Akú pokutu môžem dostať pri nedodržaní projektu?

Ahojte. Potrebovala by som poradit. Mame uzky pozemok a sirka domu nam vychadza na cca 6,5 m. Susedia nam viac nepovolia. Viete mi povedat, ak si dame urobit projekt na takuto sirku, dostaneme aj stavebne povolenie, v tomto pripade nam susedia povolia..... ale postavime v skutocnosti dom o cca 0,5 metra sirsi? Je to mozne vobec? Aka by tam bola pokuta? Mate s tym skusenosti? Dakujem.
Odpovedať
1
2
no pokial ti susedia dovolia 6.5 metra a vy postavite vacsi tak riskujes zastavenie stavby. a vsetko bude zavisiet od susedov.. mozu to dat na sud.. nebudete to mat skolaudovane a pod.. v lokalite kde byvaju moji rodicia teraz cosi podobne riesia.. tiez povolili susedovi.. druhy susedia.. cosik.. nejaku sirku ci vysku.. a on to porusil a dosla mu kontrola zo stavebneho dostal pokutu.. a ma zastavenu stavbu a ma to dat do takeho stavu ako je v povoleni.. kym to neda ma stavbu zastavenu.. ak by napriek tomu zacal stavat.. tak dalsia pokuta.. zavisi to od suseda.. ak by si to naozaj nedodrzala co je v stavebku.. a sused sa do toho obuje.. tak to moze skoncit velmi neprijemne... pre vas.. vysku pokuty.. neviem.. ale mozem zistit ale urcite to bude na stavebnom urade vypisane..
Odpovedať
Dakujem lienocka..... no moc si ma nepotesila.... A ako to ti susedia presne zistia? Ze sme k ich pozemku blizsie o pol metra? Mozu si to zmerat nejak? A ako je to so stavebnym dozorom?
Odpovedať
ahoj. no fakt zalezi len na susedovi ,lebo neni nad to ked sa sused vydari :-| a robit si neopriatela hned na zaciatku??, no ziadna vyhra neviem ako to chcete riesit...ci mate uz projekt pre stav.povolenie v tych rozmeroch o ten pol meter sirsi,alebo to chcete natiahnut aj oproti projektu??? myslim ze najlepsie by bolo sa dohodnut o tom pol metri ,pre pokoj na dusi a nie len koli susedovi ,ale aj SU. pri kolaudacii by mohli robit problemi. stavebny dozor musi byt urceny uz pri ziadosti o stavebne povolenie ...moze to byt napr.aj projektant ,alebo sposobila osoba ktora sa zaruci za dodrzanie pracovneho postupu,kvalitu prac a prevedenie podla PD.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj sincerity, neviem co je u teby uzky pozemok? ale ak bude dodrzana vyhlaska tak susedia si nepomozu a namietat by nemali. vyhlaska hovori, ze dom od hranice pozemku ma byt umiestneny 2m ale moze byt umiestneny ja bližšie (aj na hranici pozemku, len nesmie presahovat strecha nad susedov pozemok a ak mate naozaj uzky pozemok tak tu by nemal byt problem) ak sú splnene iné podmienky ...... pri povolovaní RD blizsie ako 2 m sa prihliada na projekt požiarnej ochrany a aby som nezabudla v tej stene nesmu byt ziadne okna z obytnej miestnosti. pokial by si nechcela dodrzat projekt ktory by si mala odsuhlaseny v stavebnom povoelni, musela by si poziadat stavebny urad o zmenu satvby pred dokoncenim, ak by si urobila dom o 0,5m sirši a o tuto zemnu by si nepoziadala tak by ti SÚ prerušil kolaudáciu a musel by ti povolit dodatocne zmenu, potom by zacal priestupkove konanie a pokuta je individualna hranica je zatial stanovena od 0,- susedia inak nie su ucastnikmi kolaudacie
Odpovedať
ak je splnene vsetko podla vyhlasky, tak problem nie je ... avsak v urcitych pripadoch je potrebny suhlas suseda ...moj pripad. Od hranice pozemku by to malo byt 3,5 metra, ak je to menej, je potrebny uz spominany suhlas suseda. Ani raz mi vsak nenapadlo, ze by som to nedodrzala alebo uvazovala o rozsireni stavby. Ani mne by sa takisto nepacilo, keby si sused robil co chcel a dohoda pritom bola ina ..... takisto ten pol meter je viditelny aj volnym okom .. inac fakt nechapem ake veci ludi napadnu. Viem si predstavit totiz upne opacnu situaciu .. keby to bolo urobene tebe ... zo strany suseda .. takze nerobme to, co sa nepaci nam ...
