Chyba v rozhodnutí súdu o zavkladovaní

Kupujeme pozemok a dostali sme najprv rozhodnutie sudu o prevode pozemku do nasho vlastnictva, potom list vlastnictva. List vlastnictva je v poriadku, ale v rozhodnuti je chyba (preklep v cisle pozemku). Notar v tom nevidi problem a nevieme ho donutit, aby sa obratil na sud so ziadostou o opravu. Viete poradit, ci v buducnosti nebude problem, ak bol list vlastnictva vydany na zaklade takehoto rozhodnutia?
Odpovedať
To je iba chyba v písaní, ak by to bolo niečo závažné, tak by kataster ani nepovolil vklad. Ale ak nie je notár ochotný, tak to navrhnite súdu sami k tomu číslu konania, aké má to rozhodnutie. Chyby v písaní je povinný súd opraviť aj bez návrhu, teda ak by to zistili na súde, tak musia opravné uznesenie vydať sami ale zrejme si to nevšimli, tak to navrhnite Vy a v opravnom uznesení už bude správne č. parcely. A nemá to žiadny vplyv na právoplatnosť pôvodného rozhodnutia, to zostáva právoplatné. Ale inak v budúcnosti sa pri všetkých úkonoch spojených s vlastníctvom bude vychádzať len z LV, prípadne sa spomenie číslo toho rozhodnutia, na základe ktorého ste sa stali vlastníkmi, ale nie celé znenie aj s tou chybou.
Odpovedať
podla mna je dokladom o vlastnictve je LV-cko. chyba, ktora je v rozhodnuti sudu je zrejma chyba v pisani. a keby niekto chcel spochybnit zalobou toto rozhodnutie, tak by sud podla mna len musel opravit zrejmu chybu v pisani a zalobca by nic nedosiahol.
Odpovedať
Vdaka Kacenka, trosku som kludnejsia. Mozem sa ta opytat, ako ma vyzerat ta oprava? Jednu sme dostali, ale iba prepisane cislo rukou, ziadny datum opravy ani podpis...Upozornime teda priamo sud.
Odpovedať
Pele, to je normálne uznesenie, tzv. opravné, v podstate to má všetky náležitosti ako súdne rozhodnutie, aj to tak vyzerá, len je krátke, súd len uvedie, kedy bolo vydané pôvodné rozhodnutie a že sa zistilo, že v ňom bola chyba v písaní, uvedie sa kde a uvedie sa správne znenie tej časti rozhodnutia, kde tá chyba bola. To je všetko. Ale rozhodne nie prepísané rukou, to Vám asi neprišlo zo súdu, že? ;-) Pozerám, že asi bývaš v zahraničí, to bol slovenský súd alebo tam, kde bývaš? Ale aj tak predpokladám, že pokiaľ ide o "preklep", tak sa to musí všade riešiť nejako podobne, ako u nás.
Odpovedať
Ano Kacenka, byvam v zahranici, ale tiez si myslim, ze to bude podobne. Praveze by clovek ocakaval este korektnejsie konanie. Tu opravu sme dostali v obalke s adresou sudu, ale bolo to dost cudne, vobec nie do vlastnych ruk ako predtym...a urgovali sme ju len u notara. Takze tentokrat sa obratime priamo na sud. Dik, ze si mi to opravne rozhodnutie priblizila, takto viem, ako to chodi a co by malo po spravnosti prist. Myslis, ze ak sud spravi chybu, ktora by si vyzadovala vydanie noveho rozhodnutia (nie len opravu preklepu), sme povinny novy vklad hradit my?
Odpovedať
Pele, pokiaľ je LV v poriadku, čo píšeš, že je, tak potom nie je dôvod dávať nový návrh na vklad. Kvôli formálnej chybe sa nevydáva nové rozhodnutie, len opravné, nové by sa mohlo vydať len na základe odvolania, buď by ho vydal odvolací súd, ak by rozhodol alebo znova prvostupňový, ak by mu odvolací vrátil vec na nové rozhodnutie, inak to nejde, lebo dvakrát v tej istej veci nie je možné rozhodnúť. Takže určite pre formálnu chybu netreba nový návrh na vklad a keď Vám vklad kataster urobil, znamená to, že rozhodnutie bolo právoplatné, nikto sa neodvolal a teda už v tej istej veci nové rozhodnutie nemôže byť vydané. V podstate pokiaľ máte správne údaje na LV, tak ako píše aj rima, to opravné uznesenie bude len pre Váš dobrý pocit a istotu, platí to, čo je na LV. Inak - spochybňuje to niekto alebo si len na to prišla, že je tam zlé číslo parcely a bojíš sa, že to môže byť problém?
