Čiastočné zbúranie domu a povolenia

Chceme na starom dome zbúrať dve predné izby a ďalšie dve by zostali zachované. Potrebujeme búracie povolenie aj keď ideme zbúrať len jednu časť domu?
Odpovedať
Urcite ano. Staticke posudky, v povoleni na buranie je dolezita klauzula o nalozeni s odpadom zo zburaneho domu. Po tom idu ako supy.
Odpovedať
@mirana no my sme na tom rovnako, ale nam staci len stavebne zlucene s uzemnym. v projekte mame zakreslene presne co sa bude burat, ako a ako sa bude nakladat s odpadom.( napr ze sa zuzitkuje drevo na ine ucely, skridla - ak je dobra, zelezo ze sa vyveze do zber. surovin a pod. burame hlinenu cast domu, cca polovicu.. ked som sa na staveb. urade pytala, ci nepotrebujeme aj buracie, tak ze nie, ze to je potrebne ked sa bura komplet cely dom a stava novy. len my zas namiesto zburaneho aj dostavime. popytaj sa na stavebnom. tam dostanes najpresnejsiu odpoved..
Odpovedať
Vybavte si stavebné povolenie na rekonštrukciu domu, musíte mať projekt. Ak chcete len búrať, tak musíte mať búracie povolenie, ale pri búraní treba zrekonštruovať aj strechu, takže nie je to také jednoduché.
Odpovedať
Profilova fotka
mne na stavebnom povedali, že ak ide o keronštrukciu pri ktorej chcem zburat cast domu potrebujem len projekt na rekonštrukciu a buracie povolenie mi nieje treba.
Odpovedať
Ale my nechceme rekonštruovať ten dom, dokonca ani stavať nebudeme na prázdnom pozemku, my chceme len čisto zbúrať 2 izby a nechať to tak.
Odpovedať
@mirana tak skoc na stav. urad, tam ti daju najpresnejsiu info.. mozno bude treba len projekt na zburanu a ponechanu cast ze sa s tym nic viac nebude robit.. tu ti jasnu odpoved asi nik neda. iny kraj, iny mrav
Odpovedať
Profilova fotka
@mirana Potrebujete búracie povolenie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravím, mám búracie povolenie na zbúranie časti domu, lebo idem stavať novostavbu, ktorá nebude spojená so starým domom. Na úrade mi povedali, že stačí mi priniesť len toto povolenie a oni vymažú súpisné číslo, lenže ten starý dom sa nebúral celý a ešte tam pribudne aj nový dom. Takže, teraz nemám v tom jasno.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@martines26 dobrý večer, my sme teraz v takej istej situácii, že chceme zbúrať časť domu a potom postaviť nový. Môžem sa opýtať,že ako ste pochodili na úradoch a čo všetko ste ktomu potrebovali? Veľmi by nám to pomohlo , ďakujem krasne
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@borderka dobry den, mozes sa opytat s odstupom casu, vnimate zburanie casti domu a pristavanie casti noveho ako dobre riesenie? My totiz mame vyhliadnuty jeden dom, ktory by sa ani nemuse burat, ale predna cast domu je taka siroka ze sa neda vojst na pozemok autom ( v minulosti boli auta mensie) takze by sme potrebovali bud zburat prednu cast domu a nasledne na jej mieste postavit asi o pol metra uzsi dom, alebo zburat len jednu stenu a postavit uzsiu. No sme zatial len laici v tomto a tak zbierame informacie. Niektori nam hovoria ze lepit stary na novy je blbost. Ze mame zburat cely dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzada29 asi by som si to s búraním rozmyslela ...my sme práve búrali starý dom a sú to neskutočné peniaze,stále som z toho v šoku,hlavne odvoz sute na skládku,cena za bager ešte celkom v pohode a tej sute je strašná kopa...keby som to vedela nejdem do toho ale určite by som hľadala pozemok čistý bez budovy
Odpovedať