Odpovedať
tiinka.... ide prave o to... nerobme inym co nechceme aby bolo robene nam.... prave takeho suseda totiz mame..... Ked on staval, postaval dom, ktory je dlhy 18,5 metra s 4 velkymi /!/ oknami na nas pozemok. Tento sused teraz nechce dovolit aby sme my so stavbou isli blizsie ako 4 metre!. Takze na nas pozemok - ktory je siroky 12 metrov - nam vychadza dom 6,5 metra. A susedia nechcu ani za nic dovolit predlzenie o 0,5 metra, kde by nam vysiel dom o sirke 7 metrov. Ten pol meter pre nas robi dost.
Odpovedať
nas sused stavia dom o sirke 6 metrov dlzka 15 metrov.. vyzera celkom ok.. ma robeny indi projekt
Odpovedať
Sincerity .. presne ako hovori lienocka, skuste si dat urobit projekt na mieru ... prave v takychto pripadoch ako napr. vy, ze mate uzky pozemok .. je to velmi dobra investicia ...... my mame na mieru a som ozaj velmi spokojna .... u nas to bolo hlavne z toho dovodu, ze sme mali pozemok do kopca a chceli sme tomu prisposobit aj dom ... vacsina katalogovych projekt .. teda vlastne skoro vsetky su riesene na rovinate pozemky ...
Odpovedať
ved my ani neuvazujeme o katalogovom projekte. Ale dlzka domu 15 metrov sa nam zda uz vela, to bude fakt taky dlhokansky sliz. Nas pozemok je tiez svahovity, a prave do toho svahu stavat nechceme, lebo cela zahrada by bola pod nami.... A prave sme sa dozvedeli, ze pozemok ma len 11,8 metra, a ta suseda je len 2,7 metra od plotu, cim vyzaduje od nas 4,3 metra aby sme boli my! Ako ratam tak ratam, tak tam vychadza 6 metrovy dom, fakt sa mi to zda uzke, a hlavne to bude skarede a vysoke - kedze my chceme strechu do A, nie rovnu....
Odpovedať
od ulice musis dodrzat 5,5m vzdialenost... od suseda 2m od plota alebo 7m dom od domu. pokial postavis dom sirsi o pol metra, nikto si to volnym okom nevsimne... a uz vobec nie stavebna komisia, kt pride kolaudovat dom... a mas este moznost zacat stavat so stav.povolenim (6,5m) ale postavis (7m) a potom poziadas o zmenu pred dokoncenim stavby... ;-)
Odpovedať
s odstupom od ulice nemame problem. Ale bolo tu spomenute, ze ak si to vsimnu predsa len, ci uz susedia alebo komisia, mozu zastavit stavbu, je tak? A ked sa nas budu pytat preco sme to tak postavili? Aky bude dobry dovod, ktory nam prejde?
Odpovedať
ja neviem kde chodi stav.komisia pocas stavby a meria domy... aby potom zastavila stavbu... bolo to tu vysvetlene... nemas sa coho bat... pokial sused, ktoremu tam vadite nie je starosta obce :-D :-D :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Ahoj, cize ked na stavebnom povoleni budem mat nakreslenu situaciu/osadenie, smerom dozadu na pozemok a ja budem chciet o niekolko metrov posunut naspat dom, k ulici, tak mam poziadat o dodatocnu zmenu? Lebo hned vedla je jeden stary dom a potom nam vychadza len 3 m od toho stareho domu a to tam mame aj okna. ale sused s tym suhlasi ... bude to problem aj pri kolaudacii? my mame tiez taku dilemu, ze sprojektantom sme sa rozpravali, ze sa to da nakreslit tak ako to ma byt a my si posunieme dom ako my chceme, ale co potom povedat komisii? :) Ze preco sme tak urobili a navyse su tam este aj okna z obytnych miestnosti? :) Cize ak starosta a aj sused pisomne suhlasil s takouto alternativou, tak si moze stavebny piskat?
