Čo s odhadcom a posudkom?

Pred tým ako začal pán robiť znalecký posudok, sme mu povedali,že potrebujeme ohodnotiť dom na 100tis. Dom má skutočne takú hodnotu, nie je starý,plastové okná,zateplenie,veľký pozemok, dobrá lokalita,elek.vykurovanie, podlahové kúrenie, krb, vykurovanie žľabov, atď..... ale on ohodnotil na 75tis. Pritom domy v horšom stave boli tu hodnotené na vyššie sumy. Teraz moja otázka, mám právo žiadať ho o prerobenie posudku ? Alebo právo odmietnuť posudok ? Dakujem za každú radu
Odpovedať
Profilova fotka
Mas pravo posudok odmietnut a dat si urobit novy niekym inym. a s pojmami to vidim asi tak (hodnota=cena materialu a prace, napr. petrzalsky holobyt v BA ma "hodnotu" asi 8 tisic eur), pricom cena=cena alebo hodnota domu na trhu vzhladom na trhove podmienky. Kazdopadne by som si dala asi urobit novy posudok u niekoho, na koho dostanem odporucanie, ze to spravi tak ako potrebujes
Odpovedať
@mauzi, lenže to tak automaticky nefunguje, že znalec ohodnotí dom podľa vášho priania. To, že ste si ho objednali vás nijako neoprávňuje zasahovať mu do posudzovania a nebodaj mu prikazovať akú má uviesť výšku sumy. Od toho je predsa znalec a nezávislý. Ak ste s ním uzatvorili zmluvný vzťah, zadali zakázku, a pokiaľ ho požiadate aby prerobil posudok a on odmietne napr. s argumentom, že jeho posudok je korektný, neostáva vám nič iné len zaplatiť a hľadať iného znalca na posudok ďalší.
Odpovedať
Profilova fotka
Znalec ohodnocuje nehnutelnost podla urcenych tabuliek a koeficientov, z toho potom mu vyjde nejaka trhova hodnota, ktora ale spravidla je nizsia, pritom v skutocnosti by ste mohli to predat za dost vyssiu sumu. Nam tiez tak znalec ohodnotil dom, ze mu vysla ovela nizsia hodnota ako sme predpokladali a vrazili sme do toho o dost viac penazi ako znalcovi vyssiel konecny posudok.
Odpovedať
Znalec musí byť nezávislý a objektívny. Ten, kto by sa pokúšal vypracovávať posudky iba podľa priania, sa veľmi skoro dostane na čiernu listinu v bankách, a ako znalec skončí. Je prirodzené, že každý vidí svoj majetok vo vyššej hodnote, než je skutočnosť, je to úplne normálne. Hodnota materiálu a práce pri rekonštrukcii sa nezohľadňuje 100% v trhovej hodnote. Ak by sa aj našiel niekto, kto urobí znalecký posudok na požadovanú hodnotu, tak sa môže stať, že to v banke aj tak skrešú napr. na tú hodnotu v pôvodnom posudku. Môžete sa samozrejme znalca opýtať na dôvody, prečo stanovil takú hodnotu, ale skôr by som hľadala možnosti "dozabezpečenia" úveru inou nehnuteľnosťou alebo kombináciou so spotrebným úverom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?