Buracie povolenie na dom založený bankou?

Dobrý deň ,kúpili sme rodinný dom ktorý sme financovali cez hypotekárny úver,bol vytvorený znalecký posudok a od neho sa vyvíjala mozna výška hypotéky,sumu sme si dohodly na s majitelom na 82000€ s toho nam bola poskytnutá hypoteka 69000€,znalecky bol 92000€,ale na pozemku sa nachadza ďalší starý rodinny dom ktorý sme museli tiez ohodnotit vyšiel 10000€ vlastne to sme financovali s vlastnych zdrojov a dolozili do 82k co bolo aj v zmluve ,banka nam povedala ze dom musí taktiez zalozeny bankou lebo sa nachadza v jednom dvore sice ma zvlast pozemok a neobmedzuje pristup k domu o ktory nam slo prioritne ,bol som sa informovat na urade ze s plombou na dome povolenie na buranie nedostanem,v banke mi povedali ze sa to neda zrusit ta plomba na katastri,dom je stary cca 90rokov,neviem ako to mam riesit ,prosim vas stretol sa stymto niekto?
Odpovedať
Musíš sa dohodnúť len a len v banke. V úplnej jednoduchosti, aktuálne ručíš za tých požičaných 69 litrov niečím, čo má hodnotu 92 litrov. Tým pádom máš požičaných 75 percent hodnoty. Ak to zbúraš, hodnota podľa znalca klesne o 10 litrov a teda, už budeš ručiť len 82 litrami. Požičaná suma k hodnote teda v percentuálnom vyjadrení poskočí cez 84 percent. To už môže byť v niektorých krajoch, obciach, mestách pre banku nevyhovujúce percento a nemusí to chcieť povoliť. V podstate banka by s tým nemala mať žiadny problém, ak vieš tých 10 litrov, koľko je hodnota toho starého domu, predčasne splatiť. Prípadne, ak si medzičasom "zveľadil" hlavnú nehnuteľnosť alebo stúpli ceny a znalecký by vyšiel na minimálne 92 litrov aj bez tejto budovy. V každom prípade, treba sa dohodnúť v banke. Keď budú mať v banke problém, tak proste premigruj do inej banky, kde ti takéto niečo akceptujú. Pokutu máš len 1 percento, čiže 690 Eur (alebo menej, podla zostatku istiny) a niekde budú určite ústretovej-ší.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
My sme mali niečo podobné, ale mali sme to zakotvené v zmluve o úvere... Kupovali sme dom na zbúranie s pozemkom, s tym ze dom tam stal, cize musel byť ohodnotený, založený a dokonca aj poistený (???) ale zaroven v zmluve sme mali klauzuli o tom ze dom pojde do roka dole a bude vydané stavebné povolenie na nový dom.. tak sa aj stalo
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?