Geodetický plán - orná pôda

Profilova fotka
Dobrý deň, potrebujeme poradiť. S manželom plánujeme kúpiť ornú pôdu v okolí Prešova. Vlastníme jednu polovicu pozemku (2400 m2) a tú druhú polovicu (2400 m2) chceme odkúpiť Treba mi dať vyhotoviť geodetický plán, v prípade, že na ňom budeme chcieť v blízkej budúcnosti stavať ? Orná pôda ( parcela E) je zatiaľ v nezastavanej časti obce a nachádza sa medzi ďalšími pozemkami, ktoré ešte tiež nie sú zamerané. Ako máme postupovať? Kedy sa robí tento GP ? Je vôbec potrebný ,nakoľko budeme vlastniť celý pozemok? Ďakujem vopred za všetky Vaše rady a tipy.
Odpovedať
Profilova fotka
Samozrejme k pozemku vedie spevnená prístupová cesta a inžinierske siete sú v dosahu cca 100 m. Časť pozemku ( pod domom) neskôr plánujeme vyňať.
Odpovedať
geometricky plan budete potrebovat na vynatie pody k stavebnemu povoleniu
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za pomoc. Geodet robí aj vyhodnotenie bonity pôdy?
Odpovedať
@embrance25 Geodet robi len zameranie a zakreslenie. Vsetky veci ohladne kvality a ceny robia znalci. Znalca zase potrebujes, ak budes mat hypo napr. A este k tomu extravilanu - ako vies, ze tam budete moct stavat? Co hovori uzemny plan obce a stavebny urad?
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za odpoveď. Samozrejme, skôr ako sme sa rozhodli odkúpiť aj druhú časť pozemku, sme sa osobne informovali na obecnom úrade o územnom pláne obce. Starosta nám podpísal územno-plánovaciu žiadosť, na ktorej je uvedené, že našu budúcu stavbu plánuje zahrnúť do územného plánu obce - aby nám mohli neskôr vydať stavebné povolenie. Len pár metrov od nás totižto končí obec, preto som v príspevku písala o nezastavanom území.
Odpovedať
@matorado cena za nemovitosti (orná pôda, lúka,) určuje obec,podľa toho vypočitávam daň z nemovitosti,len cena je jedna vec a predaj môže byť za podstatne vyššiu cenu ,alebo i nižšiu rozhoduje DOPYT /PONUKA
Odpovedať
@embrance25 urcite si treba dat najskor vyhotovit geometricky plan, a az nasledne vynat, ( inak to nejde ) vynatie pody z ppf, ktora je v extravilane, je ale narocnejsie a zlozitejsie ( aspon v nasom krese ) tiez zalezi od bonity pody, ta je urcite zapisana na katastri nehnutelnosti, pod cislom parcely, pod ktorym je evidovana. zalezi aj na sposobe akym doteraz bola poda vyuzivana a pod. podla noveho sa vsak uz neda vynimat cely pozemok, ale len cast ktora je na parcele zastavana. a na KU sa tato skutocnost / konkretne m2 / zapisuju az po zapisani stavby na kataster. my sme dva roky dozadu kupili parcelu cez 9 tis m2, ktora hranici s nasim pozemkom, ( taktiez ornou pdou, ktoru sme vynali a stavame tam 1812 m + 650 m2 ) ale tieto mensie metre boli uz v intravilane ( ale nedavno to bol este extravilan ) tiez sme si museli na vlastne naklady dat vyhotovit " urbanisticku studiu " teda akysi projekt pre uzemne planovanie danej lokality, aj ked tam staviame len my a vystavba sa tam planuje len papierovo. taze odpoved na poslednu otazku, ano geometricky plan je potrebny urobit, nakolko ho budes potrebovat na pozemkovom fonde, ale aj na stavebnm urade
Odpovedať
@embrance25 aha a este jeden tip . http://www.katasterportal.sk/kapor/ na tejto stranke si pozries konkretnu parcelu, parcelne cisla, mena vlastnikov, podielnikov, druh pody a myslim, ze by tam mala byt aj bonita pody napisana , aspon pri nasej lokalite som to nasla.. staci ak dobre hladas vo vyhladavaci a najdes spravnu mapu pre bonitne ohodnotenie danej lokality o ktoru sa zaujimas ( na 100% je na nete aktualne bonitne ohodnotenie )
Odpovedať
@duzu Ved v poriadku ;-) embrance sa pytala na vyhodnotienie bonity pody. Nie na dane.. Ani na trhovu cenu. Bonita ornej pody (a trvalych travnych porastov) je stanovena prilohou zakona c. 582/2004 a podla toho hodnotu pozemku stanovuje znalec. PS: Na Slovensku mame nehnutelnosti..
