Hlavný kontrolór obce - aké máte skúsenosti?

Profilova fotka
HKO je vyberaný a platený obcou. Môže byť vôbec objektívny? Aké máte skúsenosti a prípadné rady, ak starosta diskriminuje nových obyvateľov v porovnaní so starousadlíkmi. ]-(
Odpovedať
vyberaju ho poslanci,plati obec,kedze je jej zamestnacom,ostatne treba uviest konkretne
Odpovedať
Profilova fotka
Kontrolor je tam na to, aby kontroloval napr. uctovnicvto, VZN a konanie schodzi zastupitelstva, ci sa dodrziava zakon a nie aby kontroloval starostov pristup k obcanom. V podstate co si schvalia poslanci, vykonava starosta a neodporuje zakonu je v poriadku. Starousadlici maju obcas vyhody, ved su nasi :-) a v obci panuje aj zvykove pravo a vlastnictvo o ktorom Vy este nemozete vediet. V com Vas starosta diskriminuje?
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 objektivny nie je nikto.. ide o to aby dodrzoval platne zakony... o co konkretne ide?
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 Typické činnosti vykonávané na pozícii kontrolóra obce • Kontrolovanie zákonnosti, účinnosti, hospodárnosti, efektívnosti pri hospodárení a nakladaní s majetkom a majetkovými právami obce • Kontrolovanie plnenia schváleného rozpočtu obce. • Predkladanie plánu kontrolnej činnosti obce. • Kontrolovanie dodržiavania zákona č. 502/2001 Z.z. o finančnej kontrole. • Kontrolovanie vybavovania sťažností a petícií. • Kontrolovanie pokladničných operácií. • Kontrolovanie plnenia prijatých uznesení mestského alebo obecného zastupiteľstva a tiež odpovedí na dopyty občanov a interpelácie poslanov zastupiteľstva.
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 @madra2 Ani nejde tak o zvyklostné praktiky. U mňa je problémom jeden sused, ktorý porušuje zákony. Nikdy nemal odkvapové rúry na streche a všetka dažďová voda mi steká pod základy novostavieb, lebo ich dom stojí na kopci. Starosta už dvakrát vydal uznesenie o odstránení nedostatkov, dokonca aj pod hrozbou odovzdania veci exekútorovi, ale nevykonal ani jedno z vlastných rozhodnutí. Sused rekonštruoval a rozšíril strechu nad mojím pozemkom bez stavebného povolenia, starosta nekonal aj napriek včasnému upozorneniu na problém, umožnil dodatočné stavebné povolenie, ktoré okresný úrad zrušil s odôvodnením, že porušil moje vlastnícke práva. Začal asi pred 2 mesiacmi realizovať malú stavbu oproti môjmu oknu do obývačky vo vzdialenosti cca 5 metrov a nedodržal hranicu 2 metrov od hranice pozemku. . ]-( Starosta tvrdil, že oznámil malú stavbu, čo určite nebolo pravdou, lebo až predvčerom mi napísal ( nedodržal lehotu podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám), že oznámenie podali. Predpokladám, že neskorá odpoveď korelovala s časom, kým odovzdal potrebné podklady. Jeho syn býva roky v neskolaudovanom dome. Jednoducho kryje porušovateľov zákona. Vysvetlením azda by bolo, že susedova dcéra upratuje na OÚ, alebo že je ich viac a sú to voliči. Aj iní obyvatelia sú toho názoru, že nemá rovnaký meter na starých a nových obyvateľov. Eskaluje napätie svojím postojom, lebo zastáva nezákonné nároky jedných na úkor práv druhých.
Odpovedať
Profilova fotka
@madra2 Nerovnaký prístup k občanom je diskriminácia a to je porušovanie zákona.
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 možno sa treba obrátiť na http://www.transparency.sk/sk/temy/sa...
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Dcéra kontrolórka obce a jej otec zastupca starostu.
