Cesta k vlastnemu domu krok za krokom

Ahojte všetci, prišla som za vami po radu. S priateľom sme sa po 10-ich rokoch vrátili z Anglicka. Kúpili sme pozemok a chceli by sme si postaviť dom. Pozemok je ale orná pôda, je síce na katastri zapísaná ako mimo zastavaneho územia obce, ale od starostu mame potvrdenie, že je tam povolená výstavba a vlastne z oboch strán pozemku už stoja domy, tak dúfam, že s týmto problém nebude. Nemám ani tušenie ako sa to všetko na Slovensku vybavuje, keď sme boli tak dlho preč. A preto vás chcem poprosiť, či by mi mohol niekto poradiť, kto týmto všetkým už prešiel a má skúsenosti. Čítala som tu veľa diskusií o prevedení ornej pôdy na stavebný pozemok, o bodoch pripojenia, pripojkach a geodetoch a už mám z toho v hlave zmätok. Mohol by mi niekto pomôcť a vysvetliť, ako postupovať, krok za krokom, čo treba robiť rýchlo, čo stačí o mesiac.... Teraz budeme čakať na list vlastníctva, tak každá vaša rada je vítaná. Vopred ďakujem za pomoc.
Odpovedať
Staviame rodinný dom - Časť 1. - Financovanie stavby http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 2. - Výber, kúpa alebo prevod pozemku http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 3. - Projektová dokumentácia http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 4. - Osadenie domu na pozemok a zemné práce http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 5. - Základy http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 6. - Hrubá stavba - zvislé nosné konštrukcie http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 7. - Hrubá stavba - priečky http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 8. - Hrubá stavba - strop http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 9. - Hrubá stavba - strecha http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 10. - Hrubá stavba - komínové telesá http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 11. - Schody http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 12. - Strešná krytina šikmej strechy http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 13. - Strešné okná a vikiere http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 14. - Svetlíky a svetlovody http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 15. - Klampiarske prvky strechy a doplnkové prvky strechy http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs...
Odpovedať
@kepkepka Co starosta povie je prilis malo. Stavebne povolenie vydava stavebny urad a ten je vacsinou v mestach. Takze zistit si podmienky treba tam nie u starostu. A aby som niekde staval napred by som pozistoval ako je to s pripojkami. Ja som mal stlp pred domom a elektrikari mi za boha nechceli dovolit sa pripojit zo stlpa lebo je pretazeny rozvod a preto prislo vyjadrenie ze mam tahat pripojku az priamo k trafu cca cez 100 m za par tisic €. Nastastie do roka a do dna vymenili trafo a uz bolo mozne sa pripojit. A taketo nastrahy cakajte az kym sa nenastahujete. AK je to orna poda treba to zmenit na stavebny pozemok - vynatie pody (uzemne rozhodnutie) http://www.modrastrecha.sk/forum/poze... Potom vyjadrovacky na elektrinu kedze tu treba pred stavbou Projekt+ziadost o pripojenie noveho odb.miesta - vyhotovenie pripojky a nasledne ziadost o pripojenie po dolozeni reviznych sprav. Projekt - podat ziadost o SP a zacat stavat.... Na zaciatok odporucam sa naucit vyhladavat v diskusii tu na modrej streche, najdete tu na vsetko odpoved a preto nie je potrebne zakazdym zadat novu diskusiu lebo Ti skusenejsi sa delia o rady na uz zavedenych temach.
Odpovedať
@kepkepka a zabudli ti napisat najdolezitejsiu vec kedze ste prezily 10 rokov v Anglicku,ze po navstiveni prvej institucie sa budete chciet cim skvor vratit spat do Anglicka,kde vladne Elizabeth II a nie birmovany sudruh alebo si za peniaze najmete cloveka,ktory ma pevne nervi a vsetko za vas vybavy, vlastna skusenost Kanada od r.81 takze poznam rozdiel medzi monarchiou a slov.demokraciou, drzim palce uz staviam
Odpovedať
@pripad001 Ďakujem, už študujem.
Odpovedať
@niless Ďakujem. Na obecnom úrade sídli priamo aj stavebný úrad, ktorý je určený pre všetky okolité obce a starosta nám dal aj písomné potvrdenie, že je tam povolená výstavba. Tak snáď sa ohľadom toho uz nič nezmení. Čo sa týka IS, voda a plyn sú na hranici pozemku. Vraj musíme požiadať o bod pripojenia plynárov, aj obec, keďže voda je obecná. S plynármi som dnes telefonovala, ale po prečítaní niektorých diskusií ohľadom plynovej prípojky a hlavne ceny za ňu, tak ešte kým dostaneme LV, chceme vyhľadať aj iné alternativy kúrenia. Elektrický stĺp je cez cestu, ale projektant a revízny technik navrhli alternatívu vlastného stĺpa, keďže pod cestou je priveľa káblov. Viem, že je tu veľa diskusií na všetky tieto moje otázky, ale chcela som to mať na jednom mieste krok za krokom, ako asi máme postupovať. Dufam, že to nikoho neotravuje.
Odpovedať
@kavar Veľmi pekne ďakujem za povzbudivé slová. :-) Viem, že to nebude jednoduché, hlavne, keď sme úplní laici, ale verím, že to zvládneme. Ani nemáme inú možnosť. A verím tomu,že s vašou pomocou a dobre mienenými radami to dotiahneme do úspešného konca. Veď ty si skvelý dôkaz.
Odpovedať
@kepkepka stavebny urad ti vysvetli co vsetko potrebujes. Ved uz mas dost zisteneho. Ja som vyjadrenia vybavila s kojencom do mesiaca, telefonicky, postou,nieco osobne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Na tvojom mieste by som to riesil od zaciatku so stavebnym dozorom. Najdes si podla referencii miestneho cloveka a ten bude vediet presne ake su podmienky, ako postupovat, mena ludi za ktorymi mas ist a ked budes mat problem, pouzije svoje kontakty... rovnako ti moze este na zaciatku poradit projektantov, ktori pracu neodflaknu, neskor projekt skontrolovat, usetrit zaujimavu sumu minimalnymi zmenami, poradit firmy/ludi s ktorymi boli dobre skusenosti pri okolitych stavbach, pomoze s riesenim vad pred odovzdanim a pocas zarucnej doby... a ver tomu, ze aj stavebnik/firma budu mat iny pristup, ak tam takyto clovek realne je, pretoze ak on povie - ide o chybu materialu/pracovneho postupu, hotove veci sa prerabaju okamzite... Ak to nechces na slovensky sposob stavby RD (za projekt dam 2000+EUR, ale dozor mi staci len opeciatkovat za 100EUR), tak si usetris tyzdne hladania na forach, nervy a nakoniec aj peniaze a reklamacie. Mozno vie podobne veci zariadit/odkontrolovat komplexne aj niekto iny (projektant, samotna stavebna firma...), ja viem povedat len za cloveka, ktoreho poznam (40+ rokov v obore - studium, vyhotovovanie stavieb, dodavanie materialov, stavebny dozor, znalcetvo). Keby si videla zivotopis niektorych ludi s peciatkami, zhrozis sa a urcite im nedas na starosti svoj dom... lenze to sa dozvies tazsie (vedia to mozno medzi sebou, alebo miestni ludia), tak stav na referencie a osobne stretnutie - uz z rozpravania by mohlo byt jasne, kto je odbornik a kto len peciatkuje :)
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?