Ako sa dá zrušiť trvalý pobyt?

Prajem pekný deň Chcem sa spýtať bývame na dedine a rodičia pred 10 rokmi povolili môjmu priateľovi trvalý pobyt .Avšak potom čo zomreli rodičia , tak on začal byť neznesiteľný fyzicky a psychicky ma týral a tak už pretiekol pohár trpezlivosti a chcela som mu zrušiť trvalý pobyt.Bola som za starostom avšak náš starosta povedal že sa to nedá zrušiť že treba si vybaviť papiere a LV že vyšli nejaké nové zákony . A tak sa chcem spýtať že ako je možné že keď ho mama prihlasovala na trvalí pobyt tak neboli potrebné tieto veci a starosta ho bez problémov prihlásil ?Nakoľko vtedy keď sa staval rd tak cca v roku 1970 neviem asi nemysleli rodičia na to aby si dali všetko do poriadku a požiadali si o LV . Tak preto by som sa chcela spýtať že ak chcem ho odhlásiť z trvalého pobytu tak ako mám postupovať ? za odpoveď ďakujem
Odpovedať
1
2
Kedysi mohol vlastník nehnuteľnosti prihlásiť a odhlásiť niekoho na trvalý pobyt. Ako je to dnes neviem. Možno starosta ho nechce mať prihláseného na obecnom úrade. Tak sa to zvyklo robiť, keď niekoho odhlásili z trvalého pobytu, že obec ho bola povinná prihlásiť na trvalý pobyt na adrese obce.
Odpovedať
No pokiaľ viem tak vlastník nehnuteľnosti môže stále prihlasovať a odhlasovať trvalý pobyt. Treba ísť ešte raz za starostom a povedať mu nech nevymýšľa
Odpovedať
Zrusit trvaly pobyt mozes cloveku, ktory nema k nehnutelnosti ziadne uzivacie praco - cize ak nie je spoluvlastnik, alebo ak nema platnu najomnu zmluvu.. Ty musis dokladovat na OU svoje vlastnicke pravo, cize musis mat LV a doklad totoznosti.. Na zaklade toho by ti starosta mal vyhoviet.. Nemozes zrusit trvaly pobyt manzelovi, alebo dietatu..
Odpovedať
V prvom rade si treba ujasniť, kto je vlastníkom domu. Pretože iba majiteľ (alebo spolumajitelia) domu môžu zrušiť trvalý pobyt osobe, ktorá nemá právny dôvod na užívanie nehnuteľnosti. Právny dôvodom môže byť napr. nájomná zmluva, ťarcha vo forme doživotného práva užívať nehnuteľnosť a pod. Píšeš, že je priateľ. Ak by bol napr. manžel a ty by si bola vlastníkom, tiež by si nemohla zrušiť trvalý pobyt. Takže pozri si na katasterportáli (www.katasterportal.sk), kto je vlastníkom domu a ten mu môže zrušiť trvalý pobyt. Ak sú stále zapísaní rodičia ako vlastníci, musíš si dať najprv do poriadku vlastnícke vzťahy. Bolo nejaké dedičské konanie po rodičoch? Ani nevieš, či si zdedila ten dom? Ani odhlásiť nie je problém, len to musí urobiť vlastník.
Odpovedať
Som to pozerala na katasterportal.sk ale píše mi že Informácia Žiadna stavba nebola podľa zadaných údajov nájdená! takže si musím vybaviť LV a až potom budem asi môcť mu zrušiť trvalí pobyt. Inak to nejde no ale aj tak nerozumiem tomu ešte raz položím otázku ako mohol Starosta bez toho aby Mama mala mala všetky doklady v poriadku atd atd ? To my hlava neberie tak preto som si myslela že keď sa dal povoliť trvalí pobyt tak sa dá aj zrušiť trvalý pobyt .On nemá žiadny právny nárok na tento dom . A tak sa chcem spýtať že ak bol dom postavený v roku cca 1970 tak aké doklady sú potrebné aby som si mohla vybaviť LV ? Lebo keď mi zomreli rodičia tak súrodenci súhlasili aby som v tom dome mohla bývať ..
Odpovedať
@lucia3030 Nejaká stavba musí byť zapísaná, asi si zle pozerala. Lebo ak má trvalý pobyt, tak to musí mať v nejakej budove, ktorá je zapísaná na katastri a je skolaudovaná. Ale vidím, že máš z toho veľký hokej v hlave. Ty si nevybavuješ LV, LV je len dokument, ktorý je založený na katastri. To, čo je zapísané na LV je podstatné. Napíš mi do súkromnej správy, presnú adresu domu, pozriem, čo je zapísané v katastri a podľa toho ti aspoň poradím, čo ďalej.
