Daň z nehnuteľnosti

Profilova fotka
ahoj...chcem sa opýtať ohľadom daňového priznania.....v októbri 2012 sme nadobudli nehnuteľnosť (rodinný dom) s pozemkom na základe kúpnej zmluvy....a teraz otázka...ako máme vyplniť daňové priznanie??? sme manželia, na liste vlastníctva sme uvedení obaja ako vlastníci v pomere 1/1 (BSM)...stačí uviesť jedného ako vlastníka ktorý podáva daňové priznanie a druhého uvedieme iba rodné číslo (tak nejako som to našla aj v predtlači na daňové priznanie) ... a ďalšia otázka: na DP chcú uviesť rozlohu pozemku (to máme dané v LV - 368 m2) no taktiež chcú rozlohu zastavanej plochy, teda domu - to ale napísané nemáme nikde ani na LV ani v zmluve (čiže neviem koľko má vlastne náš dom rozlohu) iba od oka cca 7x17 m....ako to máme zapísať do DP? to si mám kvôli DP teraz zháňať človeka ktorý mi zamerá veľkosť domu? alebo ako to máme riešiť? ďakujem....v LV je uvedené Zastavané plochy a nádvoria o rozlohe 368 m2 :)
Odpovedať
Profilova fotka
Myslim, ze kazdy zvlast podava danove priznanie.Najlepsie bude ak si zavolate na danovy prislusny Vasmu bydlisku, a popytate sa na plochu pozemku a domu a tiez na to , ci obaja podavate danove.Najlachsia cesta.Ak ste z BA, su tam docela mile panicky:-)Danoveho spravcu hladate pod zaciatocnymi pismenami svojho mena. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@tinka01 A hlavne konajte rychlo...Do 31.1. to musite podat.
Odpovedať
Profilova fotka
@alizinka vďaka za odpoveď....takže to treba podať na daňovom úrade :-D ja som myslela že na príslušný mestský úrad, hehe.....kvôli tomu, že oni potom vyrubujú daň na základe VZN :-) no nič, musím sa dnes poinformovať, ale ďakujem.....
Odpovedať
@tinka01 danove za nehnutelnost sa podava na mestskom urade, nie na danovom.. dom aj zvysok mate vedeny ako jednu parcelu?
Odpovedať
áno daňové priznanie sa podáva na mestskom úrade, nie na daňovom úrade
Odpovedať
mňa by zaujímalo, či mám podať daňové v BA alebo SC, keď trvané bydlisko mám v BA byt je ale v Senci a nie je skolaudovaný. treba priložiť aj stavebené povolenie?
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi podľa LV je to na jednej parcele aj pozemok aj stavba....
Odpovedať
@sunpit danove podavas tam, kde sa nachadza nehnutelnost @tinka01 no tak to netusim.. a je to teda sakra rozdiel, ci platis za zastavane plochy, alebo za stavbu.. V nasom meste to cini rozdiel cca 100 ecok pri vymere, aku si napisala.. Treba sa ist opytat..
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi fúha tak to si ma veľmi nepotešila, ale ďakujem....pôjdem sa opýtať :)
Odpovedať
@tinka01 ale ak byvate niekde na dedine, tam su tie sadzby smiesne, tak mozno to bude jedno.. :-) Kazdopadne za stavbu sa plati vzdy viac, ako za pozemok..
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi už som si prepočítala podľa VZN na tento rok...ak som to dobre počítala tak rozdiel vyjde iba na 12-13 eur, čo nie je veľká pálka :) ja mám vlastne problém len s tým, že neviem aká je presne rozloha domu, že kde by som to zistila, keďže to nepíše na LV, je to starý dom, takže k nemu žiadne papiere ani veľmi nie sú, okrem LV a našej kúpnej zmluvy...jedine, že ešte zistím, ako platili dane po minulé roky a vlastne takisto by sme mali platiť aj my, nie?....veď výmera sa nemenila, iba majiteľ....
