poctivo a papierovo. No a dodám ešte to, ako som sa vtedy rozprávala s geodetom - že ak by sa každá studňa riešila povolením, tak by sa nikdy nepovolilo toľko studní, koľko je reálne vybudovaných, pretože tam presne treba zohľadniť množstvo, tok a neviem čo všetko možné.... spodnej vody a podľa toho sa studne projektujú. Dokonca je určené aj to, do akého podložia treba až vŕtať studňu, či stačí už pri prvom narazení na vodu, alebo hlbšie a pod..... s ohľadom na to, aby zase nezmizla voda niekde inde, ako je schopná príroda do daného podložia vodu dodať... atď. - no skrátka ja sa tomu nerozumiem, ale rozprával vtedy veľa :-)
Odpovedať
je na čase si podať stavebko na výkopové práce, za pár mesiacov budem sadiť zemiaky, čo ak narazím na vodu :-D takže aj geoprieskum treba, hm to sa to kompilkuje.
Odpovedať
@prirodokochac Predpokladáim, že "domová" studňa ako zdroj vody bola vrtaná resp.. kopaná na základe povolenia SÚ spolu so stavbou, ktorú ste kúpili. Netreba ju preto povoľovať.. Je stavba zapísaná v KN? Pri kúpe bolo treba vyžiadať od pôvodného vlastníka všetký doklady týkajúce sa predmetu kúpy - pôv. proj. dok., povolenie stavby - rozhodnutie o prípustnosti stavby - pred okt. 1976, rozh. o užívaní stavby - kolaudačné rozh. záleží z ktorého roku je stavba.
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla stavba je z roku 1972. Ked sa dom kupoval, pri ohodnocovaní bol zápis aj o tom, že na pozemku je funkčná studňa.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?