Daň za stavebný pozemok v BA

Chcem sa opýtať platil niekto daň za stavebný pozemok ,aj keď na pozemku sa dom nestaval a je to iba prístupová cesta?Parcelné č. tejto cesty je uvedené v stavebnom povolení spolu aj s parcelou kde sa dom staval.Keď nám pani na úrade povedala,že spolu za 550m2 máme platiť ročne 985€ tak sme nevedeli či sa smiať alebo plakať alebo či sme v BA alebo Zürichu.Máte niekto stým skúsenosti?Ďakujem.
Odpovedať
@nataschaba Treba rýchlo postaviť, skolaudovať a potom nebudeš platiť tak vysokú daň. Kým je to rozostavaná stavba, platíš za všetky pozemky uvedené v stavebnom povolení zvýšenú sadzbu dane - v sadzbe za stavebný pozemok. Daň za stavebné pozemky v BA sa pohybuje od 1,6 € do 2,15 €/m2. Podľa všetkého si v 2 pásme, takže daň u teba je 1,79 € /m2. Takže daň máš asi správne vypočítanú. Sadzbu dane si môžeš skontrolovať vo VZN č. : 10/2007, 12/2012, 12/2014 a .7/2016. Vysokú daň platíš aj vtedy, keď bolo vydané stav. povolenie a so stavbou sa nezačalo. Ak sa od stav. zámeru upustilo, treba zrušiť stav. povolenie a pozemok prejde do štandardnej sadzby dane. A si v BA, nie v Zurichu. To je "daň" za to, že si v najdrahšom slovenskom meste, čo sa nehnuteľností týka.
Odpovedať
Ako pise @chrobak7 treba rychlo postavit a skolaudovat. Vsetky obce a mesta maju vyrazne vyssiu dan za pozemky, ktore su v "beziacom" stavebnom povoleni. My sme mali cca. 100EUR za 864m2. Po skolaudovani to kleslo na 6EUR :-).
Odpovedať
500m2 a 149€ Bojnice
Odpovedať
@endusko to matepozemok rovno pod zamkom ci ako? sa mi to zda byt nejaka prehnana sumicka
Odpovedať
@dasena82 Zdať sa ti to môže, ale je to presne v súlade z VZN o miestnych daniach. V BA sú bohužiaľ také vysoké dane z nehnuteľnosti, čo sa stavebného pozemku týka.
Odpovedať
@nataschaba ale isteže platili....dá sa to však obísť vyňatím určitej časti pozemku, ktorá bude ako stavebný pozemok. Za zvyšok pozemku už toľko neplatíš. Dosť ľudí to tak robí.
Odpovedať
@dasena82 Dobré ráno stará mama, takto sa žije v hlavnom meste! Zdierajú nás tu akoby sme tu všetci mali platy Bašternáka a spol. Máme najdrahšie bývanie, pozemky i dane. Škoda aj komentovať. :-p
Odpovedať
@nataschaba my za 825 m2 sme zaplatili tento rok 1478 €. Dufam, ze do konca roka skolaudujeme, dan potom klesne. @jabadaba mas pravdu, platime tu za vsetko, je to dan za BA. A EU nas tlaci do zvysenia dani z nehnutelnosti, lebo ich vraj mame velmi nizke.
Odpovedať
@jabadaba U nás zaviedli už aj ten poplatok za rozvoj. Našťastie mňa to už nechytilo. Keby som staval teraz, tak zaplatím ešte o 7 tisíc navyše. To isté platí aj v Bratislave, okrem mestskej časti Pod. Biskupice, tam to ešte nezaviedli.
Odpovedať
@kreola a si vezmi, že BA ani nemá nárok na eurofondy! Mesto v dezolátnom stave a musí si pomôcť samo, hoci má slúžiť celej republike. :-p
Odpovedať
@chrobak7 mi hovor! Naši chudáci takto cvakli nehoráznu sumu. A nás to asi ešte čaká, zatiaľ sa nikto zo stavebného úradu nevymáčkol, ale pri kolaudácii nám to najskôr pripomenú. :-p
Odpovedať
@chrobak7 sme vo Vrakuni. Poplatok za rozvoj povodne 2800 a po odvolani 1900 eur ]-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jabadaba ak by sa vyčlenila iba časť pozemku pod domom, nebola by splnena podmienka zastavanosti ktorá je max 30% v územnom pláne.automaticky by patrila do stavebného povolenia aj zvyšna parcela aby sa dodržala zastavanosť.A všetky parcely v stavebnom povolení sa rátajú. A paradox je, že stavať je možné max na 30% pozemku, ale keď sa jedná o platenie dane za stav.pozemok tak to už za 100%.
Odpovedať
@dasena82 no to sú Bojnice dokonca časť ktorá patrí pod mesto začalo sa tam veľa stavat 🤷‍♀️No a ešte sa bojim aku výrubu daň za rozvoj obce 🙈
Odpovedať
@nataschaba no asi sa to dá, lebo často to vídam napr. na katastrálnej mape - proste ako stavebnú parcelu vedú len určitú časť pozemku, tú majú vyňatú a z tej platia daň za stavebný pozemok. My sme to tak nerobili, aj sme ľutovali, keďže tá daň nie je malá.