Odpovedať
@chrobak7 poslala som ti správu
Odpovedať
Profilova fotka
Ono jedna vec je zrušiť trvalý pobyt a druhá vec ho z toho domu aj dostať reálne preč...
Odpovedať
@akvi "Užívacie" právo v podobe nájomnej zmluvy nezakladá právo na trvalý pobyt.
Odpovedať
@lucia3030 nemáš žiaden doklad , ani po rodičoch? číslo parcely ? ak má dom číslo musí byť v katastri, nájdi parcelu podľa mapy a adresy a mena rodičov, musí tam byť i vlastník nehnuteľností,mal priateľ nejakú zmluvu o nájme?máš dedičské konanie a kto je novým vlastníkom nehnuteľností?
Odpovedať
Takto zle som to napísala no ked som nad tým porozmýšľala a opýtala sa sestry ako to bolo tak oni rodičia teda otec kúpil ten dom od brata a v tom čase nebolo treba stavebne povolenie nie žiadnu zmluvu nemá .
Odpovedať
@duzu ano došliel mi papier ohladne dedičského konania no ako som povedala bolo to tak dávno že som ohladne toho stratila papiere.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lucia3030 presne ako píšu hore TP môže iba osoba,ktorá je na LV,ked sú 4-ia tak všetci mu musia zrušiť TP.
Odpovedať
Zjavne sme sa nepochopili tak ešte raz . Súrodenci mi podpísali kedysi že nechcú ten dom a že dom si môžem nechať .No ako som spomínala už bolo tomu vela rokov dozadu a ten papier som stratila . Ok opýtala som sa vás že ako si môžem vybaviť LV ? nakoľko podla katastra nehnuteľností som nenašla nič a v tom portáli sa vyznám l no napísalo mi to čo som hore spomenula takže to znamená že rodičia moji to zjavne nemajú ošetrené tak ako by mali a tak ma zaujíma že čo k tomu budem potrebovať aby som to všetko dala papierovo do poriadku a tak získala LV ?
Odpovedať
@lucia3030 Ak nie je stavba zapísaná na LV a bola postavená pred rokom 1976, tak potrebujete potvrdenie obce resp. aj geometrický plán, ak nie je zakreslená.
Odpovedať
Citaj si co ti pisu, uz ti to raz napisali. Ty si nevybavuješ LV, LV je len dokument, ktorý je založený na katastri. To, čo je zapísané na LV je podstatné. Ako keby si si chcela vytvorit vypis tel. hovorov, to sa neda, to je dane, ty mozes o to len poziadať. Tak isto ako o list vlastnictva na katastri. http://katasternehnutelnosti.sk/99-li...
Odpovedať
@lucia3030 Takže pozeral som to na katastri. Bohužiaľ tá parcela je nejaká spoločná a tiahne sa pod viacerými domami. Tá tvoja stavba dokonca na katastrálnej mape ani nie je zakreslená, teda ani nemôže byť k nej list vlastníctva. Nechápem, ako mohlo byť k budove vydané orientačné číslo. Súpisné číslo tá budova nemá. Ale na google maps vidno, že je to dosť stará budova, takže je to asi pochopiteľné. Tipujem, že je to dom starý minimálne 70 - 80 rokov. A ten pozemok, na ktorom stoja tie domy má celkovo 172 vlastníkov. To vyzerá byť na nejakú komunitu, lebo podiely sa už uvádzajú v tísícoch. Urobiť poriadok v liste vlastníctva a dať do poriadku parcely a budovy na nich stojace je takmer nemožné. Tam sa to bude len dediť a dediť a viac sa budú drobiť podiely. Neviem, či aj ty si jedna z tých 172 vlastníkov, dokonca je tiež možné, že je ním aj ten tvoj priateľ. Ku domu nemôže mať nikto vlastnícke práva, lebo ten dom právne ani neexistuje. Ak by si ho chcela zapísať, najprv by si ho musela skolaudovať a potom na základe kolaudačného rozhodnutia ho zapísať ako stavbu. Ale ten dom silno pochybujem, že skolauduješ, lebo najprv by musel byť zrekonštruovaný, aby prešiel kolaudačným konaním. Takže pokiaľ tam má tvoj priateľ tam trvalý pobyt, čo tiež nechápem, ako sa to mohlo vybaviť v papierovo neexistujúcej budove, tak s tým asi nič neurobíš. Ani nikto nebude mať záujem to dať do poriadku, keď je tam toľko spoluvlastníkov.
