Čo všetko treba vybaviť pri zmene trvalého bydliska?

Nenašiel som žiadny normálny "návod", a mám problém hneď s prvým krokom. LV už mám - 1.8.2014, ale dátum odovzdania (aj podľa zmluvy) bude až 1. septembra. A teraz voľakde píšu, že po vydaní LV mám 30 na nahlásenie trvalého bydliska na obecnom úrade, a voľakde, že až po podpísaní preberacieho prot., po nasťahovaní. Tak teraz ako to je? Tá prvá varianta je podľa mňa logická, som len majiteľom nehnuteľnosti, ale ešte tam nebývam. Potvrdenie o trvalom pobyte mi automaticky vydajú na počkanie? a potom ďalšie kroky: 1. ZMENA OBČIANSKEHO PREUKAZU - osobne do 15dní, poplatok: 4,5 €, vodičský a pas že vraj netreba, na týchto dokladoch nie je uvedené trvalé bydlisko 2. PREHLÁSENIE MOTOROVÉHO VOZIDLA - tu píšu 15dní, ale do 15dní ani OP nebudem mať, tak asi potvrdenie o pobyte od OÚ. 3. ZDRAVOTNÁ POISŤOVŇA - osobne - do 8 dni inak pokuta - občiansky ešte nebudem mať, tak asi tiež potvrdenie o pobyte od OÚ 4. SOCIÁLNA POISŤOVŇA - ak pracujem, netreba 5. BANKY - osobne, poplatok: 0 € 6. POŠTA - osobne 7. ÚRAD PRÁCE SOCIÁLNYCH VECÍ A RODINY - ak som zamestnaný treba-netreba? 8. POISŤOVNE (zákonná, havarijná poistka) 9. KATASTRÁLNY ÚRAD - osobne, bezplatne - toto som našiel na nete, ale neviem či tam naozaj treba ísť. 10. SPRÁVCOVIA II. a III. PILIERA DÔCHODKOVÉHO POISTENIA 11. MOBILNÝ OPERÁTOR 12. plyn, voda, elektrina - asi po prevzatí, zmena vlastníka nehnuteľnosti Vedeli by ste mi poradiť? Nevynechal som nič?
Odpovedať
@michal1980 este aj RTVS NA POSTE
Odpovedať
No 2. vies vybavit hned po 1. Nemusis cakat na OP. A nezabudni na odpad - staci ho platit na 1 mieste... A nezabudaj na kdejake predplatne, karty (vernostne), a kto vsetko Ti posiela akukolvek postu :-) RTVS vies napr. aj tu: uhrady.rtvs.sk A kde si cital, ze mas 30 dni na nahlasenie TP? A taky co ma 2 domy to ma kazdych 30 dni prehlasovat? :-) Je to Tvoja vola a volba, kde chces mat trvaly pobyt. Len musis bud vlastnit danu nehnutelnost, alebo mat suhlas vlastnika :-) A to kedy zmenis TP je len na Tebe (ak to to teda napr. nevprekaze novemu vlastnikovi apod.)
Odpovedať
Soc.poistovna - ak pracujes, nemusis nahlasovat, to mas pravdu,ale musis nahlasit zamestnavatelovi a ten to v soc.poistovni zmeni.
Odpovedať
@radog odpad - ak V mieste „starého“ trvalého pobytu sa odhlasovať netreba, lebo to spraví nový úrad, tak asi aj odpad tiež vyriešia medzi sebou, nie? Nahlásenie píšu takto: "do 30 dní odo dňa povolenia vkladu príslušnou správou katastra máte oznamovaciu povinnosť voči mestskému resp. miestnemu úradu k dani z nehnuteľnosti." A ďalší bod: prehlásenie odberu jednotlivých medií ( elektrina, plyn, atď ) Najlepšie ak jednotlivých dodávateľov navštívime spolu s predávajúcim, ktorý sa odhlási z odberu a ja sa hneď prihlásim ako nový odberateľ. Pred tým by som mal ale ísť na OÚ, aby mi vydali potvrdenie o trvalom pobyte.. Však budú asi chcieť buď VL, potvrdenie, alebo niečo, lebo OP asi nepomôže.