Odpovedať
@embrance25 viete aj kedy bude ten uzemny plan obce hotovy,schvaleny? Kamoska tiez ma pozemok, kde ma byt planovana vystavba RD,ale uz par rokov obec ten uzemny plan nerobi a stavebko stale nemaju. :-(
Odpovedať
@atlaska Nemaju vsetky obce uzemny plan a predsa sa stavia a SP sa rozdavaju. Ked nie je uzemny plan, tak je uzemne konanie (alebo ako sa tomu nadava), ktore predchadza stavebnemu povoleniu. Ale dost asi zavisi od miestneho stavebneho uradu a hlavne od ich "svojskeho stylu" vykladania stavebneho zakona.. :-)
Odpovedať
@matorado ako moze obec vydat SP v extravilane na jeden RD, a ked si za 2-5rokov obec zmysli ze tam povolia stavat napr. BAUMAX, ci MERTRO bude tam aj ten jeden RD? alebo len taky penzionik s restikou-dakujem takeho suseda by som nechcela, takze ja by som bez uzemnehe planu stavat ani nesla. Sme totiz na Slovensku-bohuzial a tu "dobre slovo" neplati.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lucka1987 na liste vlastnictva nie je uvedena bonita pody
Odpovedať
@matorado tiez sme museli prejst najskor prvym krokom, vynatie a nasledne sme vybavovali uzemne konanie a az po jeho schvaleni sme mohli riesot samotne vybavovanie priloh k zidosti o stavebne povolenie. @dandy05 v tomto som si nebola ista, ale na 100% na nete su mapy, ktore maju bonizu zakreslenu, kedze ja som taku nasla, ked sme mali urcite podn. zamery s tou nasou
Odpovedať
@atlaska pre toto sme si museli my na vlastne naklady dat vypracovat v spolupraci s obcou vlastny uzemny plan.....
Odpovedať
@embrance25 http://www.podnemapy.sk/default.aspx na tejto stranke som nasla podne ohodnotenia. ak nenajdes, staci ist na obecny urad, kde sa parela nachadza
Odpovedať
@atlaska Hm.. Tak to je uz iny problem.. Potom je ale v zaujme stavebnika, aby bol uzemny plan.. Ale z mojho okolia idu vsetci hlava-nehlava, sak dolegalizujeme potom.. @lucka1987 Ano - presne to som myslel. Cize ist to ide. Ale potom je vacsie riziko na stavebnikovi ako na obci. Tej je to jedno. Ak si zadobre so starostom, podpise ti hocico :-) :-) :-) A naco riesime tu bonitu? Uz som aj zabudol..:-) :-) :-)
Odpovedať
@matorado zakladatelkna otazky s apytala , kto vyhodnocuje bonitu, ta sa robi raz za niekolko rokov pokial viem, a na stranke ktoru som jej skopcila, je ohodnoteny aj samozrejme jej okres podhorany ( dala som si tu namahu a kukla to ) kedze pozemok bude vynimat, a ten je v extravilane, tak myslim, ze bonita bude pozemkvy fond zaujimat.. v extravilane vynatie neviem ako funguje, ale urcite to bude zlozitejsie, osobne mi na pozemkovom hovorili, ze sa aj priplaca za kazdy vynaty meter
Odpovedať
@lucka1987 @embrance25 Tak skusim aj ja prispiet. Podla prilohy zakona o miestnach daniach 582/2004, ma OP v obci Podhorany hodnotu 0,196 €/m2.
