Chybný výpočet na Energetickom certifikáte

Profilova fotka
Máme energetický certifikát s týmito hodnotami: Celková potreba energie: 75 kWh/m2.a, na vykurovanie 52, na TUV 23 Primárna energia 102 kWh/m2.a Emisie CO2: 20,7 kg/m2.a Celková potreba energie sa mi zdá príliš vysoká. Je možné aby vyšlo tak vysoké číslo? Parametre domu: Celková podlahová plocha: 170 m2, dvojpodlažný dom Stena: Ytong 300 mm + EPS NEO 250 mm (0,032) Podlaha: EPS 150S 250 mm, (0,034) Strop: Minerálna vata Unirol Plus 500 mm, (0,036) Okná: Profil: Rehau Geneo 3+ pasiv, sklo: 0,6 Dvere: Rehau Geneo (0,87) Vetranie: riadené vetranie, rekuperačná jednotka Sentinel Kinetic B Kúrenie: Kondenzačný kotol Immergas Zeus 26, 3-26 kW, teplovodné podlahové kúrenie Má niekto také hodnoty pri podobných parametroch domu?
Odpovedať
@xenna Tam veľa záleží od vstupov, ako napríklad použitá prirážka na tepelné mosty, vetrací objem, či zarátali RJ a či zadali všetky tie vyššie vymenované konštrukcie.
Odpovedať
Profilova fotka
Ten certifikat je aj tak len zbytocny zdrap papiera...
Odpovedať
Profilova fotka
@madein1974 Asi máš pravdu :-)
Odpovedať
@madein1974 Lenže človeku je ľúto, že keď už za ten zdrap toľko zaplatí, mohol by tam mať niečo blízke skutočnosti...
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Mas pravdu no nic to nemeni na tom fakte...
Odpovedať
Profilova fotka
Trocha mimo temy: Co vlastne znamena primarna energia? Ja mam celkovu potrebu energie 71 a primarnu energiu 49.
Odpovedať
@johny18 To je nielen tá, ktorú dom potrebuje, ale plus tá, ktorú treba na výrobu a dopravu potrebnej energie. Čiže my keď kúrime elektrinou, ona z niečoho bola vyrobená, s nejakou účinnosťou - veľká časť energie pri výrobe elektriny šla do luftu. To je také "pozadie" tej mojej energie. Ak by som náš dom vykurovala drevom alebo plynom, tak mám primárnu nízku. A keby bolo TČ, tiež by sa znížila.
Odpovedať
@johny18 google
Odpovedať
Profilova fotka
@xenna pre kavalitu je dolezity parameter mernej potreba tepla na vykurovanie, tu mas aku ? Potreba energie na vykurovanie zahrna aj vykurovaci system a preto to moze byt viac. Ale aj tak je to cudne cislo ja mam urcite menej zateplenia a mam MPT 35kWh/m2/rok
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Mernú potrebu tepla na vykurovanie máme 41 kWh/m2.a
Odpovedať
Profilova fotka
@xenna no ako som pisal vzhladom na pouzite materialy je to cudne cislo, ja by som sa spytal ako k nemu dosli. V podstate by v certifikate aj mohlo byt napisane ako to navrhuju zlepsit. To by si musela mat strasne vela okien, ktore by to tak zhorsili. Ale ja ich tiez nemam zrovna malo :).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?