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 Suhlasim. Mozete sa dozadovat svojich prav aj na sude, alebo co sa tyka stavieb bez povolenia zalovat obec na prokurature. Ja si vsak myslim, ze v tomto state toho vela nedosiahnete. Starostovia a stavebne urady nemaju velke pravomoci, mozu davat pokuty, aj tie davaju malokedy a cierne stavby rastu ako huby po dazdi. Ani stat si s nimi nevie poradit. Je to smutne, no je to tak, vid Talapka a jeho hacienda. Aby sa to zmenilo musi byt iny pristup ludi, kazdy bez vynimky by mal dodrziavat zakon a podla neho postupovat. No na Slovensku, keby sa vsetky zakony a predpisy dodrziavali, tak ani pekar nam chlieb nenapecie, ani jeden vla nevypravia, take su zlozite a niektore zbytocne. Ludia robia vsetko tak, ako to islo doteraz, a ked doteraz fungovali protekcie a uplatky, funguju dalej. Neverim, ze je tu jeden, ktory nikdy nijaku protekciu, alebo uplatok nevyuzil. Mali by sme zrusit vsetky nezmysly a dodrziavat to co je spravne, ale nevieme sa dohodnut na drobnych veciach, myslite, ze sa dohodneme v takej vaznej otazke?
Odpovedať
@riama276 neviem ako ste postupovali ale v tom co pisete je potrebné podat podnet na komisiu zivotneho prostredia a vystavby ktora je zriadena obecnym zastupitelstvom, tato komisia ma za ulohu presetrit staznost alebo podnet a a na zaklade setrenia vyda stanovisko ako podklad pre obecne zastupitelstvo , nasledne obecne zastupitelstvo riesi danu problematiku a bud vyhovie alebo zamietne, na zaklade coho sa spravi uznesenie a az nasledne toto uznesenie ma skontrolovat HK obce či sa plni alebo sa neplní. ale realne vam neviem povedat ze co nastane ak sa neplni uznesenie . u nas to este nenastalo :D preto je najlepsie tieto veci riesit priamo na obecnom zastupitelstve kde sa o tom spravi zapisnica a aj uznesenie a toto by sa malo riesit v medziach zakona , ale ak je v obecnom zastupitelstve viacero spriatelenych osobs so starostom tak s tym nepohne nikto, ak ma nadpolovicnu vacsinu na svojej strane tak si moze robit co chce
Odpovedať
Profilova fotka
Všetci sú jedna ruka a tieto praktiky už zaváňajú zneužívaním právomocí verejného činiteľa.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@riama276 Všade je to tak, nerovnaký prístup k občanom, práve to zažívam a ak sa sťažujete , tak z Vás urobia chronického sťažovateľa a môžete mať pravdu aj na 100 percent. Tu v našej obci sa toho chytil miestny novinár, ale zatiaľ sa stav len zhoršuje...
Odpovedať
Profilova fotka
@mama112 Prekvapuje ma, že ani Vy si neviete dať rady, keďže ste sa prezentovali fundovanými príspevkami. Tiež uvažujem - resp.sa aj pokúšam - pritiahnuť nejaké médium. Nálepka querulanta mi neprekáža, tí boli vždy nositeľmi zmien proti skostnatelosti. Mrzí ma, že sme taký holubičí národ a na to spoliehajú všetci podvodníci. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 Ja zatiaľ bojujem a hľadám toho, kto sa nebojí povedať ako to dieťa v rozprávke, že cisár je nahý. Chcela som naznačiť, že všade sú rovní a rovnejší...a nemusí to byť len starousadlík... Zatiaľ bojujem v rovine odbornej a za pomoci argumentov v zákonoch, ale na Slovensku sú niektoré zákony ako z gumy raz z tvrdej a inokedy z mäkkej...ako napríklad stavebný zákon.
Odpovedať
Profilova fotka
@mama112 No veď...........je tuším z r. 1967 (nie som odborník, som jazykárka, ale niečo som bola nútená naštudovať). Minulého roku v septembri - októbri bol už nový stavebný zákon v parlamente, ktorý mal zatočiť s čiernymi stavbami, ale Počiatek ho stiahol. :-| Najhorším rozhodnutím bolo delegovanie stavebných úradov na obce. Starostovia nemajú adekvátne vzdelanie (určite ovládam stavebný zákon lepšie než náš starosta), ale obrovské kompetencie, ktoré zneužívajú. Držím palce, poznám ten boj s veternými mlynmi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?