Odpovedať
@matorado bonita pody a miestne dane su rozdiel. ornu podu musis vynat na stavebny ucel, nemozes na nej stavat. A uzemny plan ma kazda obec, inak by nebola obec a nestala by tam ziadna nehnutelnost. Len nemaju uzemny plan na kzdu cast-vacsinou na polia a lesy.
Odpovedať
@atlaska a) netvrdim opak b) samozrejme, tiez som vynimal c) nemusi a ani nema
Odpovedať
@atlaska doporucujem si pozriet tento odkaz a potom pisat co ste napisali : http://www.uzemneplany.sk/zoznam-uzem... kazda obec uz. plan nema. to ze vam zahrnu vas pozemok do uzemneho planu ako pozemok urceny na vystavbu je sice pekne ale kedy to bude hotove? ako pise @matorado "Ked nie je uzemny plan, tak je uzemne konanie (alebo ako sa tomu nadava), ktore predchadza stavebnemu povoleniu." a ci vam v nom povolia stavat zalezi od "miestneho folkloru" @embrance25 dalej len tak - vola sa to "geometricky plan" kupit mozte kludne aj parcelu E. Dalej - na parcelu registra E by vam stav. urad nemal vydat stav. povolenie. Dalej - geometricky plan - pokial potrebujete aj odnatie - by bolo dobre spravit naraz - usetrite - na urcenie vlastnickych prav a na odnatie z PP - po zapise takehoto GP a ostatnych listin co k tomu treba budete mat tu E parcelu uz ako C a budete mat vytvorenu parcelu odnatu z polnohospodarskej pody. K vytvoreniu takehoto GP ale uz budete potrebovat projekt so situaciou - umiestnenim stavby na pozemku - od projektanta. Cislo bonity - pokial v danom kat. uzemi je zapisany ROEP - uvedie do poznamky pod vykaz vymer geodet.
Odpovedať
@malydom nemusi mat momentalne nejaky uzemny plan na stavanie "niecoho" ale podla nejakeho uz boli postavene cesty, cela infrastruktura. nemusime sa chytat za slovicka. Bez UP rozvoj nieje mozny. Jasne ze kazde pole nieje v uzemnom plane, nato obce nemaju. A kedze sme na Slovensku, moze sa stat ze odrazu nad mojim domom moze ist dialnica.:-( alebo vedla domu postavia futbalove ihrisko-nejaky "plan" obec s danym uzemim ma. Tiez sme museli participovat spolu s obcom nad UP podobne ako Lucka.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem veľmi pekne za príspevky :-) Bonitu pôdy máme č. 9 - veľmi nízku, podľa http://www.podnemapy.sk/default.aspx kde sme si našli náš pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
@malydom : Ďakujem za príspevok. Ospravedlňujem sa za chybu.............čiže opravujem geometrický plán :-) :-) :-) :-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@malydom : No mali ste pravdu.........Obec do 2000 obyv. bez platného ÚPN :-( takže aj keď máme od starostu územno-plánovaciu žiadosť podpísanú môže nastať problém????
Odpovedať
@embrance25 ak sa nahodou nemylim tak ta ziadost je len to ze chcete aby vas pozemok bol v uzemnom plane zahrnuty ako pozemok urceny na vystavbu. tu len skopirujem co napisal matorado - "Nemaju vsetky obce uzemny plan a predsa sa stavia a SP sa rozdavaju. Ked nie je uzemny plan, tak je uzemne konanie (alebo ako sa tomu nadava), ktore predchadza stavebnemu povoleniu. Ale dost asi zavisi od miestneho stavebneho uradu a hlavne od ich "svojskeho stylu" vykladania stavebneho zakona.. emoticon" co presne riesia pri uzemnom konani uz neviem - co zohladnuju, co beru vazne a co nie. a ospravedlnovat sa nemusite - to len som si tak rypol :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?