Dodržiavanie bezpečnosti na stavbe

Mam taky dotaz, ktory sa zrejme dotyka vsetkych stavebnikov, ale na to sa asi dost pozabuda. Ked sa dojednate s majstrami ci nejakym brigadnikom na nejakej praci na dome. Kto nesie zodpovednost za pripadny uraz na stavbe? Jedna sa taktiez aj o to ci ja ako investor som povinny preverovat, ci maju napr. osvedcenie na prace vo vyskach, ci som povinny zabezpecit ochranne prostriedky a pod. Mozno je to banalita, ale az sa niekomu nieco stane, tak zdravotna a socialna poistovna Vas zderu z koze za regresy ktore mozu vymahat, pokial by som zodpovedal za bezpecnost na stavbe. PS: Zrejme kvalifikovane odpovie asi iba pravnik. Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
Myslím že na to netreba právnika.Vy ste zadávateľ prác vy nezodpovedáte za bespečnosť na stavbe(zodpovedá realizátor prác),ale môžete ju kontrolovať a navrhovať riešenia,prípadne sťažnosti na bespečnosť.Nie ste povinný vyžadovať osvedčenia ani zabespečovať ochranné pomôcky.
Odpovedať
Profilova fotka
Mne sa mama nestazovala :-p
Odpovedať
@antonmesaros trochu sa mylite. Naozaj vsetka zodpovednost je na vas ak nemate zmluvne osetrene podmienky inak.Ak si objednate chlapa z dediny aby vam pokladol skridlu a on spadne zo strechy tak mate problem.
Odpovedať
Profilova fotka
@idom dobre, a keď máme firmu najatú? normálne so zmluvou?
Odpovedať
my staviame svojpomocne, takze ziadne zmluvy sme s nikym nemali, maximalne nejaku objednavku, kde sa taketo veci neuvadzaju. Jeden jediny clovek - strechar, ktory u nas robil aj so svojou partiou nam dal podpisat zmluvu a v nej uviedol aj to, ze on zodpoveda za bezpecpost a pripadne urazy svojich robotnikov. Aj som bola prekvapena, ze niekoho napadne dobrovolne riesit taketo veci v zmluve :-)
Odpovedať
@katesocka pokial ani s firmou nemas v zmluve inak dohodnute tak zodpovednost nesies ty. Tiez staviam iba z jednou firmou dom na kluc a pravnik ma na toto upozornil, tak sa to dalo do zmluvy hned na zaciatku.
Odpovedať
@ingeborg78 Dobrý den. Přesně tak to má být podle zákona a navíc to vychází i z logiky věci. Když něco dělá firma, či jakýkoliv podnikající subjek, tak nese odpovědnosat on, bez ohledu na to jestli je sám OSVČ ( česky - osoba samostatně výdělečně činná ) , nebo pokud má zaměstnance. Jiná situace je, když si to děláte sami, či s pomocí rodinných příslušníků a kamarádů. Pak musíte mít uzavřenu pojistku. A tak to bylo i za totáče. Naprostá blbost je, že by investor měl odpovídat za pracovníky nějaké firmy. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Potom uz jedina tak, ze az by sa nebodaj nieco stalo tak to postavit do polohy nedovoleny vstup na pozemok a poskodzovanie stavby murovanim bez povolenia majitela.... :-N
Odpovedať
@ladajaskva no ved aj podla mna je to logicke, neviem, preco by som ja mala robit skolenie nejakym robotnikom o bezpecnosti pri praci =-) Samozrejme ked tam vyleziem ja a spadnem, je to moj problem 8-)
Odpovedať
(3) Zamestnávateľ a fyzická osoba, ktorá je podnikateľom a nie je zamestnávateľom, vykonávajúci montážne, opravárenské, stavebné a iné práce pre iné fyzické osoby a právnické osoby sú povinní dohodnúť s objednávateľom prác zabezpečenie a vybavenie pracoviska na bezpečný výkon práce. Práce sa môžu začať až vtedy, keď je pracovisko náležite zabezpečené a vybavené. (4) Stavebník, zamestnávateľ a fyzická osoba, ktorá je podnikateľom a nie je zamestnávateľom, zabezpečujúci práce spojené s výstavbou, sú povinní okrem povinností ustanovených týmto zákonom dodržiavať podmienky na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri príprave projektu stavby a uskutočňovaní stavby v rozsahu ustanovenom osobitnými predpismi.25) (5) Stavebník je povinný na účely stavebného konania predložiť oprávnenej právnickej osobe na posúdenie projektovú dokumentáciu stavby s technickým zariadením a jej zmeny podľa § 14 ods. 1 písm. d), ktorá je vyhotovená v súlade s § 4 ods. 1, ak je určená na plnenie úloh zamestnávateľa a fyzickej osoby, ktorá je podnikateľom a nie je zamestnávateľom. Kópiu vydaného odborného stanoviska oprávnená právnická osoba zašle bezodkladne príslušnému inšpektorátu práce alebo príslušnému orgánu dozoru.
Odpovedať
@idom Dobrý den. Nikde není ani slovo o tom, že investor je za pracovníky odpovědný. Není odpovědný ani za zaměstnance nějaké firmy a ani za fyzické osoby vykonávající tu práci. Čili odpovědnost je jedna věc a vytvoření podmínek pro bezpoečnou práci věc druhá. Nemůžete to motat dohromady. S pozdravem Laďa
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?