Odpovedať
LV je v poriadku a na tu chybu sme prisli hned, ked nam rozhodnutie zaslali. Tak isto okrem cisla pozemku tam nebolo uvedene vymazatie prava na dozitie pre jednu osobu. Ohladne toho prava sme si vsak neboli isti, ci nebolo zrusene nejak inak, ale vysvetlenie nam notar nedal, aj ked sme sa ho opakovane pytali. Stale len tvrdi, ze je vsetko ok. My konkretny zapis o jeho zruseni v rozhodnuti nevidime:-(. Nik nespochybnuje rozhodnutie, nastastie. My sa bojime, aby v buducnosti s tym nebol problem. Kedze LV sa vydava na zaklade rozhodnutia a v tom su nezrovnalosti, mysleli sme si, ze LV v buducnosti niekto spochybnit moze. No dobre vediet, ze sa uz neda v tej veci rozhodnut inak, tak dufam, ze nam aspon vydaju to opravene rozhodnutie. Moze sa stat, ze opravne rozhodnutie nevydaju? Mame potom este nejake moznosti okrem zmierenia sa s tym, ze LV je ok, tak je to cele ok? Som si inak myslela, ze v prave je kazde pismenko dolezite a na vsetko sa prisne dohliada:-(
Odpovedať
No, síce právo sa občas zakladá na slovíčkach, ale rozhodnutia píšu tiež len ľudia a tak sa ľahko stane, že sa urobí nejaký preklep, občas keď sa kopíruje z nejakej často používanej šablóny, kde treba len zmeniť údaje, sa zabudne nejaký údaj z iného rozhodnutia a pod., takže tak sa to aj berie, musí to byť zrejmá chyba, teda z celého kontextu - odôvodnenia rozhodnutia, návrhu, listinných dôkazov a pod. je jasné, že číslo je také a také (alebo napr. krstné meno, mesto a pod.), len vo výroku je uvedené niečo iné. Takže každému je jasné, že ide o omyl. Len neviem, čo s tým vecným bremenom. Tá osoba ešte žije? A využíva to, teda skutočne tam aj žije? Lebo vecné bremeno sa viaže k nehnuteľnosti a teda s nehnuteľnosťou aj prechádza na nového vlastníka a tam by už problém mohol byť, teda samozrejme ak Vy by ste nesúhlasili s tým, aby tam ten človek dožil a on by chcel. A notár nemá pravdu, že je všetko OK. Bola by ešte možnosť, ak sa viete s tým človekom spojiť a on netrvá na tom, že tam chce ešte niekedy bývať, je možné dohodnúť sa o zrušení vecného bremena, ale tam treba súhlas toho oprávneného, teda toho, komu patrí to právo dožiť v dome. Ak by tam dlhodobo nežil a ani by to neplánoval, no nesúhlasil by so zrušením a Vy by ste boli presvedčení, že to je len z trucu, lebo toto právo nevyužíval doteraz a napr. žije dlho niekde inde, kde má zabezpečené bývanie, môžte podať na súd žalobu na zrušenie vecného bremena a vecné bremeno zruší súd, ak bude mať preukázané, že nie je dôležitý dôvod, pre ktorý oprávnený zrušenie vecného bremena odmieta.
Odpovedať
Jasnacka, chapem, ze sa vsade porobia chyby:-) Akurat som dufala, ze ked si ich vsimneme, bez problemov sa opravia, necakala som ,ze s tym bude tolko starosti. Nejak sa neviem zmierit s tym, ze na takomto dokumente budu... Kacenka, asi som to blbo napisala s tym vecnym bremenom. Nevidime rozhodnutie o jeho vymazani v rozhodnuti, ale na cerstvom liste vlastnictva nie je. Takze mame dilemu, ci je teda jeho zrusenie pravoplatne (bolo to podmienkou v zmulve, ze kupujeme pozemok bez bremien). Pravdepodobne ano, ked ste aj s rimcou pisali o tom, ze LV je dolezitejsi. A zase som pri tom, ze to rozhodnutie nebolo uplne tip top aby sme mohli kludne spavat:-) aj ked to teda mozno nehra ulohu, ako si pisala vyssie. Ze su to len formalne chyby a LV by nebol vydany, ak by vsetky podmienky zo zmluvy neboli splnene. No boli by sme radi, keby aj v rozhodnuti toto bolo spomenute a cislo pozemku opravene. Neviem, ci to mame nechat tak a nevyplynu nam z toho nejake rizika, ak rozhodnutie nahodou neopravia. Ak to treba riesit, chceme to urobit teraz:-)
Odpovedať
No a nezrušil vlastník nehnuteľnosti to vecné bremeno už pred tým, než to išlo na súd? Lebo pochybujem, že ak ste to chceli bez bremena a súd o tom nijako nerozhodol, zapísal by to kataster bez bremena... Aká to vlastne bola presne žaloba, prečo sa to riešilo cez súd a nie len zmluvou o prevode?
Odpovedať
Kacenka IP
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?