Odpovedať
@chrobak7 172 vlastnikov, neni zakreslena a ma orientacne cislo? =-) pekny gulas :-|
Odpovedať
@lucia3030 https://www.minv.sk/swift_data/source... Podľa obč. zákonníka stavba nie je súčasťou pozemku..dom pokiaľ je spred r. 1976 je povolená stavba na cudzom pozemku - neusporiadanom.. a potom rieš odhlásenie trvalého pobytu https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-s...
Odpovedať
Profilova fotka
@matus31........172 vlastnikov, neni zakreslena a ma orientacne cislo?..........pekny gulas .................................a potom ze slovensko nieje bananova reSpublika! ibaze by sme sa nakoniec dozvedeli ze dotazovatelka zabudla podotknut ze sa jedna o (prenosnu) jurtu v mongolsku, co by zasadne zmenilo uhol pohladu na konkretnu situaciu...... :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@karlosss až zasmiať som sa musel :-D To, že sme banánistan sa mi potvrdilo už niekoľkokrát a teraz zase raz.
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla Vy ste tu dar z nebies
Odpovedať
@draik citaj pozorne.. ja nepisem, ze najomca ma pravo na trvaly pobyt.. .ale ak raz najomcovi povolis trvaly pobyt a chces ho zrusit, musis najprv vypovedat najomnu zmluvu.. Nechce sa mi hladat to, ale zaujimala som sa onehdy o to a takto to bolo.. Mozno sa zakon nejako zmenil, ale podla toho, co som si v rychlosti precitala na linu od janetbla, tak to stale plati..
Odpovedať
@majjky len ci to v inych statoch maju vyriesene lepsie - predsa len su to nehnutelnosti, ktore vznikli niekedy pred ci po vojne, kvalita zaznamov z tej doby nie je bohvieaka, hlavne ak je to v nejakej zasitej dedinke mimo civilizacie. Predstav si, ze by stat vydal nariadenie, ze vsetci si musia povinne pod hrozbou pokuty taketo nehnutelnosti vysporiadat...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan to je tiež pravda, že netuším ako to funguje v iných štátoch, ale tak musíš uznať, že v mnohých veciach sme trošku mimo.
Odpovedať
treba zobrať papiere ak si vlastnikom len ty a na kataster povieš že je to tvoj dom a hotovo že chceš odhlasiť a daj si papiere do poriadku § starosta má na neho peniaze tak prečoby nerobil prieky-ked stratiš papiere dedičstva si teda poriadne nezodpovedná-tak teraz dri za papiermi ,lebo sa nepohneš aked zrusiš trvalý pobyt -ty si kto a polícia nič? ved je to cudzi človek
Odpovedať
@majjky Sú štáty, kde to funguje ešte horšie. Nadávame na Slovensko, ale ani si neuvedomujeme, ako sme pokrokoví. U nás máme katasterportál zadarmo a plne prístupný (teda okrem rodných čísiel). Nedávno som zisťoval, ako to funguje v DE. Tam dostanete kópiu LV iba ak preukážete odôvodnený záujem, napr. vlastník, nájomník, dedič. A prístup do katastra na nete (u nich sa to volá Grundbuch) dostanú iba vybrané právnické subjekty - súd, notár, advokát, realitka. Bežný smrteľník nemôže brúzdať po katastri ako na SK. No nieje to pokrok v transparentnosti? Takže záleží od toho, s kým sa chceš porovnať.
Odpovedať
@draik Je to evidentne stavba spred r. 1976. Takže tam stačí na zapísanie do katastrálnej mapy iba geometrický plán? A ako preukáže, že ona je vlastníkom toho domu? To by potom mohol ktokoľvek prísť na kataster a zapísať si nejaký nezapísaný objekt. Problémom je aj ten pozemok, ktorý má 172 vlastníkov. To je jedna veľká parcela, na ktorej asi kedysi bez súhlasu vlastníkov boli postavené tie domy. To nie je štandardná situácia, že parcela + dom. Tam je jedna veľká parcela a na nej niekoľko domov - niektoré zapísané, niektoré nie.
Odpovedať
Profilova fotka
nestacilo by teda ak by jej surodenci znova niekde u notara spisali, ze nechavaju dom jej, ked ho uz teda stratila?
Odpovedať
@chrobak7 Nielen geometrický plán, ale aj príslušné potvrdenie obce. K tomu prípadné prededenie. Pozemok problémom nie je, keďže vlastník stavby nemusí byť vlastníkom pozemku a práve pred 1976 nemusel mať ani dnešné stavebné povolenie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?