Odpovedať
Nezabudnut na SIPO, prehlasenie TV a radia
Odpovedať
ja vlastním viac ako 2 nehnuteľnosti a veruže trvalý pobyt mám v tej, ktorú vôbec nevlastním 8-) NEPANIKAR to, čo si citoval, je priznanie miestnych daní, tie musíš do 30 dní od vzniku vlastníctva a to vznikne DŇOM VKLADU do katastra - čiže laicky povedané - keď si budeš môcť vytlačiť LV z internetu :-) ani podpísaním zmluvy, ani preberacím protokolom (svokrovci bývali v predanom byte ešte pol roka, niektoré byty sú uvoľnené dňom zaplatenia, niektoré o mesiac - ako Tvoj). zdravotná? tam majú brutálny bordel, mňa evidujú v byte, kde som bývala do 2 rokov... a banka to isté! čiže tam si dokonca stiahli pobyt od mojej mamy!!! keďže v 2r. som asi účet nemala. to považujem za škandalózne, lebo keby sme nemali dobrý vzťah, tak v banke narobím riadny krik... auto? vidím že máš okres BA, čiže asi pôjdeš prehlásiť na Kopčiansku....... HAHAHAHAHAHA zabudni na 15 dní a pijánko 8-) čo chceš prehlasovať na pošte??? úrad práce? elektrikaa plyn s OP, potvrdením a LV??? kurňa, ešte si nezabudni krvné testy a posledný rozbor stolice 8-) ako sorry, toto je čo za kravinu? elektriku a plyn ti prepíšu aj cez telefón a internet, im je úplne jedno, kto im platí, hlavne vedieť čísla odberného miesta. toť vsjo. akurát nájom začali prepisovať až s LV, kedysi sa dal hneď na žiadosť majiteľa/nového majiteľa.
Odpovedať
Pri zakladani uctu si bola osobne a z OP teda si si tr.pobyt nahlasila sama, kde by si banka stahovala pobyt podla pobytu tvojej mamy? To ze zdrav. poist. ma tvoj stary trv.pobyt si mozes sama,mala si im zmenu nahlasit, bez toho nahlasenia tam ten "bordel" bude nadalej. Neviem preco by panikaril, chce si prehlasit tvrvaly pobyt a nechce nic vynechat. @zuzanka.zuzu
Odpovedať
@atlaska to je v poriadku, že nechce nič vynechať, ale pošta? úrad práce? "...Pred tým by som mal ale ísť na OÚ, aby mi vydali potvrdenie o trvalom pobyte.. Však budú asi chcieť buď VL, potvrdenie, alebo niečo, lebo OP asi nepomôže.... " "...osobne - do 8 dni inak pokuta...".... takže áno, mne to príde ako zbytočná panika. a prečo sa pýtaš mňa? v 2r. sme sa presťahovali z ulice napr. Čerešnovej 2 na Malinovú 45 a potom v 15r. z Malinovej 45 na Čerešňovú 36. v 18r. som si išla založiť svoj prvý účet a podľa tvojej logiky by som tam mala mať Čerešnovú 36, ale nepozorná pracovníčka "odpísala" z OP Čerešňovú 2 - nemala odkiaľ odpísať, lebo OP som mala aktuálny, čiže to mohla vytiahnuť jedine... odkiaľ? čo by si si o tom pomyslela? ale banka je kapitola sama o sebe, ako som už písala v inej téme, nebudem sa opakovať - svoje nové meno ako čerstvo vydatá som v banke menila TRI krát a každý krát mám z toho prehlásenia potvrdenie - minule mi prišiel výpis na staré meno ]-( a to ešte nehovorím o tom, keď mi volajú z banky, aby som sa stavila v najbližšej pobočke XY - ktorá mi bola najbližšia 2 sťahovania dozadu 8-) detto zdravotná poisťovňa.... ja SOM poslušný občan :-p len oni aj tak MAJU bordel :-p
Odpovedať
v banke podpisujes udaje ktore pracovnicka dala do PC a mas si ich skontrolovat pred podpisom. Dostanes to potvrdenie ako pises,ak je na nom spravne meno ci adresa musi byt aj v poc.systeme banky take iste,lebo je to z neho vytlacene. Urad prace a rodiny pokial ma dieta a pobera pridavky,alebo manzelka RP, treba nove bydlisko nahlasit. Posta pokial pouziva SIPO treba nahlasit zmenu,moze sa na poste. @zuzanka.zuzu
Odpovedať
@michal1980 nie odpady medzi sebou nevyriesia. myslim, ze si pleties niekolko veci: 1. dan z nehnutelnosti - tu platis na zaklade vlastnictva - mal by si sa prihlasit do 30 dni, ale tusim sa to zmenilo a danove priznanie sa podava do 31.1. nasledujuceho roku. na zaklade toho ti vyrubia dan, ktoru musis zaplatit. 2. trvaly pobyt - tam sa prihlasuje tak ako som ti opisal vyssie - tam nemas ziadnu lehotu a nik ta v tom neobmedzuje. (inak zmenis trvay pobyt mal by si napr. zmenit aj udaje na katastri na vsetkych LV/nehnutelnostich, ktore vlastnis) 3. prihlasenie sa na zber odpadu - tam by si sa mal prihlasit na jednom mieste a tam kde si bol pred tym odhlasit. ked sa neodhlasiss, stale ti budu uctovat (posielat seky, inkasovat SIPO platby resp. nieco podobne...)
