Dá sa predediť časť podielu?

Profilova fotka
prosím kto vie nech poradí:dostali sme so sestrou do daru od starkej dom a chceli by sme ho predať lenže:na tomto dome má podiel1-šestinu aj naša sesternica o ktorej nevieme kde žije neakú adresu ani žiaden kontakt.další problém je aj to že na katastri je na tom podiele zapísané meno matky tejto sesternice, ktorá zomrela pred 20-rokmi.neviem prečo to neprepísali podedičskom konaní či zabudli netuším.táto dotyčná sesternica má dve dcéry-je možné previest tú 1-šestinu na nich aj ked nemáme žiadny kontakt na ich matku alebo súhlas?bez tohto vysporiadania nevieme dom predať ani sa pohnuť dalej.zamotaný problém poradte čo sa dá s týmto robiť.dakujem za všetky rady.
Odpovedať
Profilova fotka
V žiadnom prípade nemôžete podiel previesť bez nej - ibaže by bola mŕtva alebo nezvestná viac ako 10 rokov (tým myslím ozaj nezvestná nie že ju neviete nájsť)
Odpovedať
Profilova fotka
@philos takže ani jej dcéry nemôžuten jej podiel previest na seba bez jej súhlasu?najhoršie na tom že ani oni nevedia kde je :-S .ktovie či by mi s týmto vedela pomôsť polícia ked by mi nedali kontakt na ňu ak by ju náhodou našli niekde,aspon keby ju vyzvali nech sa ozve rodine.ale inak dakujem.
Odpovedať
@makeka toto vyriesi iba sud. musite podat navrh na vysporiadanie podieloveho spoluvlastnictva. ziadnym inym sposobom s vecou nepohnete.
Odpovedať
Profilova fotka
@finis a mohla by som aj ja podať návrh?lebo aj notárka mi spomínala že ak ju nenájdeme tú sesternicu mohla by som poprípade dať návrh.lenže potom komu pripadne ten podiel mne alebo jej dcéram?akože je mi to jedno len nech je to vysporiadané bez toho sa dom nedá predat a len chátra.
Odpovedať
@makeka najlepsie by bolo najst si advokata ktory tabude zastupovat. on/ona presne vie co treba robit, pomoze ti to aby si zbytocne nerobila chyby. ale navrh na sud samozrejme mozes podat aj ty sama bez zastupenia. zalezi od toho, co chces, aby sud rozhodol, podla toho podas navrh. ak chces dom predat, tak daj navrh na vysporiadanie predanim a vyplatenim spoluvlastnikov. sud bude riesit, ze kto je spoluvlastnik okrem teba a sestry ak je to nejasne. ale pokial sesternica zije a nebola vyhlasena za mrtvu sud jej pravdepodobne prideli kolizneho opatrovnika kt. bude hajit jej zaujmy namiesto nej. jej dcery mozu dedit az po smrti. dedenie za zivote nase pravo nepozna.
Odpovedať
Profilova fotka
no takže nás čaká zložitá cesta vybavovania a zisťovania,ale už aspoň viem kadial vedie cesta :-| ale dakujem,pomohli ste mi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?