@helahelkahelicka ano, toho sme si vedomi, aj ked mi tu sut mozno pouzijeme na zasypanie pivnice, ktora je pod tym domov, ktory by sa bural. Ale tiez mam z toho strach ze kolko vyjde to buranie, lebo kedze sa na pozemok neda dostat velkym autom, tak len ten nejaky minibager a tak.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zuzada29 ahoj my rekonštruujeme starý dom ale totálne nakomplet, zostali len obvodové múry aj to nie všetky, dva išli úplne preč. Stavebnej sute bolo veľa ale my sme napríklad všetky tehlové steny búrali ručne a po kúskoch a všetku dobrú tehlu sme zároveň čistili a odkladali ju že z toho spravíme aspoň garáž alebo altánok so záhradným domčekom. Ak by ste to takto nerobili súhlasím s @helahelkahelicka že by som do toho búrania neišla. Čo to sme aj my vyviezli a veľa vecí po známosti ale aj tak keď som to spočítala čo to vyšlo hlavne za likvidáciu, tak pekná suma to bola
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzada29 nespoliehajte sa na tú pivnicu,naivne som si myslela že aj my zasypeme veľkým množstvom,nakoniec tam možno vliezlo za jedno auto...budem rada ked mi potom napíšeš aká bola skutočnosť...my sme mali našťastie dobrý prístup na pozemok a auto naraz vzalo 10-12 ton
Odpovedať
@luckapav ahoj, smiem sa spýtať na Vašu rekonštrukciu? Ideme teraz kupovať dom - už je v rezervácii len čakáme na úver.. je starý a chceme ho nakomplet prerobiť /akurát obvody nebudeme búrať/, nová strecha /aj typ/, nové priečky, vnútri menšie búracie práce.. a moja otázka znie - treba k tomu stavebné povolenie alebo len ohlásenie drobnej stavby či jednoduchých úprav? potrebovali ste k tomu i projekt na rekonštrukciu? lebo s projektom sme my na tom tak, že dať vypracovať nový na starý dom keďže bohužiaľ majitelia nemajú okrem LV absolútne nič... 😞
Odpovedať
@maminka2013 potrebujete projekt a stavebné povolenie.
Odpovedať
@halnas Ďakujem, aj som si myslela, že projekt.. a ešte sa spýtam, myslíte, že bude potrebný komplet projekt alebo len na strechu? pýtam sa preto, že si nemyslím, že každý kto niečo vnútri prerába a nezasahuje do pôdorysu to ohlasuje cez zmenu projektu.. či? určite by to bol ideál ale nedalo by sa to nejak inak?
Odpovedať
keby ste to robili bez strechy, nepotrebovali by ste nič. My sme tak teraz rekonštruovali starý dom- okrem výmeny okenných/dverných výplní sme zvonku zatiaľ nič nerobili. Žiadne stavebné povolenie ani ohlásenie nič. Iba sme si to prerobili a šli sa prihlásiť na trvalý pobyt+smeti v obci. Tam sme sa pýtali čo so stavebným odpadom. Bohužiaľ s tým nám už pomôcť nevedeli. Takisto sme kúpili starší RD, v znaleckom posudku k hypo máme potvrdenie od obce že dom bol postavený pred rokom 1976? ak si dobre pamätám. Pán od ktorého sme to kupovali vravel že bol postavený okolo rokov 1962-1965. Projekt takisto už k domu po tých rokoch nemal.
Odpovedať
@maminka2013 ahoj, my sme projekt potrebovali lebo v našom prípade sme robili k existujúcemu domu aj väčšiu prístavbu a celý výzor domu bude tým pádom úplne iný. Nám tam v podstate zostali len obvodové múry ani to nie všetky. Ja by som na tvojom mieste zavolala na stavebný úrad alebo na obecný úrad (ak sa považujú aj za stavebný) a ich sa popýtala. ale ak sa bude meniť aj typ strechy tak obávam sa toho že bude treba aj povolenie. no keď si tam zavoláš máš istotu 🙂 tu ti každý môže povedať niečo iné. nech sa darí! 🙂
Odpovedať
@maminka2013 stavebné povolenie z toho dôvodu, že meníte tvar strechy a tým aj samotný zásah do statiky objektu (strechy). Ak by ste menili len novú krytinu, tak stavebné povolenie nepotrebujete. Projekt v takom rozsahu a takej podrobnosti, aby boli zrejmé požadované úpravy / zmeny stavby.
Odpovedať
@luckapav @halnas @sousedekovci89 ďakujem Vám všetkým - aj keď oneskorene.. takže projekt bude treba, našťastie dom je na takej dedine so super starostkou, kde nechce nik ani ohlášku na výmenu okien či zatepľovania - ako ohlásenie stav. úprav 😉 ťuk ťuk.. nech to ide takto ďalej 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?