Odpovedať
@radog ked sme kupili byt budeme z neho platit dan?
Odpovedať
@zuzanka.zuzu neide o paniku, ale o tento super štát, a nechce sa mi platiť pokuty, lebo som niečo niekomu neoznámil. A druhá vec - čas - na úrade, na polícii ťa veľmi radi pošlú do .... ak náhodou nemáš u seba nejaký papier. Chem byť s mojou rodinou, tiež z roboty nechcem a ani nemôžem veľa chýbať. Po narodení malej nič som nezisťoval vopred, takto som aj dopadol - byrokracia, posielali nás hore-dole atd. Takže prepáč mi, že sa to snažím zisťovať vopred, žiaľ na nete sú rôzne "ako na to" teórie, a samozrejme každá jedna teória je iná. Asi najlepšie bude ísť všade, a tak ako píšeš, mať u seba všetko - rodný list, životopis, LV, rozhodnutie, krvné testy a posledný rozbor stolice :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bonnie1 skus si pohladat 'dan z nehnutelnosti', pripadne chod sa opytat na obeecny/miestny urad. ja neviem aky byt ste kupili a napr. nie som si isty ci aj za druzstevny sa plati dan alebo nie....
Odpovedať
@michal1980 no nejde len o pokuty - je to skor o tom, ze nebudu mat Tvoju adresu, a budes pre nich nezastihnutelny (rozne oznamenia, vypisy, vyzvy atd.) a s tym suvisice nasledne sankcie, nedorozumenia...
Odpovedať
@michal1980 absolútne ťa chápem, ale ako píše @radog bez adresy trvalého pobytu nič nevybavíš, to je proste unikátna vec ten trvalý pobyt - a zároveň najzbytočnejšia akú vôbec poznám... polovica ľudí v mojej robote ho má na východe SR kde boli naposledy u babičky na vianociach 5 rokov dozadu 8-) všade budú chcieť tvoj OP, bez neho sa ani nesnaž... a Kopčiansku som ako príklad spomenula preto, lebo my hneď po skončení leasingu sme išli prehlásiť. piatok - samozrejme musíš prísť hodinu pred otvorením, lebo ten deň sa dnu ani nedostaneš. potom čakáš do cca 11h. aby ti oznámili, že niekde v BB im padol systém a dnes už viac nerobia... čiže polovica dňa zabitého ]-( prídeš v pondelok. celá situácia sa opakuje. a keď sa niektorý deň náhodou dostaneš na vybavenie, tak sa ťa ešte spoza okienka spýtajú, načo si sa tak ponáhlal, že niektorí sem chodia aj s dvoj-trojročným skončeným leasingom a všetko je v poriadku. chápeš? a presne takto to funguje VŠADE. čiže ako odpoveď na tvoju otázku - vybav si iba tie veci, ktoré nevyhnutne TY potrebuješ k životu - banku (ako som sa aj ja niekoľkokrát snažila a tiež to nevydalo), dane (tam je to prísne), OP, mobil a iné vernostné kartičky... všetko ostatné kľudne časom. aj tak nevieš čo ti život prinesie a aby si sa o 4 roky nesťahoval zase niekde inde :-) úrady si ťa tie 4 roky ani nevšimnú. :-N p.s. keby tak ľudia vedeli ako funguje RTVS a ten zástrčkový systém, tak v živote neplatia a nikdy na nich neprídu... ale zase chápem obavu ľudí, napríklad moji svokrovci hoci dostali úplné a presné info priamo od zdroja, aj tak celí pototo ihneď išli nahlásiť :-| ja neplatím asi 10 rokov a som bez obáv.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?