Danove priznanie/dan za nehnutelnost

Zdravím mam taku otazočku. V polke decembra sme kupili dom no povolenie vkladu do katastra nastalo až 4. januara 2016. Niekde čítam že rozhodujuci datum pre danove priznanie je vklad do katastra no na obecnom mi pani za stolom povedala že nie rozhodujuca je kupna zmluva ktora bola uzavreta ešte v roku 2015 (15.12.2015) a teda že mam danovu povinnost. Teraz tu márne sedím nad papiermi ale o to nejde ide mi skôr o to či to mam fakt vôbec podávať. ( ano viem mam na to v podstate zajtra poslední den). Čo vy na to ?
Odpovedať
@marek5391 http://reality.etrend.sk/realitny-biz..., pani na urade nema pravdu, ako ona vie kedy ste podpisali zmluvu, dolezity je datum vkladu na kataster.
Odpovedať
toto a iné som čítal ale viete pani na obecnom povedala "viete kataster ma svoje lehoty no podstatný je datum na kupnej zmluve a bla bla" no ale ved aj podla kupnej zmluvy predavajuci mali cas 30 dni na vystahovanie a ak by ho splnili prečo ja mam platit dan .. a celkovo všade čítam že smerodatní je udaj/datum kedy bol povolený vklad do katastra. Modelova situacia : človek kupi nehnutelnost podpiše zmluvu ale kataster z nejakých dôvodov nepovolí vklad do katastra a prave v takom časovom období aký mam ja no a ako mi môže obec vyrubit daň ktora sa pre nejake dôvody nemohla stat podla katastra mojou ? takto mi to dava zmysel že podstatný je údak povolenia katastra no ale znova " pani na urade vravela to a to " no a teraz kde je pravda ? čo riskujem ? chcem to mať všetko z " domovým podiadkom" ako sa vraví.
Odpovedať
@marek5391 lucinddas má pravdu. Daň sa platí dopredu, teda na r. 2016. Správne by mala byť zaplatená na meno predávajúcich, lebo ty nedávaš daňové priznanie, lebo nemáš list vlastníctva. Ale vinou termínov katastra príde v takom prípade predávajúci o peniaze napriek tomu, že dom je na základe kúpnej zmluvy tvoj od 12/2015. Keďže si na dedine, kde sú iné vzťahy, daj predávajúcim peniaze na tú daň. Neviem, či si to pochopil, ak nie, pýtaj sa :-)
Odpovedať
lucinddas a oli 158 majú pravdu.... to tu tak vyzerá keď pani nevie to, čo má v pracovnej náplni:) rozhodujúci je kataster na priznaní píšeš, že je to priznanie na rok 2016:-) nie za rok 2015 , treba sa spýtať na inom úrade v meste napr.: tam Ti to isto potvrdia
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?