Odpovedať
@nataschaba aha, tak tu je vysvetlenie ako to okorčuľovať: https://dennikn.sk/blog/189354/chcete...
Odpovedať
@jabadaba Prízemný rodinný dom o rozlohe napr. 170 m2 nemôže byť realizovaný iba na základe ohlásenia jednoduchej stavby. Taká stavba potrebuje riadne stav. povolenie.
Odpovedať
@chrobak7 hm, tak potom fakt neviem ako to robia podaktorí....ale evidentne to nejako funguje, že neplatia z celej parcely daň.
Odpovedať
@jabadaba Poznáš niekoho konkrétnho, kto neplatí z celého pozemku daň? Alebo je to len zdroj typu JPP?
Odpovedať
@chrobak7 máme to od daňovej úradníčky, je to možné, robia to tak ľudia. Rozdelíš pozemok, na katastri zavkladuješ rozdelené...detaily a presný postup Ti ale neviem dať. My sme sa na to viac nepýtali, keďže nás sa to už netýkalo. Ale skrátka, cesta tu je a aj to ľudia využívajú. .
Odpovedať
@jabadaba JA poznám 2 spôsoby, ako sa to oficiálne dá: 1. Tento spôsob sa nedá zaručiť, že sa vždy podarí, lebo veľa záleží od úradov, ako rýchlo vydajú svoje rozhodnutia. Ak sa ti podará vybaviť si stav. povolenie, že bude právoplatné až po 1.1. daného roka. V tom prípade pozemok ešte v tom roku bude zdaňovaný normálne, ako orná pôda, či ako záhrada alebo ostatné pozemky. Môže byť kľudne aj vyňatý z pôdneho fondu, vyňatie na zdanenie nemá vplyv, čo sa týka stavebnej dane. Ak sa ti podarí začať so stavbou hneď začiatkom marca, a skoordinuješ všetkých, čo sa na stavbe podieľajú, tak môžeš stihnúť postaviť dom do skolaudovateľného stavu do sept. - októbra. Už pred týmto dokončením podáš žiadosť o kolaudáciu a postupne dokladáš všetky podklady. Ak stav. úrad nie je liknavý, v novembri môžeš mať skolaudované a do konca decembra zapísanú stavbu v katastri. Tým pádom 1.1 .v ďalšom roku už budeš platiť zase normálnu daň podľa typu pozemku, ale nie stavebnú. 2. druhý spôsob je o drzosti. Postavíš stavbu načierno a dodatočne ju zlegalizuješ. Tým pádom správca dane nemá informáciu o stav. povolení, lebo žiadne nebolo vydané. Počas celej výstavby platíš normálnu daň, nie zvýšenú. Čím neskôr sa stav. úrad dozvie o nelegálnej stavbe, tým lepšie. Najlepšie, keď ju už staviteľ sám nahlási.
Odpovedať
@jabadaba Áno, dá sa povedať, že aj to je tretí spôsob. Na to ale potrebuješ dostatočne veľký pozemok, aby si ho vedel rozdeliť. Tí, čo majú tie pici stavebné pozemky o rozlohe 500 - 1000 m2, nebodaj ešte menej, tak pre tých je tento spôsob nepoužiteľný. Si predstav, že máš pozemok 600 m2. Zastavanosť v obci je 25%. Takže môžeš postaviť dom o rozlohe 150 m2. Ak pozemok reozdelíš na 400 a 200 m2 a budeš deklarovať, že stavať budeš na tom 400 m2 pozemku, tak ti dovolia postaviť max. dom o rozlohe 100 m2 a si nahratý. Ak niekto zdedí 30 árový pozemok, tak nie je pre neho problém z toho ranča oddeliť nejakých 800 m2, na ktorých bude stavať. Potom za stavebný sa bude považovať tých 800 m2, bude môcť postaviť 200 m2 dom (pri zastavanosti 25%). Ale musí to byť parcela, ktorá má prístup od cesty. TAkže dá sa, ale to sú iba ojedinené prípady, Ak si niekto kúpi pozemok v satelite, na rozparcelovanom poli, tak veľa toho delením pozemkov nenakúzli.
Odpovedať
@chrobak7 tak to áno, v prípade menších pozemkov to asi také ici pici nebude....fakt neviem posúdiť ako veľmi sú to ojedinelé prípady.
Odpovedať
@chrobak7 máš pravdu to sú 2 možné alternatívy ako na dani ušetriť.
Odpovedať
Takže po dokončení domu a skolaudovaní už platíme štandardnú daň za nehnuteľnosti. Pre porovnanie, počas stavby som za 886 m2 platil daň 206 €. Po skolaudovaní platím za 656 m2 pozemku (zastavané plochy a nádvoria) 9,73 € a za dom 230 m2 46 €, spolu 55,73 €. Keby som nevyňal celý pozemok, ale iba pod domom, tak tých 656 m2 by bolo orná pôda, za ktorú by som platil 2,50 €. Takže rozdiel je len 7 € ročne. Či má zmysel rozdeľovať pozemok a vynímať iba pod domom, alebo použiť jednoduchší spôsob vyňatia celého pozemku (a ušetriť za geometrický plán) nech si každý posúdi sám.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?