Dokoncenie 20r stavby a kolaudacia

Ahojte, ideme kupit rozostavanu chatu. Vystavba bola v r 1999 a odvtedy stoji. Mame projekt a vela veci nesedi podla sucastnych noriem. Npr vyska steny ma byt min 240cm a tam je 234cm a to este bude menej ked sa to dokonci. Takychto veci je viac. Moja otazka je ako to teraz riesit. Ist na stavebny urad a poziadat o vynimku alebo ako sa to riesi? Stavebne povolenie je na polnohospodarsku ucelovu budovu. Kde by som zistila ake parametre musi mat takyto typ stavby, aby mi ju skolaudovali? Dakujem za odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivi2907 Najskôr zistite, či je budova v katastri zapísaná a zakreslená. Ak je máte do dobré, dokočíte ju. Ak nie je, máte dve možnosti, požiadate o stavebné povolenie,(tie nedostatočné rozmery si nevšímajte, na na budovy neurčené ny bývanie platia iné predpisy), alebo ju dokončíte na čierno. Potom máte dve možnosti.....
Odpovedať
@ivi2907 jan ti dobre poradim, v prvom rade si pozrite, ci je zapisana v katastri a potom konajte.
Odpovedať
@ivi2907 V prvom rade si zistite, co v danom uzemi povoluje uzemny plan. Lebo stavba bola povolena ako polnohospodarska ucelova budova. Ak to chcete ako chatu, ci nebodaj ako dom, tak si zistite, ci je to vobec mozne. Lebo ak by ste ju chceli kolaudovat teraz, tak jedine ako polnohospodarsku budovu, tak bolo vydane stavebné povolenie. Cize tam bude treba zmenit ucel uzivania stavby. Popytajte sa na stavebnom urade, ci je mozna zmena ucelu. Pokial ide o samotnu kolaudaciu, tam nevidim problem, ze stavebko bolo vydane 99tom, hlavne budu revizne spravy a pod, ci ma strop 2,2 alebo 2,4 nikto riesit nebude.
Odpovedať
@ivi2907 Nie je dolezite, ci je stavba zapisana v katastri, hlavne je, že bolo vydane stavebne povolenie. Vobec nemusi byt zapisana v katastri ako rozostavana stavba, pokial ludia neberu uver, ci nerobia vynatie, tak sa rozostavane stavby casto nezapisuju, nie je na to dôvod, zapise sa az skolaudovana stavba.
Odpovedať
Profilova fotka
@moratibru len ci to vydane stavebne povolenie este bude platit, asi nie, kedze sa len tusim na 3 roky vystavuje a potom ho musis zakazdym predlzovat.
Odpovedať
@dangs Nie je pravda, ak začnes so stavbou plati povolenie kým neskolauduješ. Predlzujes len termín dokoncenia stavby (nesprávne to volaju predlzenie stavebného povolenia - správne je to predlzeie termínu dokoncenia stavby, stavebné povolenie sa predlzuje len vtedy ak nezačnes so stavbou do dvoch rokov od právoplatnosti stavebného povolenia). To, ze nepredlzis termín dokoncenia stavby nemá vplyv na platnost stavebného povolenia.
Odpovedať
V katastri je zapisana ako rozostavana stavba. V tejto lokalite maju vsetci chatu ako polnohospodarsku ucelovu stavbu lebo inak to nepovoli stavebny urad. Dokedy je stavebne povolenie platne zistim. Dakujem
Odpovedať
a elektrina ,normy ako ?
Odpovedať
@ivi2907 stavebné povolenie je platné ak bolo so stavbou začaté..pokiaľ stavba je v KN zapísaná ako rozostavaná stavba (nebola nikdy skolaudovaná), tak zmenu účelu je potrebné riešiť ako zmenu stavby pred jej dokončením.. treba zistiť, či nový účel stavby bude v súlade s platným ÚP podľa územia (lokality) v ktorom sa nachádza.. Následne si date vypracovať proj. dok. na zmenu stavby pred jej dokončením (predpokladám, že táto si vyžaduje stavebné úpravy). Vybavíte stanoviska a vyjadrenia od dotknutých orgánov, ktorých sa zmena stavby dotýka.. Potom podate žiadosť na stav. úrad s prílohami - stanoviskami, ktorý vydá rozhodnutie o zmene stavby.. po ukončení stavebných prác podate návrh na vydanie kolaudačného rozh. a s právoplatným KR podate návrh na zápis v KN..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?