Ako sa budú kolaudovať zrubové domy, ktoré dostanú stavebné povolenie v roku 2017?

Keďže podľa novej normy drevo už nepatrí do kategórie tepelnoizolačných materiálov. Rodinné domy musia spĺňať určité zatriedenie do energetickej triedy a pokial chcem priznať drevo aj z vnútra, čiže nebudem napr. v obyvačke mať predsteny taky to dom nedokaze splnat tieto poziadavky. Udwluju sa dake vynimky? Alebo tieto domy bidu brane ako objekty s docastnym pobyrom.
Odpovedať
@andkos Zákon č. 555/2005 Z. z. o energetickej hospodárnosti budov a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa nevzťahuje okrem iných stavieb uvedených v § 2 ods. 2 cit. zákona aj stavieb : - na bytové budovy, ktoré sú určené na užívanie menej než štyri mesiace v roku alebo na obmedzené užívanie počas roka s očakávanou spotrebou energie nižšou ako 25 % spotreby pri celoročnom užívaní, - samostatne stojace budovy, ktorých úžitková plocha je menšia ako 50 m2. To znamená, že k návrhu na vydanie kolaud. rozh. nie je potrebné doložiť energetický certifikát budovy. Pozn.: Do úžitkovej plochy sa zaráta plocha obytných miestností a vedľajších miestností (mimo plôch terás, balkónov a lodžií). Z toho zrejme vypláva, že drevostavba RD bude musieť spĺňať požiadavky energetickej hospodárnosti budov a požadovanú energet. triedu podľa tohto zákona v platnom znení
Odpovedať
Profilova fotka
@andkos nestavaj dom ale rekreačný objekt a máš pokoj
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 pokoj len do vtedy, kym sa niekto nezacne o to zaujimat :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ved dá ohlasovaciu povinnosť a hotovo.
Odpovedať
@poliacik321 áno môže požiadať o zmenu účelu užívania stavby z rekr. na rod. dom (RD), ale to bude musieť splniť podmienky aké ukladá zákon o energ. hosp. budov na RD..iba ak by dovtedy zmenili zákon
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla ja keby znovu staviam,tak ohlásim,že staviam rekreačnú chatu. A vyhnem sa buzerácii úradov a úradníkov. A postavím si ako chcem ja a nie ... z Bruselu. A hlavne nebudem musieť platiť za energetický certifikát,ktorí pokladám za najväčšiu sprostosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla a b6vať môžem kľudne aj v ,,chate" a aj pošta mi tam príde
Odpovedať
@poliacik321 to je tiež pravda, lebo na odľahlom mieste je dosť ťažko preukázať, či obývate chatu dokopy len 4 mesiace v roku, alebo viac...Horšie by to bolo niekde v obci na ulici.. K EÚ sa radšej nevyjadrujem, lebo mám jej dosť v každej oblasti, nie iba v stavebníctve :D Bude to tak dovtedy pokiaľ budú naše zákony podriadené predpisom EÚ. Ale to už je iná téma..
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 ano pokial sa nenajde niekto, kto bude vrtat do toho, ze stavbu pouzivas v rozpore z kolaudacnym rozhodnutim. @janetbla a to ja zase dufam, ze cim viacej zakonov bude podriadenych EU legislative :)
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla pokiaľ budem platiť obci dane tak nik kontrolovať nebude 😁
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj najprv nech si spravia poriadky hore. A už chcem vidieť úradníka,ktorý mi bude dokazovať ako bývam 😀
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 nuz chybicka v tvojej uvahe je v tom, ze dan za rekreacny objekt je ina ako za rodinny dom :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@majkoj ako kde 😊
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 tak som sa schvalne pozrel ako je to u nas a je to uplne naopak ako som si myslel :) . Za rekrecne objetky sa plati 3x viac, nie menej :)
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla mám len skúsenosti, že naše predpisy nie sú dotiahnuté podľa požiadaviek EÚ, ale neukončené,alebo rozporné.
Odpovedať
Ak tomu spravne rozumiem. Tak tomu nerozumiem. :-) Nas nutia robit vsetko. Rozne posudky, prieskumy, projekty a hluposti a nakoniec sami tam maju bordel.
Odpovedať
Profilova fotka
@andkos Nieje v tom žiadny bordel až vtedy keď začneš vymýšľať ako obísť zákon. Ako som ti už písal keď si dáš aj zrub na stavebné povolenie ako RD musíš dodržať všetky požiadavky pre RD, ja by som pri takej stavbe skôr myslel na to akou technológiu alebo systémom výstavby splním požiadavky normy namiesto toho ako ich obísť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?