Odpovedať
@tinka01 no to bude asi najlepsie, zistit, ako platili pred vami.. Ja len aby si neostala prekvapena, ak vam zarataju celu plochu ako stavbu, co podla mna to inak ani nevedia urobit, ked nemate zamerany dom.. Lebo ak by vam to vychadzala nehorazna suma, ako napr. u nas, tak sa oplati investovat 200 ecok na geometrak, ktory by jasne urcil co je stavba, co dvor.. ale pri rozdiele 12 ecok to nema zmysel :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@akvi no ak som to dobre vypočítala :) lebo potom som našla aj inú sadzbu (čo vôbec neviem čo znamená) ale keď som tých 368 m2 prepočítala ňou tak mi vyšla daň takmer 570 eur a to som pozerala 2krát na tú kalkulačku či mi to vyšlo správne :D
Odpovedať
@tinka01 to si zle ratala, tolko nevyslo ani nam za stavebny pozemok a to nam teda vysla poriadna suma :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi hej už viem, že som sa sekla :) som dala zlý koeficient.....volala som s predchádzajúcimi majiteľmi, oni mali úľavu na dani, platili len 13 eur, ale mali v platobnom výmere napísané aj rozlohu záhrady a zvlášť rozlohu domu...takže nám vyjde daň necelých 35 eur :) v pohode, som rada, že som sa k tomu dopátrala....ešte raz ďakujem za pomoc... :)
Odpovedať
@tinka01 Ak ste manzelia, tak staci podat jedno danove priznanie na vypocet dane z nehnutelnosti. Ak nevies presne m2,spytaj sa na vasom obecnom,alebo mestskom urade/neviem aky mate/ pracovnik moze nahliadnut do DP predoslych majitelov, tam to musi byt napisane. pripadne sa spytajte povodnych majitelov, urite si doklady od nehnutelnosti aj danove priznania odkladali. Inak, je mi to divne, ze nemate na LV presne napisanu rozlohu domu a ostatnych veci. Ved tam to musi byt presne!!! Na urade musite prihlasit nehnutelnost do 31.1.
Odpovedať
@majki555 u starsich nehnutelnosti to obcas tak byva, ze je dom a dvor jedna parcela..
Odpovedať
@akvi to som este nevidela =-) To by ma teda fakt zaujimslo, ako za to doteraz platili tu dan. Ved za dom su predsa ine tarify ako za zahradu, ci prilahle sopy ...
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 ono je to starý dom, takže vtedy to možno ešte nemuselo byť uvedené....a teraz to automaticky takto prešlo na nás...ale máme už výmer od babky (predošlá majiteľka) a tam je to presne uvedené záhrada 250 m2 a dom 118 m2 :) takže už to je bez problémov :)
Odpovedať
@tinka01 ahoj, staci vam podat jedno priznanie a vyplnis nasledovne: 09 - spoluvlastnictvo - bezpodielove 10 - pocet spoluvlastnikov 2 11 - spoluvlastnik urceny dohodou - ANO spoluvlastnik dohodou znamena,ze podavas priznanie za vsetkych spoluvlastnikov... pokyny na vyplnenie DP je http://www.finance.sk/download/186-po...
Odpovedať
Profilova fotka
@forky ďakujem za info :)
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý večer mám n jednú otázku moj partner si kupil v júly2012 byt zabudol podať aj ohlasovaciu povinost a ked dobre čítam tak danové priznanie na byt sa malo odovzdat do 31.1,2013.Ak sme to nestihli čo máme urobyt a ake sankcie sú tam kde sa to podáva na danovom alebo mestkom urade,Dakujem za každú radu netreba už nič ine za byt?
Odpovedať
Profilova fotka
@lianka28 ja som to tiez takto zmeskala ale o rok skor. tak som s malou dusickou svihala na mestsky urad dat to do poriadku, teta na mna zdvihla prst ze no no no, na to treba davat pozor, povyplnala mi to a asi v maji mi normalne prisiel platobny prikaz na zaplatenie dane a ziadne pokuty z toho neboli. Snad narazite tiez na taku milu tetu ako ja. Dan z nehnutelnosti spada pod miestne dane, treba ist na mestsky/obecny urad. Hlavne rychlo, ked to stihnete este nez zacnu posielat platobne prikazy na tento rok, tak by to mohlo byt OK.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?