Odpovedať
Komisia nechodi a nemenrai stavby, ale "dobry" sused moze merat kolko chce, a nielen on "UDAT" vas moze hocikto nielen sused. @2l8 posunurtie ulicnej ciari ak ti teraz neschvali SU, nepovoli ti s najvacsou pravdepodobnpstou ani dodatocnu zmenu Kolaudacna komisi si moze premerat co len chce, jednotlive izby, priecky, sirku dlzku domu,velkost bazena,zahradneho domceka......................
Odpovedať
@kali23 @sincerity Stav. komisia, ktorá počas stavby meria domy, chodí tam, kde dostala udanie. Čiže ak je dobrý sused, čakal by som ich veľmi rýchlo. @218 sú určité veci, ktoré sused dovoliť nemôže a to napr. urbanistické regulatívy ako uličná čiara alebo vzdialenosť od jeho domu menšia ako 2m, ale sú veci, ktoré povoliť môže, ako napr tých 6m. Váš projektant by mal mať od mesta regulatívy a podľa nich vedieť koľko toho váš pozemok znesie, rovnako ako čo môže povoliť sused. Ak ste si istí, že si tie regulatívy pozná, dajte naňho, keď vraví, že to prejde a ak s tým sused súhlasí.
Odpovedať
Profilova fotka
@sincerity - no to je dosť ošemetná situácia. Ak sú na susedovom dome 4 veľké okná smerom k vám, naozaj musí byť vzdialenosť domov min. 7m. Ak sused povolí, môže byť myslím aj menej, ale sused zrejme nepovolí, lebo už asi zabudol, ako to bolo, keď staval on. :-| Tak čo vám zostáva? Asi už naozaj len prispôsobiť projekt metrom, ktoré vám zostali, lebo takýto pozemok s takýmto susedom asi nepredáte. Žiadne posúvanie o pol metra by som ja osobne na vašom mieste 100% neriskovala, pretože sused o tejto skutočnosti vie, keďže ste ho o to žiadali a dá si na to veľký pozor, aby ste tú vzdialenosť o toho pol metra neprešvihli. A problémy a výdavky na pokuty, zastavenie stavby, búranie a prerábanie je to posledné, čo budete pri stavbe domu potrebovať. Držím palce. ;-)
Odpovedať
no snáď už @sincerity svoj problém od roku 2008 vyriešila ;-) možno nám aj napíše ako to dopadlo ;)
Odpovedať
Mozno sa trosku nechapeme, ale ten sused nema ziadne okna na tom starom rozpadnutom a nepripojenom dome ... A vie o vsetkych zmenach, posunutiach a aj projekte ako vyzera ... A suhlasi s tym, ja sa len obavam SU. Ale zistil som, ze projektant to nakreslil tak, aby to preslo na SU ... My by sme totiz chceli za domom zanechat tu pivnicu co tam mame a podla toho ako to on zakreslil to vychadza pred tou pivnicou asi meter pred nou, cize mozno len takeho pol metra alebo meter by sme sa posunuli trosku dalej od tej pivnice a ak by sme mozno mali aj nejake vyjadrenie statika alebo co, ak by sa dalo, tak to podlozime k stavebku, aby sme mohli trosku ist mimo osadenia. To by nemal byt problem vsetko nie? Dakujem za povzbudenie .. :)
Odpovedať
Profilova fotka
Je to stará neaktuálna téma.mala by sa zmazať.Všetky zákony okolo tejto problematiky sa kompletne menili.Skôr to môže niekomu uškodiť ,ako pomôcť.Pokuty sú omnoho vyššie a prísnejšie .
