Je možné dostať EC - bez rekuperácie, soláru a tepelného čerpadla ?

Dobrý večer, v skratke ideme stavať bungalov máme kúpený už projekt a tam je rekuperácia solár, tepelné čerpadlo s tým dom padá do energetickej triedy A0. Krb budeme mať v dome ... ale ostatné by sme nechceli, preto by som sa chcel opýtať či dosiahol takto niekto energetickú triedu A1 alebo bez týchto vymožeností to nie je možné ? Ja viem že je tam veľa premenných ale zaujíma či niekto za podobných podmienok dosiahol A1. Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
A čo bude hlavny zdroj pri vykurovaní a ohreve vody keď ako chápem chceš všetko vyhodiť a len krb nechať ? Ak dáš kondenzačny plynovy kotol + rekuperaciu dobra izolácia možno ostaneš aj v tej A0 alebo A1 možno aj bez tej rekuperacie ale ako píšeš tam je veľa faktorov ako sa to počíta :) Jedine, že ti niekto napíše čo už certifikat má. Ale i tak vždy je hlavné prevedenie prác a kvalita a nie to čo je na papieri.
Odpovedať
bude kondenzačný plynový kotol ... :-) mne stačí aj A1 ... :-) presne to som chcel že čo už má postavené a má EC či za podobných premenných pochodil :)
Odpovedať
@karol6777 ked das plyn.kotol a krb tak dosiahnes na A1
Odpovedať
Profilova fotka
@nobody128 A1 ale je len jedna s podmienok. Tu sice nejakym kotlom na biomasu dosiahnes, ale potrebu tepla na vykurovanie pozadovanu normou tym neovplyvnis.
Odpovedať
@majkoj takže podľa Vás A1 bez spomínaných vymožeností nie je možné dosiahnúť ?
Odpovedať
Profilova fotka
@karol6777 nic take som nenapisal. Dosiahnut A1 bez spominanych veci problem nie je. Dosiahnt kriterium potreby tepla, ktore predpisuje STN 73 0540-2:2012-07 je iny pribeh...
Odpovedať
Ja planujem porfix 30 plus zateplenie asi 15, okna trojsklo slovaktual, kurit sa bude plynom a bude aj kachlova pec, nechcwm rekuperaciu respektive uz nebudu na nu peniaze nema niekto takto podobne skolaudovane s A1? Mam aj nejaky energeticky certifikat k projektu ale vobec sa tomu nerozumiem ze ci je to tam dobre vypocitane ze ci to neni len zdrap papiera.popripade vedel by sa mi niekto na ten EC pozriet ?
Odpovedať
Profilova fotka
@matkope mas energeticke hodnotenie :), odfot daj sem, pozrieme :)
Odpovedať
@majkoj
Odpovedať
Profilova fotka
@matkope nuz podla vypoctov to v A1 sice bude, ale pan projektant asi vyhral peciatku v loterii. Napise, ze potreba tepla je 56,79, maximum v norme je 50 (a v realite menej podla faktoru tvaru) a suverene napise, ze vyhovuje :)
Odpovedať
@majkoj to mas pravdu ale uradnik pozera na primarnu energiu a tu dosiahnem...
Odpovedať
Profilova fotka
@nobody128 nuz uradnik ma dohliadnut aj splnenie normy, kedze to vyzaduje zakon.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ahoj. Mam bungalov, ytong 300 mm, eps 70 160 mm, salamander blue evo 82 trojsklo, podlaha eps 100 140 mm, vata isover domo 440 mm. Podorys je clenity, niekto by povedal, ze neexistuje, aby bol nizkoenegeticky (nie je to kocka a ani obdlznik. Kondenzacny kotol so vstavanym vrstvenym zasobnikom plus krb, ktory sa tuto zimu aj zabudol pouzivat. Energeticky certifikat A1 (primarna energia 89, celkova potreba 79). Rekuperaciu nemam, mozno volakedy v buducnosti, ked to bude naozaj osvedcene. Solar nemam (podla mna zaujimava investicia, aj ked pri kondenzacnych kotloch tazko navratna). 15.10.2017 - 15.04.2018 spalenych 650 m3 plynu. A to mam zatial len 340 mm vaty v strope (100 mm tam este pojde pred tymto letom - nie kvoli setreniu plynu, ale kvoli prehrievaniu v lete - cierna krytina. Som z Nitry. Este dodam, na EC je celkova podlahova plocha 180,5 m2. Nastahovali sme sa 15.10.2017, novostavba.
Odpovedať
@edulo ahoj, takže nebol s ničím problém ? lebo podobne by som chcel riešiť dom ako ty ...
Odpovedať
@edulo "Rekuperaciu nemam, mozno volakedy v buducnosti, ked to bude naozaj osvedcene" ako to spoznáme že už je to osvedčené?
Odpovedať
@slavoslav Po par rokoch prevadzky ked uz budu jasne plusy a aj minusy :-D
Odpovedať
@dodik13 je to obycajna zmensena vzduchotechnika a ta sa pouziva v stavebnictve desiatky rokov! Ale kludne cakaj a vymyslaj si vyhovorky ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dodik13 par rokoch? Taka Atrea vyraba rekuperacie myslim od 1990 :-D
Odpovedať
@matkope Ver tomu že rekuperacia nie je najväčšia položka na dome. Už si sa zamyslel nad tým koľko ťa bude stáť exteriér?
Odpovedať
@edulo @dodik13 a koľko tých rokov potrebuješ? 10, 25, 30? Rekuperácia je tak stará, že zachvíľu vyjde z módy :-) To že začíname používať dvadsaťročné technológie neznamená, že ich ešte musíme overovať, všetko je odskúšané, overené, prerátané a vyskúšané, len tebe to akosi uniklo. A len tak medzi nami, čo chceš mať overené na tom, že doma budeš mať stále čerstvý vzduch?
Odpovedať
@slavoslav Overene som sa zasmial :-D Len za taku dobu neako to nedomysleli s tou castou vymenou filtrouv :-D
Odpovedať
@dodik13 prečo? sú prevádzky kde sa filtre menia každé 3 mesiace (a to sú hygienické požiadavky pre zdravotníctvo) a niekde sa menia raz za rok. Veď aj ja v aute menim filter "vzduchotechniky" každý rok a tam sa nasáva inak zasratý vzduch. Ako často by si chcel filtre meniť ty?
Odpovedať
Profilova fotka
@dodik13 cize skutocnost, ze sa ti do domu nedostava bordel, ktory by sa dostal normalnym vetranim je problem rekuperacie ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?