Ako starý môže byť geometrický plán domu, ktorý chceme založiť?

Profilova fotka
Ahojte. Potrebovali by sme poradiť. Chceme kvôli hypotéke založiť rodičovský dom. Znalec ho prišiel ohodnotiť, ale keď si pozrel geometrický plán, povedal, že sa teraz do toho nechce púšťať, lebo je ešte z roku 1993 (teda má 22 rokov) a vraj nevie, či to na katastri uznajú. On nám nevedel povedať ako max. starý môže byť GP a nevedeli mu to povedať ani na katastri. :-| Prosím, napíšte, aby sme vedeli, či treba robiť nový GP. Vopred ďakujeme ;-)
Odpovedať
Trochu tomu nerozumiem - na čo vám je geometrický plán? Znalec nepotrebuje GP, ale výpis z listu vlastníctva. GP sa vyhotovuje vtedy, ak sa robí niečo s parcelami - napr. rozdeľujú, zlučujú. Chceli ste tým GP niečo s pozemkom robiť a ten sa nezapísal do katastra? Určite hovoríš o geometrickom pláne? Napíš trochu viac. Čo konkrétne povedal znalec? Ak ste vtedy chceli niečo s parcelami robiť a neurobilo sa to, tak asi bude treba vypracovať nový GP.
Odpovedať
Profilova fotka
Jasné...asi to musím trochu priblížiť. Ide o starší domček, ku ktorému bola robená neskoršia prístavba. Problém nastal, keď sme zistili, že tá prístavba nie je zakreslená v katastrálnej mape. Znalec povedal, že pokiaľ to nie je všetko v mape, tak nemá význam, aby to hodnotil. Máme si spraviť GP a dať to zakresliť. Lenže GP je, ten z roku 1993. Znalec povedal, že OK...ak to nie je v katast. mape, bude mu stačiť tento GP, avšak, keď sme mu povedali, že je z roku 93, tak povedal, že to už je asi moc starý...takže asi tak...preto sa tu chceme poradiť ;-)
Odpovedať
My sme mali geometrický plán z roku 2000 a tiez sme si ho museli dat urobit znovu.
Odpovedať
@nicky5972 Teraz je to už jasnejšie. Kataster ti nezoberie GP z roku 1993. GP musí byť v súlade s platnou legislatívou, najmä vyhláškou č. 461/2009. Takže ten tvoj z roku pána už nebude v súlade s aktuálnym znením zákona, takže ti ho zamietnu. Treba si dať nechať urobiť nový (stojí to okolo 200 EUR - záleži od zložitosti), dať ho overiť (to stojí 27 EUR - ale toto zabezpečí geodet ) a dať ho zapísať na kataster (vklad 66 EUR). Potom si vyžiadaš LV a podľa aktuálneho LV, ktorý je v súlade so skutočným stavom ti znalec vyhotoví znalecký posudok. Ešte je otázne, či tá prístavba bola skolaudovaná. Ak nie, je možné, že narazíte na ďalšiu prekážku - že kataster bude požadovať kolaudačné rozhodnutie k prístavbe a to vydáva miestny stavebný úrad. A kolaudácia vám zaberie pár mesiacov.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem pekne za odpoveď. Teraz už aspoň 100% viem, čo robiť. No nič, takže nový GP. To budú naše prvé výdavky kvôli stavbe domu :-|
Odpovedať
GP sa dá dať zapísať aj po 20 rokoch ak medzičasom nenastali zmeny vo výmere a hraniciach pozemkov. Geodet ktorý vyhotovil GP ho musel dávať na kataster overiť a vy ako vlastníci si ho môžete dať zapísať. Ak sa v GP rieši aj prístavba k rodinnému domu, treba k tomu doložiť kolaudačné rozhodnutie k prístavbe. V prípade ak ide o samostatnú stavbu treba predložiť aj rozhodnutie o pridelení súpisného čísla. Všetky tieto potvrdenia zoženiete na miestnom úrade ak ich nemáte doma.
Odpovedať
Zápis GP nie ja za poplatok...záznamová listina sa neplatí iba vklady
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?