Odpovedať
Ved prave preto sa pytam, aby som dostala ktualne informacie :) preco by sa to malo zmazat? Ved si myslim, ze hypoteticke otazky by nemalo by broblem zodpovedat.
Odpovedať
Ahojte, zmenili sme si projekt stavby tak, že sme dali jedno okno navyše pre presvetlenie kuchyne. Je to okno na obrázku naľavo od vchodových dverí (v zadnej časti domu). V súčasnosti nemáme susedov, nemá to komu prekážať. Nie je to obytná izba, tak by to vadilo? Len teraz neviem, či nám to prejde pri kolaudácii, keby podám žiadosť "Zmena projektu pred dokončením stavby". Nevie mi niekto poradiť?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Ahojte, potrebujem poradiť ohľadom stavebnej línie, ktorá je 12 m od začiatku pozemku. Bola urobená kvôli potoku, ktorý tam kedysi dávno tiekol, teraz je odklonený a vraj máme aj tak dodržať túto stavebnú líniu. Či existujú nejaké výnimky ohľadne posunutia stavby pred stavebnú líniu, o pár metrov dopredu. Alebo aká je sankcia za nedodržanie línie. Susedia by s tým problém nemali. Poraďte mi prosím. Ďakujem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ahojte, vedel by mi niekto poradit ? chceme stavat v zahradkarskej lokalite, kde je ale podla vseobecneho zavazneho nariadenia moznost zastavat 10 % co by bolo len cca 40 m2 zastavanej plochy. vedlajsia zahrada je tiez nasa, cize ked by sme to spojili mali by sme cca 90 m2, ale na dom potrebujeme cca 130 m2 zastavanej plochy. ake mame moznosti ? ma niekto taketo skusenosti ?
Odpovedať
Profilova fotka
@beadz už ste bývali v byte 250m2? podkrovný dom na 90m2 má obytnú plochu cez 150m2, nie je to veľa ale je to praktické. Bungalovy sú v našich klimatických podmienkach nelogické.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Dobrý deň mal by som otázku čo mi hrozí ak som nedodržal plán pri výstavbe premostenia cez kanál k môjmu pozemku mal som tam dať rúru 600 a ja som uznal za vhodne tam dať 400 na preskúmaní rozmerov kanála nikto by nič nevedel len má natrel dobrosrdečný sused! Za týžden mám dohodnuté stretnutie rad by som dostal radu ako mám postupovať
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@pedaska @pedaska Ahojte ako ste potom dopadli s tým oknom my mame taky isty problém len s tým, že nás udala suseda,že mame na stavbe okno,ktoré nemame v projekte ale pred kolaudaciou sme chceli požiadať o zmenu dodržali sme 2m od hranice pozemku ďakujem
Odpovedať
@martulka1973 Ja som zavolala na stavebný úrad a tam mi povedali, že je to okno v kuchyni, v neobytnej miestnosti, teda, že s tým nie je problém. Stačí nahlásiť pred kolaudáciou zmenu projektu stavby. Ešte sme nekolaudovali.
Odpovedať
Nasa stavba je o 30 cm sirsia a dlhsia, vyssia o 1m, (murari sa sekli a pokazili co mohli), kedze sa stavba zvysila, spravili sme podkrovie, stresne okna, dve dalsie okna pribudli, susedia nemaju nic proti, ide o rekreacnu oblast. Zaujima ma, ci mi to prejde na stavebnom urade, ci staci Zmena stavby pred dokoncenim, pokuta, ci novy projekt?
Odpovedať
@kkartinka murari sa sekli o 1 meter ???? a to co mali - bulharske metre ??? a co na to stavebny dozor ? clovece - co sa tu clovek nedocita.
Odpovedať
@ultra no spravili zle veniec, tak sme rychlo robili novy a rovno aj dorobili dalsi rad tehal,ide o chatu, je to pol metra, poplietla som to:)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?