Ako začať stavať dom?

Máme vybrany domcek - katalogovy projekt, ktorý sa bude menit. Pozemok mam od rodičov, treba darovaciu zmluvu. Co dalej? som uplny novacik. prosim radte, kam ist, co vybavit,ake papiere potrebujeme, na co si mame dat pozor, ako dlho to cele trva? radi by sme na jar robili zaklady a takto o rok mali stavbu pod strechou. Dakujem za kazdy prispevok.
Odpovedať
Ak ides menit katalogovz púrojekt preco si rovno nedas urobit projekt podla svojej predstavy a nemusis nic menit ?
Odpovedať
to bude individualny projekt,len sa bude vychadzat z katalogoveho.
Odpovedať
hruby nacrt: 1) darovaciu zmluvu od rodicov (treba overit podpisy darujucich), k tomu navrh na vklad na kataster...odniest na kataster, zaplatit 66eu za vklad, standardna lehota 30 dni ale takmer nikto to nedodrziava (alebo 280 za zrychleny vklad do 15 dni)...da sa usetrit 15 eu ked sa na katasterportali vyklika zamyslany vklad... 2) vykaslat sa na katalogovy projekt a dat to spravit individualne poriadnemu projektantovi (v katalogovom projekte kopec veci chyba, statika neskutocne predimenzovana, zmeny drahe) prvotna investicia vyssia, radovo viac usetrenych penazi pri stavbe, usetrene nervy na nezaplatenie 3) poriesit s vodarmi, elektrarnami, kanalizaciami prip. plynarmi ich pripojky (hrozna otrava, dlho to trva, mozne neprijemne prekvapenia) 4) podat ziadost o stavebne povolenie, natahovat sa s miestnym stavebnym uradom, podonasat pozornosti sefovi :-D 5) zohnat peniaze x-) 6) s platnym povolenim zacat stavat ak chcete stavat svojpomocne medzi bod 1 a 2 treba vlozit bod 1b - studium ako na to 8-) upozornujem ze tento bod netrva mesiac ani dva...treba si aspon najdolezitejsie veci premysliet dopredu (murivo, zateplenie, krov, krytina, okna, stropy, kurenie, vzduchotechnika) lebo sa od toho odvija dalsich milion veci...ak to neurobite budete to tlacit pred sebou a nakoniec bud vyhodite kopec zbytocnych penazi alebo postavite dom ktory nebude splnat vase naroky na kvalitu byvania.. ak chcete stavat na jar mate co robit
Odpovedať
@vbc22 a uz mate vybrany aj material z coho to budete stavat?
Odpovedať
murivo vybrate, inak ziadne ine meterialy vybrate nemame, co vsetko a do akych detailov musi byt v projekte uvedene?okna,podlahy, krov to musi byt vsetko specifikovane?
Odpovedať
@vbc22 úplný súhlas s @pohodak naozaj najvyšší čas začať vybavovať, a tiež je treba poznať ľudí vo vodárňach, u elektrikárov, plynárov, na stavebnom úrade aby všetko netrvalo večnosť :-)
Odpovedať
@vbc22 my sme takto ako vy (teda výber projektu, potom pozemok) začínali pred rokom - momentálne máme hrubú stavbu za sebou (trvalo nám to 5 mesiacov ale úplne svojpomocne=vlastnými rukami) a pred sebou ešte kopec práce, ale verím, že na budúci rok o takomto čase už budeme bývať :-)
Odpovedať
ryja to gratulujem a ako dlho ste vybavovali len papiere?
Odpovedať
@vbc22 krov (+ krytina) ano, od neho (okrem ineho) sa odvija statika, pre rozmery okien plati to iste, svetlost miestnosti takisto, ale toto vam poriesi projektant...lenze v projekte pre SP je len nutne minimum, na seriozne zacatie stavby toho treba premysliet ovela ovela viac...idete teda stavat svojpomocne ci na kluc? z akeho materialu? zateplenie? @ryja nechcel som rovno napisat ze na jar zacat stavat je len ruzovy sen :-D da sa to stihnut ale len za cenu kompromisov/nedomyslenosti, ktore budu neskor bud vela stat alebo velmi mrziet (alebo za cenu velkych uplatkov :-D )
Odpovedať
@vbc22 no pravdu povediac ja som sa vybavovačiek desila, ale všetko to nakoniec povybavoval manžel a papierovačky trvali od prepisu pozemku na nás do právoplatného stavebného povolenia asi 3 mesiace (tu rátam kataster, kúpu projektu, zmeny v ňom, projekty sietí, zmenu pozemku; povolenia vodárov, elektrikárov, plynárov, telekomunikácií; stavebné konanie a vydanie stavebného povolenia-vyznačenie jeho právoplatnosti)
Odpovedať
@vbc22 aky typ kurenie planujete davat?
Odpovedať
kurenie planujeme krb + plyn
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Ahojte, tiež ideme stavat na jar, sme v tom novačikovia. Čakáme na plány, ktore budeme mat dokončené koncom januára, ale už teraz si vybavujeme niektore povolenia na ktore nam postačí aj katastzralna mapa. Dnes bol manžel u elektrikárov, na pamiatkovom, ale všad e maju 30 dnove lehoty na odpoved, tak to hadam stihneme.
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte tak aj my sm na tom podobne plany riesime od decembra mame individualny projekt je to lepsie ako katalogovy a cenovo tam nie je velky rozdiel. plany nam urobi podla nasich predstav a nemusime si nic prisposobovat. konecny projekt mame naplanavoany na februar. ja uz vybavujem pozemok nakolko nam ho daruje manzelov otec teiz to chcem opatrit. uz mame geometricky plan nakolko chceme len cast pozemku dnes som bola u notarky budeme ho brat kupnopredajnou zmluvou a radsej si par eur priplatim ale budem to mat pravne opatrene a nebudu opletacky v buducnosti. vyhoda :notarka nam poda navrh na vklad do katastra a nebudeme platit 66eur ale len 33. no a ked bude zmluva uvidime co bude dalej cakame na projekt potom uver a medzitym stavebko atd. tiez mam v tom chaoz ale nejako sa pomaly orientujem. drzim vsetkym palce nech maju svoje domceky co najskor.
Odpovedať
Profilova fotka
Pekny dnik prajem,,tak aj my mame uz hotovy projekt aj stavbne povolenie a vsetko,,,len teraz musime poobjednavat material a moze sa zacat, v prvom rade su zaklady,,,,ako objednavat, a ako vybrat tu spravnu firmu? dakujem za rady :D ti co ste zacinali stavat, davali ste si robit ponuky z roznych firiem?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?